2013.12.13. 17:58
20 hozzászólás

A Mulholland Drive hallatán legtöbben David Lynch zseniális thrillerére gondolnak legalábbis Kalifornián kívül, mert az államban inkább a film címét adó út ismertebb. A Santa Monica-hegységben kanyargó Mulholland Drive-ot 1924-ben adták át, azóta gyűlnek az autóroncsok a zűrösebb szakaszain, a szakadékok alján. Manapság nem annyira vészes a helyzet, de a múlt századból több tucat roncs pihenhet az aszfalttól messze.  

Már a zuhanás is megviselte, egy ideje pedig a rozsda falja ezt a magára hagyott roncsot
Már a zuhanás is megviselte, egy ideje pedig a rozsda falja ezt a magára hagyott roncsot

A hírhedt út Jason Knight fotóst is foglalkoztatta. A kaliforniai srác rajong a különféle elhagyatott helyekért, tárgyakért (gyűjteményét itt találod). A Mulholland Drive viszont nemcsak legendája miatt foglalkoztatta, hanem azért is, mert roncsait előtte senki sem próbálta meg alaposan dokumentálni. Knight kinézett magának egy veszélyesnek tartott kanyart az úton, majd elindult lefelé a szakadék mentén otthagyott autókat keresni. Egy részükkel könnyű dolga volt, azok ösvényekhez közel pusztulnak és jól ismertek, másokért viszont alaposan megküzdött a kemény terepen. Volt, amihez egy földből kiálló főtengely mutatta az utat, egy másiknál a rozsdát vette észre a sűrű növényzetben, és olyan autót is talált, ami az évtizedek alatt félig már besüllyedt a lejtő homokjába. Végül hét roncsot fotózott a szakaszon, többségük a nyolcvanas éveken vagy kevéssel az előtt kerülhetett oda.

Jó pár éve itt lehet, de egyelőre ellenáll a rozsdának
Jó pár éve itt lehet, de egyelőre ellenáll a rozsdának

A Mulholland Drive menti roncstemető őrzője eddig alighanem a pénzhiány volt. A roncsokkal kapcsolatban, legalábbis azokkal, amik ismertek többször felmerült már, hogy kiemeljék helyükről, de az illetékes hatóság végül sosem intézkedett. Egy rozsdától meggyengült kasznit nehéz kicibálni a szakadék mélyéről, a helyi munkadíjak mellett ez fölöslegesen nagy kiadás a közigazgatásnak. Knight fotóival most nagy figyelmet kaptak az otthagyott autók, némelyik azonban annyira bokatörő helyre zuhant, hogy tömegek aligha háborgatják majd. Legtöbbje jó eséllyel tovább pusztul, amíg a természet lassan eltünteti.

További képek a galériában.

(Jason Knight csak a Mulholland Drive-val, annak is csak egy szakaszával foglalkozott, de ettől az úttól nem messze fut a Mulholland Highway. Állítólag az is tele van roncsokkal.)