A fürdőkád a jövő helikoptere

2018.02.04. 13:19
8 hozzászólás

Elsőre szokatlan látvány lehet, hogy valaki egy fürdőkáddal megy a pékhez, még szokatlanabb, hogy a levegőből érkezik. A The Real Life Guys nevű YouTube-csatornát üzemeltető testvérpár gépe elsőre nem tűnik bonyolultnak: nagy teljesítményű villanymotorok, lítiumos akkumulátorok, szabályzó elektronikák, némi zártszelvény és természetesen egy fürdőkád. Az alumínium vázra hat darab, külső forgórészes villanymotort építettek, melyek egyenként húsz lóerősek. Ekkora teljesítménnyel még akkor is képes 30 méter magasra felemelkedni, ha egy ember ül a kádban. 

Az első felszállást rengeteg programozás, kísérletezés és néhány összetört fa légcsavar előzte meg. A prototípusnak még csak négy rotorja volt, és nem is bizonyult túl stabilnak, az egyik legkomolyabb balesetben kisebb csoda, hogy nem sérült meg senki:

dron.gif

A videón már a kész, drónra emlékeztető gép szépen mozog, ránézésre az irányítása sem bonyolult. Sajnos nem derült ki, hogy egy töltéssel mennyit képes levegőben maradni, amúgy a teljes feltöltés három órát vesz igénybe.

A német testvérpárnak nem ez az első őrült szerkezete. Fürdőkádból építettek már biciklit, szánkót, de még tengeralattjárót is. Most főleg olyan drónok fejlesztésével foglalkoznak, amelyek alkalmasak emberek szállítására is. Ez a fürdőkádas változat is ennek az eredménye, és mivel sikeres volt az építés, már a következő projekten dolgoznak. Nem valószínű persze, hogy a fürdőkád lenne az ideális alap egy drónhoz, de mivel elég őrült és vicces látvány, sokkal felkapottabbak a videók, ami a testvérek bevételeinek is jót tesz.

Németországban több elektronikai cég is támogatja a fiatalok drónnal kapcsolatos kutatásait és fejlesztéseit, sok alkatrész például az itthon is ismert Conradtól származik. Így sem holnap lesz viszont, hogy a többség drónnal jár dolgozni, hiszen a legtöbb helyen még az embert nem szállító, kamerás gépek szabályozása sem tisztázott.  Ennek ellenére kísérleti célra egyre több helyen használják őket, például megfigyelnek, futárkodnak, de akár életmentésre is alkalmasak.