Az lehet, hogy Trump vesztett, de Biden is ráfaragott!

2020.11.17. 13:42
20 hozzászólás

Most egy picit tegyük félre, hogy ki kinek drukkolt az amerikai választásokon, meg hogy akkor csaltak-e vagy sem. A dolgok jelenlegi állása szerint Joe Biden nyert, ő lesz az új elnök. Ő ugye Obama alatt alelnök volt. Az meg már majdnem olyan, mint az elnök, szóval őt is a Secret Service emberei kísérték mindenhová és nagy, páncélozott limuzinban szállították. És ez nem választható opció volt: nem mehetett saját autóval sehová, egyszerűen nem vezethetett. Egyáltalán. Pedig, mint Jay Leno négy évvel ezelőtti videójából kiderül, imád vezetni, szereti a sebességet, és van egy 1967-es Corvette-je. Na, most, hogy megválasztották elnöknek, már majd megint nem vezethet. Soha.

Ezek után, nem tudom ki hogy van vele, én már egyáltalán nem akarok amerikai elnök lenni. Még ha két mankóval jönnének is elém könyörögni, akkor se vállalnám el. Hiába az Air Force One, a nagy kecó meg a gigantikus kert. Mert az alelnök csak a meló vége után fél évvel vezethet, de legalább vezethet, de az elnök már soha többet nem mehet ki autóval a forgalomba. Nincs az az atomkoffer, amelyik megérné ezt az áldozatot.

Mindenesetre az a Corvette egyszer átkozottul sokat fog érni. Mert nem csak hogy az USA alelnökéé volt, de most már úgy tűnik, az adatlapjára azt is rá lehet majd karcolni, hogy az első tulajdonosa a Egyesült Államok Elnöke volt. Izé, lesz. Vagy van - mindenki tegyen a neki megfelelő dobozba egy ikszet.

Jay Leno (és itt most, kedves olvasó képzeljed el, ahogy Rézmányival egyszerre sóhajtunk fel a név hallatán, hiszen jártunk anno Leno garázsában, mi több egy beszélgetés során még Lamborghini hangutánzással is lenyűgözött minket, és azóta viszonylagos rendszerességgel sírunk egymás vállán, hogy Los Angelesbe és Lenóhoz egyszer még vissza kellene jutni), szóval, hogy Leno, még 2016-ban el tudta intézni, hogy az elnököt és az alelnököt is védő Secret Service különleges engedélyt adjon az alelnöknek, hogy autót vezethessen. Így történt, hogy egy szigorúan a forgalom elől elzárt területen, a Secret Service kiképzőpályáján Joe Biden megmutatta Lenonak az ő egygazdás Corvette-jét.

Nagy gáz, gumifüst, majd Biden kéztördelve bevallja, szereti a sebességet. És hogy ő bizony lefektette a mutatót - a Corvette 160-ig számol. Oké, azt mondják, a 300 lovas, négygangos kabrióval valójában csak 152-t tudott menni. Ami ugye mérföld. Tehát olyan 244 km/óra. Ha a sebességmérő csalását levesszük, az még akkor is botrányosan gyors egy 1967-es autótól.

Ez a Corvette nem csak azért lesz olyan kocsi egyszer, amiért gyűjtők simán ölre mennének, mert az alelnöké/elnöké volt. Hanem mert ráadásul tényleg pazar a sztorija. Biden 1967 augusztusában házasodott – az apja az állam legnagyobb Chevrolet-kereskedését vezette akkoriban, és az ifjú pár tőle kapta nászajándékba a Corvette-et.

A Corvette azóta is Joe Biden tulajdonában van, és láthatóan ragaszkodik is hozzá. Annyira így van ez, hogy fiai egyszer karácsonyi ajándékként egy teljes motorgenerált csináltattak a kocsin. Egész biztosan az egyik legfontosabb családi ereklye ez az elnök szemében, hiszen első feleségével kötött házasságára emlékezteti (Neilia Hunter 1972-ben egy autóbalesetben hunyt el, ekkor vesztette el Biden egyéves lányát is, de szerencsére két fia, ha súlyos sérülésekkel is, de túlélték a karambolt), illetve idősebb fia emlékét is őrzi (Beau Biden 2015-ben hunyt el, agydaganatban).

Leno négyéves videója nekem eddig nem volt meg, és szégyen, nem szégyen, de Biden politikusi megítélése sem volt tiszta előttem. Ezért is lepődtem meg, mikor a videó végén a demokrata Bident egy másik Corvette-tel megalázó jampiról kiderül, miután leengedi az ablakot, hogy nem más, mint a republikánus Colin Powell (aki nem kis név az amerikai politikában). Furcsa látni, hogy politikai ellenfelek simán tudnak olyan haveri viszonyban lenni, hogy elmennek a világ egyik leghíresebb autóbubusának a műsorába, hogy egymást froclizzák.

Biden egyébként ezt a Corvette-et nemrégiben felhasználta egy saját videóban is. Az talán még fontosabb nekünk, autóőrülteknek, hiszen amerika autóiparának jövőjéről beszélt. Keltett is nem kis kavarodást a GM sajtósainál. Ugyanis Biden a kocsijában ülve arról beszél, hogy abban reménykedik, az ország gyártói visszanyerhetik saját piacukon a fontosságukat, méghozzá új, elektromos autókkal. Ráadásul, úgy hallotta, hogy már dolgoznak a tisztán elektromos Corvette-en. És hogy marhára várja már ezt a 200 mérföld/óránál is gyorsabb villanyos Corvette-et.

Persze ezek után sokaknak felszaladt a szemöldöke, mert még sosem hallottak arról, hogy a GM elektromos Corvette-en dolgozna. A GM sajtósai nem győztek kitérő válaszokat adni, illetve volt név nélkül nyilatkozó, aki megerősítette, hogy úgy általában vannak tervek, de se pontos teljesítményadatok, sem piacra dobási dátum nincs kitűzve.

Akárhogy is van, úgy tűnik, rendes autóbolond lesz a következő amerikai elnök, úgyhogy szerintem meg is van Rézmányi következő feladata: ahogy lerázhatatlan pitbullként elérte, hogy Jay Lenóval beszélgethessünk autókról, talán az is sikerülni fog neki, hogy a Fehér Ház udvarán beleülhessünk az ikonikus Corvette-be, és az elnököt arról faggathassuk, hogy is volt az, amikor az apjától a kereskedésből hétvégére kölcsönkapott kabriókkal menőzött az egyetemen (ahol egyébként a hallgatóknak nem lehetett gépkocsijuk). Vagy esetleg azt is megpróbálhatjuk megtudni tőle, milyen járművekre emlékszik az 1977-es magyarországi nászútjukról (második feleségével Tom Lantos ötlete alapján nézték meg a Balatont, meg amit ilyenkor kell). Mondjuk arra kis esélyt látok, hogy Corvette-hangutánzásra rá tudnánk venni. Pedig micsoda íve lenne a dolognak...