Mennyibe fáj egy autóvásárlás?

2011.06.09. 10:14

From: Levente

Date: May 2, 2011 10:28:34 PM GMT+02:00

To: Totalcar

Subject: Autófenntartás

Kedves Nepperűző!

Levente vagyok, 18 éves, és az elkövetkezendő hetekben szándékozom megvenni az első kocsimat. A kiszemelt autó egy 2006-os, 51 kW teljesítményű Ford Fiesta, amin még 2012. 10. hóig műszaki is van. Annyit szeretnék megtudni, hogy az autó árán felül mi mennyibe kerül, értek itt adásvételit, átírást, eredetiségvizsgát, és minden ilyen kiadást, ami szóba jöhet, és mennyibe „fájna” ez? A kocsit anyagi megfontolásból anyukám nevére vennénk, mert neki már több mint 30 éve van jogsija, és nem balesetezett eddig, és ha jól tudjuk, az úgy olcsóbb lesz majd biztosításban, mint ha egy 18 éves, friss jogsisnak a nevén lenne. Valamint, hogy milyen kiadásokra számíthatok még. Ilyen teljesítményadó, kötelező és társai féle, néplehúzó illetékek?

Válaszod köszönöm: Levente

Kedves Levente!

Kivettük a Nepperűző kezéből ezt a levelet, ő rövidebb válaszokra szerződött nálunk, ehhez kicsit túrni kellett. A Fiesta jó választás, ennyi idősen akár szinte újszerű is lehet, ez a legegyszerűbb motorja, tehát kiforrott, és ha valami miatt baj lenne vele, az sem lesz kirívóan drága. Ráadásul kortól, nemtől teljesen függetlenül jó bárkinek.

Gondolom, olyan 1,5-1,6 millió forint körüli összegről beszélünk itt. Pontos számokat nehezen tudok előszedni, mert a kötelező biztosítás mértéke például nemcsak attól függ, hogy nő vagy férfi-e a tulajdonos, illetve, hogy régóta van-e jogsija, vagy friss, hanem befolyásolja a lakhely, különféle hűségelvek, ezerféle aláírható nyilatkozat, hogy hány és mennyi idős gyereke van a tulajnak, meg még egy rakás hasonló dolog.

Az általad felsoroltakon túl néplehúzó illetékeket nem tudok – persze, ha a parkolási díjakat, a benzint, az abba fizetett gyilkos adómennyiséget, a kötelező szervizek díjait, egyéb fenntartási költségeket nem számolom, amelyek súlyos százezrekre rúgnak egy évben.

Vegyük előre a birtokba jutás költségeit:

  • Az adásvételi ingyen letölthető a polgármesteri hivatalok honlapjáról – csak az övékét használd, a fejből írottat nem fogadják el. Ez 0 Ft.
  • Az eredetiségvizsgálat ára 17 000 Ft.
  • Az átírás köbcentiméter-illetéke 23 382 Ft.
  • Az új forgalmi engedély ára 6000 Ft.
  • Az új törzskönyv ára szintén 6000 Ft.

Összesen 52 382 forintodba kerül majd eddig a jármű.

Ha más autókon is tanakodsz, ezen az oldalon egyetlen köbcentiadat beírásával bármilyen átírási összeget kiszámolhatsz, kiválóan működik.

Azt mondod, hogy a kocsit anyagi megfontolásból anyukád nevére vennétek. Ez így is van, felmentem a netrisk.hu-ra, és budapesti lakhellyel, anyukád korát megtippelve (a tiédet tudjuk), mindenféle nagyjábóli adatot beírva az jött ki, hogy egy átlagos árú kötelező biztosítás éves díja – például az Allianznál – 45 720 forint lenne anyukádnak, 108 600 neked. Tehát jól teszitek, nagyon is.

A Fiesta 1.3 teljesítményadója évi 15 300 forint, ezt is ugyanott tudod kiszámolni.

És számolj még az értékvesztéssel (évi százezrek), a fent már említett kötelező szervizdíjakkal (sok tíz-, illetve kevés százezer forint évente), ha hiteles az autó, akkor ott is havi súlyos tízezrek kiadásával. Az autófenntartás rettentő drága ügy. De autózni jó, mi több, kellemes.

Üdv
Csikós Zsolt