Ebben a Tesla Model 3 videóban elbúcsúzol mindentől, ami szent

2019.02.04. 12:52
69 hozzászólás

Most először osztok meg veletek videót, ami, ne szépítsük, kínaiul van. Azért van kínaiul, mert Kínában vették fel, a világ messze-messze legnagyobb autópiacán. Azért osztom meg, mert benne van minden, amit meg kell szoknunk a  jövőből  jelenből.  

A videóban a Tesla Model 3 Performance változatát hasonlítják össze pár érdekes versenytárssal. Van benne Ferrari 488 GTB, 670 lóerővel, középmotorral. Van benne Nissan GTR, valahol 500 lóerő táján, a világ eddig ismert legelképesztőbb összkerekes hajtásláncával. Van benne egy új C63 AMG és egy M3-as BMW, mert ezek jelzik, hogy hol tartott a sportszedán-ipar a pusztuló jelenben. És van benne két olyan autó, amiről soha a büdös életben nem hallottál, egy BYD Qin Pro és egy NIO ES8. Ezek kínaiak, és viszonylag jó eséllyel a nagyszülei azoknak az autóknak, amelyekkel mi mind járni fogunk, ha Amerika és Európa még elég sokáig győzködi magát és a lakosságát, hogy a villanyautó korai, miközben Kínában kötelező kvótával ontják őket a gyárak. 

A videóban először az történik, hogy a Model 3 Performance sima gyorsulásban rommá ver mindenkit. Erre manapság ásítani is lusta a tájékozott autóbuzi, ennyi esze van a villanyautónak. A 0-100-at, azt érti az instant nyomatékával, de aztán 150 felett, ahol az igazi férfiak születnek a söntéspult mellett, ott már nem olyan nagy a szája. Ezen a ponton azért két dolgot fel kell idéznünk. Az egyik, hogy a lehagyott autók között ott van egy launch control módból induló Nissan GTR, ami olyan valószerűtlenül lő ki, hogy pár éve azon ájuldozott az egész internet, hogy bármit odaver.

És mostanra körülbelül két Model 3 árába kerül. A másik az, amit a hőmérőn látunk. Hogy mínusz 5 Celsius fok van. Megvan a fejedben a kép az usankában és sarkkutatókabátban vezető villanyautósról, akinek a hónaljára fagy a hideg verejtéke, hogy elér-e a következő konnektorig télen? Milyen nagyot is változik a világ pár év alatt, ha valahol sajtóközlemények helyett gépkocsikat fejlesztenek.

A gyorsulásos rész ennek ellenére se érdekel különösebben, pláne, hogy 100 m-en történik, ha jól láttam. Utána viszont egy rendes autóversenyzőt küldenek körbe sorban az autókkal. És hát ez egy rendes teszt, egy rendes versenypályán, utcai gumikkal, meg minden. Ennek megfelelően is alakulnak a dolgok: a GTR azt csinálja, amit mindig: bohócot a normális autókból. Mögötte 1,1 másodperccel befut a 488GTB, és újabb két másodperccel később megjön a Tesla Model 3. Megverte-e a C63 AMG-t? Az M3-at? Meg. Ahogy novemberben megverte a Motor Trend tesztjében is a meleg Amerikában, és akkor a Ferrarit is. 

A lelkemben élő Tesla-kisrészvényes ezen a ponton be is fejezné a posztot. De az a mindennél keményebb, hogy az ismeretlen kínai izék közül a Nio befut 3 másodperccel az M3 után. Úgy, hogy közben egy hétüléses SUV. Aludj erre párat.

Aki követi a villamos híreket, tudja, hogy a Nio elég keményen hajt a kínai teslaságra: van hipersportautójuk, amivel szoktak rekordokat menni Goodwoodtól a Nordschleiféig, nyomulnak a Formula E-ben, és Warren Buffett öntött beléjük 64 milliárd forintnyi dollárt 2008-ban, 2 évvel azelőtt, hogy a Tesla egyáltalán megjelent volna a tőzsdén (és keresett rajta 500%-ot).

És az a másik autó? A BYD-en még röhögni is lusták voltunk pár éve. Aztán két éve megvették Wolfgang Eggert dizájnigazgatónak aki volt az Alfa, a Lancia és az egész Audi-csoport főtervezője is, de ha én választanék a munkáiból az emlékművére, akkor az az Alfa Romeo 8C Competizione volna. Nem nehéz, ha az ember vállalatába Samsung is beleborít vagy félmilliárd dollárt.

Bámulatos korban élünk, nem vitás.