Amerikában az igazoltatás része, hogy a rendőr megfogdossa az autód

2019.02.17. 12:39
31 hozzászólás

Kikopóban ugyan, de van az USA-ban egy egyszerű rutinfeladat, amit sok rendőr betart, ha igazoltat egy autóban ülőt. Amikor hátulról megközelíti a sofőrt, odanyúl a bal hátsó lámpára vagy a környékére és hagy ott egy nyomot. Valahogy így. 

rendőr érint autót

Érdekes, hogy a világ fejlett országai között milyen szokásbeli különbségek lehetnek egy rendőri igazoltatásban. Az Atlanti-óceánnak ezen a felén például furcsán nézne az ember, ha azt látja a tükörben, hogy az autója felé sétáló rendőr odanyúl egyet hátsó lámpa környékére csupasz kézzel. Pedig az USA-ban ez egy államokon átívelő önvédelmi és nyomozást segítő technika a rendőröknél évtizedek óta. Nem látod benne a logikát? Itt ez a videó, amiben láthatsz pár ilyen mozdulatot. Nézd meg, aztán alatta elolvashatod, mire jó ez a szokás. 

Több haszna lehet pusztán annak, hogy az érintéssel a rendőr otthagyja az ujjlenyomatát és a DNS-ét. Ha az igazoltatás közben eltűnne, meghalna, az autón hagyott nyom bizonyítékot jelenthet a nyomozóknak, hogy az adott autó érintett volt az ügyben. Az egyszemélyes járőregységeknél emiatt különösen hasznos a megérintős technika. 

– Ellenőrzik vele, hogy nyitva van-e a csomagtérajtó. A drogfutároknál volt bevett módszer különösen a 70-es, 80-as években, hogy a nyitott csomagtérbe bújt plusz egy ember, aki onnan előbújva megtámadhatta a rendőrt igazoltatáskor, miközben az a sofőrre figyelt, vagy ugyanez a valaki így megléphetett a droggal. (Ahol csomagtérből is nyitható a csomagtérajtó, ott nem sokat ér.)

Bár furcsán hangzik, de sok amerikai rendőr esküszik rá különféle netes fórumokban, hogy a kézzel érintett autó sokat elárulhat arról, mi zajlik odabent. Például ha egy félreállított autóban kapkodva akarnak elrejteni valami, ha nagy a mozgóládás bent, a fém érintése elárulhatja. Ha ez egy furgonban vagy sötétített ablakok mögött történik, tényleg nagy haszna lehet.

És az sem árt, ha a rendőr a technika betanulásával együtt megszokja, hogy közelítésnél ne kerüljön az autó mögé, mivel az egy tolatással induló menekülésnél plusz veszélyforrás. 

ebt

A szokás kopásának az oka épp az, amiért azt megnézhetted a poszt tetején hátulról, mozgóképen: az egész tapogatós trükköt a kamerák részben feleslegessé teszik. Az amerikai rendőrautókban államtól függetlenül évtizedes múltja van a fedélzeti kamera használatának, de amellett, hogy az ma már ott van minden rendőrautóban és minden intézkedést rögzít, a testkamerák is egész elterjedtek. A témával foglalkozó amerikai cikkek szerint emiatt kopik a járőrök menetrendjéből a tapogatás, de mint egy, a szokást tartó rendőr írta: a kamera sem mindig elég, ha meglép valaki egy balhés igazoltatásról: a rendszámot lecserélheti a menekülő, a rendőr nyoma viszont ott marad az autóján. Persze csak akkor, ha nem tud maga is a rendőrök szokásáról, máskülönben eltünteti azt is.