Magyart vesz a magyar, lengyelt a lengyel, csehet a cseh

2008.05.30. 12:00
25 hozzászólás

Nagyon érdekes levelet kaptunk a minap. Az AAA nevű cseh származású használtautó-kereskedő gólem ugyan sok olvasói levél tanúsága szerint gyakorta etikátlan, kifárasztásos felvásárlási technikával vesz meg autókat potom pénzért, hogy azután eladhassa őket drágán, de legalább küldött nekünk egy jópofa elemzést egy közvélemény-kutatás után.

A szerte Közép-Európában ténykedő kereskedőhálózat tapasztalatai szerint a kommunista múlttal rendelkező államokban (Chehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Lengyelország piacát vizsgálták) a rendszerváltások óta eltelt években erőteljes nemzeti öntudat fejlődött ki, legalábbis a mi a használtautó-piacokat illeti. Az eladási statisztikák első három helyén mindenütt helyi gyártású autók állnak. Íme a jelentés teljes egészében:

 

Csehországban az eladások legjelentősebb részét egyértelműen a hazai járműgyártónak számító Skoda tudhatja magáénak. A vállalat által gyártott típusok évek óta a csehországi eladások 37%-át teszik ki. A három legnagyobb számban értékesített használtautó is hosszú idő óta Skoda gyártmány: az első a Skoda Fabia, a második a Skoda Felicia, míg a harmadik a Skoda Octavia.

Hasonló a helyzet Szlovákiában is, ahol a Skoda szintén hazai gyártónak tekinthető. Az AAA AUTO által Szlovákiában értékesített gépjárművek 36%-a a cseh példához hasonlóan szintén Skoda gyártmány. A szlovák piac kapcsán Matyas Korínek, az AAA AUTO alelnöke elmondta: “ A koreai Kia vállalat a közelmúltban kezdte meg az autógyártást Szlovákiában, amelynek következtében idővel hasonlóan magas érdeklődés megjelenésére számítunk a használt Kia járművek iránt is.”

Az AAA AUTO magyarországi eladásaiban, esztergomi gyárának köszönhetően, a japán Suzuki márka rendelkezik az átlagnál magasabb részesedéssel. Az AAA AUTO magyar telephelyein értékesített gépkocsik 18%-a Suzuki modell, a legnagyobb számban eladott járművek listájának élén a Suzuki Swift, a Suzuki Ignis és a Suzuki WagonR+ áll.

Lengyelországban több összeszerelő-üzemmel is rendelkező Opel különböző típusai, az AAA AUTO értékesítésének 17%-át teszik ki. A legnagyobb számban eladott használtautók listájának első három helyén az Opel Astra, az Opel Vectra és az Opel Corsa állnak.

A fenti fogyasztói viselkedés tekintetében a román használtautó vásárlók sem kivételek, hiszen a vásárlás során legtöbbjük a hazai márkának számító Dacia modelljeit részesítette előnyben. Az AAA AUTO eladási listáinak első helyét a Dacia Logan, a másodikat a Dacia Solenza, míg a harmadikat a Dacia Supernova foglalja el. Ezek a modellek mintegy 14%-át teszik ki a Csoport romániai értékesítésének.

 „Úgy tűnik, hogy a globalizálódó autópiac vásárlói igényekre gyakorolt hatása ellenére, a használtautókat vásárló ügyfelek még mindig a hazai gyártmányú gépjárműveket részesítik előnyben. A népszerűséghez nagyban hozzájárul, hogy ezek a márkák kiterjedt értékesítési- és szervízhálózattal rendelkeznek, illetve számos esetben a hazai biztosítási kedvezmények érvényesek rájuk” – mondta Matyas Korínek.

Csehország Szlovákia Magyarország Lengyelország Románia
Skoda Fabia Skoda Fabia Suzuki Swift Opel Astra Dacia Logan
Skoda Felicia Skoda Felicia Suzuki Ignis Opel Vectra Dacia Solenza
Skoda Octavia Skoda Octavia Suzuki Wagon R Opel Corsa Dacia SuperNova
Renault Laguna Opel Astra Opel Astra Ford Focus Daewoo Matiz
Opel Astra Peugeot 206 VW Golf VW Golf Renault Symbol

Ismeretlenül is köszönjük Matyas Korínek összegzését káeurópáról, és most hadd kérdezzem meg a Totalcar olvasóit: tényleg Swiftet vennének?