Hogy kerülnek aranyrudak egy harckocsi tankjába?

2017.04.12. 08:34
9 hozzászólás

Egy jó nap a munkában

Nem csak a veterán autók, de a veterán harci járművek felújítása is népszerű üzlet, de most néhány angol restaurátor a szokásosnál jobban belenyúlt a tutiba. A Tanks a Lot műhelye (szójáték: thanks a lot - igazán köszi) egy Type 69-es, Irakban használt harckocsi felújításának esett neki, amikor váratlanul éles lőszer került elő a gépből. Nick Mead, a műhely tulajdonosa ekkor elővette a kameráját, és felvételt készített, bizonyítva, hogy semmi köze a hadianyaghoz. Ahogy folytatódott a szétszerelés, az üzemanyag tankra került a sor, és ekkor jött a döbbenet: öt darab, egyenként 5-6 kiló súlyú aranyrúd került elő a tartályból. Ezek értéke több mint 350 millió forint, ám a csapat ahelyett, hogy megpróbálta volna beváltani, inkább szólt a rendőrségnek, aki további vizsgálat céljából elkobozta a rudakat, persze amúgy sem sok esélyük lett volna legálisan pénzzé tenni őket. Mint később kiderült, az aranyat iraki hadsereg katonái lopták Kuvait megszállása során. 

Tegnap

  • Megnéztük, hogyan turbósítják profi módon a BMW-ket itthon. 
  • Kerékpáros baleset történt a Soroksári úton. Miért kell figyelni autóval, és miért kell tolni a biciklit a zebrán?
  • És egy játékautó, ami pont a hibája miatt ér rengeteget. 

Kéne egy negyvenéves új autó?

Előfordult, hogy valamilyen aukciós ház árverésén feltűnik egy veterán, ami irreálisan keveset futott, hiszen az elmúlt évtizedeket egy pajtában töltötte. Ezek gyakran meglehetősen rossz állapotban vannak, hiszen nem foglalkoztak velük, legfeljebb csak felújítási alapnak jók. Viszont most itt egy 1978-as Corvette, amiben mindössze 24 kilométer van. Az autót még 1993-ban kapta a jelenlegi tulajdonosa, érettségi ajándékként, de sosem járt vele. A 24 kilométer is úgy került bele, hogy évente 6-8 alkalommal kiálltak vele a garázsból, hogy megjárassák a motort. Az autót most a Bring a Trailer árverési oldal hirdeti, jelenleg 15 ezer dolláron áll a licit, és még 5 nap van hátra a leütésig. Apró hibák akadnak a fényezésen, a sofőr ülése egy húszforintosnyi helyen lyukas, a légkondi nem működik, az alvázon pedig kisebb rozsdafoltok jelentek meg, de ettől eltekintve az autó szinte hibátlan. Még a fékeket is felújították az utóbbi pár évben. Akit megfogott az 5,7 literes V8-as, automata sportkocsi, az itt tehet egy ajánlatot

FordMotorDreams

Ezen a napon

  • 72 éve fejeződtek be a II. világháborús harcok Magyarországon. 
  • 56 éve Jurij Gagarin megkerülte a földet a Vosztok-1 fedélzetén.
  • 156 éve tört ki az amerikai polgárháború.

A Tesla Le Mans-ban?

Omar Alfarra Zendah szerint legalábbis a T1 koncepcióval 2030-ban elhozhatják a legendás futam első helyét. A barcelonai egyetem munkatársa négy diákkal rajzolta meg a jövő versenyautóját, amely természetesen elektromos, de tud egy trükköt: a dupla kerekek közt forgó lapátkerekek áramot fejlesztenek menet közben. A pilóta mögé is szánnak egy Gorlov turbinát, hasonló célból. Az autót négy, egyenként 335 lóerős motor hajtaná, melyek összesen 2400 newtonméter leadására képesek. a diákok becslése szerint az autó ezzel 410 km/óránál is gyorsabb lehet. Kérdéses, hogy egy ilyen, légellenállást keltve működő energia visszanyerő rendszer mennyire hatékony, de mivel az autó csak vázlatrajzként létezik, ez egy darabig nem is fog kiderülni. (Moto1

Időjárás

Egész nap száraz, de hűvös időre számíthatunk. Többnyire felhős lesz az ég, tartósabb napsütés csak a déli országrészben lehet. Az idő frontmentes, a szél sem lesz jelentős, a hőmérséklet 13-18 fok között alakul. További információk az Időképen.

Közlekedés

A Hidegindító megjelenéséig az Útinform a következő híreket hozta:

  • Az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a Siófok-centrum csomópont felhajtó ágában kigyulladt egy kisteherautó. A 105-ös km-nél lezárták az érintett csomóponti ágat, legközelebb a 98-as km-nél a Siófok-kelet csomópontban lehet felhajtani a pályára.
  • Az M7-es autópályán a határ felé, Székesfehérvárnál aszfaltozás kezdődött. A 60-62 km között a külső sávot lezárták, a forgalom a belső sávon lépésben halad. 1,5 km-es az araszoló kocsisor.
  • Az M5-ös autópályán, Röszke felé, Kecskemét térségében korlátnak ütközött egy személyautó. A 79-es km-nél sávlezárásra és torlódásra számítsanak! 10-15 perces araszolásra készüljenek! Akinek megfelelő, Lajosmizsénél hagyja el az autópályát!
  • Az M3-as autópályán a Nyíregyháza felé vezető oldalon, a kerekharaszti csomópont közelében a 48-as és az 50-es km között a burkolatot javítják. A munka 16.00 óráig tart, és a belső sáv zárásával jár. Az arra tartók napközben torlódással számoljanak.
  • Az M2-es autóúton a 17-es km-nél három személyautó csúszott össze. A sérült kocsik a belső sávon állnak, ami lelassítja a főváros felé tartókat.
  • A 42-es főúton Berettyóújfalu közelében egy kisbusz mezőgazdasági vontatóval karambolozott. A 42-es km után teljes útzárat feloldották, most egy sávon, rendőri irányítással haladnak a járművek.
  • Az 53-as főúton, Akasztó mellett felborult egy kamion. A 15-ös km-nél egy sávon, rendőri irányítással halad a forgalom, de egyelőre nincs torlódás.
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és belépő forgalom zavartalan.
  • Az M43-as autópályán a nagylaki határátlépőnél, a kilépő oldalon a leálló sávon torlódik a kamionsor. A személygépjárművek forgalma zavartalan.

Waze

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!