RSVPTC

Mit három gyerek? Négy!

2011 július 11., 09:03 Módosítva: 2011.07.11 09:03
10

Kedves levelezőim,

örömmel teszem ki a Miben fér el három gyerekülés? című cikkhez érkezett leveleket. Viszont hadd említsem meg ismét, itt nem méltánytalanságból maradt ki valami, hanem azért, mert épp nem volt a használttelepen. Mindenesetre a cikkből, a hozzá kapcsolódó posztból, és a most következő három levélből már szerintem bárki elég alapinfóhoz jut, ha három gyerek szállítására adná a fejét. Vagy négyre. Szóval hajrá, szaporodjatok és sokasodjatok!

Távolról sincs vége, olvasson még

Cégautónak nem feltűnőt?

2011 július 8., 18:26 Módosítva: 2011.07.08 18:26
3

Tárgy: Mit tanácsolsz? - cégautó vásárlás

Feladó: Zoltan

Dátum: 2011. július 8. 8:36

Címzett: Winkler Róbert

Szervusz,

Zoltán vagyok, egy miniatűr nemzetközi sales team marginális területeit megregulázni próbáló tagja. Cégesautó-vásárlás előtt állok, totál egyedül dolgozok a területemen, melybe 1-2 balkáni ország is beletartozik, és át kellene tolni egy win-win ajánlatot a cégemen. Ebben szeretném a tanácsodat - segítségedet kérni.

A cégem központja Hollandia, tehát az első akadály az itthoni (továbbá a szerb, bolgár és román) körülményeket megértetni az ottaniakkal, másrészt keveset látnak személyesen és hamar elfeledkeznek róla, hogy 194 cm magas vagyok és 120 kg. Eddig egy Volvo XC60-ra kértem ajánlatot - ez az autó nagyon bejött, majd egy Nissan Quashquai 2+-ra (ez sem rossz ám!).

Kiderült, hogy Volvo XC60-as valamelyik igazgatónk alatt fut, presztízskérdés lenne belőle, ha megkapom, bár az ára épp határeset, akár bele is férne. A Nissanra immáron  2 hete húzzák a szájukat... és már kezd elegem lenni belőle, le akarom tudni a cégesautó-beszerzést, vezetni akarok!

Az én szempontjaim: biztonság, kényelem (évi 70.000 km autóban), megbízhatóság (ne rohadjak le Kragujevácnál). A cég szempontjából fontos még: nagy csomagtér a hosszabb utakhoz netán kisebb kiállítói standok szállításához, üzleti megjelenés. Amit a beszerzést intéző hölgy elárult még: dízel üzem, 2.0-s motor, cca. 120-140 LE, jó átlagfogyasztással.


Gondolkodom még VW Passat kombin és Ford Mondeo kombin.

Jelenleg egy 1.6-os benzines, 100 LE-s Focus kombit tolok...

Mi a véleményed az említett 4 autóról?

Milyen alternatívát tudsz ajánlani ezeken kívül?

Ha van időd írni várom válaszod!

Előre is köszi a segítséget!

Zoli

Kedves Zoli,

A helyedben én gyorsan elfeledkeznék az XC60-ról. Nem mintha rossz autó lenne, vagy előítéleteket táplálnék a kínai tulajdonosokkal szemben, hiszen Kínában már akkor írásbeli vizsgához kötötték a hivatali előmenetelt, amikor nekünk még a nyereg alatti, nyershúsos lóhátpakolásig is legalább kétezer évünk volt még hátra. Szóval a Volvóval nem ez a baj. A formája nekem nem tetszik, de ez megint csak tök szubjektív.

Viszont nagyon nem mindegy, hogy ha évi hetvenezer kilométert autózol, a Volvo csinálja a kategória legkellemesebb beltereit. Én legalábbis biztos, hogy legszívesebben Volvóban utaznék sokat. Szépek a kapcsolók, a műszerek, ott a dizájn-középkonzol, ami persze lehet, hogy nyomja majd a térded, de legfeljebb annyira hátratolod az ülést, hogy szinte már hanyatt fekszel. Rendelhetsz bele hatalmas tolótetőt, ráadásul a D5 dízel talán a legszebben szóló gázolajos motor, ha lehet ilyet mondani. Mindenesetre nekem ez fáj a mezőnyben a legkevésbé.

Hat centivel kisebb a tengelytávja, mint vérrokonának, a Mondeónak, de a baj nem ez, hanem hogy egy főnöknek már van ilyen. Minek az a felesleges feszkó, amikor ugyanannyiból sokkal jobb életkörülményeket is teremthetsz, kevésbé feltűnően?

Hiába klímázol akárhogyan, a hátad beleizzad még a nem bőr ülésbe is, és az évi 70 ezer kilométeren át nagyon nem mindegy. A szellőző ülés borzasztóan nagy okosság. Van a Volvóhoz is, de itt nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mondeóhoz is van, 150 ezres felárért a bőrhöz, és ebben már a fűtés is benne van. Hűtött-fűtött ülés, automata váltó, keveset fogyasztó dízel, és annyi hely, hogy te is lazán elférsz, mi kell még?

Nekem a Kuga speciel nem tetszett, Papp Tibinek igen, ebbe az ajánlatba is ő lobbizta bele. Szerintem viszont a Mondeo sokkal tágasabb, és főleg nem olyan feltűnő – szerintem egy céges autó minél szürkébb, annál jobb. A Passattal sincs semmi baj, ez a Passat-Mondeo-téma abszolút ízlés kérdése, ráadásul a VW-nél lényegesen alacsonyabb a hűtött ülés felára. Jól eldugták a konfigurátor menüpontban, nappa bőr 2 menüpont alá - ha jól számolom, 71 ezer forintos felárért.

Nissan Qashqai? Jó autó, meg persze ha hegyen laksz, az összkerék is kell, de mondom, egyrészt céges autónak olyat választanék, amiből nem lehet arra következtetni, hogy a dolgozó életében a munka mellett öröm is lehet, márpedig a SUV-ok ilyenek. És ugye a pénzügyes hölgyek is húzzák rá a szájukat valamiért. Nem véletlen, hogy a Mondeo olyan népszerű cégautó.

Budapest-Szeged: 11476 km????!

2011 június 28., 15:31 Módosítva: 2011.06.28 17:37
69

Hát igen, pedzegettük, hogy azért a Nokia ingyenes navigációja nem száz százalékos megoldás, hogy finom legyek. Valójában tényleg arra jó, hogy baj esetén tud az ember kezdeni valamit, például mindig ott a térkép. Azonban az Ovimaps útvonaltervezésben nem jeleskedik, ahogy Grif ezt meghökkenve észlelte. Szóval, a navigáció hőskorában az ilyemi még elment, de ma márcsak simán szánalmas.

Szia,

már többször felmerült bennem, hogy írnom kéne a Nokia navigációval kapcsolatban (azóta jártam egyirányú zsákutcában, szőlőhegyen, meg olyan úton, ahol csak trator megy el - mindezt kikapcsolt földutak és minden más ezt teljesen kizáró beállítás mellett, egy távolabbi cél felé tartva) de amibe most belefutottam, már tényleg említsére méltó. Mielőtt egy szegedi kiruccanás éhhalállal, vagy vízum hiányából fakadó bebörtönzéssel járna, javaslom az alábbi képet megvizsgálva leszűrni a szükséges tanulságokat:


Természetesen nem éltem semmilyen trükkel és gondolom azóta már önnek is feltűnt, hogy a Nokia egy random generátort is beépíthetett a navigációba, mert 2× nem adja meg ugyan azt az útvonalat A-ból B-be, tehát sikerülhetne ez biztos jobban is - vagy rosszabbul. Bár száraz lábbal ennél messzebb nehéz lenne.

Üdv,

Grif

no

Használtan inkább Fiestát, vagy Focust?

2011 június 26., 16:32 Módosítva: 2011.06.26 16:33
10

Szia,

autóvásárláshoz szeretnének segítséget kérni .

Per pillanat leginkább a Ford  Focus és Fiesta között vacillálunk a leginkább.

Szempontjaink a következők:

- használnánk városban is pl. bevásárláshoz, meg néhány vidéki és közelebbi külföldi útra (de valószínűleg összeségében nem használnánk nagyon sokat az autót);

- Nyilván fontos, hogy minél kevesebbe kerüljön a fenntartás, ugyanakkor, ha más tulajdonságok miatt megéri a költségesebb autó, akkor nem ragaszkodunk az olcsóbbhoz;

- Általában csak ketten használnánk, de azért elő fog fordulni jópár alkalom, hogy többen mennénk valahova csomagokkal;

- Mindketten most szereztünk jogosítványt.

Már informálodtunk sok helyen, olvastunk sok mindnet a totalcar oldalán is. A dilemmánk pont az, hogy amennyire kivettük a Focus egy nagyon jó autó a kategóriájában, nagyobb a csomagtere is, de a fiesta fenntartása olcsóbb lenne.

Sokan győzködnek minket, hogy kettőnknek a fiesta is bőven elég. További dilemmánk még hogy 1,4-es vagy 1,6-os motorral vegyünk autót, persze tudom, hogy ez típusonként más és más.

Szóba jött még Volvo S40, Chevrolet Lacetti, VW Golf és Polo. De minden másra is nyitottak vagyunk. 5-8 éves autót szeretnénk, kb. 1-1,4 M HUF között.

Nagyon köszönjük a lehetőséget és a választ előre is, nagyon értékelnénk bármilyen véleményt J.

Üdvözlettel:

Évi+Attila

Távolról sincs vége, olvasson még

Volkswagenek és Suzukik veszélyben

2011 június 20., 14:23 Módosítva: 2011.06.20 14:23
31

Tisztelt Winkler Róbert!

Azért írok, mert úgy gondolom fontos, hogy akivel még nem fordult elő ez a dolog, ja lehet védekezzen ellene, illetve fokozottan ügyeljen. A történet a következő: Kedves közeli ismerősömmel történt a következő eset. Vállalkozásnál dolgozik, kapott használatra egy 2007-es évjáratú, 2,3-as Multijet-es Fiat Ducato-t. Az kishaszon gépjármű kb. 1hete volt nála, az autó utcán áll (meglepő, de nem fűtött, őrzött mélygarázsban..), mikor az egyik reggel mikor beindította és feltűnt, hogy olyan hangja van a gépnek, mint valami  orosz traktornak, ami étolajjal megy és most érkezett a tajgáról. Ki is szállt és alánézett a masinának, ekkor döbbenten tapasztalta, hogy valaki az éj folyamán a nagy hátsó dob előtti katalizátort csővel együtt kivágta. Elment tehát a legközelebbi Fiat kereskedésbe, ahol meglepődve mondták, hogy érdekes, "Maga a körülbelül 7. ember aki bejön az elmúlt egy hónapban ugyanezzel a problémával..". Ennek a katalizátornak az ára kb, 200 huszon-párezer forint, természetesen utángyártott nem nagyon van...Pár hét keresgélés után végül is mégis talált egy helyet , ahol a fent említett ár negyedéért egy olasz gyártmányú, utángyártott katalizátort felhegesztettek ("majdnem azt tudja mint a gyári", megteszi ez is..mondván). De itt jön a lényeg: a szerelést végző személy kifejtette (nevezzük Bélának), hogy most ez a "biznisz": Az elmúlt pár hónapban rengeteg ilyen Ducatonak, illetve testvérmodelljének (Boxer, Jumper) csonkították meg a kipufogó rendszerét, legtöbb esetben még a leömlőhöz közelebb lévő katalizátort is kivágják, mert ezt jó áron el lehet adni. Hogy kinek, hova, mennyiért? Béla állítása szerint a lényege a dolognak a következő: Emberünk alámászik a gépnek, csővágóval kivágja a dobot, majd a megfelelő embernek elpasszolja (kap érte mondjuk két Deák Ferit), merthogy egy tőlünk északra lévő országba viszik is ki azonnal, ahol aztán a platinát kivonják belőle és mindenki jól jár. Leszámítva azt a vállalatot, vállalkozót, aki az amúgy sem csodás gazdasági helyzetben próbál életben maradni...
Szóval undorító, hogy hova fajul ez az ország.
Az, hogy mennyi igaz ebből az elméletből azt nem tudom, de láttam, illetve hallottam a hörgő Ducatót, tehát a tény, hogy lopják a katalizátort az biztos. Aki teheti és ilyen kishaszongépjárművel járkál az hegesszen alá valami jó kis lemezt, hogy azért kelljen flexelni rendesen ha valamit ki akarnak onnan vágni...ott azért meg még csak nem tartunk, hogy ezt is meg lehessen játszani.


Tisztelettel:
Benyó


Kedves Benyó,


Gondolom, nem vigasztal, ha azt mondom, igen, hallottunk már erről, konkrétan olvasónktól:

Sorozatos lopás Debrecenben

Debrecenben lakótelepen parkolok Fiat Ducato kisteherautómmal. A napokban ismeretlenek levágták a kipufogórendszerrõl a katalizátort. A rendõrségi feljelentésnél derült ki, hogy a héten az enyém volt a hatodik autó. A Fiatnál a gyári katalizátor 270 ezer ft, lehet a kipufogót is cserélik, és ehhez jön a munkadíj. Legrosszabb esetben a kárérték márkaszervizi ára elérheti a félmillió ft-ot. Az utángyártott is 100 ezertõl indul, de garanciális autónál problémát jelenthet. Ha ez a katalizátor lopás valóban üzlet, akkor valószínûleg máshol is lesz rá példa az országban.


Egyre gyakoribbak az alkatrészlopások, új klasszikus például a Volkswagen csoport PD-TDI motorjainál az adagolófúvókák kiszerelése. A tulajdonos nem is vesz észre semmit, amíg nem próbálja meg beindítani az autót. Aztán elmegy a szervizbe, és megtudja, hogy darabjának cseréje 230 ezer forint, és kell belőle négy. Úgyhogy valószínűleg bontottat keres, ami mondjuk megáll darabonként ötvenezerből, csak éppen rosszhiszeműen bontották ki valaki más autójából.
Veszélyben vannak a Suzukik is, lopnak Ignisekről komplett kipufogórendszert, vagy régi Swift hűtőt ventillátorral, ami akkor igazán öröm, ha esik az eső, és a tulajdonos észre sem veszi a szétfolyt vizet. Csak elindul vele, amíg megy. Régen a BX-fényszóró volt nagy divat, mert kívülről ki lehetett pattintani. Csepelen teli voltak a lakótelepi parkolók megvakult Citroenekkel. Persze ez ma már kevésbé nagy biznisz, hasonlóan, mint a 3-as Golfok legendásan drága ködlámpái.

Üdvözlettel:

Winkler Róbert

Regadó nélkül sírva fakadnánk

2011 június 17., 11:30 Módosítva: 2011.06.17 11:30
23

From: Szakmabeli

Date: June 16, 2011 15:14:55 PM GMT+02:00

To: Totalcar

Subject: Nevetséges a rendszámtörvény

Üdv!

Korábban az egyik legnagyobb, hazai gépjárműimportőrnél dolgoztam és elég érdekes dolgokat tapasztaltam. Megosztanám veletek....

Több cikkben és kommentben elhangzottak már a regisztrációs adó negatív hatásai, azonban pozitívakról keveset hallani. Sőőőt. Több dolgot nem tudnak az emberek, csak vagdalkoznak, mikor nagyon sok előnyt jelent ám ez nekünk. Két részre lehet bontani a kérdést.

Az első: Új autó.

Gyakorlatilag minden gyártó az adott régió piaci viszonyaihoz igazított áron adja a gépkocsikat az egyes importőröknek. Figyelembe veszik a pénzügyi lehetőségeket, az aktuális ÁFA tartalmat és esetünkben a regisztrációs adót. Röhejes módon azt mondhatjuk, hogy pl. németországban egy új VW Golf forintba átszámolva ugyanannyiba kerül mint itthon bruttó! Igen ám, de ha pl szlovák rendszámmal akarod forgalomba helyezni, akkor ha itt megveszed egy kereskedőtől az új autót, kicsattogsz vele szlovákiába és igazolod, hogy az autót kivitted az országból, akkor visszakapod a regadót (vagy ha a kereskedő megfinanszírozza addig, akkor ki sem kell fizetned)...

Ebből az következik, hogy új autó ára mínusz regadó, mínusz néhány % ÁFA és máris rengeteget spóroltál ahhoz képest, mint hogy kint veszel új autót és kint helyezed forgalomba. Ezt úgy hívják, hogy reexport. Ez nem lenne életképes ha nem lenne regadó. Magyarországon rengeteg kereskedő (új autó szalon) foglalkozik azzal, hogy kamionszámra hordja ki az új autókat németországba.

Jelenleg nem csak a hatályos adójogszabályok kedveznek a reexportnak, hanem a HUF/EUR árfolyam is, hiszen minél gyengébb a forint, annál inkább olcsóbb lesz euróban az autó. Ez nagyon sok-sok ezer autót jelent a hazai kereskedőknek és ez segít életben maradniuk. Természetesen ezek a számok nem jelennek meg a forgalomba helyezési meg értékesítési statisztikákban, de nagyon komoly volument jelentenek. Tehát ha nem lenne regadó, akkor ez bukik és ezzel alsó hangon a kereskedők harmada is.

Használt autó:

Csak abba kell belegondolni, ha nem lenne regadó, akkor mi történne. A használtautó árak padlót fognának, hiszen ezerszámra ömlene be nyugatról a használtautó az itthoni áraknál jelentősen kedvezőbben. Szerencsétlen devizahitelesek nem csak a magas árfolyamok miatt szívnának, hanem amiatt is, mert a hitel fedezetéül szolgáló gépkocsi hirtelen szart sem ér, miközben még duplája a fennálló tőketartozás. Gyakorlatilag összeomlana a hazai használtautó "szektor" (kereskedők), hiszen a készletükön álló autóik egy szempillantás alatt értéktelenednének el.

Nem is kell ilyen messzire menni. Kíváncsi lennék, hogy mit szólna a kedves olvasó akinek van egy 2003-as Fabia csodája hitel és minden teher nélkül, árulgatná 900.000.- Ft-ért, majd egyszercsak elárasztaná a piacot a 450.000.- Ft-os németből behozott azonos típus. Szerintem fennakadna a szeme pár percre és sírva borulna térdre, hogy hozzák vissza a regadót.
Nem tudom mi a jó megoldás, de ez most nekem eléggé sakk-mattnak tűnik...

Üdv:

Bennfentes

Nevetséges a rendszámtörvény

2011 június 16., 07:14 Módosítva: 2011.08.15 00:09
3

From: Tibor

Date: June 15, 2011 14:28:34 PM GMT+02:00

To: Winkler

Subject: Szlovák rendszám

Szia!
A cikk jó. Sajna állam bácsi probálkozása alapvetően értelmetlen és csak újra a szlovák állam és az itt dolgozó, magyarul beszélő emberkék malmára hajtja a vizet. Ugyanis magyar állampolgárokra jegyzett cégeket próbálnak felbecsülni évek óta, eredménytelenül. Azt sem tudják, hányan vannak. Nyolcezren? Vagy 30 ezren? Talán 40 ezren? Sokkal többen. Ugyanis egyszerűen sok becses üzletember talál magának egy szlovák állampolgárt akinek a nevére kerül a cég, majd pár autó, amik véletlenül sokat érnek, és ezzel el is akad a kontrollmechanizmus és a buzeráció. Meg kell érteni az állam bácsinak hogy ő sem 10 miliárdért építtet egy kilóméter sztádát, ha van aki megcsinálja neki ötért. Így van ezzel a sokat tapasztalt magyar ember is. Miért fizetne sokkal többet valamiért, amiért máshol nem kell?!?! Ezzel az információval azért még kibővíteném a cikket és felnyitnám az emberek szemét.

Üdv. Egy régi ismerös Szlovákiából.
Tibor

Összefügg a péniszméret az autóválasztással?

2011 június 10., 16:55 Módosítva: 2011.06.10 17:06
267

Tisztelt Winkler Róbert,

Egy autóvásárlási preferenciával kapcsolatos kérdéssel fordulok Önhöz. A kérdés maga meglehetősen komolytalan, ugyanakkor valóban érdekel, létezik-e szisztematikus vizsgálat arra nézve, hogy van-e összefüggés autópreferencia és péniszméret között. Én nem tudok módszertanilag korrekt módon kivitelezett, ilyen tárgyú vizsgálatról. Sokat hallani, hogy valakinek biztos azért van bálna kocsija, mert kicsi a farka, és azt is tudjuk, hogy minden mindennel korrelál valamilyen mértékben és a szignifikanciaszint lényegében csak a mintaelemszám függvénye. Arra gondoltam, hátha végzett valaki erre vonatkozó felmérést. Ha tud ilyenről, megtenné, hogy útbaigazít?

Amennyiben nem létezik ilyen vizsgálat, elég egyszerűen elvégezhető lenne egy felmérés. Lényegében csak egy anonim kérdőívre lenne szükség, amiben a válaszoló feltünteti autója típusát és tagjának méreteit (a hossz szerintem elég is). Az autó típusából megtudható a hossza és súlya is (méret). Természetesen az autó lökettérfogata vagy teljesítménye is érdekes lehet a péniszhossz vonatkozásában, de az alapvető kérdés szempontjából mellékes. Ami viszont fontosabb, hogy valamiféle indikátort érdemes lenne mellékelni a válaszoló anyagi helyzetéről, például a havi átlagos nettó jövedelme az utóbbi évben. Ez azért fontos, mert könnyen elképzelhető, hogy az alacsony jövedelmi szintűek esetében nem jut kifejezésre a péniszhossz az autóválasztásban, mert az anyagi korlátok nem teszik azt lehetővé. Látatlanban úgy képzelem, hogy az anyagi helyzet moderátor szerepet tölt be az autóméret és péniszhossz közötti kapcsolatban. Természetesen további (demográfiai) kérdésekkel is kiegészíthető az elemzés. Az autótípus megadása azért is érdekes, mert megfelelő mennyiségű válaszoló esetében az is vizsgálható, hogy például az opeleseknek nagyobb-e a renaultosoknál. A fenti vizsgálatok egyszerű statisztikai eljárásokkal elvégezhetők (pl. korrelációs elemzés, t-teszt és khi-négyzet teszt).

Ugyanakkor érdemes lehet összetettebb statisztikai modelleket is alkalmazni. Én szívem szerint egy PLS (partial least squares) ösvénymodellt építenék annak meghatározására, milyen mértékben jósolják be a válaszadók péniszméretét a gépjárművük műszaki paraméterei. Munkám során rengeteg ilyen ösvénymodellt építek és nyugodt szívvel tudom ajánlani. Egyik előnye, hogy nemparametrikus eljárásként kevésbé érzékeny a mintaelemszámra és a változók (mint kocsihossz, súly, lökettérfogat, teljesítmény stb.) eloszlási tulajdonságaira. Továbbá könnyedén végezhetők moderáció (pl. Anyagi helyzet hatása két változó kapcsolatának erősségére) és mediáció elemzések, és sokkal részletgazdagabb képpel szolgál, mint egy egyszerű korrelációs elemzés. Ha egy ilyen modellben például a péniszméret kimeneti változóhoz tartozó determinációs együttható .50, az azt jelenti, hogy a modellben szereplő változók alapján a péniszméret varianciájának 50%-a megmagyarázható. Az egyes változók továbbá súlyozottak, ami megmutatja, hogy az autó valamely vizsgált tulajdonsága milyen mértékben jósolja be a péniszméretet (regressziós együtthatók).

Még egyszer kiemelném, hogy ugyan nem egetverő fontosságú kérdésről van szó, de véleményem szerint igen érdekes a téma. A fent vázolt kutatási javaslat egyetlen nehezen kivitelezhető pontja az adatgyűjtés, az elemzést bármilyen statisztikában megfelelően járatos ember könnyedén elvégezheti számítógépes programok segítségével (a világ vezető PLS analizációs programja ráadásul ingyenes).

Persze az lenne a legjobb, ha létezne a kérdésre kész válasz (nem számítok tudományos folyóiratokban megjelent publikációkra). Amennyiben ismer ilyen vizsgálatot, kérem jelezze.

Tisztelettel,

Gábor

.

Kedves Gábor,

Nem kenyerem a szignifikanciaszint, a mintaelemszám, a partial least squares és a súlyozott átlag, és azt sem gondoltam volna, hogy ez a téma valakit ennyire érdekeljen. Nem hinném, hogy volt már valaha ilyen vizsgálat, és azt sem hiszem, hogy az ön által javasolt metodika eredményre vezetne. A becsületkassza ugyanis valóban működik bizonyos területeken, mondjuk például Velemben, az ország más tájain ellenben még az árammal védett kertből is ellopják az uborkát.

Hogy jön az uborka a péniszhez? Az óhatatlan formai analógián kívül úgy, hogy ha valaki valóban virtuális péniszhosszabbítási céllal vásárol autót, akkor az eleve nem fog igazat mondani. Bár mivel az effajta felmérésekhez egyáltalán nem értek, el tudom képzelni, hogy az ösvénymodelltől mindenki elérzékenyül annyira, hogy őszintén tölti ki a kérdőívet:

„Autó: Ferrari California

Pénisz: 4,6 centiméter”

Ha összeállítasz egy kérdőívet, ránk mindenképpen számíthatsz. Nem feltétlenül hiszek a becsületkasszában, de most már engem is érdekel, hogy állnak a BMW-sek.

Üdvözlettel: Winkler Róbert

Mennyibe fáj egy autóvásárlás?

2011 június 9., 10:14 Módosítva: 2011.07.04 09:38
2

From: Levente

Date: May 2, 2011 10:28:34 PM GMT+02:00

To: Totalcar

Subject: Autófenntartás

Kedves Nepperűző!

Levente vagyok, 18 éves, és az elkövetkezendő hetekben szándékozom megvenni az első kocsimat. A kiszemelt autó egy 2006-os, 51 kW teljesítményű Ford Fiesta, amin még 2012. 10. hóig műszaki is van. Annyit szeretnék megtudni, hogy az autó árán felül mi mennyibe kerül, értek itt adásvételit, átírást, eredetiségvizsgát, és minden ilyen kiadást, ami szóba jöhet, és mennyibe „fájna” ez? A kocsit anyagi megfontolásból anyukám nevére vennénk, mert neki már több mint 30 éve van jogsija, és nem balesetezett eddig, és ha jól tudjuk, az úgy olcsóbb lesz majd biztosításban, mint ha egy 18 éves, friss jogsisnak a nevén lenne. Valamint, hogy milyen kiadásokra számíthatok még. Ilyen teljesítményadó, kötelező és társai féle, néplehúzó illetékek?

Válaszod köszönöm: Levente

Kedves Levente!

Kivettük a Nepperűző kezéből ezt a levelet, ő rövidebb válaszokra szerződött nálunk, ehhez kicsit túrni kellett. A Fiesta jó választás, ennyi idősen akár szinte újszerű is lehet, ez a legegyszerűbb motorja, tehát kiforrott, és ha valami miatt baj lenne vele, az sem lesz kirívóan drága. Ráadásul kortól, nemtől teljesen függetlenül jó bárkinek.

Gondolom, olyan 1,5-1,6 millió forint körüli összegről beszélünk itt. Pontos számokat nehezen tudok előszedni, mert a kötelező biztosítás mértéke például nemcsak attól függ, hogy nő vagy férfi-e a tulajdonos, illetve, hogy régóta van-e jogsija, vagy friss, hanem befolyásolja a lakhely, különféle hűségelvek, ezerféle aláírható nyilatkozat, hogy hány és mennyi idős gyereke van a tulajnak, meg még egy rakás hasonló dolog.

Az általad felsoroltakon túl néplehúzó illetékeket nem tudok – persze, ha a parkolási díjakat, a benzint, az abba fizetett gyilkos adómennyiséget, a kötelező szervizek díjait, egyéb fenntartási költségeket nem számolom, amelyek súlyos százezrekre rúgnak egy évben.

Vegyük előre a birtokba jutás költségeit:

  • Az adásvételi ingyen letölthető a polgármesteri hivatalok honlapjáról – csak az övékét használd, a fejből írottat nem fogadják el. Ez 0 Ft.
  • Az eredetiségvizsgálat ára 17 000 Ft.
  • Az átírás köbcentiméter-illetéke 23 382 Ft.
  • Az új forgalmi engedély ára 6000 Ft.
  • Az új törzskönyv ára szintén 6000 Ft.

Összesen 52 382 forintodba kerül majd eddig a jármű.

Ha más autókon is tanakodsz, ezen az oldalon egyetlen köbcentiadat beírásával bármilyen átírási összeget kiszámolhatsz, kiválóan működik.

Azt mondod, hogy a kocsit anyagi megfontolásból anyukád nevére vennétek. Ez így is van, felmentem a netrisk.hu-ra, és budapesti lakhellyel, anyukád korát megtippelve (a tiédet tudjuk), mindenféle nagyjábóli adatot beírva az jött ki, hogy egy átlagos árú kötelező biztosítás éves díja – például az Allianznál – 45 720 forint lenne anyukádnak, 108 600 neked. Tehát jól teszitek, nagyon is.

A Fiesta 1.3 teljesítményadója évi 15 300 forint, ezt is ugyanott tudod kiszámolni.

És számolj még az értékvesztéssel (évi százezrek), a fent már említett kötelező szervizdíjakkal (sok tíz-, illetve kevés százezer forint évente), ha hiteles az autó, akkor ott is havi súlyos tízezrek kiadásával. Az autófenntartás rettentő drága ügy. De autózni jó, mi több, kellemes.

Üdv
Csikós Zsolt

Mi ez? Gagyi kínai Astra?

2011 június 8., 12:20 Módosítva: 2011.06.08 13:53
5

From: Norbert

Date: 2011/6/07

Subject: Kínai Astra?

To: Winkler Róbert

Szia Robi!

A ma este folyamán egy kis faluban Rüsselsheim közelében,egy szálloda előtt sétáltam el. A parkolóban ez az autó állt. Az autón itteni rendszám van,de kínai felíratok vannak rajta,pedig egy teljesen normális széria Astra volt,azon kívül,hogy a belseje mindenféle kütyüvel volt tele. Volt ennek valami hivatalos verziója az Opel részéről,hogy kiadják az Astrát a kínaiaknak? Mert ez nem egy gagyi koppintás volt az tuti.

excelle

Üdv.

Norbert

Rüsselsheim

Távolról sincs vége, olvasson még

Helyreigazítás: A korrupció szinte lehetetlen

2011 június 7., 17:32 Módosítva: 2011.06.07 22:48
1

Vitriolos hangvitelű írásunk és olvasói levelünk után - értelemszerűen - helyreigazítási kérelemmel él a MAVAMSZ, melynek természetesen helyt adunk. Az érintettektől elnézést kérek, a Totalcar és a saját nevemben is.

Innen akár le is tölthető.

BMW-t, Volvót? Vagy valami mást?

2011 május 27., 12:48 Módosítva: 2011.05.27 13:38
9

From: Jack UK

Date: 2011/5/26

Subject: Véleménykérés

To: Winkler Róbert

Tisztelt Winkler Úr!

Segítségét, illetve tanácsát szeretném kérni. Jelenleg egy BMW E34 tulajdonosa vagyok, viszont válaszút elé értem. Az autó megérett a karosszéria lakatolásra. Ez nem lenne olcsó beruházás, és voltak már bajai az autónak. Jó, nem drasztikus, egy 20 éves autónak még szép hogy van valami aktuális betegsége. :) De költöttem már rá azért. Szóval vagy eladom, és a még mellette megtakarított pénzből veszek egy fiatalabb autót, vagy megjavíttatom. Igazából az eladás felé hajlok. Nem nagyon jutottam még dülöre az új autót tekintve. Ebben szeretném a tanácsát kérni. Ha a márkánál maradnék, akkor vagy E36, vagy E39. Ha nem, akkor Volvo 850, illetve S40 (első generációs) amiket nézegettem. Olvasgattam teszteket az oldalukon, meg a népítéletet is, de igazából nem nagyon jutottam előrébb. Most a fogyasztás az úgymond mindegy. Persze nem teljesen, de nem vagyok az a fajta, aki a sarki boltba is autóval megy, és oda is padlógázzal, szóval a fogyasztás háttérlényeg ilyen szempontból. Hanem a szervizelés, alkatrészárak amik foglalkoztatnak. Túlzottan nem vagyok tisztában a Volvo alkatrészárakkal. Mi éri meg jobban? A régebbi 850, vagy az újabb S40? Nem szeretnék belefutni abba a hibába, hogy teszem azt veszek egy S40-et, mert újabb, nem rozsdál, nincs lelakva a belseje, és milliárdokat kell költeni a javíttatásra. Illetve mi a véleménye a két említett BMW-ről? Vagy ha egyik sem a 4 autó közül, akkor mi az, amit bátran ajánlana? Nem vagyok családos, sem tuning mágus, sem utcai versenyző, sem minimál fogyasztásra törekvő (persze ne is fogyasszon 20 litert indításkor), mindösszesen az alkatrészárak, javíttatás, megbízhatóság a szempont.

Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel,
Béla

Távolról sincs vége, olvasson még

Hova fér el három modern gyerek?

2011 május 17., 18:09 Módosítva: 2011.05.17 18:09

Tárgy: 3 gyerek probléma

Feladó: László

Dátum: 2011. május 14.

Címzett: Winkler Róbert

Kedves Róbert,

A háromtest problémához hasonló, általam nehezen megoldgató tételben kérném a segítségeteket. Olyan autót keresek, aminek a hátsó üléssorán elfér 3 gyerekülés (a 3 gyermek modern reprezentációja) és nem feltétlenül egy bálna. Nyilván 3 gyerek mellett kiemelkedően fontos az olcsó üzemeltetés, azaz ne kelljen folyamatosan az autószerelők anyagi boldogulásán törnöm a fejem, sokkal inkább a gyermekeknek szánt fagylalt/csokoládé/kisautó havi mennyiségével bíbelődnék.

Röviden: egy olyan használható, alacsony üzemeltetési költségú típust keresek, amiben fizikailag elfér a 3 gyerekülés és nem feltétlenül lakóbusz.

Válaszod előre is köszönöm.

Üdvözlettel: László

Kedves László,

Levelezőlistánkat nem elhanyagolható ideig blokkolta a javaslatok özöne, a szerkesztőségben többen szembesültek már a problémával. Ahhoz, hogy egy konkrét típusra szűkítsünk, túl kevés paramétert adott meg, de néhány tippel azért szolgálhatunk:

Első körben a Renault Scénic I és a mai használttesztünk alanya, a Dacia Logan MCV ugrott be Papp Tibinek, és az ő tanácsára érdemes hallgatni. Másik Tiborunk szintén nem a levegőbe beszél, a Ford Mondeo második generációja is alkalmas a feladatra, bár a dízelekkel jobb óvatosnak lenni.

Csikós Zsolt, aki szintén gyakorló családapa, a Citroen Berlingo, Peugeot Partner, Fiat Dobló hármast ajánja mindenkinek, aki nem akar milliókat áldozni buszlimuzinra, de az igazi titkos tipp a Fiat Multipla, viszont abból a Mondeóval ellentétben dízel a nyerő, a benzines zajos, sokat eszik, béna.

Pista szereti a batárokat, ő a Renault Espace-ra esküszik, de ahol három gyerek, ott csomag is akad, így végső megoldás a Volkswagen Multivan/Caravelle lehet, abban van még tartalék is, ha esetleg egy negyedik ülésnek is helyet kellene majd találni.

Üdvözlettel: Stump András

Összeesküvés: a Subaru-guru Alekoszra gyanakszik

2011 május 11., 14:06 Módosítva: 2011.05.11 14:06
47

A Való Világ 4. nyertesével kapcsolatban szerkesztőségünk nem foglal állást. Lehet, hogy Alekosz csak egy szerencsétlen tulok, aki olyan, mint az ifjú Benkő Dániel, csak még lantozni sem tud, de nekünk valóságsó-győztesnek abszolút megteszi. Igazából Törtető Évával, vagy a rokonszenves, tükör előtt maszturbáló szakáccsal, Jerzyvel se lennénk kisegítve. Úgy emberileg, mint sportszakmailag. Mások azonban nem így vannak vele, ők küldik az SMS-szavazatokat, aztán a Facebookon őrjöngenek, hogy hajrá Alekinnyó. Megint mások, mint például olvasónk, Balázs, elküldik nekem a saját cikkemet, mint hivatkozási alap, és valami furcsa összeesküvés-elméletet tárnak elém, amit nem igazán értek.

Miért ne lehetne csajnak fehér bulibusza? Vagy férfinek piros? Pöttyös az inged, buzi-e vagy? Vagy mi? Én inkább annak örülök, hogy az RTL-nél valakinek támadt egy jó autós vonatkozású ötlete, az se zavar, hogy egy trash-realityben fog szerepelni. Hogy csaltak-e, nem tudom, de szerintem egyik ilyen valóságsó-kretén olyan, mint a másik, úgyis csak élesben derül ki, hogyan muzsikál majd egy saját műsorban. De ha néhány nézőnek feltűnik, milyen őrületes móka a Subaru Libero, már megérte.

Kedves Róbert !

Egy érdekes dologra kell felhívnom figyelmeteket Alekosz győzelmével kapcsolatban.

Előbb egy kicsit magamról. 27 éve javítok autókat 6-7 éve a Subaru Libero a specialitásom, bár továbbra is javítok mindenféle autót. Ebben  típusban viszont immár nemzetközi hírnévre / ismertségre tettem szert, Szlovákiától Erdélyen át egészen Izraelig. Tavaly fél év környékén kerestek meg, hogy egy fehér színű Subaru Libero-t akarnak venni forgatás céljára, kimondottan bulibusznak átalakítva, felmatricázva. Sajnos nem tudtam szolgálni ilyen autóval, csak más színben ( piros, kék, ezüst ), de az nem felelt meg a kérdezőknek.

Egy link rólam :

http://totalcar.hu/magazin/szerelem/libero/

Most csodálkozva látom Alekosz bulibuszát amit ráadásul Én javítottam, legutoljára tavaly 8. hónapban ( előtte júniusban több mindent is csináltam rajta, az elszámolás mai napig meg van ), az eddigi tulaját évek óta ismerem, rendszámát fejből tudom.

Na most a kérdés :

Honnan tudták már akkor, hogy kell egy ilyen busz ?

Persze lehet azt mondani, hogy tudták lesz folytatás.

Mért pont fehér autó kellett már akkor ?

Ha lány nyer akkor lehetett volna piros ( ilyen volt elérhető az udvaromban kettő is )

Sok kombinálást hallottam beépített emberről, előre lezsírozott játékról, egyebekről. Ez az eset csak megerősíti az eddigieket.

Nem érdekes ?

Üdvözlettel :

Bálint Balázs

Ki tehet a szakadék Golfról?

2011 április 28., 17:45 Módosítva: 2011.04.28 17:45
65

From: Zoltán

Date: 2011/4/19

Subject: Autós gond (Golf II)

To: Winkler Róbert

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Elnézését kérem, hogy levelemmel zavarom. Végső elkeseredésemben fordulok Önhöz, mint autós szakújságíróhoz segítségért. Tudom, hogy Ön nem autójogász, de talán mégis tud valamiben segíteni.

Megpróbálok rövid lenni, de nem biztos, hogy sikerül.


Problémám a következő. 2008. július 16-án vásároltam egy 1988-as VW Golf II 1,6 D személygépkocsit. 330000 Forintért. Kispénzű ember lévén, csak ilyenre futotta. A hirdetésben nagyon szép, megkímélt állapotúnak volt hirdetve, sok új alkatrésszel, 2004-ben felújított motorral, friss fényezéssel. Az autó lakóhelyemtől távol, közel 200 kilométerre volt ezért telefonon többször is rákérdeztem, hogy teljesen jó-e az autó. Az eladó megnyugtatott, hogy tökéletes. A gépkocsi aknás átvizsgálására nem volt lehetőség. Az eladó agyba - főbe dicsérte az autót, hibákról szó sem esett. Szimpatikus, megbízható embernek tűnt, megbíztam benne és megvettem az autót.

A vétel másnapján az autót átvizsgáltattuk és kiderült, hogy minden rossz rajta. A következő hibákat tárta fel a szakszerviz.

- motor erősen füstöl (a lejáró zöldkártyát nem kaphatja meg),

- váltó hangos (valószínű csapágyhiba),

- kuplung kemény, nagyon fent fog (csere),

- kézifék hatása gyenge,

- motortartó bölcső korrodált, repedt,

- jobb első doblemez szakszerűtlenül javított, a doblemez és a torony között a korrózió sziloplaszttal volt kitöltve,

- a friss alvázvédelem alatt az egész jobb oldali fenéklemez korrodált,sziloplaszttal javítva,

- jobb oldali küszöb korrodált,

- jobb hátsó sárvédő ív korrodált a műanyag borítás alatt

- üzemanyag betöltő nyílás környéke szintén sziloplaszttal „javított”,

- hátfal agyon gittelt,

- bal hátsó sárvédő ív korrodált,

- bal oldali fenéklemezen is vannak lyukak,

- bal első váznyúlvány szakszerűtlenül javított, sérült,

- toronycsapágy cserére szorul, stb.

- az autó elöl és hátul is törött volt, legalább 4 autóból rakták össze, a festékréteg vastagsága a legtöbb elemen 500 és 1052 mikron közötti. A szerviz véleménye: „a gépkocsi a karosszéria állapota miatt közlekedésre alkalmatlan, életveszélyes”. Tudom, hogy az autó 20 éves, de véleményem szerint egy megfelelően karban tartott autó kortól függetlenül nem lehet ennyire rossz állapotban. (Utólag néztem idősebb Golfokat is, de azok nem voltak így lepusztulva).

Az autóra kb. 400-500 ezret kellene költeni. Erre nekem nincs pénzem!

A felmérés után kértem az eladót a szerződés felbontására, aki erre nem volt hajlandó. Azt mondta, nyugodtan pereljem be. Ezt meg is tettem. A per tárgya: adásvételi szerződés érvénytelenítése. A gépkocsit bíróság által kirendelt igazságügyi gépjármű szakértő is megvizsgálta és most jönnek a problémák. A szakértő a km. óra szerinti 230.000, azaz kettőszáz harmincezer kilométert vette alapul az értékelésnél és a tárgyaláson is azt nyilatkozta, hogy a kilométeróra állása a gépkocsi állapotával összhangban van”.(Ez röhej.) Mások szerint ez az autó kb. a háromszorosát futhatta annak, mint ami az órában van, tekintve a gépkocsi rossz állapotát. A szakértő szerint elég csak a bölcső cseréje és az autó meg fog felelni a műszaki vizsgán. Az értékelésnél csak a bölcső cserét vette figyelembe. A többi hibával nem foglalkozott. A szakértő azt sem tudta, mely karosszéria elemek lettek cserélve, pedig ha alaposan átnézte volna a kocsit, láthatta volna, de nem tette. (Bal ajtó, jobb ajtó, csomagtér tető, motorháztető, első sárvédő.) A jelenlegi festéket kicsit lekaparva előjöttek az eredeti színek. A doblemezt sem vizsgálta meg.

Az autóval mindössze 15 métert tett meg és ez alapján értékelte a motort, váltót, kuplungot. Szerinte ezek a gk. korának megfelelőek. (Én közel 200 kilométert mentem az autóval,végig szürkésen füstölt, a sebességeket nehezen találtam,a kuplung teljesen fent fogott.)

A tárgyaláson kértük, hogy mutassa be az EUROTAX programfuttatást (amiből kiderült volna, milyen paramétereket vitt be a számításkor), de ezt nem tudta megmutatni. A bírónő kérte a hiánypótlást, amit most kaptam meg, de ez sem a hivatalos Eurotaxos programfuttatás eredménye.

Véleményem szerint a szakértő a vizsgálatkor és az értékszámításkor is hibákat követett el ,nem volt elég alapos. Ha jól tudom az összes hibát figyelembe kell venni az értékeléskor, valamint az is értékcsökkentő tényező,hogy az autó első forgalomba helyezése külföldön történt, hogy lelakott az utastér, hogy hiányoznak a hátsó övek stb.

Kérdéseim:

  • hogyan lehetne hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az autó nem csak 230 ezret futott?
  • a csatolt képen látható pedálkopottság alapján mire lehet következtetni?
  • a bölcső egy év alatt rohadthatott így el?(a szakértő szerint igen)
  • az összes hibát figyelembe kellett volna venni az értékeléskor?
  • mit tanácsol, mit tehetek?
  • kivel lehetne kiszámoltatni a gépkocsi tényleges értékét, minden hibát figyelembe véve?

Az ügyet egy bírónő tárgyalja és ha a szakértő (nem szakszerű) véleményét veszi figyelembe, nem sok esélyt látok a per megnyerésére. Ez az autó, már nagyon sokba van nekem és ha a pert elvesztem, nem tudom mi lesz.

A gépkocsiról az alábbi linken találhatók fényképek, valamint a szakérői vélemény: hu.fotoalbum.eu/zolex/

Még egyszer elnézését kérem, hogy zavartam

Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zoltán

Kedves Zoltán,

Csupa rossz hírem van. Az, hogy kispénzű ember, nem mentség semmire, legkevésbé egy rossz döntésre. Golf II, 1988, 330 ezer forintért?! Ne haragudjon, volt kettes Golfom, szerettem, de azért csodák nincsenek, főleg egy ilyen dízellel. Mire végigmondom magamban, hogy Golf II 1,6 D, 1988, már érzem is a kezdődő hányingert, nem kell hozzá megvizsgálnom az autót. 330 ezer tényleg nem sok pénz, de azt is érdemes körültekintően elkölteni. Tudja, hány Swiftet hirdetnek 330 ezer forint körül? Nagyjából százas nagyságrend a választék.

Mi szól a Golf mellett azon kívül, hogy Golf? Hogy az 1,6 D keveset fogyaszt? Hat litert? Mint egy Swift? Esetleg az a baj a Swifttel, hogy kicsi? Balenót is tudok 300-ért. Igaz, nem 88-as, hanem 1996-os, két légzsákkal.

Erre a pereskedésre nem igazán tudok mit mondani – egy húsz éves dízel Golftól az is nagy eredmény, hogy egyáltalán életben van. A felsorolt hibák nagy részét még én is kapásból észrevenném, pedig én hagyományosan idióta módra veszek használtautót. És tudomásul veszem, hogy 1-2 százezret úgyis rá kell költeni, mire összeáll, még egy milliós árú autóra is. Autógépész mérnök végzettségű, szörnyen alapos, idegesítően szőrszálhasogató Papp Tibor kollégámnak is rá kellett költenie 80 ezer forintot az igen körültekintően kiválasztott Balenójára - ezzel csak azt akartam mondani, hogy mi többiek számítsunk lényegesen nagyobb összegre.

Egy ritkább GTI-nek még lehet esélye, hogy legalább néhány tulajdonosa rendesen bánt vele, de ha egy szerencsétlen szívódízel megírná egyszer a memoárjait, minden érző lélek megkönnyezné. És hát a végén a pedálgumi-téma, ehhez végképp nem tudok mit hozzátenni. Hány évre tippelnénk a pedálgumi alapján?! Csubakka János közlekedett az autóval, vagy Markó Iván balettlegenda? Sajnos a demokrácia lényege nem az, hogy garantálja a személyes boldogságot, hanem biztosítja, hogy szabadon hozhassunk hülye döntéseket.

Voltam én is kispénzű ember, vettem én is drágán romhalmazt. Igaz, akkoriban a használt régi Swift még nem volt feltalálva, és interneten se lehetett könnyen utánanézni. Persze Zsigulit kellett volna vennem a szakadék Renault 4-es helyett, de sajnos álmodott a nyomor, hülye voltam. Ha rám hallgat, legközelebb Swiftet vesz.

Üdvözlettel:

Winkler Róbert

Osztrák rendőrrel is lehet alkudozni

2011 április 13., 12:29 Módosítva: 2011.04.13 12:29
1

From: Kristóf

Date: April 13, 2011 11:04:10 AM GMT+02:00

To: Totalcar

Subject: Az alkudoza's menete ku:lfo:ldo:n

Kb. 2 éve jöttünk haza öcsémmel Budapestre Angliából kocsival. Nagyjából 16 órányi út volt mögöttünk. Aki már volt kint, tudja, hogy még felváltva vezetve is nagyon kemény, nem hogy egy olyan autóval, amiben volt 440000-ezer kilométer és 2 nappal a vásárlás után indultunk vele haza, anélkül, hogy átnéztük volna. Kicsit kockázatos volt, de nem ez a lényeg. Tehát éjszaka értünk Ausztriába. Kb olyan hajnali 3 körül Bécs előtt 80 km-el beértünk egy 110-es sebességkorlátozásba. Ugyan volt tempomat a kocsiban, de ha jól emlékszem, akkor épp nem használtam. Nagyjából 120-130 körüli tempóval haladtunk félkómásan. 300 méterre a táblától egyszercsak megjelent a belső visszapillantó tükörben egy kék villogó. Hát nagyjából 1 másodperc alatt elillant a fáradtság a szemünkből. Megelőztek a rend osztrák őrei, majd mutatták, hogy kövessük őket. Az autópálya lehajtójánál kijöttük ,majd félreállítottak. Kiszálítattak a kocsiból, elkérték az iratainkat, majd közölték (persze németül, mert ugye angolul tudni egy osztrák rendőrnek az smafu), hogy 300 euró lesz kedves Krisztof. 126-tal mentem 110 helyett. Hál istennek kicsit tudtunk mindetten németül, így valamellyest könnyebb volt a kommunikáció. Közöltük, hogy nincs pénzünk (ami igaz is volt), mivel ahogy beléptünk az országukba, beletankoltuk az autóba. Erre a kevésbé kedves idősebb rendőr közölte, hogy hitelkártya. Mondtuk, hogy oké, csak azon sincs pénz. Erre valamit sutyorogtak, majd közölték, hogy kövessük őket. Nagyjából öt perc kocsikázás után megérkeztünk az autópálya melletti kis falucska rendőrörséhez, aminek az elektromos kerítésén beinvitáltak, majd miután megmutatták, hova parkoljuk le a kocsit, bezárták azt, és közölték, hogy innen nem visszük sehova az autót mert lefoglalják. Bevezettek a rendőrörsre,ahol megkezdődött a "kihallgatás".Megkérdezték, honnan jöttünk, miért jöttünk, hova megyenünk, miért megyünk, miért van angol rendszámú autónk stb. Ez így ment körülbelül órán keresztül majd jött a kegyelemdöfés kérdés: Miért nincs érvényes forgalmija az autónak? Minden papírunk megvolt az autóhoz,de mivel az út előtt két nappal vásároltuk,Angliában az adásvétel ugye úgynézki hogy ha megveszel egy kocsit,elveszi a forgalmi azon részét a tulaj,amivel gyakorlatilag igazolod hogy a tiéd,majd a helyi önkormányzat küldi ki a nevedre kiállított új forgalmit póstán kb 1 hétre rá.Na ezt nem tudták a német kollégák.Újabb fél óra magyarázkodás.A végén közölték hogy mivel nem tudjuk igazolni a kocsit,meg hát ugye pénzünk sincs, ezért elkobozzák.

Mondtuk,illetve könyörögtünk hogy ne tegyék mert akkor nem igazán lesz mivel hazamenni.Erre leültek egy tölünk távolabbi számítógéphez és elkezdtek halkan valamiről beszélni a kezükben a kocsi "minimális" papírjával.Nagyjából 10 percig nézegették a képernyőt,majd közölték hogy nagy szerencsénk van, nem kamuztunk valószínűleg mert nincs a nemzetközi körözési listán az autó.Mondtuk rendben,de hát pont ezt magyarázzuk több mint egy órája.Na akkor nagynehezen kinyögték a varázskérdést:mennyi pénz van nálunk ös
szesen?Mindegy milyen országból származik,csak pénz legyen. Addig keresgéltem, míg nem találtam 18 font-ot meg 8 euro-t.Kicsit csóválták a fejüket meg morogtak hogy csak ilyen kevés de közöltem velük hogy ez az össz pénzünk ,nem tudok többet adni. Még morogtak kb 5 percet,majd mindenféle bizonylat megírása nélkül,szó szerint zsebre rakták a lóvét és közölték velünk hogy haladjunk tovább hazafelé,ha lehet lassabban mint eddig.Ugyan ez nem most történt,de azért elgondolkodtató hogy mennyire alkuképesek a rend őrei,bárhol a világon.

Tisztelettel

Kristóf

Levegő MCS vs. Totalcar

2011 április 11., 17:27 Módosítva: 2011.04.11 17:27
6

Furcsa levelezést továbbított nekünk Tamás, aki az ADAC nyárigumi-teszt eredményeit ismertető cikkünkön talán kicsit felszívta magát, és levelet írt, az LMCS-nek. Rövidet és velőset:

Tisztelt LMCS!
Olvasták már a totalcar.hu-n a gumitesztet? Ha még nem, akkor kérem tegyék meg, s mélyedjenek el magukban egy kicsit!

Üdvözlettel: O. Tamás

Az LMCS levélírásban tudomásunk szerint erős, kapott is választ. Íme, Tamás továbbította nekünk a munkacsoport válaszát.

Távolról sincs vége, olvasson még

Mégis lesz valami a B125-ből?

2011 március 11., 17:07 Módosítva: 2011.03.11 17:07
39

A közhiedelemmel ellentétben a KRESZ-t érintő dolgok nem a belügyminisztériumhoz tartoznak, hanem az EU joggyakorlatának megfelelően a gazdaságihoz, melynek neve nálunk NFM. A minisztérium sajtóosztályához fordultam tehát a kérdéssel, látták-e a mi kis B125-ös népi kezdeményezésünket, tudnak-e a 35 ezer összegyűjtött aláírásról, és úgy általában mit szólnak hozzá. A válasz meglepően hamar megérkezett, pedig én már teljesen hozzászoktam, hogy ilyenkor kihasználják a maximális időkeretet. Pár nap kellett csak tehát, de hogy aztán ezt hogyan kell értelmezni, állást nem foglalnék. Azért azt mondom, aki gyűjtött és aláírt, nem tette hiába: óriási buli volt, és akár még eredménye is lehet. Most pedig lássuk az NFM válaszát.

Tisztelt Winkler Róbert!

Az alábbiakban küldöm a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatását:

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakterületi vezetői, közlekedésszabályozással foglalkozó munkatársai figyelemmel kísérték a B125 kezdeményezést. A tárca nyár elejéig dolgozza ki részletes koncepcióját a közúti járművezetők képzési és vizsgáztatási rendszerének teljes átalakításáról. E folyamat részeként felülvizsgálja a vezetői engedély kategóriák érvényességét meghatározó miniszteri rendeletet is. A minisztérium a javaslat előkészítése során a hazai és uniós szabályozási környezet hatásai és a közlekedésbiztonsági szempontok mellett a B125 kezdeményezés aláírásokban mérhető társadalmi támogatottságát is mérlegeli majd.

Szíves érdeklődését köszönjük!

Üdvözlettel:

Arzt Gergely

osztályvezető

Kommunikációs Főosztály

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

1011 Budapest, Vám u. 5-7.

     
     

Mióta elavult a léghűtés?

2011 március 6., 17:52 Módosítva: 2011.03.07 08:06
2

Feladó: ismeretlen

Dátum: 2011. március 6. 6:05

Tárgy: 50-es években elavult léghűtéses???

Hogy a csodába lehet az, hogy itt mindig ekkora őrültségeket olvas az ember!!!??? A Kispolszki léghűtéses motorja hogy elavult lett volna az 50-es években??? Mikor ezek a fajta motorok a 60-70-es években élték virágkorukat a Citroennél (2CV, GS, Visa) Egyszerűen felháborító és idegesítő, hogy autós műszaki oldalon (muhaha) folyton ilyen emeletes melléfogásokat látni - és ez csak az egyik!!! Az el van felejtve, hogy a cikkíró által az 50-es években elavultnak titulált motor módosított változatát beletették az 1980-tól gyártott Fiat Pandába és később a Chinquecentóba is - aztán pedig a Kispolszkit 1999-ig gyártották, mert speciál az igényes német piacon is volt még kereslet a típusra - A CIKKÍRÓ ÁLTAL FÉLÉVSZÁZADA IS ELAVULTNAK TITULÁLT MOTORRAL!!! Úgy örülnénk neki, olyan nagyon, ha egyszer eljutnánk oda, hogy hiteles dolgokat olvashatnánk itt...

Kedves Névtelen úr,

először is: Cinquecento, szimpla c-vel, ha már pontosságról van szó. A léghűtést jellemzően a harmincas, negyvenes években használták olcsó autók konstrukciós megoldásaként, előnye, hogy olcsó, hátránya, hogy zajos, illetve hogy míg a henger-hengerfej-csapágyak hőmérsékleti gócpontjait a vízköpeny simítja, és egyenletesebb hőeloszlást, jobban monitorozható, kézben tartható hőmérséklet-szintet ad. Emiatt a léghűtéses motor rövidebb élettartamú a vizesnél, nem véletlen, hogy le is szoktak róla, bár lényegesen olcsóbb gyártani, mint már mondtam.

Amikor a Fiat 500 motorját (pontosabban a Fiat 400-ét, amiből csak a tervezés későbbi stádiumában lett 500) elkezdték tervezni az 50-es évek közepén, a gyártók már nemigen foglalkoztak ilyen motorok kialakításával. A Citroen 2CV-t (illetve a Dyane-t, Amit, mindkettő ugyanaz az autó, mint a 2 CV) szintén a harmincas években kezdték tervezni, fénykorukat nem a korszerűségük, hanem először az ötvenes évekbeli nyomor, utána meg a frivol hatvanas évek miatt élték évtizedekkel később - itt valamit nem lát egészen tisztán a kedves levélíró.

Ezt a 126-osba, a Pandába is a rettenetes olcsósága miatt tették bele, pláne, hogy addigra minden kifejlesztési költsége megtérült - sok motor élt így negyven éveket, ott van példának rögtön a másik, szintén elavult Fiat-motor, a nyomórudas, 600-as négyhengeres is, ami szintén a Cinquecentóig szerepelt. Viszont a Cinquecentóba már vízhűtéssel építették az addigra már igen komolyan átdolgozott léghűtésest. A másik Citroen-példa, a Visa elsősorban a vízhűtéses, soros négyesekkel fogyott, a kéthengeres bokszer szintén a legalacsonyabb, még autóképes néprétegek igényeinek kiszolgálására született, afféle pót-2CV-nek.

Igény mindig a filléressége miatt volt a léghűtésesekre - a Panda esetében pedig nemcsak a német piacon (bár Névtelen úr nyilván azokra az adatokra lát rá), hanem elsősorban Olaszországban. Az, hogy a Kispolszkit meddig gyártották, megint csak a szűkre szabott pénztárcákat minősíti, nem a konstrukció korszerűségét. Kihagyott a levélíró néhány ziccert, a Honda hetvenes évek eleji nagy modelljeit (1300), illetve a Citroen GS szintén hetvenes évek eleji, négyhengeres léghűtésesét - ezeknél is azért döntöttek a léghűtés mellett, hogy a máskülönben drágán gyártható egyéb technikákat be tudják építeni egy épeszű áron kínált modellbe - itt is a vízhűtésen spóroltak. Le is szoktak róla a leváltó modelleknél... Meg a Porsche 911-et - a Porsche évtizedeken át le akarta váltani, de a vevők romantikából nem hagyták, ezért borzalmas erőkkel korszerűsítette, amíg az emissziós szabályok rá nem kényszerítették, hogy most már tényleg.

Hogy tisztába tegyünk dolgokat:

- az ohv vezérlés az ötvenes évek közepétől nem szerepelt előremutató autókban

- a léghűtés szintén az ötvenes évek közepétől

- a két helyen csapágyazott főtengely már a harmincas években meredeknek számított

Azt hiszem, Ön összekever bizonyos dolgokat, s ez akadályozza a tisztánlátását: a divatosság, elterjedtség nem okvetlenül a modern technikából fakad az autóknál, hanem sokszor inkább az olcsóság, divatosság miatt kell alkalmazni - a kevés lehetséges várható profitot elköltik formatervre, marketingre. Sőt, éppen az ilyen autókban találni a leggyakrabban elavult műszaki megoldásokat, amik nem különösen nagy teljesítmény és hatásfok mellett megbízhatóan működnek. Mert ezeknél nem az előrelépés számít súlyponti feladatnak.

Üdvözlettel

Csikós Zsolt

(névvel)

totalcar.hu

Nem nyílik a Suzuki légzsákja

2011 február 28., 15:18 Módosítva: 2011.02.28 15:18
60

Feladó: Ferenc

Dátum: 2011. február 23. 9:19

Tárgy: Suzuki a mi autónk?

Tisztelt Szerkesztőség!

A segítségét szeretném kérni egy számomra nagyon fontos kérdés megválaszolásában.

A gépkocsik aktív biztonsági berendezését képező légzsákrendszer hibás vagy megfelelő működésének eldönthetőségével kapcsolatban.

Frontális ütközés esetén, amennyiben meghatározott ütközési szögben, és adott mérték feletti az ütközés-lassulási érték, a légzsákok működésbe lépnek. Az ütközési szöget az autóhoz mellékelt használati útmutatóban 0- 30 fokban határozzák meg, az ütközési vagy lassulási értéket viszont nem.

E fontos paraméter hiányában a műszaki szakértők is csak hasra ütve találgathatnak, sajnos. Ha jól tudom pl: a Volkswagen 1992-ben nyilatkozott, hogy náluk 2,2 g-s lassulás a határérték.

Ön szerint megtagadhatják-e ennek a fontos műszaki paraméternek a megismertetését?

A történetem rövid leírása az alábbiakban.

2006 tavaszán balesetet szenvedtünk Suzuki Wagon R+ autónkkal. A balesetben a 7. hónapos várandós feleségem súlyosan megsérült, az autó pedig totálkárosra tört, ennek ellenére nem nyíltak a légzsákok, és az övfeszítők közül is csak az egyik működött. Saját, tizenéves karosszérialakatosi tapasztalatom alapján, továbbá, aki látta az autót, azok közül is egy fő véleményét leszámítva mindenki szerint működniük kellett volna a légzsákoknak. Gondolom, nem okozok meglepetést, hogy az az egy kivétel az maga a Suzuki gyár, vagyis a márkakereskedő. Szerettem volna a hiba okát megtudni, illetve elháríttatni, hogy az autó a kijavítása után megint használhatóvá váljon.

Az eset kivizsgálását minden létező módon megtagadták, jegyzőkönyvet hamisítottak, rágalmazási perrel fenyegettek. Felkértem egy műszaki szakértőt az autó megvizsgálására. Az elkészült szakvélemény szerint a balesetben min 6 g-s volt a lassulás, és a szakértő szerint 2,5-3 g-s lassulás fölött már indokolt a légzsákok működése.

Természetesen ezt Suzukiék másképp gondolták, de azt nem hajlandók elárulni, hogy mégis mikor lépnek működésbe ezek a lufik? Egy atomtámadás már elegendő, vagy még az is kevés?

Perre vittem a dolgot, és a bíróság által felkért igazságügyi szakértő szakvéleménye szerint a lassulás mértéke min. 7 g volt és 6 g felett egyértelműen nyílniuk kellett volna a légzsákoknak.

(Arra az apróságra itt nem térnék ki , hogy az ig. ü. szakértő szerinti 6 g-s küszöb az én általam felkért szakértő szerint irreálisan magas. Többek között a vadászrepülő pilótáknak a kiképzésük során max. 6 g-s terhelést kell elviselniük, és akinek ez nem sikerül, eltanácsolják.)

Igen ám, de a Mi Autónk jogi képviselőjét ennél keményebb fából faragták, sziklaszilárdságát bizonyítandó, rezzenéstelen arccal előadta a bíróságon, hogy a szakvélemény tulajdonképpen azt állapítja meg, hogy az autó tökéletesen működött. Ha azt mondanám, hogy emberünk térben és időben nem volt teljesen orientált, nyilván rosszindulatú lennék, ezért nem is mondok ilyet.

A per folyamán folyamatosan kértük az autó légzsáknyitási küszöbértékének közlését, ezt folyamatosan megtagadták, különféle nevetséges indokok alapján.

2011. 02. 21-én az esztergomi városi bíróságon a Suzuki jogi képviselőjének szájából elhangzott a közel öt éve tartó ügy legpofátlanabb, és egyik legarrogánsabb mondata, miszerint: álláspontja szerint az egész eljárást mi azért kezdeményeztük, hogy a Suzuki gyár üzleti titkait megszerezzük, mert, hogy egyébiránt nekünk az ügyből semmiféle kárunk nem származhatott.

Ezen levelem megírása előtti napokban történt a következő eset a sógorommal.

Egy vidéki főútvonalon haladva balesetet szenvedtek, mert a másik fél nem adta meg az elsőbbséget, és kb 70-80 km-es sebességgel fékezés nélkül az autójuknak ütközött. Az autójuk (Suzuki ignis, ugyanakkor gyártották mint a mi Wagon R+-unkat) felborult, kb. hármat fordult, kiszakadt a komplett hátsó futóműve, totálkárra tört, súlyosan sérültek, és a légzsákok itt sem nyíltak ki. A mellékelt képeken látható a sérülés mértéke.

Mostanában több írást is olvastam amelyek a Suzuki gazdasági mélyrepülésének az okait taglalja, talán az ilyen esetek is nagymértékben közrejátszanak.

Tapasztalatom szerint ez nem egyedi probléma, ezért titkolják, és húzzák rosszindulatú pervitellel az ügyet, nehogy tovább romoljanak az amúgy is lesújtó statisztikák.

Válaszára várva maradok kiváló tisztelettel: Ferenc

Kedves Ferenc!

Autóipari kapcsolatainkat végigzongorázva mi is azt tapasztaltuk, hogy nem könnyű légzsáknyitási határértékekhez jutni. A témának utánajárva azonban érdekes adatokba és összefüggésekbe botlottunk, melyeket – anélkül, hogy a konkrét ügyet, vagy a Suzuki képviselőjének eljárását minősítenénk – szívesen megosztjuk Önnel.

Ütközésnél rendkívül rövid úton viszonylag nagy sebességről kell lelassítani a vezetőt és az utasokat álló helyzetre. Ha az átlagos autó gyűrődőzónáját egy méternek vesszük, és ehhez jóindulatúan hozzáadunk még fél métert (a fej és a kormány távolságát), még mindig csak másfél méternél tartunk. Ez az az út, amit az ember teste egy-két tizedmásodperc alatt megtesz, miközben a sebessége nullára csökken. A fizika kérlelhetetlen törvényeiből 100 km/h sebességnél a nehézségi gyorsulás körülbelül hatvanszorosa, azaz 60g adódik, ez az első meglepő adat.

A második, hogy a hetvenes években végzett kísérletek szerint egy egészséges felnőtt ember egészen rövid ideig képes elviselni ekkora gyorsulást is. A légzsákokkal kapcsolatos első előírások 60g maximális gyorsulást még elfogadhatónak (értsd: túlélhetőnek) tartottak – hangsúlyozottan nem tartósan, mindössze néhány ezredmásodpercig.

Néhány ezredmásodpercig elképesztő gyorsulásokat is képes az ember túlélni. Sokáig azonban nem
Néhány ezredmásodpercig elképesztő gyorsulásokat is képes az ember túlélni. Sokáig azonban nem

Öv és légzsák híján az ember teste az ütközés elején egy darabig nem lassul, hanem megtartja egyenes vonalú egyenletes mozgását, majd hirtelen, több száz g lassulással csapódik a kormánynak, a műszerfalnak, vagy a szélvédőnek. A légzsák és az öv szerepe, hogy a rendelkezésre álló rövid út és rövid idő alatt egyenletesen lassítsa a bent ülőket, elkerülve a 60 g-nél nagyobb gyorsulási csúcsokat.

73 km/h fölött ne menj betonfalnak lassítás nélkül

Jó tudni, hogy ha maga az autó átlag 60 g-vel lassul (ez történik például 108km/h sebességgel a betonfalba csapódva), akkor semmilyen öv és semmilyen légzsák nem képes a kritikus érték alá csökkenteni a terhelést. Sőt a 108km/h-hoz tartozó 60 g is csak elméleti érték: ha a számításhoz figyelembe vesszük a légzsák nyitását eldöntő algoritmus működési idejét (durván 10ms) és a felfúvódáshoz szükséges további 30ms-ot, akkor (mivel még rövidebb idő áll rendelkezésre a test lelassításához) 73km/h az az elméleti határ, ami fölött nem valószínű a túlélés. Legyen bármilyen embléma az autó elején és legyen bármilyen merev az utascella: 73km/h fölött a betonfalba csapódva valószínűtlen a túlélés. Újabb érdekes adat.

Ha nem betonfallal, hanem egy másik (álló) autóval, netán vaddal ütközik az ember, valamivel jobb esélyei vannak. Az alábbi ábrák a járműre ható gyorsulást mutatják 40 km/h-s sebességnél, különböző „ellenfelek” mellett. Ez alapján talán nem túlzó az a feltételezés, hogy talán valahol 5-10 g gyorsulás környékén nyílhatnak a lufik.

Az autó lassulása 40 km/h sebességgel különböző tárgyakkal ütközve
Az autó lassulása 40 km/h sebességgel különböző tárgyakkal ütközve

Nincs könnyű helyzetben az a fejlesztőmérnök, aki ezt a határértéket belövi, hiszen a légzsák robbanása önmagában bizonyos rizikót jelent a bent ülőkre nézve. Különösen a nem előírásszerűen feszes vigyázzban, hátradőlve utazók szerezhetnek apróbb-nagyobb sérüléseket a légzsák robbanásakor, és a több lufi egyidejű felfúvódásakor keletkező hirtelen túlnyomás is okozhat problémákat. Nem beszélve a felháborodott kuncsaftokról, akik joggal dühöngenének, ha minden apró-cseprő koccanásos baleset után a színre fújt lökhárító mellett az autó árával megegyező értékben az összes eldurrant légzsákot is cserélni kéne.

Vagy vegyük például azt az esetet, amikor százas tempóval vaddal ütközik az ember: rövid ideig intenzív a lassulás, de ha a túl alacsony határérték miatt szükségtelenül durran a légzsák, a következő pillanatban az autó hatvanas-hetvenes tempóval, és cselekvésre képtelen, kába sofőrrel gurul az út menti fák felé. A probléma egészen biztosan összetettebb, mint amilyennek első ránázásre tűnik, és minden bizonnyal a légzsák-nyitó algoritmus sem egyetlen határértékből áll.

Dummy fejére ható gyorsulás övvel, zsákkal, és nélkülük
Dummy fejére ható gyorsulás övvel, zsákkal, és nélkülük

Megint csak a konkrét eset ismerete nélkül, pusztán elvi síkon szükséges kitérni arra is, hogy az autó sérülésének nagysága és az ütközés közben fellépő gyorsulások között nincs szükségképpen szoros összefüggés. Egy egészen lassan guruló betonkeverővel is lehet totálkárosra törni egy kisautót anélkül, hogy közben a bent ülők számottevő gyorsulásnak lennének kitéve. A deformáció jellegéből azonban megbecsülhető a gyorsulás: ez ügyben az igazságügyi szakértő állásfoglalását tekinteném irányadónak.

Ha elfogadjuk a szakértők által meghatározott 6-7g-s gyorsulást, akkor két eset lehetséges. Az egyik szerint nagyobb volt a légzsákvezérlőben tárolt határérték, minden kifogástalanul működött, és az „egészséges” felnőtt által még gond nélkül elviselt terhelés okozott az Ön várandós feleségének súlyos sérülést.

A másik változat szerint kisebb volt a határérték, de valami nem működött megfelelően. Borzasztó nehéz az ilyesmit bizonyítani (lásd: gyorsuló Toyoták esete), de az alkatrészek részletes, független szakértők általi vizsgálata elvileg fényt deríthet erre is. Kérdés, hogy érdemes-e időt, pénzt és energiát fektetni egy ilyen szélmalomharcba, és akkor még mindig bizonytalan, vajon ebben a helyzetben megítél-e a bíróság kártérítést egyetlen hibás alkatrész miatt.

A második baleset kapcsán, ha jól értem, arra céloz, hogy esetleg nem egyedi esetről, hanem sorozatos műszaki hibákról, netán hanyagságról, vagy valamiféle eltussolt összeesküvésről lehet szó. Ezt szintén nem könnyű bizonyítani, de hazánkban épp elég Suzuki fut ahhoz, hogy egy ilyen jellegű szériahiba előb-utóbb a felszínre kerüljön, ha valóban létezik.

Balesetmentes közlekedést és jó egészséget kíván Önnek és szeretteinek:

Gulyás Gusztáv

Az izmos Citroën esete a kötelezővel

2011 február 26., 15:14 Módosítva: 2011.02.26 15:14

Tisztelt Totalcar!

Nem tudom melyik "részlegnél" kellene érdeklődnöm a problémámmal, amiről most már nem tudom elképzelni, hogy másokat ne érintene.
2006-os Citroën Berlingo 1.4i Multispace benzines személygépkocsink van, amit 75 lóerős (55 kW) motorral vásároltunk, elvileg. A forgalmiba ugyan 65 kW van bejegyezve, de ezt csak a teljesítmény alapú biztosítás számításakor vettem észre, mivel a kötelező kalkulátor szerint sincs ilyen teljesítményű motor csak 55 kW-os. Hibás a bejegyzés a forgalmiba, gondoltam.

A rádióban akkoriban azt hallottam nem kell vele foglalkozni, több százezer hibás forgalmi lehet, a biztosítók tolerálják a hibákat és a központilag megkapott adataik alapján a helyes teljesítménnyel fognak számolni, nem kell ez miatt forgalmit cserélni. Mivel 65 kW-os teljesítményt meg sem tudtam jelölni, halálos nyugalommal bejelöltem a (szerintem is) valós 55KW-ot. A biztosítótól viszont jött az emelt díj, és a magyarázat BM adatuk szerint 65 kW-os az autó, cseréljek forgalmit ha nem felel meg az ár. Okmányirodából küldtek a Közlekedési Felügyelethez műszaki adatlapért, ahol értetlenül fogadtak: - Ki mondta, hogy rossz az adat? 65 kW-os az autó, 55 kW-os benzines motor nincs is ezen évjárat környékén! Itt már elvesztettem a fonalat, és itthon megnézve az interneten is 75 Le-55 kW-os motorról szólnak az írások, ahogy én tudtam. Tudnának valami választ adni erre a nonszensz anomáliára, ami nekem jelenleg 4000 forintos felárat jelent az értetlenségen kívül? Hogy lehet, hogy egy 75 lóerősnek árult autót a Közlekedési felügyeletnél másként tartanak nyilván?


Várom válaszukat:
Köszönettel: Viktor

Kedves Viktor,

az egyszerűség kedvéért megkérdeztem a Citroën Hungáriától, ők már csak tudják, hány lóerős/kilowattos az autó, amit árulnak. Bár én is megesküdtem volna a 75 lóra.

Ön egy hiba áldozata. A Citroën válasza ugyanis a következő:

65 kW teljesítményű Citroën Berlingo 1.4i nem volt, csak 55 kW-os. Viszont egy korábbi típusbizonyítvány valóban 65 kW-al került kiadásra. Ez elírás. A magunk részéről annyit tudunk tenni, hogy a minket megkereső ügyfeleknek hivatalos, alvázszámra kiadott igazolásban nyilatkozunk az 55 kW teljesítményről.
Azaz be kell szerezni egy ilyen igazolást, és elkezdeni a hivatalos eljárást. Csak arra vigyázzon, nehogy többe kerüljön, mint amennyit megspórol a kötelezőn, ha mondjuk el akarná adni. Ugyanis, nemcsak a forgalmiját kell lecserélni hatezerért, hanem a törzskönyvet is ugyanennyiért. És azt ugye nem gondolja, hogy eltekintenek a fizetéstől?

Üdvözlettel:

Papp Tibor

Újabb cifra NKH-s történet

2011 február 23., 18:23 Módosítva: 2011.02.23 18:23
7

Tom micrás sztorija sokakat megindított. Lacié talán annyiban különbözik, hogy itt az NKH tévedése extra pénzébe került az autó tulajdonosának. Igaz, nem nagy összeg, de felteszem, a teljesen vétlen illető amúgy nem begyújtósnak használta volna az ezreseket.

Feladó: Laci

Címzett: Papp Tibor

Dátum: 2011. február 17. 18:39

Tárgy: Ha levesz az NKH 70 rugóval...

Szia,

nekem is van egy hasonló cifra történetem az NKH-val, ez még 2009-ben esett meg...

Az a lényeg röviden, hogy van egy haveromnak egy Ford Explorer-je (ugyebár amerikai autó). Namármost, ennek bizony AF-es motorszáma van (mint ugyebár minden itthon forgalomba helyezett amerikai autónak), hiszen eredetileg, gyárilag nincs semmilyen motorszáma. Még motorkódja se biztos, én legalábbis nem találtam sem a neten, sem autodatában, sem sehol a motor egyértelmű típusazonosítására utaló motorkódot.

Nincs azzal semmi baj, hogy AF-es egy motor, leszarjuk ugye. Nadeám az történt, hogy műszaki vizsgán a Mozaikban rettentő fejvakargatás kezdődött, hogy vajon miért AF...

Az, hogy a mozaikutcában dolgozó emberek (és itt nem csak a vizsgabiztosokra gondolok, pedig nekik is elméletileg gépjárműipari szakmérnöknek, vagy minek kéne lenniük, hanem az osztályvezetőre is, aki később még a ritka nagy gyökérségéről is tanúbizonyságot tesz) annyira felkészületlenek és dilettánsak, hogy nem tudják, hogy azért AF, mert nincs saját száma a motornak, az egy dolog...

Na mindegy, keresgélik az AF plakettet, amit az autó forgalomba helyezésénél bizony ők kellett, hogy felrakjanak ugyebár, de hát fingjuk sincs, hogy hova rakhatták... meg különben is, aszongya az igazgató, aki közben lesétált "hozzáérteni", hogy sokszor a kesztyűtartóba rakják, mert a motorra nem tudják felrögzíteni (miért is nem tudják felrögzíteni?). Na mindegy.

Az is nonszensz, hogy arról semmi dokumentáció nincs megőrizve, hogy annak idején (nem olyan régen, 2000-ben) ki, mikor, hol, hogyan és hová helyezte el a motoron a szóban forgó AF plakettet.

Na mindegy, úgy döntenek, hogy biztos leesett a plakett az idők során. Mondom, ok, leesett, tegyenek rá újat, elvégre nem változott semmi, ráadásul a plakett kiadásakor is olyan rettentő kreativitásról tettek tanúbizonyságot, hogy az AF motorszámot úgy bírták képezni, hogy a két AF jel közé beírták az alvázszám utolsó három betűjét és 5 számát... Gratulálok. Egészen pontosan így nézett ki a motorszám:

AF YUBxxxxx AF (az YUBxxxx az alvázszám vége egyébként, a weben a VIN dekódolók hegyeiben meg lehet tudni, hogy melyik betű mit jelent).

Á, azt nem lehet, már nem adnak ki AF-et, megszűnt, most az van helyette, hogy beírják a motorkódot. Mondom, motorkód se nagyon van. Az van, hogy 4.0 V6 SOHC. Nem, nekik van. Ránézek az adatlapra, motorkódnak beírták azt, hogy FYUB. Tehát kiválasztottak 4 betűt találomra a régi motorszámból... Gratulálok, ennek így megint nincs semmi értelme, ráadásul, mivel az adatlapon változott ez-az, lehet csinálni új forgalmit és törzskönyvet, 12 ezer akárhányszáz forintért.

Na most akkor tisztázzuk:

Mi miatt állt elő az a helyzet, hogy a tulajdonosnak x ezer forintot ki kell fizetnie új papírokra? Mert az AF motorszám nem olvasható. Miért nem olvasható? Mert a Mozaik utcában képtelenek megoldani azt, hogy egy plakett 9 évig ottmaradjon, ahová rakták.

Tudod, láttam öreg Land Rovereket, 35-40 éves példányokat, amiket nem kímélt az élet, és valahogy mégis rajtuk volt az összes plakett, amit a gyárban odaraktak rá, tehát nem megoldhatatlan.

Ha a Mozaiknak nem megy, akkor csak egy dologra tudok gondolni: Technikailag, műszakilag felkészületlenek, alkalmatlanok arra, hogy a rájuk kirótt feladatokat el tudják végezni.

Hogy lehet, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság alkalmatlan a munkájára? Hogy fordulhat ez elő??? Miért nincs semmi felelőssége a munkájáért???

Miért a tulajdonosnak kell megfizetni az ő alkalmatlanságukat?

Másik szál: elkezdtem utánajárni, hogy miért AF-es a motorszám (akkor még nem tudtam, mint Pelikán József, hogy azért, mert nincs neki semmilyen motorszáma).

Elmentem Szentendrére, a Ford-hoz, ott találkoztam egy figurával, nagyon korrekt ürge volt, le a kalappal előtte. Petneházi Tamásnak hívják, homologizációs koordinátor a Fordnál. Beszélgettünk egy kicsit, majd adott egy igazolást.

Nagyjából ez a szövege:

Ezúton igazolom, hogy a blabla alvázszámú gépkocsi gyárilag nem rendelkezekik motorkóddal (megjegyzés: lehet, hogy csak elírta, de érdekes, hogy itt motorkódot ír, és nem motorszámot)

Magyarországi forgalomba helyezés esetén AF azonosító számot kapott.

A jelen igazolást a blabla alvázszámú gépkocsira motorkód megállapítás végett, a kerületileg illetékes okmányirodához / NKH-hoz benyújtandó dokumentáció részeként adtam ki. A fenti adatok a gépkocsi gyárelhagyási állapotát tükrözik.

Namármost, asszem ez így értelmes.

A fentebb említett osztályvezető a mozaiknál másnap ezzel a papírral nagyjából a seggét törölte ki, olyan hangnemben nyilatkozott mind a papírról, mind Petneházi úrról, hogy erősen viszketett a tenyerem, hogy beverek neki egyet. Arrogáns volt, bunkó (ami nem meglepő, hiszen mindannyian tudjuk, hogy rendre azt képzelik magukról, hogy MINDENKINÉL MINDENT jobban tudnak, még magánál a Ford-nál is jobban tudnak mindent a Fordokról, legalábbis szerintük... vajon akkor miért nem tudták, hogy nincs gyárilag motorszáma?).

Van aztán az egész sztorinak egy másik vetülete is, ami már csak elviekben kapcsolódik a történethez... azon gondolkoztam el, hogy vajon miért nem vonnak itthon felelősségre senkit sem? Miért lehet, hogy a felrögzítés trehánysága miatt leesik a motorszám plakettje, és ennek nincs felelőse, az ebből származó anyagi veszteségeket a tulajdonos kell állja?!

Laci

Flottaautó visszatekerve, híd lezsírozva jó?

2011 február 16., 09:39 Módosítva: 2011.02.16 10:56

Mai publicisztikai cikkünkhöz kapcsolódik egy régi olvasóilevél-özön, ami most épp, ide időszerű. 2009 végén kaptuk a maileket, és nem egyet. Íme:

Kicsi a világ, Peugeot 306-os tesztünk alanyát többen régi ismerősként üdvözölték. Illetve, lehet, hogy a T-csoport ilyen nagy.

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: István

Dátum: Thu, 12 Nov 2009 9:34

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Tibor!


A bemutatott 306-osnak a kisebb koccanása az volt vagy 3, mert ez a kocsi a T-mobilé volt. Van olyan példány is köztük, ami már 2x volt gazdasági TK.
Én inkább vennék egy fapados változatot mint ezeket. Ha gondolja, a Peugeot Fábiánnál a Jászóvár utcában voltak szervizelve folyamatosan. A karosszéria munkák pedig a budaörsi szervizükben.

Tisztelettel: István.

És jött még egy, szintén a régi ismerősök közül:

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: Csaba

Dátum: Thu, 12 Nov 2009 8:48

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Tibor Úr!

Egy kis adalékinformáció a cikkéhez: Ez az autó a T-Mobile
flottaállományába tartozott cégautó volt. (Nem konkrétan az enyém, én a  HRZ4xx-et és a HRZ4xx-et birtokoltam). De ezzel a felszereltséggel és a motortérben lévő utólagos riasztó típusából ítélve 100%-os biztonsággal állíthatom, hogy nem tévedek. Ezeket az autókat a Peugeot Fábiánnál szervizelték (Bp. Jászóvár u.1.) és 180-200eKm futás után, flottában értékesítették őket. Érdekes az órában lévő 90eKm. Sőt vicces.

Amúgy a cikke kiváló, tökéletesen egyetértek a megállapításaival,
tudom mit beszélek, több, mint fél millió kilométert vezettem ezt a
típust.

üdv;

Csaba

Nem szeretek belemenni a cikkcsinálás részleteibe, de idekívánkozik egy belső infó. Ezt az anyagot már hónapokkal ezelőtt felvettem, és többek között azért nem is írtam a konkrét autó áráról (ahogy szoktuk), mert nem volt neki. Tekintve, hogy ott használta valaki szolgálati járműként. Azt pedig nem hiszem, hogy bárki a dolgozók hangulatának javítása érdekében tekergetné vissza a számlálókat az Autocitynél. Az viszont megérne egy tanulmányt, hogy a cégek által levetett autók egy gyors tulajdonosváltás után harmadolt futásteljesítménnyel tűnnek fel a piacon. Gondolom, mindenkinek vannak hasonló sztorijai. Ne legyünk naivak, tízből minimum kilenc használt autót visszatekertek. Persze az ember sajátja mindig kivétel, de a többi kilenc emberé nem.

A másik dolog, egy profi 306-osos klubtag hívta fel a figyelmemet egy tévedésre. Nevezetesen a hátsó híd felújításának költségeivel kapcsolatban.

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: Rózsahegyi Róbert

Dátum: Thu, 12 nov 2009 7:34

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Szerkesztőség!

Azért írok, mert elolvastam a 306-os cikküket! Egész korrekt, viszont amit a hátsó hídról írnak, az nem igazán fedi a valóságot!!! A híd nagyon használattól függően megy el (volt akinek 100eKm alatt halt meg, de van aki már közel 200eKM-et ment el vele és még nem nyúlt hozzá!!! A 2. eset az saját tapasztalat, csak tárcsafékre váltás miatt cseréltem hidat, a régit meg elraktam tartalékba, mert hibátlan!)

A híd felújitása 55-110eFt közt áll meg, függően, hogy csak csapágyazni kell vagy kompletten felújitani...)

Egészen pontosan Andorék foglalkoznak francia híd szervizeléssel (olyan szinten profik benne, hogy mai napig járnak márkaszervizek alkatrészért hozzájuk).

Üdv

Rózsahegyi Róbert

Admin

www.306klub.hu

Köszönjük az infót, nyilván a híd élettartama függ a használat módjától – nem is állítottam az ellenkezőjét –, ezért lenne hasznos megtenni azokat a karbantartási köröket, amit a Peugeot-szerelő javasolt. Ez a tuti, de ezek szerint lehet hazardírozni egy kicsit, aztán meg elpasszolni a kocsit olcsón, amikor már nagyon kivan a hátsó futómű. Hát, én legalább megpróbáltam rávezetni a Peugeot-s társadalmat a rendszeres zsírozás hasznosságára, de ha ennyire olcsó felújítani, minek is?

Kátrány Dzsoni hazavágja az A5-öst

2011 február 15., 17:52 Módosítva: 2011.02.15 19:02
3

Feladó: Norbert

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. február 15. 0:26

Tárgy: Benarrow

Szia Robi!

Norbert vagyok, Németországban az Opel "szent" városában, Rüsselsheimban dolgozok egy étteremben. Ma délben is dolgoztam, és amikor kinéztem a parkolóba egy autó nagyon kilógott a sorból. Első ránézésre rávágtam,hogy Bentley, de valami furcsa volt a formájában. Kimentem a parkolóba közelebbről megnézni, és a BENARROW felírat volt rajta.azt gondoltam, hogy mivel benne van a BEN szótöredék, meg hasonlít is a Bentley-re akkor talán valamiféle gyári tuning gép lehet, bár még soha nem hallottam róla, bár lehet csak én vagyok tudatlan. Visszamentem dolgozni, és próbáltam kitudakolni, hogy ki van ezzel a szépséggel. A végén kiderült, hogy 2 német autós újságíró "kollégátok" volt vele, épp tesztúton, és hogy állítólag ezt a típust még csak most fogják a Genfi autószalonon bemutatni. Egyébként egy német cég készíti állítólag ezt a márkát.

Ti mit tudtok erről az autóról, ez tényleg ennyire valami új, vagy csak én nem hallottam még róla?

Sajnos csak 1 képet tudtam róla csinálni, de a valóságban sokkal szebb, tekintélyesebb autó mint a képen. Árad belőle az erő, az elegencia és a tökéletes luxus. A hangja pedig.....őrületes:)

Üdv nektek!

Norbert
hűséges Totalcar olvasó

Kedves Norbert,

Kicsit irigykedünk rád, hiszen egy annyira kis szériás sportautót láttál és fotóztál, hogy egyenesen csak egy van belőle. A Totalcar hírszerkesztőjének ingerküszöbét nem is ugrotta meg az autó, de az Origón is olvashatsz róla egy tavaly júliusi hírben, itt. A plusz röhej a dologban az, hogy annak idején, amikor mi megírtuk, még Benerónak hívták magukat, ezt pedig még a gugli is benyelte, ezért nem találtuk meg idevonatkozó hírünket. Pedig naná, hogy megvolt! Katt a linkre, ott a hibátlan....ööö...szépség.

Így viszont, hogy immár bizonyítást nyert az autó létezése, mi is megnézzük, mi a manó ez.

Ha videomegosztókon keresel a Benarrow névre, találsz is egy gyári videót, ami érdekes módon ugyanazt az autót mutatja be, amit fotóztál, legalábbis ha hihetünk a rendszámnak.

A Bentleyhez tehát nincs köze a Benarrow-nak, hiába van az orrának olyan furcsán angolos, Rover 75-ös, vagy akár Bentleys hangulata. Ráadásul ha csak a te képedet nézzük, és mondjuk ezt egy internetes használtautó-oldalon találjuk, kapásból arra gondolunk, hogy az autó törött volt. Az illesztések össze-vissza mennek, a motorháztető hézagai elöl nagyok, aztán csökkennek, a frontlemez is elég csálé.

A korabeli fotókon még úgy néz ki, mintha egybébb volna, ezek szerint tehát vagy koccantak a prototípussal, vagy az eredeti képeket retusálták, esetleg kissé szétrázódott a jármű a mindennapos használatban.

Szerkesztőségünk szokatlanul egységes álláspontja szerint vétek egy Audi A5-öshöz nyúlni, ami gyári állapotában épp elég szép. A Benarrow orrán látható logo a gyártó Benninghoven cég múltjára utal: az 1909-ben Otto Benninghoven által alapított vállalat eredetileg fogaskerekek és szerszámgépek gyártásával foglalkozott. A Benninghoven máig családi vállalkozás, volt, amikor egyszerre három generáció, Eric, Bernd és Rolf Benninghoven szerepelt a vezetőségben. Az 1950-es években megjelent a cég repertoárjában az ipari kemencék gyártása, később beszálltak az aszfaltiparba is, és a ma már 800 alkalmazottat foglalkoztató Benninghoven Angliában is rendelkezik gyárral. Egy ilyen sikeres cégtől nehéz lenne elvárni, hogy a sikeres termékfejlesztés mellett ízlésük is legyen. De 2009-ben méltó módon kellett megünnepelni a centenáriumot, hát csináltattak egy saját autót. Illetve átalakíttattak egy Audi S5-öt, 4,2-es V8-as motorral. Ennek ellenére nem tudjuk elképzelni, hogy bárki megvenne egy ilyet, úgyhogy kérjük, mindenki jegyezze meg a rendszámot, és figyeljen, hátha mégis megindult a sorozatgyártás.

Hogy állunk a szavazással?

2011 február 15., 17:45 Módosítva: 2011.02.16 12:00
38

Angéla küldött nem is olyan rég egy köremailt azoknak, akik aláírásgyűjtő helyként regisztráltak, mondják meg, mekkora mennyiség pihen náluk. A 475 megszólítottból 69-en válaszoltak, és neveztek megy egy számot. Angéla végzettségét tekintve közgazdász, így nem okozott neki nehézséget, hogy átlagoljon. Ennek értelmében pedig a 475 aláíróhelyen átlagosan 48 aláírás van. Hogy akkor ezt most kezeljük optimistán, és szorozzuk fel a 48-as átlagot a 475 aláíróhellyel? Mert az akkor 22 800, plusz a 9500 a szerkesztőségünkben, az 32 300, nem is rossz. Vagy legyünk pesszimisták, és induljunk ki abból, hogy akik egy emailre sem válaszolnak, azok szarnak a gyűjtésre is, és valójában szinte egy sincs náluk? Esetleg gondoljunk bele, hogy egy kürtőskalácssütő, fogorvos, vagy kocsmáros nem nagyon foglalkozik az emailezéssel, hanem süt, fúr vagy csapol, és akkor van még egy óriási mennyiségű szavazat, ami majd az utolsó héten érkezik be?

Na, hát így válaszoljon az ember a Hogyan állunk a szavazással? – kérdésre. Sokan írják, hogy tegyünk ki egy számlálót, amin követhető az állás, de ez sajnos ilyen: a rosseb tudja, hogyan állunk. A helyzetet bonyolítja, hogy egy hete már a MOL benzinkutakon is lehet aláírni, ami az aláíróhelyek számát 799-re növeli. MOL-kútról egyáltalán nem jött vissza semmilyen visszajelzés. El tudom képzelni, hogy egy ekkora gépezet nehezen lendül be, a motorkereskedések nagy részének is hetekbe került, mire felfogták, miről van szó. Én ma mindenesetre úgyis elmegyek tankolni, és akkor majd szúrópróba-szerűen csekkolok egy MOL-kutat, ugyanerre biztatnám a nyájas olvasót is.

Bónuszként pedig kérem, fogadják szeretettel az egyik legfrissebb borítékot, ami a boldog kis mediterrán országból, Izraelből érkezett, és nyolc magyar állampolgár aláírását tartalmazta.

B125 – Miről szól a kezdeményezés?

Hiába modern és környezetbarát az 50 köbcentis robogó, ha a hivatalosan 45 km/h-ra korlátozott végsebességével inkább mozgó forgalmi akadály, mintsem valóságos ingázási és közlekedési alternatíva.

Európa számos jól motorizált országában – feltételekhez kötve – érvényes a szabályozás, ami megengedi, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőek legyenek a 125-ös, legfeljebb 11 kW-os robogók és motorkerékpárok. Az ottani a döntéshozók felismerték, hogy a nagyvárosi dugók nemzetgazdasági léptékkel is mérhető károkat okoznak azon túl, hogy tönkreteszik milliók életét és egészségét.

Itt az idő, hogy Magyarországon is rendezzük a helyzetet. A várt hatások között szerepel a segédmotoros kerékpárok és a most rendszám nélküli motorok biztosítási hátterének rendezése, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági ellenőrzésük lehetővé tétele, és a modern, környezetkímélő motorkerékpárok üzembehelyezése.


B125 – népi kezdeményezés nagyobb térképen való megjelenítése

Amennyiben listánkon nem talál a lakóhelyéhez közel egy létesítményt sem, ide kattintva letöltheti a domumentumot. A kinyomtatott, majd kézzel kitöltött aláírási ívet elpostázhatja címünkre (Totalcar.hu Informatikai kft, 1033 Budapest, Flórián tér 1.). Kérjük, a borítékra írja rá, hogy 125.

Várjuk azon helyek – boltok, kereskedések, klubok, szórakozóhelyek, stb. – címét, ahol szintén szeretnének részt venni a gyűjtésben.