Minisztériumi válasz: Értesültünk az anomáliáról

2009.11.03. 18:53

A múlt héten sikerült megkavarnom a kovászt a magyar jogalkotóknál, miután kiderült, hogy a Köhém változás után a vámhatóság és a NKH közös munkával ügyesen és jogtalanul megemelték a hibridautók regisztrációs adóját. Az érintett minisztériumokat megkeresve példás gyorsasággal kaptam választ arra a kérdésre, hogy ez most hogy lehet, és remélhetőleg hamarosan megoldódik az anomália. Ami persze létre se jött volna, ha a két szervezet kommunikálna egymással.


Íme a Pénzügyminisztérium válasza a helyzetre:

From: Salgó Attila

Date: November 3, 2009 2:35:59 PM GMT+01:00

To: Hlács Zoltán

Subject: regisztracios ado visszassag

Kedves Zoli,

alábbiakban küldöm a Pénzügyminisztérium hivatalos válaszát, remélem tudtam segíteni a munkád.

A Pénzügyminisztérium az elmúlt napokban értesült a hibrid autók regisztrációs adó megállapítását érintő anomáliáról.

A regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvény (Rega-tv.) 15. §-a értelmében a környezetvédelmi osztályba sorolás a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 5. számú melléklete II. fejezetének 2007. február 5. napján hatályos állapota szerint történik. Ebből következően a regisztrációs adó megállapítását a 6/1990. KöHÉM rendelet időközi változása nem befolyásolja, vagyis a - korábban az 5., most egyéb szempontok miatt akár magasabb/jobb környezetvédelmi osztályba sorolt - hibrid gépjárművekre alkalmazandó adótétel nem változott. A Rega-tv. szerinti környezetvédelmi besorolást a közlekedési hatóság a Műszaki adatlapon rögzíti (ld. Melléklet I. rész, adótétel táblázatokat követő szöveg).

A Rega-tv. előírásainak betartása végett a PM felhívta a vámhatóság figyelmét arra, hogy a szükséges szakmai intézkedéseket tegye meg, a közlekedési hatósággal együttműködve az adminisztrációs hibát küszöböljék ki, s erről az ügyfeleket honlapján mielőbb tájékoztassa.

Üdvözlettel:

Salgó Attila
sajtóreferens
Pénzügyminisztérium