2014.11.14. 16:21
5 hozzászólás


Nem is kellett kétszer mondani a gyártásvezetőnek, hogy ehhez a dologhoz hívjunk inkább kaszkadőrt. Így került képbe Kíves Gyuri, aki a magyar kaszkadőrök rangidős keresztapja, aki Unger Bélával egyetemben kaszkadőriskolát is működtet és megszámlálhatatlanul sok külföldi és hazai filmben szerepelt. Többek között a magyar televíziózás leghíresebb akciójelenetében is őt látjuk (mármint a legurulást Gyuri csinálta):

Nem tudom, hogy a sokkoló képek után van-e értelme még folytatni, talán túlélték és itt vannak még. Na szóval megjött Gyuri és hozott egy vödör tűzálló zselét, ami állagát tekintve a szagtalan gépzsír és a náthás-vizes takony közötti skálán található. Magyarán elég undorító cucc, és ezzel kenték be a fejem a szemetek, nem titkolt örömmel tuszkolták a fülembe is és ha véletlenül kinyitottam a számat tiltakozásul, akkor azonnal oda is tolták. A lényeg, hogy hangosan röhögtek, amikor megállapítottam, hogy most teljesen úgy festek, mint aki véletlenül egy masszív bukkake-partiba keveredett.

DSC 0918


A cucc amúgy meggyőző és Gyuri szavára lehet adni, többször gyulladt meg rajta kabát, mint amennyi rajtam elkopott, így ha ő azt mondja, hogy ez a remek vízfelvevő-képességű anyag megvéd, akkor az úgy is lesz. Lényegében hasonló szuperabszorbensként működik, mint a mezei gyerekpelenkában található polimer, amely meglepően sokáig ellenáll a kigyulladásnak, mivel a tűz először a vizet kell, hogy elpárologtassa belőle.

DSC 0934


Aztán meggyújtották a fejem. Ami semmivel nem járt, magam is meglepődtem, hogy a zselé által lehűtött fejemen semmit nem érezni. Gyuri azonban óva intett: csalóka a dolog, mert amikor már meleget érzünk, akkor már - jó eséllyel - szagot is fogunk, mert ég a hajunk. Valahová 30 másodperc környékére saccolta az időtartamot, mialatt a sapka átég a fejemen és a lángok elpárologtatják a hajamba kent zseléből a vizet. Viszont nem tudta, hogy lélekben elbúcsúztam a hajamtól abban a pillanatban, amikor elolvastam a forgatókönyvet. Eleve úgy köszöntem el a feleségemtől reggel, hogy megoldom a hajvágást ma, szóval fél percnél nem volt megállás. Aztán szóltak, hogy már átégett a sapka, nem kéne kivárni a végét...

Nem akarom részletesen elmesélni, hogy mi munka volt ezt a dzsuvát letörölni magamról, de a hajam megmaradt, a tűzálló zselé jelesre vizsgázott. És ez még csak a kezdet volt, hiszen a Brutális kémia 3. epizódjában meggyújtottunk egy brifkónyi (kamu)pénzt, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a koffer és az asztal is kigyulladt, de a pénz aránylag sértetlen maradt. Egyszerű trükk, de a metánhabbal ne nagyon kísérletezzenek odahaza, elég veszélyes dolog, bár kétségkívül látványos, ahogy egy pillanat alatt ellobban a kezünkben, mi pedig nem érzünk ebből semmit. Kivéve, ha a szél elfújja a habtornyot és vállig leperzseli a szőrt a karunkról. Akkor lesz egy kis disznótor-szag...

DSC 1031


És ez még csak a kezdet volt. Maga az epizód elég forróra sikeredett, a kaszkadőrökre pedig még szükség volt a továbbiakban is. Figyeljék csak szombaton (azaz november 15.-én) 16.00-tól a Brutális kémiát a Spektrum TV-n!