Legóból készített töréstesztet egy mérnök

2020.10.01. 14:16
0 hozzászólás

Az amerikai IIHS (Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet) egy olyan non-profit szervezet, ami már hosszú évek óta törésteszteket végez mindenféle autón. Tesztjeiknek igen komoly súlya van, jó pár modell hírneve csorbult már meg egy-egy különösen rosszul sikerült próba után. Ezekből általában mi már csak azokat a pillanatokat látjuk, amikor az autó felgyorsul, és nekiütközik az akadálynak, pedig sokkal több munka van a kísérletek mögött. Egyik mérnökük ezernyi Lego segítségével most megmutatta, hogy néz ki a teljes folyamat.

BB19xZfo

Becky Mueller 2011 óta dolgozik az IIHS-nél, de a töréstesztek iránti affinitása már jóval korábban megjelent: 10 éves korában látott egyet a tévében, és már akkor tudta, hogy ő a jövőben ezt szeretné csinálni. Így egyszerre foglalkozhatna autókkal, rombolhatna, és életeket is menthetne, ráadásul pénzért. Mivel tíz évesen még sehogy nem törhetett igazi autókat, így Lego változatokkal kezdte - innen jött az ötlet, hogy évekkel később megcsináljon egy teljes töréstesztet Legóból.

Becky másfél perces kisfilmje az egész folyamatot bemutatja, a bábuk felkészítésétől a törmelékek eltakarításáig. A videó elkészítése két hónapot és 1500 képet vett igénybe, illetve 1000 darab Legót. Az eredmény rettentő jópofa lett, még ha a valódi tesztek jóval komplikáltabbak és fajsúlyosabbak is.