Művészek Detroit haláltusájáról

2009.08.17. 17:20
119 hozzászólás

Ezernyi lóerő tépi-nyúzza az aszfaltot az amerikai autóipar fellegvárában, Detroitban. Tombol az óriási tömeg, vakuk fénye csillan a krómon, öles lángnyelvek és fojtogató gumifüst, szórakoznak az izomautó-fanatikusok. Keresve sem találhattunk volna szebb illusztrációt arra, milyen is lehetett a szmogterhes város valamikor.
 

Ez volt 14 éve, 1995-ben. Aztán szépen, lassan elkezdődött az a visszafordíthatatlan folyamat, melynek eredményével mindannyian tisztában vagyunk: Detroit halott.

Tán épp maga a halódó indusztrialitás képi világa, ami a világ egyik leginspiratívabb helyévé teszi a fotósok számára. Közülük heten, név szerint Corine Vermeulen-Smith, Mitch Cope, Clinton Snider, Mark Alor Powell, Antonio Gomez, Ingo Vetter és Scott Hocking úgy döntöttek, dokumentálniuk kéne a pusztulás és aztán az újjászületés folyamatát.

 

Képeiken egyelőre a teljes kilátástalanság és a valaha pulzáló város igazi Sin City-vé alakulása süt át, de ki tudja, tán egyszer ez lesz a legszebb hely a világon, és boldog amerikaiak krúzolnak majd kínai villanyautókkal a fűvel felvert sugárutakon.