Autóval víz alatt? Megoldható

2016.09.10. 14:31
5 hozzászólás

Autók indokolatlan környezetben mindig érdekes téma, hiszen a repülő és a kétéltű autó is régóta nyomasztja a mérsékelten kattant feltalálókat. Az alapvető probléma, hogy az autónak, a repülőnek és a hajónak is annyira speciálisak a felhasználási körülményei, hogy metszethalmazba bármit is belepréselni nagyjából lehetetlen. Vannak persze próbálkozások, levegőben és vízen is, de nem hiába nem tudnak elterjedni az ilyen gépek.

Amerikában sem váltják meg a világot ilyen téren, de egy jópofa ökörködésre mindig lehet számítani a nagyvíz túloldalán. Most éppen a Motortrendes Dirt Every Day csapata találta ki, hogy tengeralattjáróvá alakítanak egy Jeepet, persze minden tudományosságot mellőzve, izomból. Például a létfentartó eszközöket egy huszáros vágással oldották meg és búvárfelszerelést adtak az utasokra, a motor pedig egy jó három méter hosszú csövön át lélegzik.

Persze az 1997-es Jeep Wrangleren komolyabb átalakításokat is végre kellett hajtani az akcióhoz, így került bele egy Cummins ISF dízel. A 2,8 literes motor 160 lóerőt és 360 newtonmétert ad le, odaát jellemzően kisteherautókban használják. Ahhoz, hogy beférjen az eredeti négyhengeres helyére, új bölcsőt kellett Cummins köré, és mivel ez már elektronikusan felügyelt motor, egy halom apró vezetéket kellett hatékonyan szigetelni. Ezen felül még a hajtáslánc szellőzőit kellett elzárni, például a hidak szuszogóit, aztán feldobtak négy ballonos gumit és nekiindultak: