Kivirágzott az akkusarum, de csuhajja!

2011.03.26. 08:00
113 hozzászólás

Tom érdekes problémával jött be. Micrájának az egyik akkusaruján szép nagy virágzás jelent meg. Mivel Motordoki pont itt volt a szerkesztőségben, csípőből mondta a választ: meleg szódát rá! Sőt, ez még a rézről az oxidációt is eltávolítja.

A kicsapódás egyébként az akkuból a vízpárával távozó ionok okozzák, értelemszerűen ez a probléma nem érinti a zárt, drágább akksikat. De Tomé nem ilyen.

Az Öveges-professzor emlékvideó készítéséhez már csak egy mobil vízforralóra volt szükség továbbá a céges szódagépünkből vittünk pár deci anyagot. A forralóban H2CO3 jóval hamarabb bugyborékolni kezd, mint ahogy felforrna, hisz szén-dioxid gáz távozik belőle. Tehát, kell kis türelem.

Tom alapos, kis ronggyal vette körül a sarut, hogy pl. ne folyjon a meleg szóda a biztosítékdobozra, és más kényes helyekre.

A csoda megtörtént. Gyakorlatilag az első pár csepp eltüntette a kivirágzást. Mivel viszonylag kevés szódát melengettünk, nem mentünk rá a saru teljes megtisztítására, de azért szépen előtűnt a fémtiszta réz is.

Csináltunk róla egy videót is.

Amikor a kísérletet csináltuk, már gyanítottam, és utánajártam. Hátha a víz is oldja. Elvégre az akkun belül vizes oldat van – logikus lenne. Rövid túrás után kiderült, hogy igaz: a víz is lehozza. Szóval, nem is kell ekkora hajcihő, bár akkor a saru nem tisztul meg ilyen szépen - gondolom. Sajnos nem volt a közel másik, megfelelően kivirágzott akksi. Tom Micráján a világ szeme, pár hónap múlva újra próbálkozunk.