Akció: ingyen feltörték az autóm a Duna plázában

2012.12.23. 16:59

Az ünnepek közeledtével megindulnak az utolsó nagy bevásárlási rohamok, de vannak, akik már csak egy-két apróságot próbálnak beszerezni a karácsony előtti napokban. A készülődést azonban megkeseríthetik az olyan esetek, mint amelyről Kati számolt be levelében. Csak pár percre hagyta őrizetlenül autóját, mégis feltörték. A rendőrség szerint fokozottabban kellene figyelni az értékekre, ráadásul a bevásárlóközpontok bekamerázása nem az ő hatáskörük. De valóban csak az autós a hibás?

Feladó: Kati

Dátum: 2012. december 23. 12:19

Tárgy: Autó

Címzett: Totalcar

Sziasztok,

Hétfő este (19.00-kor) kipakolták az autómat a Duna Plaza fizetős parkolóházában: pár percre ugrottam be a könyvesboltba egy félretett könyvért. Ezalatt a zárat feszegették, elvitték az autóból  a gps-em, és a kabát alá rejtett laptopom, és a táskám az irataimmal.

A két rendőr, akik jegyzőkönyvet vettek fel a helyszínen, azt mondták, hogy annyira sok ott karácsony előtt a bűncselekmény, hogy nemcsak hogy nem szabadott volna semmit sem hagynom az autóban ("hát ez kész, ezt is bent hagyta, azt is bent hagyta"), de magát az autót sem hagyhattam volna a parkolóházban. "Gyalog kell ide bevásárolni jönni!" - mondták határozottan. Illetve hogy semmit nem lehet tudni a tettesekről, mert nemcsak az nem látszik, ahol állok, de akárhova álltam volna, nem lenne róla felvétel.

Egyébként a pár órával későbbi helyszíni szemlét nem kellett megvárnom, így nem vettek ujjlenyomatot a zárról, mert mint mondták, ha nincs Cascóm, úgysem térít semmit a biztosító. Mint később megtudtam, csak akkor kapnám vissza az ellopott értéket a biztosítótól, ha lenne cascóm, ha a csomagtartóba rejtett tárgyról lenne szó, és akkor is csak 100 ezer forint értékig.

Itt jegyezném meg, hogy nem a rendőröktől hallottam először, hogy nem kellett volna bent hagyni semmit az autóban. Magam sem tettem eddig, hogy olyat hagyok bent, aminek az elvesztése fájna. Csak pillanatnyi elmegyengeség miatt hagyhattam ott az értékesebb dolgaimat: a karácsonyi rohanásban csak arra tudtam koncentrálni, hogy a könyvhöz csak a tárcámra és a telefonomra lesz szükségem, és pár perc múlva robogok tovább a következő feladatot elvégezni az Ikeába.

A parkolóházban másnap a sorompónál sikerült pár percet beszélnem telefonon egy őrrel két autó közt gyalog beállva a sorba: nem kérdezték mit keresek, de elmondták, hogy nincs leadva semmilyen tárgy. Uramnak szólítottak, így a sorompónál legalább működő kamera (rendszámot rögzítik itt) nem adhatott túl pontos képet rólam.

Harmadnap a Duna Plaza telefonközpontját értem el, ahol a hölgy nem adta meg elsőre a parkolóház telefonszámát, azt mondta, majd a rendőrség intézkedik, holott továbbra is azt szerettem volna csak megtudni, leadtak-e bármit az elveszett dolgaim közül: akár szemüveget akár a forgalmi igazolványomat. A végén azt mondta, utánanéz a részleteknek, és visszahív, de semmit nem kérdezett ahhoz, hogy ezt megtehesse, még a telefonszámomat sem kérte el.

Mikor visszahívtam, elárulta, és elértem a monitorszobát, ahol ismét megtudtam, hogy nem kéne szem előtt tartani a tárgyakat az autóban. Mondtam, hogy nem tettem ilyet, de köszönöm, hogy legalább - jobb híján - az intelmeket megosztották velem. Bár, lehet, hogy kamerázás látszatával kamera nélkül nem kéne autókat hagyni a tolvajok szeme előtt.

Csütörtökön történt az első pozitív fejlemény az ügyben: felhívtak a XIII. kerületi rendőrségtől, hogy pontosítsák a hétfő este történtekkel kapcsolatban a jegyzőkönyvet. Itt már a segítség látszatát megkaptam (elmondhattam, milyen színű, és anyagú táskáról van szó, úgy könnyebb lehet megtalálni. A jegyzőkönyvbe ugyanis automatikusan kérdés nélkül beírták, hogy fekete bőrtáskáról van szó). Illetve papírt is kaptam az irataim elvesztéséről, és tájékoztattak, hogy beindult a körözésük. Ez volt az első beszélgetés, ami nem a kioktatásomról szólt.

Azt mondta a nyomozó, hogy csak a gps szélvédőre szerelt tartóját figyelik ki (ez nem jár feltűnő nézelődéssel). Ugyanis ha van a gps-nek tapadókorongja ott, akkor az autóban van a készülék is, mert senki nem viszi be magával vásárolni, hanem csak a kesztyűtartóban, vagy - ha cselesnek érzi magát - az ülés alatt tartja. A többi értékem, csak plusz jutalom volt a tolvajnak, nem amiatt törte fel a kocsimat. Valóban a kesztyűtartóm és az alatti rész volt a legalaposabban kipakolva, innen még Mong Attila: Kádár hitele című könyvet is elvitték, valószínűleg a libris papírszatyor miatt, hogy beletegyék a készüléket is. A kocsi többi részéből csak a két értékes tárgyat húzták elő.

Később rendőrközeli források megerősítették, hogy nem készült felvétel a héten a parkolóházról. Már vagy három hete nem működnek a kamerák a Duna plaza parkoló épületében: "elvágták a zsinórt". De már előtte is nagyon gyenge minőségben kaptak csak innen anyagot: "csak a lámpák látszottak a felvételen, még a rendszám sem". Illetve hogy mostanában sűrűsödött az autók feltörése a helyszínen, van hogy napi két-három is történik. Ezt a Duna Plaza parkolójában nem erősítették meg.

A rendőrség honlapján található térkép csak 30 napra visszamenőleg mutatja a feltöréseket, és itt a Duna Plaza területét, talán mert nem közterület, nem is jelölték. Nem rendelkeznek a bevásárló központok parkolóit érintő bűnesetekkel kapcsolatban statisztikai adatokkal, árulta el a BRFK szóvivője arra a kérdésre, hogy melyik plázaparkolóban történik a legtöbb bűncselekmény karácsony előtt. Hozzátette: "A bevásárlóközpontok bekamerázása nem a rendőrség kompetenciája, hisz magánterületről van szó. Az ilyen jellegű esetekben a rendőrség elrendeli a nyomozást, és a büntetőeljárás szabályai szerint lefolytatja azt." Egyébként a plázán múlik, hogy milyen minőségű kamerát használ, mégha mostanában egyre olcsóbbak is a jó kamerák. Így azt is megtehetik, hogy hangyás képeket adnak le bizonyítékként vagy hogy nem is rögzítenek semmit.

Egyébként később láttam, hogy az amúgy kicsi és könnyen áttekinthető Duna plázás parkolónak a harmadik szintjén ígérnek még nagyobb biztonságot: "a parkolási díjon felül fizetendő plusz 200 Ft-ért őrzött helyen, még nagyobb biztonságban hagyhatod autódat". Ez a szlogen azért az alsóbb szinteken is feltételez egyfajta védelmet, hisz a nullát nem lehet fokozni. Ami azonban jó hír, hogy az alsó szinteken az első óra parkolás ingyenes, így ennek az akciónak köszönhetően nem kellett fizetnem azért, hogy kiraboltak: a rendőrségi jegyzőkönyvvel együtt is egy órán belül maradtam.

Kati