Azért Walter is tud valamit

2008.07.21. 15:21
39 hozzászólás

Bár a motorfékpadok csodálatos szerkezetek, egy átlagembernek rettenetes unalmasak. Van rajtuk egy motor, nagy a zaj, és kész. A videón látható darab két okból is érdekesebb: egyrészt a motor billegtetésével a motorra ható gyorsulásokat is utánozza, másrészt egy remek Porsche bokszert tesztelnek rajta épp. Ez azért nem meglepetés, mert a videón  látható berendezés  a fékpad a Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG tulajdona. A felvételen látható a Nürburgring alaprajzán, merre járunk pillanatnyilag, a második műszer a gyorsulásokat mutatja, a másik kettő pedig magától értetődő.

Még egy apróság. Kapcsold be a hangot. Amúgy csak egy billegő motort fogsz látni.

Ugye, hogy nem rossz? A fékpad nem csinál mást, mint a vidámparki szimulátorok. Billeg, ezzel utánozza a gyorsítás, fékezés és kanyarodás hatását. Így a motorra ható gyorsulások hatása is lemérhető, 1 g oldalgyorsulásnál megfelelő-e a kenés, és ilyenek. A Nürburgring amúgy is rettenetes igénybevételt jelent egy kocsinak, nem árt műszakilag is rágyúrni. Persze azért Walter Röhrl is tud valamit.

A Porsche rendszerint javít a köridején, egy-egy új típus megjelenésekor. Egy darabig a legjobb széria(?)gyártású autó rekordját a 911 GT2 tartotta - micsoda véletlen - Walter Röhrl vezetésével. A 7:31-es időre azonban a Nissan GT-R rávert 2 másodpercet, szóval valószínűleg megint lefuttatnak egy-két hasonló tesztet a németek a spéci padon. Csak referenciaként: a BMW M5 8:15-öt fut ugyanitt, egy Honda S2000 8:39-et, a Gallardo pedig 8:01-et. A többit itt és itt (bár ez az oldal már nem teljesen friss) lehet megtalálni. A lista több, mint érdekes.