Új autópálya szolgáltatások neten és mobilon

2006.03.29. 10:44
Interaktív térkép, SMS és wapos szolgáltatások segítik az autósokat a megújult autópálya portálon. Menet közben kiderül, merre lehet torlódásra, vagy terelésre számítani. A kiegészítő információk mellett bővebben lehet tájékozódni az autópályadíjakról, matrica ellenőrzésről, külföldi és hazai matricaértékesítő helyekről, valamint a díjmentes szakaszokról.

Az új www.autopalya.hu oldalon ezentúl egységesen minden olyan (öt különböző szervezet által szolgáltatott) információ megjelenik majd, amely az autósok szemszögéből az autópályákkal kapcsolatban releváns lehet - mondta Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő zrt. kommunikációs vezetője. Az ÁAK zrt. közös használatra felajánlotta az autópálya.hu domaint, amelyen új portálstruktúrát is fejlesztett, míg az ÁAK zrt. céges tartalmait áthelyezte a www.aak.hu címre. Bízom benne, hogy az új portál létrehozásával mind a szolgáltatásokat, mind az arculatot tekintve egy időszerű webes megjelenést sikerült alkotnunk, és ezzel hozzájárultunk az ÁAK zrt-n belüli és a kezelt úthálózaton is végbemenő minőségi változások kommunikációjához - tette hozzá Winkler-Virág.

A szolgáltatások egyik központi eleme az interaktív térkép. A térképen lehetőség nyílik például a benzinkutak, pihenőhelyek, díjmentes (ingyenes) szakaszok, lehajtók, csomópontok, vagy a terelési és fenntartási munkálatok megjelenítésére. A funkció segítségével tehát még az utazás előtt kiderül, hol számíthatunk fennakadásokra, szükség esetén hol, melyik társaságnál lehet tankolni, vagy matricát venni. Így akár előre kalkulálható a menetidő hossza. A terelésekről, torlódásokról, vagy balesetekről nem csak a portál térképén, hanem az egyes autópályákról szóló oldalakon, valamint menet közben wapon - a wap.autopalya.hu oldalon - vagy SMS-ben is értesülhetnek az utazók.

A hamarosan induló SMS szolgáltatás lényege, hogy az aktuális és a napi várható eseményekről tájékoztassa az autósokat. A szolgáltatás igénybevételéhez elegendő a kiválasztott autópálya kódját - pl.: M7 - elküldeni egy megadott telefonszámra, az erre érkező válasz SMS pedig tartalmazza majd az aktuális és napi események leírását- mondja Bíró Tamás a szolgáltatást fejlesztő Sense/Net Kft. marketingigazgatója.

Az általános tájékoztató jellegű információk mellett még több ígéretes szolgáltatás található. Egyik ilyen a díjfizetési terveknek szánt oldal, melyen kiderül, hogy a hazai autópályákon, a tervek szerint hamarosan bevezetik a használattal arányos, elektronikus díjszedési rendszert,. Az ugyan még nem dőlt el, hogy milyen rendszert alkalmaznak, de a végleges technikai, szolgáltatási és üzemeltetési feltételek kialakításához szükséges közlekedési, gazdasági és piackutatások folyamatban vannak, ezek eredményeit pedig folyamatosan dolgozzák fel.

Egy átfogó kommunikációs kampány is kíséri a megújult www.autopalya.hu portál bemutatkozását. A kampány lényege, hogy bemutassa és népszerűsítse a portált és a hozzá tartozó interaktív szolgáltatásokat.