Átkössek ötszáz forintért?

2011.11.11. 14:55
42 hozzászólás

P1060368

Nyakunkon a biztosítóváltás, és bár nem hiszek a csodákban, annyian mondták, hogy nagyok lehetnek a különbségek, hogy vettem egy mély levegőt, és elkezdtem kitöltögetni a PBA kalkulátorát. A Tehén elég régi (1997), bár biztosítási szempontból elég erős (131 kW). Budapesti lakosként veszélyes csávó vagyok, de a jogsim 1986-os, tehát megfontolt, rutinos módon vagyok veszélyes. Előtte még megnéztem a bankszámlám, mert fejből nem tudom, mennyi a kötelezőm a Tehénre, és azt se, egyáltalán kinél van: az Astra biztosítónak fizetek majdnem pontosan évi 30 ezer forintot.

Ezzel szemben az 1997-es, 3,4-es benzines Toyota 4Runner éves kötelezője a Wabard Biztosítónál 29 448 forint. Alig valamivel drágább jelenlegi biztosítóm, az Astra: 30 168. Pista, aki szlovák állampolgár, érzékeny a nemzetiségi kérdésre, ezért azt morogja, hogy az Astra román. Szerintem viszont a románok testvéreink, csak még nem tudják se ők, se mi, csak feszülünk tök feleslegesen ezen az Erdély-témán.

P1060370

A különböző kedvezmények listáját nem kattogtattam végig, nincs nyolc gyerekem, bakter sincs a családban, mióta nagyapám meghalt. Két tételen vacilláltam. Kedvezményt kapok, ha megadom a telefonszámom. Akkor is, ha az emailcímem adom meg. Vajon mennyit? Ez most egyébként a szarrágás kategória? Na jó, akkor már rágjuk a szart. Végül is megadhatom nekik az emailcímem, legfeljebb az első érkező spamre bekattintom, a spamszűrőt. Na, mennyi a különbség? Igazából be kell vallanom, hogy a kísérlet kedvéért háztáji trollunk, Ubul emailcímét adtam meg, de egy kis spam neki is jár. Egyébként megadhatom a telefonszámomat is, legfeljebb ha felhív majd egyszer valaki valami baromsággal, azt mondom, kösz, nem. Nemet mondásban amúgy is komoly gyakorlatom van, de a tréning sosem árt.

A legolcsóbb így, a személyi adataim elherdálásával a KöBE, de azoknál sunyi módon bejön még évi 1800 forint tagdíj, és akkor megint oda a versenyelőny. A Wabard 3000 forintos áresése annak lehet köszönhető, hogy van egy csomó rám sózható biztosításuk, igaz, a lakásom ügyében nem nyilatkoztam nekik.

De melyik fizetési módot szerethetik a biztosítók? Csekk? Azt nyilván nem. Átutalás? Talán. A díjlehívás olyan kiszolgáltatottá teszi az embert. Nyilván ezért is szeretik a biztosítók, én mégis inkább maradnék az átutalásnál, féléves ütemezéssel. Vagy mégis inkább díjlehívás? Akkor az utalással sem kell bajlódnom, és a biztosítók tényleg szeretik, mert így 30 168 forint helyett 27 984. Az már kétezer forint. De díjlehívás csak éves alapon van, ha közben megsemmisülne a Tehén, kung fuzhatok az Astra biztosítóval.

Szóval marad a 30 ezer. Na erre jön még a 30%-os baleseti adó, 9 000 forint, ami egy proaktív cucc lehet, hiszen az elmúlt két évtizedben nem okoztam balesetet. De ki tudja, mit hoz a jövendő?