A 360 forintos benzin egyszerűen fáj

2010.12.27. 19:27 - Ender Gábor

Feladó: I. Gábor

Címzett: Ender Gábor

Dátum: 2010. december 20. 11:24

Tárgy: A leggazdaságosabb autó

Tisztelt Ender Gábor!

A világ leggazdaságosabb autója című cikke egy gondolat-lavinát indított el bennem, miután rövid számolgatás után kijött, hogy 1000Ft/100km megtakarítást érhetnék el egy 4,5 litert fogyasztó diesel autóval a jelenlegi 7 literes fogyasztású Toyota Corolla 1,4VVti (2001) autómmal szemben. A 360 forintos benzin ár végképp betette a kaput, főleg annak tükrében, hogy 2011-ben még többet kell autóznom (körülbelül 25 000 – 30 000kilométert).

Elkezdtem nézni a három pénztárca takarékos megoldást. 1.diesel, 2. gáz, 3. bioetanol.

Rövid számolgatás után az jött ki, hogy a 4,5L fogyasztású diesel autóval spórolnék a legtöbbet, hátránya, hogy másik autót kell vennem a jelenlegi helyett, ami jelentős kockázati tényező. Az esetleges előre nem látott költségek bőven elvihetnek akár több évnyi üzemanyag megtakarítását is. Továbbá a kis diesel autók nem nyújtják azt a kényelmet (csomagtér, légkondi), mint a jelenlegi megbízható, keveset futott, problémamentes autóm. Még a 7-800 ezer forintos árkategóriában (2001-2002) is 170-200 ezer kilométert futott Saxókat hirdetnek. Vajon mennyi lehet bennük, ha ezek is vissza vannak tekerve?! Nem szeretnék autót venni sok kilométerrel, mert munkába járáshoz kell…

Ha jól számolom, második helyen a gáz lép be, de itt is aggaszt néhány dolog. Sokan írnak gyorsan tönkremenő injektorokról és hengerfejekről, továbbá az átalakítás és az újravizsgáztatás magas (200-230 ezer forintos) költsége legalább egy évre elviszi a nyereséget, a kényelmetlenségről (kisebb csomagtér és a mélygarázsokból való kitiltás) nem is beszélve. Valamint úgy gondolom, hogy egy gázos autót sokkal nehezebb értékesíteni, hiszen ezek az autók feltételezhetően az átlagnál többet futottak. Az igaz, hogy a drágább szekvenciális gázrendszerekkel már nem fogyaszt többet az autó egy benzinesnél?

Az utolsó a bioetanol. Itt talán meg lehet úszni az átalakítást 40-50 ezer forintból, viszont a megemelkedett fogyasztás miatt hosszútávon itt spórol a legkevesebbet az ember –pedig itt most ez lenne a cél. Az értékvesztés eladáskor nem jelentős, mert az átalakítót könnyen el lehet távolítani. Itt is riogatnak a fórumokon nehéz indítással, stb…

Talán a fentieket végigolvasva egyértelmű lehet a diesel autó vásárlása – hiszen ezt is használják a legtöbben –, de idáig az összes használtautó vásárlásomnál komolyan megszívtam, és egy öreg, sokat futott autónak már a gondolatától is rettegek. Az egész projektre az összes költséggel együtt (átírás, gáz esetében vizsgáztatás, felmerülő problémák) 900 ezer forintom van.

Ui.:
Egy megjegyzés. A legtakarékosabb megoldás az lenne, ha vennék egy Citroen C1-et, ami 4,7L fogyaszt százon, és elgázosítanám. (Korábban már volt csak egy válás el vitte...) Ez esetben 10 forint alatti kilométerköltséget kapnék (4,7x 210=987), viszont egy használt C1 (107-Aygo) 1,3-1,4 millió forint + a gáz 200 ezer forint. Ez már messze túl van a fájdalomküszöbömön.

A 700-800 ezer forintos árkategóriában rengeteg eladó 1,5dci Renault (Thaila, Clio) van. A népítéletben sok panasz van rájuk, és az is feltűnt, hogy a dci ára azonos, vagy alacsonyabb a benzinesével. Ez nem lehet véletlen… ennyire rosszak ezek a motorok? Ugyanez igaz az „öreg” HDI-re is? Ez általánosságban igaz? Tehát az öregebb crdi, JTD, ddsi, pdtdi dieselek nagyobb kockázatot rejtenek? Tehát ha diesel, akkor csakis régi szívó? Csak a fogyasztás és a megbízhatóság számít!

Kérem, adjon tanácsot, segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel
I. Gábor

Kedves Gábor,

Kezdjük a legvégéről. Egy autó használtpiaci árát – többek között, de leginkább – a mindenkori használati értéke határozza meg, így ha az a sanda gyanúja támadt, hogy az 1,5dci Cliókért azért kérnek meglepően kevés pénzt, mert a fenntartásuk drága, jó nyomon jár. Nem feltétlenül rossz autók ezek, sőt, az első 100 ezer kilométeren többnyire problémamentes, takarékos autózást biztosítanak – azonban az Ön által kijelölt összegkeretből aligha jön ki egy ilyen, a százezer kilométernek az innenső végén levő Clio, vagy Thalia. Nem véletlen, hogy az 1,9-es, elnyűhetetlen szívó dízellel szerelt darabokért olykor horrornak tűnő összegeket kérnek: megbízhatóságukkal, igénytelenségükkel hosszabb távon sokszorosan behozzák a bő fél literes fogyasztástöbbletet a modern, de jelentős kilométerfutás után rendre letérdelő DCi-hez képest.

Ha a C1-re, 107-re, Aygóra nincs pénze, akkor talán felesleges is feszegetni ezt a kérdést, azonban itt is érdemes megállni egy gondolatra. Ön az idő- és kilométeregységre levetített legolcsóbb autózást keresi (hiszen nem csak a fogyasztásról beszél, hanem rendre visszatér az eladási ár problémájára), amiben nem mellékes szempont a megvásárlástól az eladásig számított értékcsökkenés. Az én Saxóm – vagy bármelyik, ezzel ekvivalens használati értékkel bíró tizenpár éves megbízható, keveset fogyasztó dízel autó – a következő hat évben elhanyagolható értékcsökkenésen fog keresztülmenni. Ezzel szemben egy néhány éves C1 vagy Aygo az értékvesztési görbének, ha nem is a szakadékszerű, de még a meredeken eső részén áll. Ha a vételi és az eladási árkülönbözetet is költségként számolja – és ne felejtsük el, hogy a gázüzemű autózásban kulturálatlan Magyarországon pokoli kín a gázos autót árában értékesíteni –, és azt átkonvertálja fogyasztási többletté, koránt sem biztos, hogy annyira nagy üzlet lenne lecserélni a jelenleg gondmentes Corolláját.

Amint mondja, etanollal spórolni jelentősen nem lehet – főleg nem egy aránylag alacsony fogyasztású autó esetében, mint az Öné. A megemelkedett üzemanyag-felhasználás elviszi a benzin és az etanol közti árkülönbözetet – persze az etanollal való üzemeletetésnek vannak egyéb előnyei is, de az Ön esetében ez most egyáltalán nem szempont.

Jó alternatíva lehet a gázüzem, hiszen így nem kéne eladnia szeretett autóját. A modern, szekvenciális gázinjektoros rendszerek szinte alig járnak teljesítménycsökkenéssel, és a benzinüzemhez képesti fogyasztástöbblet is egyre csekélyebb lett az újabb generációk megjelenésével – a legjobb rendszereknél tíz százalék körül. Ugyan az LPG-gáz ára – évekig tartó stagnálás után – mostanában indult el felfelé, de még így is 190 forintba kerül egy liter, ami önmagáért beszél.

A szerkesztőség jelentős része egyébként gázpárti, hiszen a villámgyors megtérülés, a nagyon kedvező üzemanyagár mellett az Ön által felkínált alternatívák közül ez a legtisztább autóüzemeltetési forma. Ne higgyen a régi mendemondáknak: a dadogó, lefulladó, csak gázzal, vagy csak benzinnel, de mindkettővel soha nem működő autók biztosan léteztek, de a modern gázrendszerekkel, és a beszerelést végző hozzáértő, becsületes szakemberekkel ezek a problémák gyakorlatilag megszűntek. A hengerfej károsodásáról, a felső kenés hiánya miatti fokozottabb szelepelhasználódásról szóló rémtörténetek szintén megdőlni látszanak az utóbbi időben. Ellenpélda persze mindig van, de ne az ellenpéldákat keresse, hanem a statisztikát: nem használnának Európa-szerte ennyi gázos autót, ha nem lenne kifizetődő.

Ha a 2011-es szezonban valóban közel 30 ezer kilométert fog autózni, az elgázosítás ára már november környékén megtérülhet. Onnantól kezdve pedig ugyanolyan gazdaságosan járhat, mint adott esetben egy 1,5-ös dízel Saxóval, azonban élvezheti a Corollája által nyújtott kényelmet és megbízhatóságot.

És végül a régi, takarékos dízel. Egy ilyen autó remek dolog, ez nem vitás: az enyémmel november közepe óta 3 500 kilométert mentem, az erre az intervallumra számított átlagfogyasztás 4,28 liter száz kilométerenként. Reggel a legnagyobb hidegben is pár főtengelyfordulat után beröffen, és kizárólag városi használat mellett sem evett többet 4,3-nál. Tehát ha tárgyi bizonyíték kell arra, hogy 440 ezer forintért lehet gyárias, kicsi pénzből fenntartható autót venni, akkor ott az enyém. Persze az ilyen vételre néha várni kell, de például a múlt héten is hirdettek egy egész pofás kis Saxót, dupla légzsákkal, megkímélt béllel, félmillió forint alatt – három nap alatt el is vitték. Ha tetszik Önnek ez a vonal, akkor nézzen szét a Peugeot 106, Nissan Micra hirdetések között is, ezekben az autókban mind ugyanaz a motor van. És ne felejtsen el túrkálni a Saxo vételről írt blogposzt közel 600 kommentjében: az olvasók rengeteg tapasztalatot osztottak meg. Fillérekből fenntartható, alig fogyasztó autóból rengeteg van, több mint gondolná: csak keresni kell. Olvassa a népítéleteket, persze próbálja meg ésszel levonni a konzekvenciákat, lásson be a típust elfogultan, érvek nélkül ekéző és magasztaló írások mögé egyaránt.

Tehát én a gázüzemre voksolnék. Nem rossz a Saxo, de sok kompromisszummal jár, és ha már hozzászokott a modern, jól felszerelt autó nyújtotta kényelemhez, akkor például egy légkondicionáló hiánya pokollá tudja változtatni a kisautó birtoklást. Alternatíva lehet még egy kicsivel régebbi, kicsivel kopottabb, de megbízhatóan működő munkásautó, mondjuk egy 1,6-os II-es dízel Golf beszerzése a jelenlegi Corolla mellé. Az egyszeri befektetett összeg nagyjából azonos a gázosítással, igaz, a komforthiány itt megint probléma lehet. Rengeteg megoldás van, de az az érzésem, hogy a Toyota után a Saxo/106/Micra autószerűtlenségét hónapok alatt meggyűlölné, akkor pedig megette a fene az egészet.

Legyen bátor, adjon gázt! Vagy autózzon kevesebbet, ezzel lehet a leghatékonyabban spórolni, csak nagyon úgy tűnik, hogy esetében az évi 30 ezer kilométer a muszáj, és nem az opcionális kategória.

Üdvözlettel:
Ender Gábor

Kommentek

 • 2010.12.28 16:16:37meakzs

  LPG az a jobbbbbbbbbbbbbbbbbb

 • 2010.12.28 16:24:05littlerock

  kérjük a sérült elméjűeket, hogy mellőzzék innen magukat...

 • 2010.12.28 16:24:53meakzs

  degumentes

  Olvassál utána és megtudod mi az a fehér lerakódás,

  A etil-merkaptánnal (CH3CH2SH) "illatosítják
  és némi vízkő amely az égés során keletkezik.

  Mivel a pb gáz elégésekor viz és CO keletkezik nagyobb mértékben.

 • 2010.12.28 16:27:16meakzs

  littlerock bocs neked cimeztem csak elnéztem.

 • 2010.12.28 16:28:08SierraX

  E85 rulez, erősebb, takarékosabb és messze a legkörnyezetbarátabb. Csak 15%-ban függeni a gyorsan fogyó fosszilis energiahordozóktól, ez magáért beszél. Ja és -15 fokban is elindul, igaz 2-3 másodpercig indítózni kell.

 • 2010.12.28 16:29:38littlerock

  meakzs! állításaidat összegezve, a benzin oldja a vízkövet... ez jó... majd a retyóban kipróbálom

  nem mellékesen kétszer bontottam meg a motoromat, és egy alkalommal sem volt benne semmi, ami rendellenes színű lett volna, egy Otto motorhoz képest... attól eltekintve, hogy nem volt kormos semmi, de az nem is szükségszerű ez esetben

 • 2010.12.28 16:30:02stone pit(er)

  Tanácsot nem szándékozom adni, csak elmerengtem. Hogy lehet most a benzinár és a dízel ilyen magas, amikor a hordónkénti ár csak 100 dollár körül van? Bő két éve, amikor 140$/barrel (160 l) volt a világpiaci ár, akkor 328-340 forintért tankoltam a kocsimba, igaz én gázolajat használok. Most, emelés előtt, 339-346 forint körül van a dízel. Az infláció nem válasz, két év alatt összesen sem érte el a tíz százalékot. Az átváltási arány sem igazán, kb. 20-30 Ft. Igaz, együtt már jelentősebb, de még így is érdekes a végeredmény.

 • 2010.12.28 16:33:16stellaz1

  littlerock

  persze, igazad van, de az biztos, hogy ha az adókat változatlannak tekintjük, akkor a világpiaci folyamatok az elmúlt 2-3 évben nagyon erősen befolyásolták már a mindennapjainkat, azzal, hogy vagy mennyit autózól, vagy mennyivel marad több/kevesebb a családi kasszában

  És a kutya ott van elásva, hogy az előrejelzések szerint a jövőben vagy kevesebbet autózunk, vagy többet költünk üzemanyagra. Egy ideig nyílván lehetne tompítani a hatását az adók mérséklésével, de akkor a kieső bevételeket vagy máshonnan csoportosítják át, vagy romlik az infrastrukútális ellátottság, az üzemanyag minősége, stb, kb. az ukrán szintre.

  Ha pedig valaki új autót vesz, már jó ha most figyelembe veszi, hogy 4-6-8-10 év múlva esetleg már nem lehet eladni egy kisautót 8 literes fogyasztással.

 • 2010.12.28 16:35:04littlerock

  Sierra! az LPG is indulásképes, csak a reduktor fagyhat le...

  amúgy ha az átalakítás költségeit nem számoljuk, akkor 7 ; 8 ; 9 literes fogyasztást vehetünk alapul benzin ; alkohol ; gáz esetén... ezt szorozzuk meg 360 ; 250 ; 200 -zal... azaz 2520 ; 2000 ; 1800... de mint mondtam a többletfogyasztás az általában nem csak 10-15 % az alkoholnál a gázéhoz közelít... a teljesítmény, meg momentán nem érdekel...

 • 2010.12.28 16:42:20littlerock

  stellaz! van egy tuti ötletem: államosítsuk a MOL-t... a cég haszna az államnál maradna...

 • 2010.12.28 16:46:34Wührer

  Még 1 megoldás: Tüntetni a parlament előtt - és nem úgy hogy "majd megunják és hazamennek"! Taxisblokád, traktoros útlezárás stb...vagy tűrni...vagy elhagyni az országot és soha vissza nem jönni. Majd a cigányok "eltartják" így is úgy is ez lesz előbb utóbb...

 • 2010.12.28 16:52:01zsoci

  A gáz nem tszi tönkre az injektorokat, hiszen nem is használja azokat ! Nekem gázos/ etanolos autóm van, semmi baj sincs egyikkel se.

  Az Etanollal nehéz indulás csak riogatás, ha jó az elektronika, és jól va beállítva nincsi ilyen gond. Ez igaz a többletfogyasztásra is, ha jól van bveállítva megáll 10% környékén. A gáznál meg pótkeréktartályt kell használni akkor nincs gond a csomagtartóval, a mélygarázsból való kitiltást meg le kel tojni, ez is csak magyarországon van.

  A pofátlanság azonban nem ez, hanem hogy mind a gáz mind az etanlárát emelik, mikor semmi köze a benzin árához. Ma egy litet etanolon a fogalmazó kút közel 70ft/ litert nyer ! A gáznak meg semmivel sem nőt a beszerzési ára a literenkénti 140ft óta. Tehát akkor miért is ?

 • 2010.12.28 16:54:24stellaz1

  littlerock

  a nyugdíjkasszák államosításával elég sok mol részvény kerül az államhoz

  szóval erről lecsúsztunk :)

 • 2010.12.28 16:57:48SierraX

  littlerock,

  igazából a kérdés hogy milyen ütemben nő ezeknek az energiahordozóknak az ára a következő 5-10 éves periódusban. Látszik, hogy az jár legrosszabbul aki benzint használ. Megkockáztatom, hogy hosszabb távon pedig az aki nem megújuló üzemanyaggal - olajszármazékok, földgáz. Marad a mindenféle zöldségből meg napfényből előállított cucc.

 • 2010.12.28 16:59:28SierraX

  littlerock,

  igazából a kérdés hogy milyen ütemben nő ezeknek az energiahordozóknak az ára a következő 5-10 éves periódusban. Látszik, hogy az jár legrosszabbul aki benzint használ. Megkockáztatom, hogy hosszabb távon pedig az aki nem megújuló üzemanyaggal - olajszármazékok, földgáz. Marad a mindenféle zöldségből meg napfényből előállított cucc.

 • 2010.12.28 17:03:02Polly-pudli-pötty

  @Calto:
  Olvastad Csikós Opel Ampera/Volt cikkét?
  60km-t megy tisztán villannyal 16kwh kapacitású akksival.Vegyél egy ilyet 12milkáért. Nézd meg mennyi egy kwh áram.(45Ft kb).
  Ha feltöltöd árammal,akkor kijön,hogy 16*45Ft=720Ft-ból tudsz menni 60km-t legjobb esetben.Ehhez add hozzá az akkuk amortizációját ami kb.160.000km alatt 3-4millió Ft=20Ft/km
  Együtt kb. 12ftáram+20Ft amortizáció=32Ft/km.Ez majdnem egy 10literes fogyasztás üzemanyagköltsége.
  Húúú micsoda alternatíva. :D

 • 2010.12.28 17:04:33Jay350i

  próbáltam etanollal járni M70 5,0 V12es BMWben, de sajnos nem tartott sokáig az örömöm, egyrészt a fogyasztásom a korábbi 13-17literről 25-30literre(!) ugrott, mindezt 1-es lambdaértéknél (VEMS kijelzi) emellett a motor pár ezer km után iszonyatosan elkezdett füstöli és olajat zabálni, szét is bontottam. Feltételezésem szerint az indításkor befecskendezett és el nem égett többletüzemanyag keveredett az olajba és felhigitotta azt ennek következménye képpen dobhattam ki a motoromat...
  szerintem elgondolkodtató dolog. sok ember tudja igazolni amit leirtam nem hülyeség;)

 • 2010.12.28 17:06:27littlerock

  zsoci!

  ellent kell hogy mondjak, két hete voltam Bécsben, nem állhattam mélygarázsba... aztán kiderült, hogy szinte ott állok meg ahol akarok, mert Vasárnap volt!!!!!!! ingyen...

 • 2010.12.28 17:11:13littlerock

  Jay350i!

  abba a gáz jött volna jól... 15-17 literből elment volna....

  többen -erdészek/vadászok öreg benzintemetővel-gázzal járnak és én is csak vakarom a fejem, hogy ott működik a 10-15%-os fogyasztástöbblet...

 • 2010.12.28 17:13:38Jay350i

  littlerock:
  sajna tudom már, régebben a sok városi legenda miatt tartottam a gáztól, plusz sehol nem találtam 8henger felettihez gáz szettet :S
  majd a következőbe

 • 2010.12.28 17:16:10magyar bucó

  "A etil-merkaptánnal (CH3CH2SH) "illatosítják
  és némi vízkő amely az égés során keletkezik.

  Mivel a pb gáz elégésekor viz és CO keletkezik nagyobb mértékben."

  A merkaptán nem rakódik le, elég.
  Az égéstermék víz nem tartalmaz ásványi anyagokat, amikből a vízkő képződik.
  Az égés során főleg víz és CO2 keletkezik. CO csak nyomokban.

 • 2010.12.28 17:19:38Polly-pudli-pötty

  Biciklizzünk részegen!
  1.Nem fázol
  2.Nem fáj ha elesel a jégen
  3.Jó a hangulat,elfelejted hol élsz.
  Egy liter benzin 370Ft abból lehet városban megtenni vagy 13km-t.Egy nap autózz el csak 3litert,annak az árából már simán jó hangulatba kerülsz.Az állam is örül mert van jövedéki-adó bevétel a után :D

 • 2010.12.28 17:24:03littlerock

  jé... én meg leragadtam a benzin lemossa a fehér lerakódást mondatnál... bucó... igazad van...

 • 2010.12.28 17:25:17degumentes

  SierraX

  Az E85 se olyan környezet barát, mint amennyire látszik! Olyasmi mint a pep-palack és visszaváltható üveg, nem tudni, hogy melyik a nagyobb környezet szennyezés, a pep-palack mint hulladék, vagy az a vegyszer amivel mossák a visszaváltható üvegeket. Az E85-ről már volt is egy ilyen cikk.

 • 2010.12.28 17:49:02Nagydavid

  Szarok a kőolaj világpiaci árára, és a dollár árfolyamára is...A MOL meg bekaphatja!!!Halleluja LPG!!!

  Nekem a múlt héten Páhiban 189.000Ft-ért berakták a hengerenkénti befecskendezős szettet,nagyon profi módon, az 1.4 16V F Astra Combimba!Konkrétan az Én esetemben a legrosszabb számítások szerint is fél év alatt megtérül!!!

 • 2010.12.28 18:03:27littlerock

  Nagydavid!

  ha landi renzo, akkor 20000km-enként szervíz van... egy szűrőcsere, meg 12000 huf is tud lenni ám...

  illetve játszd egy darabig azt, hogy 2 percig állva melegíted az autót, addig amíg át nem kapcsol, utána meg tudod mérni a pontos fogyasztásodat...

  amúgy remélem beválik, csak a hurrá optimizmus tud káros is lenni...

 • 2010.12.28 18:12:00mbtomi

  Van egy eladó gázszettem, ha valakit érdekel. 90l-es tartály, vadi új reduktor és mágnesszelep. A tartály még 2012-is hiteles! Ha valakit érdekel: mbtomi@gmail.com.

  Nekem semmi bajom nem volt a gázzal! Ez egy 123-as 230E-ben volt benne csak én OT-t akartam csinálni belőle, ezért lett kivéve. Az a kocsi csak gázzal működött, már én is úgy vettem. -10-ben simán beindult két heti ácsingózás után!!!! Jó a gáz! Bár valószínűleg kezdik felismerni a technika térnyerését és szép sunyin hozzá fogják drágítani a benzinhez... Anno a diesel is mennyivel olcsóbb volt! Most meg pár buznyák a különbség! A gázra is ez vár... Most még jó.

 • 2010.12.28 18:23:32sabbath

  Nem tudom, mi rakódik le az LPGből a motorban, de nem is érdekel. Kb 8 éve járok gázos autóval, megtettem ez idő alatt kb 600.000 km-t (ebből ha mentem benzinnel 100 km-t akkor már sokat mondok) eddig a motornak hengerfej tömités hibája volt csak (az előző kocsimnak, ennek eddig semmi). Tőlem akár cigány pulya is lehet rajta, lesz@rom.

 • 2010.12.28 18:59:15Nagydavid

  littlerock!

  Zavoli rendszer...Furcsa, de mintha kevesebbet fogyasztana gázzal... Talán mert a víz már 30 C amikor automatikusan átvált. :-) Egyébként persze fel vagyok készülve az átlag 1 l többletfogyasztásra.(hengerenkénti befecskendezéses gáznál sokak szerint nem fog ennyit emelkedni)Még friss a dolog,tapasztalnom kell,de már most érzem a zsebemen a különbséget!Csak ajánlani tudom...(Annak aki sokat megy,és nem csak rövid távot tesz meg a megállások között!!!)

 • 2010.12.28 18:59:25kocsis0910

  A rendszerváltás után valami drasztikus áremelkedés volt az üzemanyag terén, de fél Magyarország felment tüntetni.2006-ban voltak a tüntetések akkor a nép volt a szar szemét állat, mert az akkori kormány nem úgy kormányzott hogy a népnek jó legyen.

 • 2010.12.28 19:06:18Nagydavid

  Az a tüntetés megosztotta az embereket, hogy jogos vagy sem, de a benzin ára akkoriban -ahogy most is- pártszemlélettől függetlenül mindenkinek k...a drága...

 • 2010.12.28 19:46:14robertocrack

  gyereker az emberiség kezdi felélni tartalékait....jön a harmadik világháború,amit kaszákkal és baltával vívnak....

 • 2010.12.28 21:32:13robertocrack

  Gyurma73:azt hiszed,hogy marad?kell a vitamin meg az energia,nem lehet pazarolni,ölni meg kőbunkóval is lehet(a legrosszabb helyzet pedig a legnépesebb területen lesz India Kína ,Afrikában meg simán csak éhen fognak halni az emberek)Európa talán valamelyest jobb helyzetben van,de nem szabad reménykedni

 • 2010.12.28 21:46:27robertocrack

  ezek a fórumok tökéletesek arra,hogy elemezhessék a nép tűrőképességét(mert valahol kiadja a mérgét,és ez a szidásban jelenik meg,és nem pedig Pesten az országház előtt)

 • 2010.12.28 22:27:16migus

  Sajnos elolvastam sok kommentet, illetve azt a két cikket is, ami hvg-ben és a TC-ben korábban megjelent az üzemanyagárakról és a Mol-perről. Bár ne tettem volna. Most meg rágom a kefét, és azon gondolkozom, hogy milyen állampolgárságot vegyek fel, és hova költözzek. Csak igaza lesz a Ripacsnak, és el kell húzni innen, annak, akinek már felfordul a gyomra ettől a sok maszlagtól, amit meg akarnak etetni velünk.
  Csak nem tudom mit szólna ez a sok macskajancsi, ha pár ezer ember fogná, amije van és pár száz km-rel arrébb költözne (Szlovákia,-vénia, Ausztria stb.).
  Vagy ha francia vagy görög módra blokkolnánk az utakat, bevernénk pár Meki-kirakatot, felgyújtanánk pár Mol-kutat.
  Előbb utóbb a törvénytisztelő álompolgár is lemegy kutyába, ha ez így folytatódik.

 • 2010.12.28 22:35:58migus

  Vagy csak hipotetikusan képzeljük el milyen lenne,ha egy hónapig senki nem fizetne számlát, meg hitelt, nem venne benzint, csak élelmiszert. És akkor nem csak 2/3-ad, hanem mondjuk 3/3-ad közös erővel kikényszerítené, azt, amit valahogy most senki sem akar. Én pl. elvenném a képviselők költségtérítését, levenném a fizujukat 200 nettóra, és akkor meglátnám, hogy ki az aki prüszköl. Én nagyon szívesen melegednék, meg olvasgatnék, meg laptopoznék a Parlamentben, még azért a rongyos két kilóért is... Ők meg átvehetnék hónap elején a közalkalmazotti béremet, meg a megszűnő bérenfelülimet.

 • 2010.12.28 22:49:41migus

  Amúgy, hogy értelme is legyen annak, hogy beírogatok, ne csak mindig ez a kibebarmolt politikáról írjak:
  Nekem 10000 km óta van gázom a az Almerámban. Most a korábbi 6.5 körüli fogyasztás helyett 7.8 liter lett. Összesen kb ha 50 liter benzint tankoltam május közepe óta, amikor beszerelték. A teljesítmény valamelyest csökkent, de ezeket a kocsikat nem gangolásra tervezték. Ja, és kétszer-háromszor lefulladt alapjáraton, ami csak az miatt zavar, hogy előtte ilyen nem volt soha. De ami jobban zavar, az az hogy két alkalommal menet közben állt le a motor (vagyis egyszer piroshoz gurultam ki, egyszer meg kanyarodáskor kinyomott kuplungnál, tehát egyik esetben sem volt gázadás), ami lehetett volna szopóka is, ha nagy sebességnél kamiont előzök, mondjuk Debrecen-Nyíregy között. Ezt még majd megkonzultálom a szervízzel. A költségekről azt hiszem már nem tudok újat mondani.

 • 2010.12.28 22:50:02szalai

  Minél több LPG-s autó, annál kevesebb benzin fogy. És ez előbb utóbb a kormány szemét is szurni fogja
  . Lesz az a 190ft-os lpg még frágább is.

 • 2010.12.28 23:01:00szalai

  stellaz1!

  Egyetértünk. Kell az adó a benzinbe. De biztosan ilyen mértékü? Mert sajnos az utjaink rossz állapotban vannak, itt a nagy havazás és vidéken nem látunk hókotrót. Legyen adótartalom, de ne 50%. Legyen 20.

 • 2010.12.28 23:08:35LucziI

  Nálunk meg a hó csak másodlagos gond.
  Pince, garázs kert vízben, az utcán se kell sok és állni fog a víz, az árok már majdnem tele, és a víz még mindig jön... :(
  Na persze közbe az útak csúsznak, kenyérért meg csak elkell menni a boltba. Már ha csak az alapélelmiszereket vesszük alapul.

 • 2010.12.28 23:11:44LucziI

  Engem már nem hat meg a benzinár, eldöntöttem, hamarosan eladom a kocsit, az árából meg megyek ki dolgozni amerikába. Ott seincs kolbászból a kerítés, sőt reggeltől estig kell dolgozni. Csak éppen 400-500ezer Forintnyi Dollárért, amiből "normálisan" lehet élni odakint.
  Szállón lakni, megosztani a szobát albérlőtárssal, reggeltől estig melózni, "idegenek" között élni. Édesanyám lassan egy éve csinálja, végre lesz munkám odakint.

 • 2010.12.28 23:56:34citroenfan

  a másik nagy szopóka a súlyadó,fizetjük mint a katonatiszt és egyre szarabb utakon autózunk 2szer 3szor erős fagy volt ,meg lehet nézni hogy milyen kátyúk keletkeztek,ennek arányában többször is kell az autót szervizeltetni.

 • 2010.12.29 01:00:44dukeekud

  Nancsi : "Egy elektromos autónál a 400 km nem 6MFt, hanem mondjuk +20MFt az alapár 10MFt-ra, és mondjuk
  csomagtartó onnan kezdve nincs, és +400 kiló súly miatt a teljesítmény is csökken, fogyasztás is nő.
  Vagyis 80x áron 2/3 hatótávú autó, amibe pakolni se lehet. De ha új autóval vetjük össze, akkor is 8x ár
  mondjuk egy 5 milás kombi akármihez képest, és használati értéke kevesebb.A második 400 km-re szükséges töltést 5 perc töltést kb combvastagságú (cirka 20cm átmérőjű) rézkábelen tudná felvenni, és le kéne kapcsolni hozzá egy falunyi fogyasztót 5 percre, mert te éppen tankolsz. "

  [link]
  Ezek a Lithium Yttrium akuk akár 8 ezerszer is feltölthetök, ez 20-30 éves élettartamot jelent.
  Az itteni árakat figyelembe véve egy 60 kw-os akkucsomag, ami durva becsléssel 90 km/h átlagsebeség esetén elég 400 km távolságra, 4.5 millio. Átépitéssel együt kb kijonne 6 millioból a 400 km-es hatotávu elektromos auto. A gyakorlatban persze elég lenne 150-200 km-es hatotáv is,ami kijonne 2-3 milliobol, mert az emberek nagyon ritkan mennek 400 km-t, fölleg megállás nélkül. Az auto sulya pedig messze nem nőne annyival, mint gondolod, mert egy csomo felesleges alkatrész kikerül az autóból. A motor, kipufogó, üzemanyagtartály, válto, kuplung, generátor, inditó akku. Jellemzöen 300 km hatotávig az elektromos autó sulya megegyezik az átépités elötti sullyal. És egyáltalán nem fontos 5 perc alatt feltölteni az akkukat. Nem hiszem, hogy ne lenne valakinek 2-3 naponta, de akár mindennap 6-8 orája amig nem használja az autot.

 • 2010.12.29 06:19:16LucziI

  Én azt nem értem miért nem lehet a kocsi elejébe rakni egy 100-150 ccm-es dízel vagy benzines vagy etanolos generátort. A hátsó ülések alá akkumlátort és a hatótávot ki lehetne bővíteni 600km felettire. Az meg bőven megéri.
  Másik: az elektromos motor és a kihajtás közé tenni kell egy 2 v 3 sebessséges váltót és így az elektromos motor is majdnem állandó fordulatszámon üzemelthető.
  Így tudna a kocsi kb 90-100km/h utazótempót és max 100-150 kg -al nőne a jelenlegi súlya.
  Lehet hülye ötlet, de meggondolandó. A mai kapható hibridek drágák és egyáltalán nem olcsóbb őket üzemeltetni.

 • 2010.12.29 06:22:09LucziI

  Látam már a Suzuki Swift-be való elektromos átalakító szetett, kissé drága cucc, de szerintem megérné a befektetést. Az eredeti váltóra kell a motroblokk helyére csatlakoztatni a villanymotort.

 • 2010.12.29 06:31:01LucziI

  láttam két té, bocs reggel van. :D

 • 2010.12.29 07:56:24robertocrack

  dukeekud: a baj az,hogy tök ingyen meg tudnád oldani az autózást.....csak előtte kb 20 milládba kerül,de akkor nem csak az autódba nem kell fizetni az áramszámlát,hanem a ház rezsije is lecsökken....én jövőre ezt szeretném elérni,és nem kell néznem hogy melyik villany van felkapcsolva,melyik nincs

 • 2010.12.29 08:11:07Grof Zero

  Kedves Gábor (és Gábor)!

  Fél évvel ezelőtt magam is hasonló dilemmában voltam. Az autóm más modell ugyan, ám az alapkérdés ugyanez volt.
  Az autógáz beszerelése mellett döntöttem.
  Tapasztalatom: minden tankoláskor mosolyogtam mert láttam az üzemanyag árakat...
  ... viszont életemben nem jártam annyit autószervízben, mint az elmúlt fél évben! Végül a beszerelésre szánt összegre még + 100.000 Ft. -om és rengeteg plusz NAPOM ráment, és fél év után kiszereltettem a rendszert az autóból, mert már tele volt a hócipőm a folytonos barkácsolással no meg a folytonos hibákkal (addig - és azóta is - minden kitűnően működött).
  Tanácsom nem az, hogy ne szereltesse be, hanem, hogy szánjon SOK időt a konkrét modellel kapcsolatos utánajárásra, beszéljen minél több emberrel aki ÉRT is hozzá, és jó helyen szereltesse be - mert bárki bármit is mond úgy fest, hogy nem minden autótípus szereti a gázüzemet.
  Magam részéről jön az E85, Önnek sok sikert kívánok!

  Üdvözlettel:
  GZ.

 • 2010.12.29 08:21:08gery555

  hm, jó kis cikk.

  Gondolkoztam én is azon, hogy átalakítom az autómat LPG-re, de félek tőle, mivel az autó garázsban áll. A garázs mellett egy másik helyiségben (ajtók nélkül, tehát simán átjárható a két helyiség)) viszont fatüzelésű kazán van elhelyezve (az autótól 2m-re) és használatban is van. Mennyire veszélyes ez? Tudom, hogy ha normálisan van átalakítva, akkor nem szabad szivárognia (legalább is ez van írva legtöbb helyen), de erre vonatkozó részt azért nem találtam, hogy ilyenkor mi a helyzet....

  köszi

 • 2010.12.29 08:37:05jmakri

  Luczil: Ha amcsiba mész, minek agyalsz a fogyasztás csökkentésén? Ironikus...
  Egyébként jó utat. Mennyi most aminimálbér? 7$/óra bruttó?
  Néha elgondolkozok, lehet hogy odaát fele az üzemanyag, de nagyok a távok, és a minimálbéres emberkék autója se 5-8 litert fogyaszt. Inkább az van, hogy a minimálbérből könyebben kifizetik azt az 50-100k-t üzemanyagra.

 • 2010.12.29 08:44:2912csab

  sziasztok
  A legjobb ha dieselhez lpg-t használsz!
  Ez a legolcsóbb.. :)
  [link]

 • 2010.12.29 08:44:30jmakri

  dobli: Jó ötlet lenne végre több használt teszt a totalcar-on is. De gondolom arra nincs "kapacitás".
  És nem 5- vagy 30+ éves autókra gondolok, hanem pl. 8-25 évesekre. Abból kis közepes és családi kategória. Vásárlási tanácsok, szopások, stb.
  Hamvába holt ötlet persze...
  A népítélet igaz segíthet, de inkább csak megkavarja az embert a hiányos infok miatt (mikor, hogy vette, milyen állapotban...sajna kevesen írják be)

 • 2010.12.29 08:48:39jmakri

  Ezért is jók Gábor cikkei, jobban magyar életszagú.
  (Csikóséi is jók, de azok meg inkább álomszagúak xD)

 • 2010.12.29 09:03:10Dövan

  2010.12.29 08:21:08 gery555

  Nekem lassan 3 éve van egy gázos autóm, de még sohasem vettem észre, hogy eresztene. Az szivárgás valamiféle urban legend, amit millió éves, szarul (sehogyan sem) karbantartott autók táplálhatnak.

  Igazából a negatívum a gázzal kapcsolatban, hogy nem annyira fickós az autó, ezért jobban meg kell gondolni egy előzést. Enni sem eszik nagyon többet, ha egyébként nem állatkodik a zember. Cserébe viszont nem 360-ért lehet tankolni, hanem 200-ért, és ha valakinek számít, gázos üzemben a 2652-ben belépő EURO 498-as normát is teljesíti az autó.

  Meg ugye oda a csomagtartó egy része vagy a pótkerék, de egy vékony mankókerék bedobva a csomagtartóba nem foglal olyan sok helyet.

 • 2010.12.29 09:06:34mojszipupi

  Senkiben egy perc kétség ne legyen h ez az ár nem mesterséges. Ausztriában 320Ft nálunk 370Ft hát persze. Éljen a forradalom! Szorgos népünk győzni fog!

 • 2010.12.29 09:33:18LucziI

  jmakri
  Ne haragudj, de arra nem gondolsz?:
  -nem fogok örökké kint maradni (valószínüleg a 3hónapos vízum időszakot dolgozom le és jövök haza)
  -nincs amcsiba érvényes jogsim, amúgyis elvileg biciklis futárnak megyek dolgozni (ergo minek nekem akkor kint kocsi?)
  -még ha kint is maradok, illegálisan persze, akkor se fogok tudni kocsit venni, nem is célom.
  -a családom itthon marad, lehet nekik jó lenne kevesebből kihozni az utazási költségeket
  -tojok az órabérre, heti bérben gondolkodnak odakint. Az meg kb 500-600 dollár hetente, melótól függ.
  Értem én, hogy ironikus. De én nem vagyok egy önző dög, hogy csak magamra gondoljak. Remélem nem feltételezted ezt rólam...

 • 2010.12.29 09:34:38LucziI

  Mondjuk azért is van itt ez az ország ahol, mert tele van önző csak a saját zsebüket tömő tolvajokkal.

 • 2010.12.29 10:48:19gergo

  huu, valamit elfelejtettem megemliteni LPG-hez kapcsolodoan: tobb a kondenzviz, ami hamarabb tonkreteszi a kipufogo rendszert

  ma reggel tankoltam, mar 199HUF egy liter, penteken meg 193HUF volt egy liter LPG

  annyira nem zavar, mert ezen a heten mentem 379km tavolsagot, ezert fizettem jattal egyutt 6700forintot a dragabb gazbol. ki lehet szamolni, hogy mennyibe kerul az autozas telen (eleg huvos van meg napkozben is, nem hogy este/ejjel)

 • 2010.12.29 11:03:29TCel

  Hogy hogyan határozza meg az állam a benzin árát? Érdemes ezt a videót megnézni és csodálkozni fogtok!

  [link]

 • 2010.12.29 11:15:30b.f.

  Én pont tegnap olvastam utána az etanolos dolognak, úgyhogy nem értek egyet a válaszlevélben leírtakkal. Mégpedig azzal a résszel nem, hogy csak nagy motorral szerelt autókba érdemes etanolt tankolni. Fórumokon olvastam, hogy míg a kisebb 1.0-1.6-os motorokkal az etanol többletfogyasztása 15-20%-kal volt több, addig a nagyobb autóknál - azt hiszem 2.5 V6-os motorról volt szó - akár 30-40-50% is lehet.
  Én ezek utánaszámolgattam a dolognak. Ha valakinek van egy 100 km-en 6 litert fogyasztó benzines autója, és évente mondjuk 15000 km-t autózik, akkor a jelenlegi benzinárak mellett (360 Ft/l) 324000 forint a benzinköltsége. Ha valaki 100%-ban etanolt tankol, és persze beszerez egy átalakító szettet úgy 50000 forintért, még akkor is jobban jön ki, mint benzinnel. Mert mondjuk ha 10-15% több a fogyasztás (számoljunk 7,5 literes fogyasztással), akkor is évente 286875 forintba kerül a tankolás, mivel ugye egy liter etanol kb. 255 forint. 37000 forint marad a zsebben, ez már szinte fedezi az átalakító szett árát, majd 1 év múlva már marad is a zsebben egy tanknyi benzin ára. Úgyhogy szerintem az etanolos átalakításba érdemesebb belevágni, mint gázosra alakítgatni több 100 ezer forintokért, meg másik autót venni.

 • 2010.12.29 11:15:54gery555

  és az lpg ára miért emelkedik?
  Szabolcs megyében már 214 FT literje a holtankolós portál szerint!!!

 • 2010.12.29 11:58:34Jay350i

  b.f. én csak azt nem értem miért irja mindenki 50ezer huf körülre az etanol-átalakitót? 38ezer forintért bárkinek beszerelnek egy HunFlexet bármelyik hivatalos forgalmazónál.

 • 2010.12.29 12:10:39b.f.

  Jay350i

  Ez csak egy átlagár. Természetesen vannak olcsóbb és drágább átalakítók tudástól függően. De jellemzően 50 ezer körül van az áruk.

 • 2010.12.29 12:14:23b.f.

  TCel

  Még szerencse, hogy az EU-s szabályok tiltják a kettős adóztatást. Magyarország csak a személyi jövedelemadónál minősítette tilosnak ezt az adóztatási formát, másnál nem. De persze az EU sem tesz semmit ellene, nem érdekli őket, hogy nálunk hogy lehúzzák az autósokat. Pedig mindjárt itt van az Áfa+regadó, az üzemanyagnál meg a jövedelemadó+áfa. Hát mi ez, ha nem nyilvános kettős adóztatás, mikor 2 adófélét fizetünk egy termékre?

 • 2010.12.29 12:17:03mtk001

  gery555:
  Hétfőn, Bp. XVII. Shell kút :
  209 Ft volt. A kutasok szerint nem emelik párhuzamosan a benzinnel a gázt. (Ezt azért nem hiszem, bár nyilván szelídebben.)

 • 2010.12.29 13:18:35citroenfan

  [link]

  870ezertől itt vannak a kigyűjtött citroen c2-ek ami valamicskét nagyobb mint a c1,4 körüli fogyasztással.

 • 2010.12.29 13:28:38Zsolti9014

  Az 1.6 D Golf II szerintem egész jó alternatíva, vagy az Audi 80 B2 1.6 D.
  Egyik se erőgép, de 5 körül elvannak, ráadásul az Audi kifejezetten kényelmes nagy hajó.
  Nagyon tartós gép, ha törve nem nagyon volt, akkor a korrózióvédelme is több mint okés. Családban is volt, meg ismerősnek is van, ő semmi pénzért el nem adná, pedig kívül-belül már lelakott, de elmondása szerint 4,5-5,5 liter közt eljár vele.
  Persze nekem nincs ilyen irányú tapasztalatom, de ezeket a régi 1.6 szívókat nagyon dicsérik, meg a válaszban is említésre került.
  Mielőtt megvettem a Swiftemet, ebben az Audiban gondolkodtam, de nem csak é használom, a többiek meg elvetették mérete miatt.

 • 2010.12.29 13:47:30jmakri

  Ha az elektromos autó a jövő (ha ebben lesz üzlet akkor az lesz ugye, ezt nem mi dönjük el, sőt már lehet el is döntötték, de mindegy), akkor olyan szempontból érdekes lesz, hogy ma még messze nem korlátlan az áramellátás a földön. Ebből mi is adódik? Szegénycumi megint. Ha addig nem égetik el a nagy biokajánkat...

 • 2010.12.29 15:00:28Montoya26

  Először is sziasztok!
  Számtalan hozzászólást olvastam, egy biztos, ezt józan ésszel nem lehet bírni!
  Lehet szidni politikust és joggal, hiszen "Ők" alkotják a törvényeket , egyszerű polgárokként 4 évente van " beleszólási" lehetőségünk!Persze mindig a választások után csalódik az ember a legjobban!
  Véleményem szerint rossz helyre születtünk, rossz időben...de ezen nem válatoztathatunk!
  Mivel Erdélyi vagyok és persze románul is megkellett tanulnom így a helyi médiát is nyomon tudom követni!Megmondom őszintén nem szeretem a románokat de ahogy viszonyulnak a dolgokhoz és ahogy feltalálják magukat az tanítani való!
  Szóval itt is drasztikus benzinemelésre kerül sor a jövő évben valami 6 Lej lesz a mostani 5,15 ről....
  Mit találnak ki a román gyerekek? Hát azt, hogy bandába verődve az autóikkal megszállnak benzinkutakat és amilyen hosszan csak lehet tankolnak bele, de nem ám tele hanem pár decilitert..de ezt húsz percen keresztül...és fizetnek érte pár lejt...ha kifizette akkor jön a haverja ugyanezzel a szisztémával....kb 7-8 óra alatt a mocskos benzinkútnak lesz pár lej bevétele....és mi lenne ha ugyanezt minden gépkocsi tulajdonos megjátszaná?Megjegyzem ez teljesen legális.Nem gondolokoznának el kicsit a mélyentisztelt olajtársaságok?

 • 2010.12.29 15:17:33b.f.

  Montoya26, egy ilyen akció után nálunk a kormány másnap hozna egy törvényt, hogy 5 perc alatt be kell fejezned a tankolást, mert letartóztatnak. Vagy zavargásnak minősítené a dolgokat, aztán rohamrendőröket állítanának a benzinkutakra, vagy ki tudja mit tennének. Jót nem, az biztos.

 • 2010.12.29 15:39:11sssisss

  Az LPG kb. 1 honapja nagyon nagy lenduletet kapott aremelkedesben! Mi tortent? hamarosan eleri a benzin/dizel arat !!!!
  Miert nincs lobbi az LPG-ert, mint kornyzetbarat alternativa? Az LPG jovedeki adojat rakjak ra inkabb a dizelre es a benzinre monjuk "aranyosan":)

 • 2010.12.29 16:37:09Montoya26

  BF, sajnos itt ez a kicsiny kis Kárpátmedence mindig is szívni fog, mert belőlünk él meg az Únió, szerintetek miért kellett nekünk csatlakozni?Mert annyira kelletünk nekik?Nem mert kell a pénzünk, kb addig szopatnak minket míg önkét és boldogan nem adjuk oda magunkat...ez kb az Isaura effektus csak most Fulhenciót a multik játszák, de basszus itt addig nem lesz vége míg vér nem fog folyni, háború lesz itt!
  Nem érteklek titeket, miért nem csináltok valamit?
  Miért nem lehet bármit csinálni, persze a büntetőjog határain belül, nehogymár a mocskos politikus legyen az okos :))

 • 2010.12.29 17:22:59b.f.

  Miért nem lehet valamit csinálni? Mert kevés az olyan ember, akit nem tudnak orruknál fogva vezetni a politikusok. És mert ez a kevés ember nem tud olyan pozíciókba kerülni, hogy tenni tudjon valamit. Egyébként ezt a háború dolgot én is reálisnak találom, simán elképzelhető, hogy egy idő után bizony kitör valamilyen villongás. Pont néhány napja erről beszélgettem egyik ismerősömmel, hogy egy idő után az emberek nem fogják tűrni ezt a sok zsarnok embert. Lehet, hogy 5, lehet hogy néhány 10 év múlva, de lesz valami.

 • 2010.12.29 17:59:53Ottopappa

  Tud vakólaki olcsó gázszettet? Illegálisan kéne a Ladába, amúgy műszakira kivenném...

 • 2010.12.29 18:00:22Ottopappa

  Tud valaki olcsó gázszettet? Illegálisan kéne a Ladába, amúgy műszakira kivenném...

 • 2010.12.29 18:00:29Ottopappa

  Tud valaki olcsó gázszettet? Illegálisan kéne a Ladába, amúgy műszakira kivenném...

 • 2010.12.29 18:13:22Montoya26

  Én nem szeretem a politikát, de sajnos nap mint nap kapunk belőle és kifordul a gyomrunk, szerintem nemcsak Magy-on hanem Ro-ban is.Egy kutya mindd!
  Én az anarhia ellen vagyok...de hogyha lehet akkor lépjünk fel az elnyomók ellen, ki így ki úgy...hiszen puszta létünk a tét..fennmaradásunk...támogassuk a hazai termékeket..stb....Akkora szemléletváltásra lenne szükség hogy az hihetetlen...és nincs más kiút...csak szigorú törvények melyek mindenkire vonatkoznak kivétel nélkül....
  Az , hogy valaki elektromos autóra váltson az hatalmas kiadás és nem biztos hogy beválik neki, gázos és bezines, dízel társaikkal egy gondom van...az üzemanyag minőssége...én nem tudom hogy vagytok vele de vagy 2-3 éve többet esznek az autóink hazai üzemanyaggal 10-20% fogyasztásnövekmény mintha külföldi lásd osztrák vagy német üzemanyaggal tankoltunk volna...ujabb cu(na)mi...Egyébként igaza volt előző komment beíróknak...aki teheti menjen el....sajnos :(((((

 • 2010.12.29 18:18:16dukeekud

  Felesleges lazadni, tessek elektromos autoba befektetni, meg napcelaba, es akkor lehet a sajat kertben a kormanyoktol, olajtarsasagoktol fuggetlenul ingyenesen tankolni az autot.
  Ilyesmi kellene:
  [link]

 • 2010.12.29 18:25:04Montoya26

  Csak annyi a baj ezzel a dologgal ,hogy normál embernek nincs pénze rá, hitelt meg fesz fel a F..om...a mocskos zs...tol.....
  Szerinted mennyiből van elektromos autód?Nem moped,meg fos Reva hanem nomrál automobile.

 • 2010.12.29 22:57:45b.f.

  Valamit tényleg lépni kell. Ennyire nem lehet függeni az olajnagyhatalmaktól. Ideje lenne szélkerekeket és napkollektorokat telepíteni. Minél többet. Ebben az országban minden adott ahhoz, hogy megújuló energiaforrásokkal tartsuk fent magunkat. Rengeteg művelhető föld van, ahol lehet alapanyagot termeszteni bioetanolhoz, biodízelhez. Rengeteg olyan hulladék keletkezik, amiből biomassza és biogáz fejleszthető. A geotermikus energiáról nem is beszélve. És próbálja a magyar állam kihasználni ezeket? Hát persze hogy nem. Mert nem lehet adót beszedni ezekért, nem lehet megnyúzni vele az embereket. Ilyen országban élünk mi.

 • 2010.12.29 23:29:09dukeekud

  Montoya26: "Szerinted mennyiből van elektromos autód?Nem moped,meg fos Reva hanem nomrál automobile."

  [link]
  Itt peldaul Suzuki Swift-et epitenek at hatotavtol fuggoen 2-3 millioert.
  Teljesen normalis autonak nez ki.

  idezet:" Elektromos autó teljesítménye: a./ legnagyobb sebessége: 117 Km/h
  b./ egy feltöltéssel megtehető távolság:
  - ólom-gél akkumulátorral: 30 - 50 Km
  - lítium akkumulátorral: 70 - 110 Km
  (Lítium akkumulátorból a kisebb súly miatt igény szerint több is elhelyezhető az autóban, így a hatótávolság akár 200-300 Km-ig növelhető!) c./ önsúly;
  - ólom-cadmium gél akkumulátorral; kb: 980 kg.
  - lítium akkumulátorral; kb.: 850 kg.
  d./ szállítható személyek száma: 5 fő
  e./ hasznos teher: 250 - 350 kg "

 • 2010.12.30 00:49:12Bathory

  Látom itt mindenki sir. Én vettem benzinjegyeket a FOREXen kb. 4 éve, és eddig szépen alakult az árfolyam, most meg hülyére fogom keresni magamat a köv. 3 évben. Talán még most sincs késő befektetni...gondolkozzatok

 • 2010.12.30 01:29:41KuKori

  a kurva anyját a gecis fos INDA blogmotornak.

 • 2010.12.30 01:35:04KuKori

  Duke, ez nagyon szép és jó, csak van pár kérdés, amit felvet.

  -Milyen és mennyi garancia van az átépítésre?
  -És az akksicsomagra?
  -Milyen hatósági engedélyekkel rendelkezik a kész autó? Műszaki vizsgán átmegy-e?
  -Megtérül-e valaha is a 2-3 milliós befektetés?
  -Mit takar a "ciklus" szó az élettartamnál? Az olcsóbb pakk csak 3-500-at tud, akkor ez napi eggyel számolva 1-2 év alatt el is fárad? Az akkor évi 1-2 millió forint csak az akksikon, a megnövekedett otthoni elektromos fogyasztást nem számolva?

  Ehh...

  Az autógyárak ha kibújnának az olajlobbi zsebéből végre, akkor prezentálhatnának rendes megoldásokat, technológiákat is a fiók mélyéről, nem ilyen idétlen kamu-hibrideket, meg használhatatlan elektromos targoncákat személyautónak álcázva. Nem hiszem el, hogy ennyire primitív szinten tart az autóipar e téren, ha csak a számítástechnikát és a mobiltelefonok (és akkumulátoraik) fejlődését elnézem.

 • 2010.12.30 08:19:54Burgermeister

  Budapesten van ahol még 189 forint a gáz. Shell kut Méta utca.

  De ha 200 lesz akkor is megéri. Ha pedig tovább emelik akkor pont leszarom, Komárnoban 135 forint egy liter!

  Ugyhogy megyek oda tankolni. Ha arra járok ott rendszeresen telenyomatom a 80 literes tartályt.

  Nem kisautóm van nem kis motorral nem kevés kilóméterrel. Kb. 10 éve van benne a gázszett, semmi probléma nincs vele. Ma a minusz 11ben is indult...automata rendszer, benzinnel indul és 2000fordulat fölött átvált gázra. Ilyenkor gázfröccs és már át is vált! Nem fullad, nem torpan, teszi a dolgát.

  A benzintartályban minidg van benzin, kb. 15-20 liter. Fele benzin fele E85.

  Szóval én csak ajánlani tudom a gázt!!! Jo alternativa a benzinnel szemben!!!

 • 2010.12.30 08:35:01sssisss

  Itt lehet megnezni az autom fogyasztasat:[link]
  2 evesen raktam be BRC Plug & Drive szettet 80 literes toroidos tartályal kb. 1200 euroert. Most mar 2 1/2 eve jarok vele, semmi gond csak elvezet!!! Az LPG-et mindenkinek ajanlom, csak sajna az utobbi idoben aranytalanul kuszik felfele a dizelel es a benzinel szemben...

 • 2010.12.30 08:46:21Bathory

  Ja, de csak csendesen reklámozzátok a gázt, mert amint nem az autósok 2%-a fogja használni, hanem mondjuk 20%, rátesznek 60% adót, és ugyanott lesz, mint a benzin. Szóval ésszel...

 • 2010.12.30 12:02:39Szsrobert

  "
  [link]
  Ezek a Lithium Yttrium akuk akár 8 ezerszer is feltölthetök, ez 20-30 éves élettartamot jelent."

  Mi a garancia a 8000 töltésre/30év élettartamra? Szerencsejáték.

 • 2010.12.30 14:20:57dukeekud

  KuKori:"
  -Milyen és mennyi garancia van az átépítésre?
  -És az akksicsomagra?"

  Errol nem irnak, de nem hinnem hogy valami 5 perc alatt szeteso szart raknanak ossze. Ugy altalaban az elektromos dolgok eleg megbizhatok,(hajszarito, furogep, ventilator) ha direkt nem torik ossze oket, akkor siman mukodnek evtizedekig, meghibasodas nelkul. Biztos adnak ra annyi garanciat, mint amennyit az autogyarak a benzines motorokra. Azt peldaul tudom, hogy nem egy olyan japan ceg van, aki elettartam garanciat valal a vilanymotorokra, amig azok fizikailag nem semmisulnek meg, addig meghibasodas eseten ingyen cserelik.

  "-Milyen hatósági engedélyekkel rendelkezik a kész autó? Műszaki vizsgán átmegy-e?"

  Irjak a honlapon, hogy kulcsrakeszen levizsgaztatva adjak at az autot.

  "-Mit takar a "ciklus" szó az élettartamnál? Az olcsóbb pakk csak 3-500-at tud, akkor ez napi eggyel számolva 1-2 év alatt el is fárad? Az akkor évi 1-2 millió forint csak az akksikon"

  Ugyan mar, ilyenrol szo sincs, hogy 2 evente akkut kene cserelni. A jelenleg elterjedten hasznalt lithium vasfoszfat akkuk ((Li-FePO4 ) legalabb 3000 feltoltest birnak, de meg akkor is megmarad a kapacitas 70%-a. Ez mindennapi toltesnel 8 ev, es meg akkor is mukodik.
  De a lithium yttrium LiFeYPO4 akkumlatorok 8-10 ezer feltoltest birnak, ez napi egyszeri toltesnel 20-25 eves elettartam.[link]
  [link]
  Ha nem kell naponta tolteni, akkor meg ennel is tobb lehet. Autot biztosan hamarabb cserelnel, mint akkumlatort.

 • 2010.12.30 14:22:40dukeekud

  "Megtérül-e valaha is a 2-3 milliós befektetés?"

  Mivel az akkumlatorok egyenlore meg nagyon dragak, ezert a megterules ketseges. Intenziv hasznalat mellett talan 5-6 ev alatt behozza az arat, az olcsobb uzemanyag es szerviz koltsegeken. De a legnagyobb megterules, hogy nincs levego es zaj szennyezes. Kevesebb megbetegedes (alergia, asztma ,tudorak ) es csokkenti az emberek az orszag kiszolgaltatottsagat az olajiparnak.

 • 2010.12.30 15:32:15Mihalisz

  Fasza!
  Nézegettétek mostanában a holtankoljak.hu-t?
  Van ahol már 222 FT 1 liter LPG!
  Na ennyit az átalakítási terveimről!

 • 2010.12.30 15:35:35Mihalisz

  Ja amúgy az elektromos autókhoz csa ennyit fűzné hozzá:http://www.alternativenergia.hu/vilagcsucsot-ert-el-egy-nemet-elektromos-auto/25476
  ér

  Kérdés mennyi lesz az ára!

 • 2010.12.30 15:54:06sssisss

  Javitsatok ki ha tevedek:
  vhol olvastam, hogy EU Unios direktiva szerint az LPG ara semmi kep nem haladhatja meg az adott EU orszag benzin aranak 60%-at. Halott valaki errol?

 • 2010.12.30 22:04:13robertocrack

  lítium akksi élettartama függ a kisütés fokától(mennyire engeded lemerülni feltöltés nélkül)és ennek függvényében ha néha csak a felét használod el és rátöltesz,nő a feltölthetőség száma....ha meg teljesen kisütöd(engeded csutkára lemerülni) akkor is kibírnak 5-600 töltést,bár az amortizáció látványos lesz....és ha jól tervezel lemerítés és tölthetőség között(nagy hatótávolság és nem engeded a feléig se lemerülni,és nem töltöd naponta,csak hetente)akkor bazdmeg te döglesz meg előbb!!!!

 • 2011.02.12 23:02:40KRISSztus

  Szerintem mindenképp a Dízel a legjobb.
  Gondoljunk csak pl az Etanolra. Sokkal többet kell elégetnie a motornak hogy menjen ezért kb ugyan ott is vagyunk árban.
  A GÁZ meg ugye bár tudjuk mien szuper minőségű nálunk?
  Ráadásúl Gázból is többet kell fogyasztania az autónak, ez még nem is lenne probléma de nézte valaki mostanában már hogy mennyibe kerül a gáz? Mert bizony drága...

 • 2011.04.08 21:34:12Burgermeister

  Gábor!?
  Mi lett végül? Eladás? Gáz? Másik autó?
  Burg.


h i r d e t é s

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

axiális csukló, vezetőkar
SUZUKI WAGON R+ 1.2 egyterű 1998-2000
15528 Ft
vezetőkar fej
SUZUKI BALENO 1.8 GTX Ferdehátú 1996-2002
3868 Ft
zárófedél, hűtő
SUZUKI VITARA 1.6 i 16V zárt terepjáró 1990-1998
3648 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

The most brutal Tesla Model S ever
The Model S to receive a look to match its performance by Saleen.