Hogyan lesz a sportautó-szakíróból hitetlen kutya?

2011.11.21. 13:21
233 hozzászólás

12 év elteltével sem csúnya

Nos, igen, nem sietem el a dolgot. Tavasszal találtam ki, hogy megválok tőle, de sajnos túl jó az a fránya Integra, nem könnyű elengedni. Nyolc év után még a rosszból is nehéz kiszállni, nekem viszont jó volt, szóval nincs okom panaszra, és ettől még nyögvenyelősebb az egész.

Az ország, de lehet, hogy a világ egyetlen Kia Integrája

Volt még egy bökkenő: én nem tudok meglenni autó nélkül. A város peremén lakom és sokat szaladgálok befelé meg kifelé is, sokszor a két kutyámat is viszem magammal, szóval teljesen megbénulnék kocsi nélkül. De most már megvan az Integra utódja, ahogy eladtam, már futhatok is át a pénzzel az új autómért, ami természetesen csak nekem új, de erről majd később.

Első körben felraktam egy hirdetést a HaHura és várok, hogy történjen valami. Az autóm nincs tökéletes állapotban, de ahhoz képest, hogy 12 éves, nagyon jól tartja magát. A legnagyobb negatívuma, hogy belül lelaktam, jobban mondva nem én, hanem a kutyáim.

Hátul szinte érintetlen, az ülések mindig lehajtva

Nyolc éve van meg az Inti. Az elején Jenő, az airdale terrier és Bojler, a boxer utaztak benne. Aztán, miután meghaltak, volt majdnem három év szünet, de végül megint csak úgy alakult az élet, hogy lett két kutyám, ezúttal nem két közepes, hanem egy bazi nagy és egy közepes. Egy szó, mint száz: a kocsiban öt éven keresztül hurcolásztam állatokat, és ez látszik is rajta. Persze lehet, hogy egy durva kárpittisztítással még ki lehet suvickolni a feketeséget a Recarókból, de én ezt sosem próbáltam, nekem már az is ünnep, ha szimplán kipucolják a mosóban.

Na, ez az oldal tört

Aztán törve is volt szegény, de persze ez nem olyan nagy csoda 130 ezer kilométer és 12 év után egy ilyen autónál. Ha jól emlékszem a bal oldala és a feneke nem kapott, de a jobb oldalát végig javították – az ajtaja bontott – és az elejét is törtem, igaz, nem nagyon, még a hűtőknek sem lett bajuk. A sárvédőknél elöl és az ajtónál ez látszik is az illesztési hézagoknál. Ez van.

Az idő és a használat lassan lekoptatja a piros festéket

Tudják, az a szóbeszéd járja, hogy az Integrákat nem lehet tönkretenni, de ez nem igaz. Én például tönkretettem az enyémet jó három éve. Megtörtént az, ami minden sport-Honda halála: a motor megette az olajat és én nem vettem észre. Az Integra motorja, ha hajszoljuk, képes eltüntetni jó egy liter olajat ezer kilométeren, vagyis folyamatosan ellenőrizni kell az olajszintet és utántöltögetni. Nyolc év alatt egyszer hibáztam, nem kellett volna.

12 év használat meglátszik a piros kárpiton

Persze van a dolognak jó oldala is, ha már a motort teljesen fel kellett újítani, felújítottuk a váltót is, így most összesen 30 ezer kilométer van a technikában és természetesen tökéletesen működik. 120 000-nél voltam utoljára szervizben – 10 ezrenként kötelező az olajcsere -, nagyjából ezer kilométer van még a 130-ig, de a következő kötelezőt szívem szerint már valaki másra bíznám, én átülnék a kényelmes kis egyhatos egyelőre nem mondom meg mibe.

apeh 7

Ha tehát valaki olcsó, megbízható, potom pénzért fenntartható sportkocsit szeretne, itt a nagy lehetőség. A kutyák már unják, és bevallom, nyolc év után én is vágyom már valami halkabbra, kényelmesebbre. Persze aztán lehet, hogy fél év múlva majd a pokolba kívánom azt a napot, amikor a hirdetést feladtam, de most már elszántam magam, leugrottam a szikláról, nincs visszaút.