Mennyi kenőpénz kell a vizsgabiztosnak?

2010.05.18. 17:36

Nem vagyok hajlandó azért külön zsebbe fizetni, hogy levizsgázzak... 20.000-et kellett volna, az oktatóm legalábbis azt mondta.

Gabikával még valamikor a múlt évezredben jártunk. Akkoriban még valószínűleg hosszú barna hajam volt, de az biztos, hogy a Renault 5-ösömről próbáltam bemesélni neki, hogy kabrió, mert lecsavaroztam róla a napfénytetőt. Néha összefutottunk itt-ott, például tavaly, vagy tavaly előtt a Szigeten, legutóbb pár hete írt emailt, hogy milyen autót vegyen 200 ezer körül. Nehéz ügy, mert a régi Swiftekből 300 körül kezdődnek a jók, de aztán a múlt héten küldött egy linket egy eladó Micráról. A régi Swiftről neki is nyilván az jut eszébe, hogy feladja álmait, stb, stb, ismerem a jelenséget, és tulajdonképpen nem is tudok valakinek szemrehányást tenni azért, hogy nem látja meg egy régi Swift szépségét. Szóval Gabika lelkes volt, hogy Micra, juhé, én izzítottam Papp Tibit, az északi félteke legsúlyosabb bakancs-Micra prédikátorát, aztán meg kellett írnom Gabikának, hogy a Tibinek legkorábban a csütörtök jó. Megnézhetem persze én is a Micrát, de az én autóvásárlási elmeállapotomról mi sem árulkodik ékesebben, mint hogy eddig valamennyi autómat-motoromat egyből megvettem. Egyikből se néztem meg többet. Na mindegy is, mert mielőtt felkerekedhettem volna, hogy legalább felpróbáljam egyszer azt a bakancsot, kaptam Gabikától ezt a levelet:

.

Sajnos nem sikerült, nincs meg a jogsim. Kicsit béna is voltam, de szemét is volt a vizsgabiztos. Nem vagyok hajlandó azért külön zsebbe fizetni, hogy levizsgázzak... 20.000-et kellett volna, az oktatóm legalábbis azt mondta. Én meg, hogy ne ezért engedjen át a vizsgán... Persze olyan útvonal, ahol soha sem jártam (még gyalog sem, nem hogy autóval), bevitt a Nyugati környékére is, ott kellett leparkolnom. Belekötött abba, hogy rámentem a nyílt kerékpársávra, amikor jobbra kanyarodtam (pedig azt úgy kell, még az oktatóm is mondta). Mikor mindent tökéletesen megcsináltam, már csak vissza kellett volna menni a bázisra; kitalálta az Árpád hídnál, hogy ott azonnal, ahol vagyok, egy ívben forduljak meg. Láttam én, hogy nem fog menni, de megfordultam, csak nem egy ívben. Na ezért vágott meg, nyilván nem azért, mert nem adtam 20.000-et.

Nagyon dühös vagyok, és azért sem fogok adni senkinek semmiféle kenőpénzt! Azt hiszem rendesen kifizettem mindent. Azért nem szólok egy szót sem, hogy nem csak velem foglalkozik az oktató a fizetett óráimon, hanem két motorost kell követnem, ő meg hozzájuk beszél folyamatosan. Meglátogattuk már az egész rokonságot, voltunk bevásárolni, postán....

Azt hiszem, nem vagyok egy kötekedő tanuló, de hogy még fizessek is - hát ez szemétség!

Na, mindegy...Bocsi, de ezt ki kellett adni magamból. Kocsivásárlás elhalasztva... Majd írok.

Ha olvasóink között van olyan, aki az utóbbi években vizsgázott, mondja már meg, tényleg 20 rugó az alap kenőpénz-tarifa? És mekkora az esély, hogy kenőpénz nélkül átmenjen az ember? És vannak-e regionális tanulságok, hogy például budapesti lakosoknak érdemes Vácon vizsgázni, meg hasonlók?