2016.08.28. 10:10
3 hozzászólás

Tegnap az ETRC második futamán olyan versenyt láthattunk, hogy még most is beleborzongok, ha a videót újranézem (sajnos nem lehet beágyazni a videót, de mindenképp érdemes kattintani erre a linkre, a legjobb rész a negyvenedik perc környékén kezdődik).

Sok versenysorozatban egész évben nincs annyi izgalom, mint most az utolsó három körben. A „mi fiúnk”, Kiss Norbi elképesztően nyomult, a hetedik helyről sikerült előrejutnia Frantisek Vojtisek mögé. A cseh nagy öreg jóval lemaradt Stephanie Halm mögött, nem veszélyeztette a német szöszi győzelmét (azt hiszem neki különösen nagy kedvence lesz Magyarország és a Hungaroring, tavaly itt szerezte meg élete első futamgyőzelmét is). Franky mögött viszont óriási torlódás alakult ki, folyton egymás sarkát taposták a többiek.

Norbi láthatóan gyorsabb volt Vojtiseknél, folyton támadta, igaz nem is tehetett mást, hiszen hátulról őt is tolták, Jochen Hahn és Adam Lacko se sétakocsikázni jött a ringre. Három kör volt hátra a befutóig, mikor az utolsó előtti kanyarban Hahn összeakadt Kissel, és a két kamion még Lackot is letolta a pályáról. Norbi szerencsére csak a negyedik helyig csúszott vissza, Lacko rosszabbul járt, hetediknek fordult a célegyenesbe.

Mind a ketten nagyon gyorsak voltak, és harcoltak, mint egy életéért küzdő pitbull, az utolsó körben már megint Kiss volt a harmadik, Lacko meg a francia Anthony Janiec tarkójára lihegett. Vojtisek, aki vagy 15 másodpercnyire volt Stephanie Halmtól, közben a fehér kamionnal jól láthatóan IFA-szindrómában szenvedett. Mert ugye mindig a félrenyeklett alvázú, pótos IFA a leggyorsabb autó az országúton, hiszen az van a sor elején. És a legnehezebb megelőzni is.

A célegyenesre fordító kanyar kijáratánál aztán olyan szerencsétlenül ért össze Kiss és Vojtisek autója, hogy a cseh kamionja nekisodródott a bokszutca falának. Ezt a jelenetet a bokszok tetejéről láttam, nagyon, de nagyon ijesztő volt, ahogy a bokszutca elejénél feszülten szurkolók orra előtt csapódik be az öttonnás dög. De a betonfal erős volt, megfogta a kamiont. Viszont a fél fülkét ledarálta.

Érdemes megnézni a képeket, mekkora erők hathattak, ha a masszív bukócsövek így elhajoltak. Az ajtó, mint valami félig majszolt uzsonna alufólia csomagolása fityegett a fülke oldalán, a jobb első sarka kompletten hiányzott a kocsinak. Nem csoda, hogy a szemre semmilyen sérülést nem szerzett Vojtiseket egész hosszasan vizsgálták az orvosok, durva élmény lehetett.

Senki nem volt boldog, Norbi is sajnálta a balesetet, Vojtisek szerelői meg lemondóan legyintettek, mikor kérdeztem, vajon a vasárnapi futamokra össze lehet-e szögelni a kocsit: a fülke kukás, hiszen oda a bukóketrec, így senki nem mehet fel a pályára. Vojtisek mosolyogva bár, de Norbit okolta a balesetért, szerinte nem volt fair a verseny, Norbi viszont azt állítja, Vojtisek indokolatlanul tartotta fel a mezőnyt, és ezért is alakultak ki azok a tömegverekedések a háta mögött, amik annyira feszültté tették az utolsó köröket.

Remélhetőleg sikerül elsimítani az ellentéteket, mindenesetre a vasárnapi futamokon se számítson senki visszafogott kamionkorzóra, jól látszik, mindenki éhes, és senki nem fél egy kis bunyótól, hogy övé legyen a hagymásbabos tál.