2015.08.30. 15:53
19 hozzászólás

Két német művész, Kay Michalak és Sven Völker projektje az Auto Reverse. Ismert, ikonikus járműveket fotóznak, de nagyon másképp, mint azt eddig bárki. Ezeket a kocsikat szép háttér előtt, gondosan bevilágítva, előnyös szögekből szokás mutatni. A fotózás előtt fényesre vakszolják őket, a krómok csillognak, a lakkon seggre esik a légy. A formatervezők által megálmodott legapróbb részletekre is odafigyelnek, nem csak az egész autót szokás mutatni. Sok típust egy-egy index alapján is bárki felismer. De a két fotós inkább azt a részét mutatja a kocsiknak, amit talán még maga a gazdája sem látott soha. Amire sokan azt mondják, nem szép, mi több, a művészek szerint az autók alját elhanyagolják a dizájnerek, mert milyen csúnya már egy 911-es Porsche, ha csak a fenéklemezt látjuk nagytotálban.

Auto Reverse - The dark side of the automobile from Sven Voelker on Vimeo.

Én ezzel vitatkoznék. Kevés ennyire sokatmondó részlet van egy autón, mint az alváza, fenéklemeze. Itt nincs trükközés a fény-árnyékkal, a színekkel, a díszekkel. Ez az autónak az a nézete, amiben a lényeg van. Itt a mérnökök dolgoztak, és annak megfelelően, hogy a költséghatékonyság vagy a szuper merevség volt a fontosabb szempont, formálták a lemezt, ívelték a csöveket. Innen látni csak igazán, hol a motor, hol a hajtás. Itt kérem indusztriális szépséget láthatunk.

A Classic Driveren láttam a képsorozatot és a kapcsolódó kis videót is, érdemes ott végigkattintani a teljes galériát. Jó játék magunkat próbára tenni, hány autót (akár csak a márkát, pontos típus nélkül) ismerünk fel, és hümmögve megállapítani, melyik miről ismerszik meg legkönnyebben. És hogy melyiket miért nem ismertük fel egyáltalán, mi vezetett meg, és tippeltünk rosszra. Kommentbe jöhetnek a számok és a miértek. A fotókhoz tartozik képaláírás is, de azt csak akkor ér megnézni, ha már tippelt!