Az autózás múltja és a jövője egy parkolóban

Séta a Petersen múzemban

2019.01.22. 16:26
15 hozzászólás

Ha egy magamfajta benzinvérű először jár az USA-ban, akkor az első napok folyamatos rácsodálkozással telnek a forgalomban. Kalifornia többek közt az időjárása miatt is igazi paradicsom autós és motoros szempontból. Mikor már hozzászokik a szemed a rengeteg pick-uphoz és addig élőben nem látott amerikai típushoz, utána tűnnek fel igazán a kiváló állapotban megmaradt, napi használatban lévő európai youngtimerek.

A Petersen múzeum viszont igazi sokk az agynak - ehhez foghatót Európában, egy helyen nem nagyon látni. Decemberben a múzeum változó tárlatában a japán autók mellett a 911-es Porsche volt a téma az állandó amerikai témák mellett. Az igazán érdekes dolgokról azonban nincsenek fotók – a külön, kis csoportban látogatható vezetett garázstúrán ugyanis tilos képeket készíteni. Az autók (kb. 250 darab) egy része Petersen úr tulajdona, a többi ideiglenes vendégként tartózkodik itt magángyűjteményekből.

Csak néhány jellemző példa: lent állt az első Ferrari, a 125 S - a valaha volt legelső, és nem Maranellóból kapták kölcsön. Vagy az a Rolls, amiből Kennedy elnök átszállt utolsó útjára a nyitott limóba. De biztos ami biztos, kétütemű Trabant is szerepel a gyűjteményben. Ottjártunkkor éppen folyt a készülődés a Sotheby's árverésre, további kuriózumokkal tarkítva az egyébként is rendkívüli gyűjteményt. Kattintsátok a galériát!