2016.04.24. 06:36
39 hozzászólás

Elém dobta a Facebook, hogy mindenki nagyon vigyázzon, mert ha nem figyelek eléggé, egy pénzérmével meghekkelik az autóm zárját, és úgy jutnak be a csibészek a kocsimba, hogy gyakorlatilag én nyitom ki nekik az ajtót. Hiszem, ha látom.

Gyorsan ki is mentem a kocsihoz, kipróbáltam. Aztán kipróbáltam még három autón. És mivel nekem csak egészen öreg szarjaim vannak, elrohantam a Becsületesnepperhez is, derüljön ki, mi a helyzet a fiatalabb autóknál.

Összesen kilenc autón próbáltam ki az állítólagos trükköt. Csak annyit kell csinálni, hogy a bezárt autó utasoldali ajtajánál a kilincset elfeszíti az ember egy pénzérmével – esetemben egy százassal. A kilincs kvázi a hóna alá szorítja az érmét, majd jön a tulaj, kinyitja a központi záras autót. Természetesen az utas oldal is nyílik, az autóval elhajtunk, intézzük a dolgainkat. Hogy a csibészek követik-e az embert, vagy csak megvárják, míg este hazaérek, arról nem szól a sztori, de a lényeg az, hogy amikor a távirányítóval, vagy a kulccsal bezárom az autót, az utasoldali zár nem zár, a befeszített érme miatt nyitva marad. És innentől pillanatok alatt be lehet nyitni az autóba, vihetik a laptopot, a napi bevételt, vagy akár az egész kocsit. Ijesztően hangzik, ugye?

Nos, a gyors teszt alapján azt mondom, nem kell becsinálni, de legalábbis nem azonnal. Van autó, ami a kilincs enyhe elfeszítésére simán nyit és zár. Van, amelyik már eleve ki sem nyitja azt az ajtót, aminek a kilincse nem alaphelyzetben van. Vagy ha kinyitja, vissza is zárja azonnal. A próbák alapján én azt mondom, ez egy ordas hoax – de vagyok annyira óvatos, hogy mindenkinek azt javasoljam, próbálja ki a saját autójával. Mert elvileg nem fordulhatna elő, hogy ilyen módszerrel nyitva tarthassák az ajtót, de minden gyártó minden zárját nem tudjuk letesztelni. Mindenesetre, ha kipróbálta a saját autójával, és sikerült (lehetőleg egymás után többször megismételhetően) nyitva tartani a zárat, kérem ossza meg velünk kommentben, akár Facebookon vagy emailben.

Az is igaz,  a C70-es Volvo és a Civic ajtajánál – igaz, csak egyszer-egyszer, és megismételhetetlenül – úgy tűnt, működik a trükk, nem zárta vissza magát a kocsi. Bár én ezeknél az eseteknél inkább arra gyanakszom, valamit én kottáztam el, mert utána minden egyes próbálkozásnál visszazártak az autók. Ha fel akarok törni egy autót, továbbra is inkább az ajtónyitó párnát használnám – igaz, azzal nem lehet észrevétlenül dolgozni.