Lom alá temetve pusztul a magyar Mercedes-tanulmány

2017.01.23. 16:36
22 hozzászólás

Nem minden dizájntanulmány végzi múzeumban, de úgy sejtem, kevésnek jut olyan szomorú vég, mint ami a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Mercedes-koncepciójának. Nem olyan rég még kiállításról kiállításra járt, most a Budakeszi úton, hulladékkal kitömve pusztul a Hommage.

A MOME és a Mercedes-Benz Design együttműködéséről anno mi is írtunk, sőt, a Hommage-t magát láttuk is egy 2010-es rendezvényen. A tanulmányt az azóta már a VW-nél formatervezői karriert építő Fogarasi Benkő László csinálta még MOME-s diákként. Fogarasi saját blogján végig lehet követni az autó első éveit. Eszerint a Hommage sok kiállításon járt újdonságként, de a Google szerint még a 2014-es AMTS-en is kint volt. Rejtély, mikor lett belőle szemét, de a képeket küldő Gábor szerint legalább nyár óta áll a helyén. 

A Hommage az Iparművészeti Múzeumban 2009 októberében
A Hommage az Iparművészeti Múzeumban 2009 októberében

Az autó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) van hátul a Budakeszi úti kerítésnél a személyautó parkolóban. Tavaly nyáron voltam ott, nem az egyetem dolgozója vagyok. A múlt héten megint jártam ott, lefényképeztem – írta Gábor a képek mellé. 

Update: Az egyetem tájékoztatása szerint a tanulmány egy kiállításon javíthatatlan állapotúra sérült. Mivel a benne lévő alapanyagok értékesek, illetve a diákok számára hasznosak az egyetemi munkához, a Hommage-t hamarosan szétbontják.