2014.04.12. 13:45
92 hozzászólás

Elvesztem. Magával ragadt a fogyasztáscsökkentés forgószele, kutyaól lettem a tornádóban. Megláttam a Fuel Shark Savert, és tudtam, nekem is kell egy. De okosba.

IMG 2636

Nincs olyan berendezés, amit egy magyar ne tudna létrehozni negyedáron, teherautóról leesett, pult alól vásárolt, sufniban talált alkatrészekből. A szivargyújtós ál-fogyasztáscsökkentő sem lehet kivétel.

Szétszedtem. Nem volt nehéz, csak az tartott sokáig, amíg megtaláltam a szivargyújtó-csatlakozó bütykét nyomó rugót, miután elrepült. Az orrát egy mozdulattal le lehet húzni, a kék plexit fájdalommentesen le lehet pattintani, innen már csak egy Phillips-csavar választ el a nagy titoktól.

IMG 2638

Örömhírt közölhetek mindenkivel, aki elbánik egy forrasztópákával. A Shark Saver anyagköltsége simán ezer forint alatt tartható, még akkor is, ha a legdrágább boltban vásárolunk. Lehet, az életemet kockáztatom, hogy egy nyilván szabadalom által védett termék hamisítására buzdítok, de vállalom a következményeket, íme a darabjegyzék:

1 db 2200 mikrofarádos, 16 voltos elektrolitkondenzátor

2 db 1 kiloohmos, 5%-os ellenállás

1 db 1,5 megaohmos, 5%-os ellenállás

1 db LED

1 db üvegbiztosíték

A kapcsolási rajzot már mindenki vegye le magának a fotó alapján, jó?

IMG 2639

Azon gondolkodom, ha a 2200 mikrós kondi helyett merészen egy 4700-asat használnék, vajon tovább fokoznám a hatást, vagy egy ponton túl már nem érhető el további fogyasztáscsökkentés, és Sharkék megtalálták az optimumot? És ha közvetlenül a generátorra forrasztanám a kapcsolást? Ja, nem jó, ott már van egy zavarszűrő kondenzátor.

Bevallom, felnézek a Fuel Shark Saver kitalálóira. Az univerzum legstabilabb pontjára építik az üzleti modelljüket: az emberi hülyeségre. Tudom, átverés, meg minden, de én kemény szívű vagyok, aki elhiszi, megérdemli. Ha kínai lennék, legyártanám a klónt, mondjuk Fuel Snark Saver néven.

És most komolyan

Azért szedtem szét a készüléket, mert Papp Tibi csütörtöki cikke után széles néprétegek követelték a boncolást. Eddig is tudtuk, mi van benne, de most már képi bizonyíték is van róla.