Ez a priusos háborút hirdetett a légellenállás ellen

2019.02.13. 23:31
45 hozzászólás

Új szuperhőse van az autózás légellenállás elleni küzdelmének: Priusszal jár, amerikai és senki sem tudja róla, kicsoda. Íme az autója, amiről válaszunk sajnos nekünk sincs, kérdésünk viszont rengeteg volna.

Az alany egy tucat kettes Prius – színre, faceliftre ugyanilyenem van és nem mondom, hogy nem keserít el, hogy ezekben a hideg hónapokban a fűtés fellöki öt liter fölé a fogyasztást, de soha még csak kisebb farkat se képzeltem rá emiatt. A helyszín Massachusetts, ahol ilyenkor tényleg nagy a cidri, de gyanús, hogy ezt a titokzatos priusost nem csak a télen megnőtt fogyasztás motiválta. Ezen a lenti képen például pálmafák között autókázik valahol nagyon máshol az Államokban – egy kommentelő osztotta meg a friss massachusetts-i képek alatt a Redditten örömében, hogy ő már két hónapja elkapta.

Remélem, emellett a tökéletes cseppformától már nem is annyira távoli, áramvonalas farok (ajánlott olvasmány: Kammback) mellett azért mindenkinek feltűnt, hogy elöl a külső tükrökkel mi lett. A fedett kerék nem nagy trükk, még a gyári mérnökök is megcsinálják néha, ha nagyon promózni kell a fogyasztást, de az a küszöbig lógó ponyva (fenti képen jól látni), amivel alighanem végigterítette a mester a Prius alját is, már a haladó szint. Vannak még finom részletek, mint a leszedett ablaktörlő, ahogy az antenna sem maradt fent és ki tudja, mi lehet még a Toyota elején.

Nagyon úgy néz ki, hogy a toldás nem egy ideiglenes megoldás, a kivezetett kipufogóvég, a plusz lámpák és a kempingszettes napelem a hátán mind azt sejtetik, hogy ez egy tartós állapot. Hogy ki ez a rejtélyes megszállott, aki faragta és hajtja az utak talán legtakarékosabb Priusát, arról még az amerikai sajtó sem tud semmi érdemit azon túl, hogy a rendszáma pennsylvaniai és hogy már legalább kétszer lefotózták az utakon. A hírnév talán utoléri, és akkor megtudhatjuk tőle, hány deci benzint hoz neki ez a harc a levegővel.