Zebra pro és kontra

2008.03.08. 07:26

Gyulavitéz múlt heti zebrás cikkére számos levél érkezett olvasóinktól. Sok aktív vezető, és még egy kissé agresszív nyugdíjas is megosztotta velünk tapasztalatait és véleményét. A legtöbben egyet értenek, és de van olyan is, aki nem.

Íme néhány hozzászólás:

Feladó: Adam

Küldve: 2008. február 27. 9:20

Címzett: Szőke Viktor

Tárgy: zebra

Hello!

Sajna totál igazad van.

Két dolgot fűznék hozzá:

Soha nem láttam még tanulóvezető autót megállni a zebra előtt.

Amikor tanultam vezetni (8 éve) akkor csináltam egyszer egy partizánakciót: megálltam a zebra előtt, és elengedtem a gyalogost. Az - igen bunkó - oktatóm meg lehurrogott hogy mégis mi a f@szt csinálok (szó szerint így).

Ez valamennyire általános szerintem. Nehéz dolga van a tanulóvezetőknek, de ha meg kell tanulnia a kézifékes indulást, akkor szerintem azt is meg kéne tanulnia, hogy a zebra előtt megállj van, pár ilyen új generációs vezető kijönne, és javulna a helyzet.

Másik mondandóm, hogy Sopronban szerencsére ragadós a jó példa. Sogórék rendszeresen megállnak a zebra előtt, és erre rendszeresen rá is vágták a járókelők, hogy tuti osztrák (ezt sokszor lehetett hallani séta közben). Szép lassan elkezdtük magunkat elszégyelni, és már nem csoda ha egy magyar is megáll a zebra előtt (bár még mindíg nem annyiszor mint kellene).

Üdv:
adam



Feladó: László

Küldve: 2008. február 27. 13:42

Címzett: Szőke Viktor

Tárgy: zebra

Üdv!

Tetszett a cikk, amit kiragadtál a mindennapi közlekedésből. Én rendszeresen elsőbbséget adok a gyalogosoknak (kivétel néha, ha nagyon sietek). Elvégre én ülök, általában a kedvenc zenéimet hallgatom, nincs okom arra, hogy ne álljak meg addig, míg átmennek az út túloldalára.

Viszont másfél éve Jászberénybe kellett költöznöm a munkám miatt. Engem nagyon meglepett, az itteni közlekedési morál. A gyalogosok alapjaiban rengetik meg mindazt, amit a zebra cikkedben leírtál. Sokszor marom magam, amikor megállok szakadó esőben a zebra előtt, erre a buta gyalogos csak integet, hogy menjek tovább. Ennek általában hosszas integetés, vagy, és ami a legveszélyesebb, továbbhajtás lesz a vége. Az rendben van, hogy megállok megadni neki az elsőbbséget, de ha nem megy át mégse??? Ez számomra érthetetlen.

Ezek a gyalogosok még azt a kis előzékenységet is ki akarják ölni az autósokból, ami bennük van.

Egyszer, ha teheted, ugorj el, és nézd meg saját szemeddel is. Elvégre nincs olyan messze Pesttől.

Üdv: László

Feladó:

Küldve: 2008. február 27. 18:31

Címzett: Szőke Viktor

Tárgy: zebra

Tökéletesen egyetértek a cikkel két apróságot leszámítva:

Az előzékenységről szól bekezdés azt hiszem a gyalogosokra is vonatkozik, ezért nekik is meg kéne tanulni lehetőségeikhez mérten szedni a lábukat a zebrán és nem elégedett pofával bámulni az autósra, visszaélve az elsőbbségükkel!

A német modell szép dolog, csak kicsit néha röhejes, ugyanis akkor is megállnak, ha így az "aktus" tovább tart. Neki több idő, én nem nyertem semmit (némi múló kis örömön kívül), ő meg extra benzint fogyasztott meg féket is . Tudom ez kevés, de a kamionosok ilyen kevesek miatt veszélyeztetik az emberek életét az autópályákon, úgyhogy tuti releváns összeget lehet megtakarítani, illetve kevesebb CO2-vel szennyezni a környezetet :-)

Feladó: P.

Küldve: 2008. február 27. 11:16

Címzett: Szőke Viktor

Tárgy: zebra

Szia!

Nagyon jó cikk. De ez a zebra kérdés szerintem nem olyan egyszerű itt Mo-n. Kétszer két sávos főút megyeszékhelyen, szombati forgalom, de nem araszolás. Meglátok a zebránál egy anyukát 2 gyerekkel, felpakolva a zebránál. Megállok a szélső sávban, ők elindulnak a zebrán, én pedig a tükörben rémülten láttom, hogy jön egy kocsi a belső sávban, és elhúz melletem lassítás nélkül. Én rémülten integetek a családnak, akik - biztonságban érezve magukat - kellnek át a zebrán. A kisgyerek reflexein múlott csak, hogy nem gázolták el. Szar érzés volt ott ülni és tehetetlenül nézni, hogy majdnem meghaltak. Azóta nem állok meg Mo-n többsávos úton a zebránál. Úgy gondolom, hogy az életüket védem ezzel.

Üdv,
P.

Feladó:

Küldve: 2008. március 2. 18:39

Címzett: Szőke Viktor

Tárgy: zebra

Köszönet a cikkért! Az ilyen trágya sofőrök mögött - mikor nem állnak meg a zebra előtt, pedig látják, hogy lelépek -olyan tempóban szoktam átmenni, hogy szatyrommal egy nagyot húzok a kocsijukra. Mikor hallják a puffanást mindig lefékeznek: remélem pár másodperc alatt végigfut előttük, hogy most talán elütöttek egy embert.