Schumacher tarolt a hétvégén

Motorsport-hétfő április 9-10.

2016.04.11. 18:49
2 hozzászólás

Felpörögtek a GT-sorozatok, tömegbaleset ritkította a Nascar-mezőnyt és mindenkit elvert kis-Schumi Misanóban. Ez történt a motorsportban hétvégén.

Olasz Formula-4 - Misano

Ha egy futamot sem nyert volna az olasz Formula-4 szezonnyitóján, akkor is Mick Schumacherről lett volna hangos az autósport-sajtó a hétvégén. De nyert, méghozzá a négyből kettőt, és ezzel az első forduló után újoncként vezeti a pontversenyt a hétszeres Formula-1-es világbajnok fia.

Nevével ellentétben az olasz Formula-4 mezőnye nagyon nemzetközi, eddigi két szezonját egy kanadai és egy észt nyerték, de Kínától Venezueláig van itt mindenfelől induló. Az olyan Formula-1-es előszobáknak tekinthető sorozatok, mint a GP2 vagy a Formula V8 3.5 Series előszobáiba lehet jutni innen. Mick idén itt is teljes szezont tervez az német Formula-4 mellett, ahol tavaly egyetlen futamgyőzelemmel tizedik lett a pontversenyben.

A misanói fordulóban kis-Schumi először szárazon, majd esőben verte el a mezőnyt. A lebonyolítási rendszer szerint az első három futamon rotálják az indulókat, így a háromból mindenki csak két futamon vehet részt. A legjobbak kvalifikálják magukat a negyedik futamra. Ezen a vasárnapi főfutamon két győzelme után Schumacher a pole-ból indult, majd egy rontott rajt után a tizennyolcadik helyről kapaszkodott fel ötödiknek. Ott végül Dél-Amerika uralta el a dobogót: az argentin Marcos Siebert nyert, a mexikói Raúl Guzmán lett a harmadik.

Pontverseny állása Misano után:

1. Mick Schumacher - 62 pont

2. Raúl Guzmán - 58 pont

3. Marcos Siebert - 53 pont

Blancpain GT Series - Misano

Elstartolt a jelen formájában idén hároméves Blancpain GT Series is. Az egy évet megélt FIA GT Series utóda lényegében két különálló sorozat vegyítve. A sprintszériából és hosszútávú szériából összerakott bajnokság egy sprintversennyel startolt Misanóban. A kvalifikációs futamon még úgy tűnt, a tavaly csak év végére magára találó Bentley az M-Sport által elkészített Continental GT-kkel versenyben lesz a belga audis címvédőkkel, aztán közelébe nem ért senki a Vanthoor-Vervish-párosnak.

A 280 éves svájci óramárkáról elnevezett sorozat nagy hírűnek semmiképp sem nevezhető, pedig idén is az ő naptárukban szerepel majd a Spa-i 24 órás. Az majd július végén jön, a Blancpain GT következő futama Monzában lesz két hét múlva.

A kvalifikációs futam legjobb mozzanata amúgy:

Végeredmény:

1.   Frederic Vervisch, Laurens Vanthoor - Audi R8 LMS

2. Dominik Baumann, Maximilian Buhk - Mercedes-AMG GT3

3. Philipp Eng, Alexander Sims - BMW M6 GT3

A misanói futam teljes végeredménye itt, a pontverseny állása majd ide frissül.

 Super GT - Okajama

A címvédő olasz-japán-páros, a Quintarelli-Matszuda-kettős győzelmével indult az idei Super GT Series. Japán legerősebb túraautó-bajnoksága lényegében a DTM japán megfelelője ötszáz lóerőt alulról súroló GT-autókkal. Az elmúlt két év nissanos lendülete Okajamában még tartott, de nagyon tapad rájuk a Lexus. 

Végeredmény:

1. Quintarelli-Matszuda - Nissan GT-R

2. Rossiter-Hirakava - Lexus RC-F

3. Motojama-Csijo - Nissan GT-R

A szezonnyitó teljes végeredménye.

Rali-Európa-bajnokság - Ír rali

Tíz másodperc döntött a Rali-Európa-bajnokság idei második futamán. A ír aszfalton a tavalyi szezon első kettője, Craig Breen és Kajetan Kajetanowicz meccselt a győzelemért, amit végül a tavalyi második Breen szerzett meg. 

Az erősnek épp nem mondható Európa-bajnokság mezőnyében voltak magyarok is. Abszolút pontot egyikük sem szerzett; Botka Dávid szerepelt a legjobban: tizenkettedik lett a DS3-mal. A futam javarészt esőben zajlott versenyen még a hó is leesett. Volt is nagy darálás, ez az ír tájba simuló roncstemető csak egy része a termésnek.

Végeredmény:

1. Craig Breen - Citroen DS3 R5

2. Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5

3. Alastair Fischer - Ford Fiesta R5

Az ír rali teljes végeredménye itt, a pontverseny állása itt.

Nascar - Texas

A Nascarban nagy a hajtás, a hétvégi fordulóval már a hetedik futamon vannak túl idén. Kyle Busch jó formában van, Martinsville után Texasban is nyert, amivel átvette az összetett vezetést Jimmie Johnsontól. A futam egy történés miatt lesz emlékezetes, az pedig ez a tizenhárom autós tömegbaleset. 

Végeredmény:

1. Kyle Busch

2. Dale Earnhardt Jr.

3. Joey Logano

MotoGP - Austin

Bukásban gazdag futamot hozott a MotoGP austini fordulója is. Valentino Rossi már az elején kicsúszott, de aki Argentína után igazán bosszús lehet, az Andrea Dovisiozo. Az olasz ducatist legutóbb csapattársa lökte ki a második helyről, most pedig Dani Pedrosa ütötte el egy harmadik helyről.

Az argentin futam után Marc Marquez Austinban is simán nyert. A múltkor bukó címvédő, Jorge Lorenzo második helyével a pontversenyben is feljött másodiknak, Rossinak pedig úgy van pont fele annyi pontja mint Marquez-nek három futam után a harmadik helyen, hogy idén még csak egyszer állt dobogón. 

Végeredmény:

1. Marc Marquez - Honda

2. Jorge Lorenzo - Yamaha

3. Andrea Iannone - Ducati

A pontverseny állása Ausitn után.