B 125: ki írhatja alá és ki gyűjtheti?

2011.01.05. 13:48

Az én ismeretségi körömben nagyon sok olyan motoros fiatal van akik 15-17 évesek és nagyon szívesen aláírnak ezt az ívet.

From: Bányai Zsolt

Date: 2011. január 4.

Subject: Kérdés

To: Totalcar

Tisztelt Winkler Róbert!

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem.

1.  Az aláírásgyűjtő ívet csak 18. életévüket betöltött személyek írhatják alá, vagy nincs konkrétan életkorhoz kötve?


2.: Az aláírásokat bárki gyűjthet?? Gondolok itt például a 18. életévüket be nem töltött 15-17 évesekre?

3.: A legelső kérdéshez kapcsolódik. Az én ismeretségi körömben nagyon sok olyan  motoros fiatal van akik  15-17 évesek és nagyon szívesen aláírnak ezt az ívet. Ha esetleg 18 év feletti korhoz van mégis kötve az aláírás, akkor utólag ellenőrzésre kerülne az összes aláíró személyazonossága , hogy például elmúlt-e már 18 vagy sem?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: Zsolt

Akkor nézzük sorban a válaszokat:

1. Választópolgár írhatja alá, aki ugye nagykorú, tehát 18+

(Alkotmány 70. § (1) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.)

2: Megfogtál, ilyen felvetéssel nem találkoztam. A Választási eljárásról szóló törvény ajánlószelvény gyűjtésére vonatkozó szabályai nem mondják, ki gyűjtheti. Az a tuti, ha apával/anyával/bátyussal íratják alá ott, hogy "az aláírást gyűjtő polgár aláírása".

3. A rövid válasz: jól kitolnának az üggyel. Ha bírod a száraz szöveget, olvasd a választási eljárásról szóló törvény idevágó passzusait, melyek, a népi kezdeményezésre vonatkoznak. Mély levegőt, egy, kettő, három, és... :

119. § (1) Az aláírások ellenőrzése az érvényesnek tekinthető aláírások számának statisztikai és matematikai módszerekkel történő megállapítását jelenti a népszavazás-kezdeményezést aláíró választópolgárok adatainak a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, továbbá a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása adatainak felhasználásával. Ha az alkalmazott statisztikai és matematikai módszer nem valószínűsíti a kellő számú érvényes aláírás meglétét, akkor az aláírások ellenőrzését az aláírások tételes vizsgálatával kell folytatni mindaddig, amíg a kezdeményezés érvényessége vagy érvénytelensége kétséget kizáróan meg nem állapítható.

(2) Az aláírások ellenőrzése során a kezdeményezést benyújtók képviselője jelen lehet.

(3) Az aláírások ellenőrzését a kezdeményezés benyújtásától számított 45 napon belül kell lefolytatni.

120. § (1) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, az Országos Választási Bizottság a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő szerv, illetőleg a helyi választási iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti.

(2) A személyazonosság (1) bekezdésben foglalt ellenőrzése esetén az aláírások ellenőrzésének határideje 30 nappal meghosszabbodik.

121. § Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetőleg a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg kell semmisíteni.

Eszerint tehát arról van szó, hogy ha a szúrópróbában a gyerekek aláírása van, akkor az bruttó szopás, ha miattuk nem jön össze az 50.000 aláírás, akkor az viszont nettó szopóroller.

Üdvözlettel:

Winkler Róbert