Volvo XC70 a teherautó ellen

2018.06.14. 16:57
13 hozzászólás

A baleset pontos okai egyelőre ismeretlenek, de az április végén a dél-norvég Sarpsborg közelében történt karambolról készült fedélzeti kamerás felvétel (beágyazni nem lehet, itt megtekinthető) mégis tanulságos. Az átlagos hétköznapi forgalomban egy (a V70 XC-t nem beleszámítva) második generációs Volvo XC70 halad a 111-es számú főúton, az első másodpercekben az út enyhén balra kanyarodik, majd ismét egyenes szakasz következik, és ekkor bumm.

etbber.png

Ha hinni lehet a videó jobb alsó sarkában látható, lassan frissülő sebességadatnak, akkor a Volvo nagyjából hatvannal haladt az ütközés előtt, tehát nem száguldott, ám vezetője ennek ellenére nem korrigál, mielőtt áttér a szembejövő sávba, és hatalmas erővel becsapódik a szemből érkező teherautó orrába.

A szinte pontosan félátfedéses ütközés valósággal felrobbantja a két jármű orrát. Bár értelemszerűen a Volvo sérül meg jobban, a teherautó is alaposan összetörik. Az autósnak szerencséje volt, hogy az ütközés során a Volvót kiforgatta maga elől a teherautó, és nem gyűrte maga alá. Mindez egészen másként végződhetett volna, ha két jármű pontosan szemből találkozik.

be.png

Az esetről részleteket közlő norvég híroldal beszámolója szerint még a rendőrök is meglepődtek azon, hogy az XC70 vezetője sérülésekkel átvészelte a balesetet. Az utastér meglepően jól tűrte az ütközést, a bal első ajtó is nyitható maradt, sőt, a balesetet okozó autós láthatóan ki is akart szállni. Az eredeti cikk szerint a 111-es utat több órára lezárták a helyszínelés idejére, és bár mindkét jármű vezetője megsérült, kisebb csoda, hogy a volvós túlélte az ütközést. Jogosítványát három hónapra bevonták, és a vizsgálat végén komoly pénzbüntetésre is számíthat.

A balesetező autó az Euro NCAP töréstesztjén is jól szerepelt az XC70 földszintes verziója, a V70 annak idején: öt csillagot kapott. 

Forrás: Volvo blog, ABC nyheter