Repülő zuhant a versenypályára

2014.01.07. 11:03
48 hozzászólás

Vannak videók, amiket az ember, mikor meglátja, legszívesebben csukná is be azonnal, mert csak valami unatkozó grafikusok által gyártott CGI-erőfitogtatás az egész, néha pont azzal a céllal, hogy átverjék a nézőket.

Ezt a filmet elnézve is arra gondoltam először, hogy a kedves feltöltő menjen a francba - mekkora ordas kamu már az egész. De mikor a gyorsulási versenypályára zuhanó repülőgép izzó lánggömbbé változik, a sportbírók reakciója nagyon is valódinak tűnt.

TF-MYX Bechcraft

 

Hogy mi is történt majd fél éve, Izlandon? Az Air Myflug által üzemeltetett TF-MYX lajstromjelű Beechcraft Super King Air 200 mentőrepülőgép szállított egy pácienst Reykjavikba, majd onnan tartott visszafelé az Akureyri repülőtérre. Leszálláshoz készülődött, mikor egy túl alacsonyan végrehajtott bal fordulóban magasságot vesztett (lecsúszott a szárnyon), és a rajtvonalnál várakozó dragsterek orra előtt a betonba csapódott.

A balesetben ketten életüket vesztették, de a másodpilóta megmenekült. A képsorokat elnézve hihetetlen a megmenekülése, ráadásul neki már pontosan tizenkét évvel korábban volt egy repülőbalesete. A sors furcsa fintora, hogy akkor a mostani balesetben elhunyt mentőápoló kezelte őt.

TF-MYX crash site

Az embernek beleborsódzik a háta, ha belegondol, hogy csak pár másodpercen múlt, hogy nem rajtoltak el a dragsterek. De ha a száguldó versenyautókba csapódott volna egy mentőrepűlő, azt már tényleg senki nem hitte volna el, ilyesmit még egy rossz hollywoodi filmbe sem mernének beleírni. Így viszont a versenyzők maguk értek másodpercek alatt a lángoló roncshoz, talán ennek is köszönheti életét a másodpilóta. Ha hozzátesszük az eddigiekhez, hogy a – egyesek szerint szándékosan bravúrozgató pilóta – a drag-pályát üzemeltető klubbal jó viszonyt ápolt, tényleg csak azt lehet mondani, az élet írja a leghihetetlenebb forgatókönyveket.