Mohó Hiéna 2015: VW-csoportos egyperces

2015.12.27. 07:34
32 hozzászólás

A mai csomag egy Volkswagen-csoportos csalamádé egy frankó kulaccsal, sapkával és mindenféle könnyvel a kortárs olimpikonok évkönyvétől az Audi házi motorsportos kiadványán át egy dél-csehországi útikönyvig. Frankó kis apróságok, külön külön egyik sem egy zsíros konc, de együtt szép csomag. Kattintsd végig a galériát, meghozza majd a kedved. 

A feladat: rövid novellát kell írni, amiben ez a három tárgy is szerepel: könyv, kulacs, kötött sapka. Ha az egyperces novella önnálló műfaj lenne, azt kérnénk, írjon mindenki olyat, de nem az, így nekünk sem könnyű megfogalmazni a várt művek keretét. Nincs sok megkötés tehát, de azért az alkotást járja át Örkény szelleme: legyen rövid, nem baj, ha van benne valamilyen groteszk fordulat és lehet szűrreális az egész. 

Ha még nem egészen tiszta, miről van szó, alant egy autós egyperces Örkénytől, itt pedig az összes egy oldalon.

                                                                   Az autóvezető

Pereszlényi József anyagmozgató, CO 75-14 rendszámú Wartburg kocsijával megállt a sarki újságárusnál.

- Kérek egy Budapesti Híreket.

- Sajnos, elfogyott.

- Akkor egy tegnapi is jó lesz.

- Az is elfogyott. De véletlenül van már egy holnapim.

- Abban is közlik a moziműsort?

- Az mindennap benne van a lapban.

- Hát akkor adja ide azt a holnapit - mondta az anyagmozgató.

Visszaült a kocsijába. Föllapozta a moziműsort. Némi keresgélés után talált egy csehszlovák filmet - Egy szöszi szerelmei -, melyet dicsérni hallott. A Stáció utcai Kék Barlang moziban játszották, és fél hatkor kezdődött az előadás.

Éppen jókor. Még volt egy kis ideje. Továbblapozott a másnapi újságban. Szemébe ötlött egy napihír Pereszlényi József anyagmozgatóról, aki CO 75-14 rendszámú Wartburg személygépkocsijával a megengedettnél gyorsabban haladt a Stáció utcában, és nem messze a Kék Barlang mozitól belerohant egy szembejövő teherautóba. Az elővigyázatlan anyagmozgató szörnyethalt.

- Még ilyet! - mondta magában Pereszlényi.

Órájára nézett. Mindjárt fél hat. Zsebre vágta az újságot, elindult, és a megengedettnél gyorsabban haladva belerohant egy teherautóba a Stáció utcában, nem messze a Kék Barlang mozitól.

Szörnyethalt, zsebében a holnapi újsággal.

 Határidő: január 2. 18:00. A műveket a poszt kommentfalára várjuk. 

Az idei karácsonyi hiénákat – köztük a még futó és a már lezárt feladványokat itt találod egy helyre gyűjtve.