RSVPTC

2018 január 23., 16:02 Módosítva: 2018.01.29 06:17
344

Csaba elégedett CVT-váltó használó, és ezt nem félt elmondani. És milyen jól tette, hiszen valóban van jó pár szempont, ami alapján a CVT jó választás lehet. Az autózást, vezetési élményt szerető, és az autókban ilyesmit kereső emberként az újságírók általában nem kedvelik ezt a megoldást: elveszi a motor felpörgésének élményét, a történésekben való részvétel semmihez sem hasonlítható hangulatát és a váltó és a kuplung összehangolt működtetéséből fakadó örömöt. De Csabának is vannak érvei, nem is rosszak, olvassák csak.

IMG 0732

Feladó Csaba

Címzett Tóth Zoltán

Dátum 2018. január 13. 12:00

Tárgy Igazságot a CVT váltónak!

 

Kedves Zoltán!

Rendszeresen találok a Totalcaron CVT-vel kapcsolatos megjegyzéseket, véleményeket. Általában nem túl jókat. Legutóbb a Honda HRV-t bemutató cikkedben akadtam ilyenre. Ezt kompenzálnám egy rövidke írással: Igazságot a CVT-váltónak!

Hogy jut az ember egyáltalán oda, hogy fokozatmentes váltóval szerelt autót vásárol? Nem úgy ébred fel reggel, hogy kell nekem egy CVT-vel szerelt autó. Sok évnyi dízelezés után benzines Avensist kerestem évi 40 ezer km futáshoz. Először kézi váltós Avensist próbáltam ki. Az elektromos fojtószelepnek köszönhetően lassan és kelletlenül pörgött fel a motor, míg a váltó nehezen vette az egyes és hatos fokozatokat a kifejezetten alacsony futásteljesítmény ellenére. Tehát próbálsz elindulni, de sem a fordulatot nem tudod kellően szabályozni, sem a sebességbe rakást nem tudod kellően időzíteni. Ezzel a kombinációval szenvedés volt minden elindulás, és vezetési élményről sem lehetett beszélni. A random tengelytörésről ne is beszéljünk, amit a hatsebességes Toyota váltó - a váltószerelő ismerősöm szerint - elő tud adni.

Eljött hát a CVT ideje. A hátrányait anno Papp Tibi leírta a tesztben. Kimaradt viszont, hogy használhatóvá teszi a modern autókhoz szokott emberek számára a szívómotort. Aki hozzászokott a turbós nyomatékhoz, az az európai méretű szívó benzinmotort gyengének fogja érezni, mivel nem pörgeti. A CVT ezt a háttérben megoldja, ezért erősnek tűnik az autó szívómotorral is.

Elcsépelt, hogy az optimális fordulatszám miatt jó a fogyasztás. Amire kevesen gondolnak, az az ebből adódó menetkomfort. Városban el lehet járkálni ezres fordulaton, autópályán óra szerinti 140km/h-nál pedig 2500 alatt marad a fordulatszámmérő. Nem egy turbós benzines illetve dízel ennél sokkal többet forog, és ebből adódóan lényegesen hangosabb. Kézi váltóval ráadásul túl lennénk a 4000-es fordulaton.

Tehát a CVT-nek köszönhetően halk és kényelmes utazóautót kapunk. Ha megindulni támad kedvünk, akkor azonnal, de rántás nélkül felugrik a fordulat, és rendelkezésünkre áll az erő. Te döntesz: halkan, kulturáltan siklasz, vagy üvöltve sprintelsz. Időben mindez lényegesen rövidebb, mint a turbólyuk kivárása.

Meg kell érteni, hogy nem gázpedál van az ilyen autóban, hanem lineáris teljesítménypedál minden előnyével és hátrányával. Ha valaki viszonylag modern, de szívó benzines autó szeretne, annak a CVT valós alternatíva lehet. A hipokrácia elkerülése végett hozzáteszem, hogy könnyen beszélek, hisz bármikor csapathatok egyet a 30 éves, kéziváltós Corollámmal.


Üdv,

Csabi

2018 január 22., 15:38 Módosítva: 2018.01.26 06:24
74

Kaptunk egy érdekes kiegészítést a hétvégi tetőcsomagtartós poszthoz, egy szempontot, ami talán jobban fáj az érintett felhasználóknak, mint a fogyasztásnövekedés. Te is fent hagytad a csomagtartót állandóra? Akkor vedd elő az autód használati utasítását, lehet, hogy meglepődsz majd. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 16., 14:39 Módosítva: 2018.01.18 09:27
298

Amikor néhány napja megjelent a 6+1 ok amiért elegem van a primkó autóhirdetésekből című cikkem, biztos voltam benne, hogy eladók és vevők is hallatni fogják a szavukat és az érdekesebb levelek után még árnyaltabb képet kapok a használtautó-piac működési logikájával kapcsolatban.

Örülök az enyémtől eltérő véleményeknek és jó, ha sikerül értelmes gondolatokat felsorakoztatni a meglévők mellé. Bár sok levelet kaptam, hármat választottam ki. Az egyik írója megmutatja, mi mindent ír bele eladó Opel Astrája hirdetésébe, másvalaki már megpróbált őszinte lenni, de nem jött a vevő, míg egy harmadik olvasónk reményt vesztve keres egy nem szétberhelt, vagy korábbi balesetekből helyretákolt Lexus IS200-at. Egyelőre sikertelenül.

Azt érdemes felfogni a mostani, hazugságokra és illúziókra épülő helyzetben, hogy mindezt magunknak csináljuk és a részleges vagy teljes őszintétlenség elsősorban a következmények hiánya miatt vált általánossá. Azért tehát, mert tömegek nincsenek tisztában a vásárlói jogaikkal, vagy az eladói kötelezettségeikkel. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 8., 17:51 Módosítva: 2018.01.12 17:44
896

Meglehetősen nagy érdeklődés, és annál is nagyobb kommentcunami övezte a vasárnap megjelent, "Nincs autószerelőd? Nem is lesz" című posztunkat. Én csak hátradőltem, és néztem, ahogy a kommentelők szépen még jobban kibontják a témát (nem volt miért beleszólnom, mert 99%-ban értelmes és nagyrészt bölcs hozzászólások születtek, ezért csak jobban hozzáadott mindenki a topikhoz). Ez jó összmunka volt, a TC olvasói még mindig klassz és gondolkodó közösséget alkotnak. Hozzáteszem - nem volt moderálás, minden komment ott van, ami született (még a pocsék blogmotor miatti tévesek is - ezért elnézést kérek, nálunk is nagy hiány van IT-sekből).

Egy levél - és valamennyi közül a legakkurátusabban kifejtett - privátban érkezett, eredetileg nem is publikálásra, csak amolyan rezonálásként. Most, a szerző utólagos engedelmével közzétesszük, mert elképesztő részletességgel tárja fel a témát egy bennfentes szemszögéből.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 31., 13:28 Módosítva: 2018.01.03 06:22
4

Autós újságírónak lenni jó. Nemcsak azért, mert olyan autókat vezetünk, és olyan helyekre jutunk el, amire másképp talán esélyünk sem lenne, hanem az olvasók miatt is. Egy-egy Parkoló Parádén, vagy bármilyen más rendezvényen rengetegen jönnek oda cimbizni, kérdezik, hogy az adott tesztautó tényleg olyan borzasztó volt-e, vagy éppen miért fürödtünk be a Rulettkerék-autóval. Az internet viszont nagyon más: sokan véres szájjal támadnak a szeretett márkájukat ért kritika miatt, vagy csak mert nem szimpi nekik a szerző. Meg amúgy is, a Totalcar régen sokkal jobb volt, az újságírókban még ott volt a rakendroll. Ha már itt tartunk, a gyűlöletlevelekben is több anyag volt régen, idén már sehol mívesen elhelyezett egy tót szarputtony, csak az általános szidalmak jöttek. Azért mutatunk belőlük egy csokorral.

6294567679 e81798740c b
Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 12., 16:05 Módosítva: 2017.12.15 10:36
481

Feladó Balázs

Címzett Tóth Zoltán

Dátum 2017. december 9. 15:51

Tárgy Valami elindult, ez már félsiker!

Tisztelt Tóth Zoltán Úr!


Kellemes meglepetés számomra a ma megjelent átfogó gumiabroncs teszt. Persze, nem az eredménye miatt, mert azzal már évek óta tisztában vagyok (korábban írtam is önöknek a témával kapcsolatban, de nem reagáltak rá), hanem hogy elvégezték és dokumentálták ezt az összehasonlítást. A végkövetkeztetést (záró gondolatokat) mondjuk nem értem, de erre majd a levelem közepén visszatérek.


Bármely feladatra egy ideális eszköz megtalálása minimum két részfeladatra bontható:


  1. Az eszköz(ök) paramétereinek felmérése: ezt most elvégezték a Nokian termékcsaládra korlátozva (nagyjából ugyanilyen eredmények születnének a Good Year, Michelin, Vredestein termékcsaládokat összehasonlítva). Száraz útviszonyok között fékútban a nyári a nyerő, még nulla fokban is (ezt 15 évvel ezelőtt is olvastam már igazságügyi szakértői mérésekben). A nyirkos, jeges, hókásás úton, enyhén fagypont alatt a téli csak alig észrevehető előnyre tesz szert a négyévszakossal szemben, a nyári viszont már nem ajánlott. A mély havas és/vagy mínusz 10 fokos méréseket gondolom, még nem tudták elvégezni, de remélem, hamarosan sor kerül rá! (Nagy titkot nem árulok el, a téli gumi növelni fogja előnyét, de a négyévszakos is bőven hozni fogja egy olcsóbb vagy kicsit használt téli gumi paramétereit. A nyári pedig természetesen sehol sem lesz, bár megnéznék egy mérési eredményt mínusz 6-8 fokos, de száraz aszfalton, ami idehaza egy nagyon gyakori körülmény.)
  2. A felhasználás körülményeinek definiálása: az önökéhez hasonló összehasonlításokat már nagyon régóta végeznek (külföldi autós magazinok, autóklubok), melyek egytől egyig mindig arra a következtetésre jutnak, amire önök is: télre (=téli útviszonyokra) télit, nyárra (=nyári útviszonyokra) nyárit. :-) Ez így megcáfolhatatlan, nincs is vele probléma (főleg német magazinoknál), de idehaza azért érdemes lenne megvizsgálni, hogyan alakulnak a hőmérsékleti és útviszonyok november 1-től március 31-ig. (Nem számolva azzal, hogy láttunk már idehaza enyhe havazást októberben és áprilisban (talán májusban) is.) Nos, én ezt már korábban megtettem, minden reggel és délután rögzítettem a levegő hőmérsékletét (az aszfaltét eszköz hiányában nem tudtam), valamint az útviszonyokat (hókásás, nedves, száraz), a fővárosra korlátozva (mivel itt élek), de még nem lövöm le a poént!

Szerintem csak és kizárólag a fenti két körülmény együttes(!) kiértékelésével lehet megalapozott véleményt, döntést hozni. Ha kiegészítenék a módszertanukat a havas mérések eredményeivel, valamint az ősztől tavaszig terjedő időszak hőmérsékleti és útviszonyaival, akkor valószínűleg arra az eredményre jutnának, amire én is:


  • az esetek (~150 nap reggel és délutánja, vagyis kb. 300 alkalom) kb. 30%-ban a nyári gumi jó választás lenne (beleértve a holtversenyt is a négyévszakossal), mely eredmény elsősorban az őszi és tavaszi időszaknak köszönhető (de akadt közte december is, elvégre a magyarországi téli átlaghőmérséklet 0 celsis fok, vagyis akadnak szép számmal meleg napok is, olyankor láthatunk motorosokat, robogósokat is az utakon).
  • a négyévszakos gumi kb. 80%-ban lenne a nyerő választások egyike (hol a télivel, hol a nyárival holtversenyben, de gyakran abszolút befutóként: például mínusz 5-10 fokban, de száraz aszfalton).
  • a téli gumi pedig a vizsgált időszak maximum 50%-ában lenne jó választás (különösen a januári és februári időszakban nyerő, de ősszel és tavasszal inkább csak kényszerből van az autón (már akinek nincs gumiszerelő műhelye vagy négyévszakos abroncsa).

A fenti, összesen 160% nem elírás, hanem ennyi átfedés van a háromféle gumiabroncs és a meglehetősen enyhe magyarországi ősz-"tél"-tavasz útviszonyai között. És akkor visszatérve cikkének egyik záró gondolatára:


"Aki ennél többet autózik, vagy fontos számára a maximális tapadás minden körülmények között, cserélgesse az abroncsokat – én is így teszek, és továbbra sem érzem magam hülyének."


Elnézést, amiért most kicsit kötekedő leszek, de építő jelleggel teszem:


  • Milyen gyakran cserélgeti ezeket az abroncsokat? Mindig, amikor változnak a körülmények? (Vagy csak úgy, kétszer egy évben, amikor van szabad időpont a gumisnál?)
  • Konkrétan melyik garnitúra volt fent az előző hétvégén, amikor fagypont környékén voltunk és enyhe havazás, havas eső volt? (Remélem, nem a nyári!)
  • Milyen abroncsok vannak fent most? Plusz néhány fok, tegnap eső, ma és holnap szárazság. (Ez az az időszak, amikor a három fajta közül bármelyik megfelel.)
  • Milyen abroncsokkal vág majd neki a jövő hétre ígért +12-14 fokos, csont száraz vagy enyhén nedves utaknak? (Remélem, nem a télivel, látva a saját tesztje eredményét!)

És ez a lényeg, ami miatt írtam önnek! Hogy a "téli gumis időszakban" folyamatosan változnak a hőmérsékleti és útviszonyok, nem csak hétről hétre, hanem napon belül is (pl. reggel -3 és nyirkos, délután +8 és száraz).


Véleményem szerint az alábbiak szerint lehetne tipizálni a "felhasználókat":


  1. a konzervatív autós: van téli és nyári gumija, amiket évente 1-1 alkalommal megcserél. Mint az egyszeri panelház fűtése, ami ősszel bekapcsolnak, tavasszal pedig le, függetlenül az időjárási körülményektől. Alapvetően nincs ezzel semmi baj, csak az bosszant nagyon, hogy azt hiszik (és hangoztatják), hogy ők a maximalisták. Szó nincs róla, talán az egyik legnagyobb kompromisszumot kötik: jeges, havas utakra és röpködő mínuszokra tervezett abroncsokkal járnak a plusz 5-10-15, gyakran 20 fokban, száraz és nedves utakon, egy olyan szituációra készülve (rendes hó, jég, farkasordító hideg), amely szinte soha nem jön el (amikor pedig igen, akkor a közúti balesetek és hófúvások miatt nem fog tudni közlekedni, lásd: ~15 centi havazás március 15-én, amikből csak az olvadás és az osztrákok tudtak kiszabadítani bennünket).
  2. a felvilágosult, új utakat kereső: ő tudja, hogy a négyévszakos abroncs (amit hívhatnánk intermediate-nek is, mint a Forma-1-ben, ami "sem esőben, sem szárazon nem jó", aztán mégis használják) nem egy kompromisszum, hanem egy tudatosan létrehozott termék, amit pont a magyarországihoz hasonló éghajlatra terveztek. (Pont úgy, ahogy a félmagas szárú túracipőt: nem azért gyártanak olyat, mert nem tudnának szandált készíteni vagy mert nem maradt már nyersanyag a gyárban a magasszárúhoz. Hanem mert az a lényege, a funkciója, hogy félmagas szárú.) Aztán, hogy a négyévszakos mellé vesz-e még külön nyárit (vagy január-februárra még télit is!), az már csak pénztárca és igényesség kérdése. (Meg persze az éves futásteljesítményé, de erről majd a legvégén.)
  3. az elmebajos (fiktív kategória): "felelős" családapa, aki két kisgyerekével és feleségével vidéken laknak egy családi házban, és egy E-osztályos kombi Mercivel jár. Garázsában minden útviszonyhoz tárol megfelelő abroncsot: szöges téli gumi, sima téli gumi (és hólánc), vizes nyári gumi, semi-slick, és murvára való gumi. Autóján mindig az adott pillanatra megfelelő gumi van, csomagtartójában pedig mindig van további egy-két garnitúra gumi a várható körülmények függvényében, plusz akkus csavarozó, emelő, kesztyű, esőkabát, stb. Kora reggel indul a fővárosba, és mivel az előző napi csapadék és olvadék hajnalra ráfagyott az útra (jégpályává változtatva azt), a szöges téli gumikkal indul útnak. Egy óra, mire a mellékutakon eléri az autópályát, ahol a melegebb hőmérséklet és a sűrű forgalom miatt már nem jég, hanem csak víz borítja az aszfaltot. Hamar félre is áll egy pihenőben és gyorsan átcseréli a szöges gumikat hagyományos téliekre (Continental, mi más!). Gyorsan megy neki, hiszen rendszeresen csinálja. A fővárosban hamar elintézi a dolgait, ebéd után már indulhat is hazafelé. Időközben már kisütött a nap, mire eléri az autópályát már plusz 9 fok van és teljesen száraz az egész. Tudja, hogy a nyári gumi mennyivel jobban tapad ilyenkor, ezért félreáll egy parkolóba és átrakja a nyári gumikat. Világosban és melegben még gyorsabban megy neki. Sajnos, nincs szerencséje, mert vidéken továbbra is hideg van, valamint elkezd esni a havas eső is. Nincs más sok hátra hazáig, de a völgyben ahol lakik, hidegebb van és az utakat sem takarítják annyira, ezért kénytelen még egyszer megállni és visszarakni a téli gumikat. Nem semmi nap volt! Még szerencse, hogy a kombi Merciben elfér a sok felnire szerelt gumi. Utoljára nyáron kellett napon belül ennyiszer gumit cserélnie. A terepjárós barátai hívták meg hétvégére, éppen akkor volt a Somogybabodon a fesztivál. Onnan nem messze volt a nyaraló, azonban nyomvályús, homokos dűlőút visz a házhoz, ezért a főútról letérve felrakta a mély profilú murva gumikat. Nem volt egyszerű a Mercire való váltóméretben szereznie, és hozzávaló felniből nem is talált gyárit, de tudjuk, milyen találékony a magyar! Máris megérte a befektetést, hiszen egész hétvégén jöttek-mentek a dűlőutakon a ház és a verseny között (igen, lecsúszott néhány sör is, de a rendőr itt úgysem szondáztat). Szóval kellemes hétvége volt a régi barátokkal, de vasárnap ebéd után már el kellett indulnia hazafelé. A főutat elérve visszatette a jó kis semi-slick gumikat (Toyo R888, korábban Michelin nyáriakkal járt, de ezek sokkal jobban tapadnak, meg persze kopnak is), azonban Siófok magasságában olyan zivatarba került, hogy félre kellett állnia felrakni az Uniroyal esőgumikat. (Korábban nem volt ilyenje, csak a Michelin nyáriak, de a semi-slick mellé kellett valami.) Velence után már nyoma sem volt a zivatarnak, ezért egy pihenőben gyorsan visszarakta a semi-slickeket. Nappal, jó időben nem nagy fáradtság, bár még gyorsabban szokott neki menni, amikor nem másnapos.

Ezt az utolsó kis történetet azért írtam csak meg, hogy lássuk, mint jelent az a mondat, hogy:"fontos számára a maximális tapadás minden körülmények között, cserélgesse az abroncsokat" Ezek után remélem, már látszódik, hogy mennyire komolytalan maximalizmusról beszélni akkor, amikor egyetlen abronccsal akarjuk lefedni a jeges, a havas, a vizes, a száraz utakat -15 és plusz 25 fok között, vagy éppen a sarasat, vizeset, szárazat, homokosat +10 és +40 fok között! :-) Kompromisszumokról van itt szó, kérem szépen, az egyetlen kérdés csupán az, hogy mit áldozunk fel és miért cserébe. Ennek eldöntéséhez pedig nagyon hasznos az önök által is elvégzett teszt, melyhez őszintén gratulálok (a 7 fokos bullshit ledöntéséhez szintén)!


Végezetül három gondolattal szeretnék még hozzájárulni a munkásságához (ezekből az első kettő annyira saját, hogy sem itthoni, sem külföldi írásokban nem találkoztam még vele):


  1. Néha előfordul, hogy egy átfogó gumiabroncs tesztbe beraknak egy használt abroncsot is. Ezek eredményéből azt lehet leszűrni, hogy egy prémium kategóriás használt abroncs 4 éves korára (akár 70%-os állapotban is) annyit veszít a képességeiből, hogy már csak egy középkategóriás új abroncs teljesítményét hozza. Nyári gumiról lévén szó, itt nem a profil kopása, hanem az öregedése az elsődleges probléma (motorosként is tapasztaltam már, hogy 2-3 év után mennyire megkeményedik az új korában puha abroncs). Ha valaki két garnitúra (mondjuk téli és nyári) gumival jár, akkor évi 15-20 ezres futásteljesítmény mellett 6-8 évig használ egy-egy garnitúrát, mire lecseréli azokat. Ha ugyanez az autós ugyanilyen futásteljesítmény mellett csak egy garnitúra négyévszakost használ, akkor 3-4 évente le fogja cserélni. Ezáltal nem csak, hogy mindig újszerű (=nem rugalmasságát vesztett) gumikkal fog közlekedni, hanem ráadásul folyamatosan a legújabb generációs, legújabb fejlesztésű abroncsok lesznek az autóján (ez szintén nagyon fontos dolog!).
  2. A mostani autókat nem ismerem, de nem is olyan régen még gyakori volt, hogy nyáron szélesebb (pl. 205-ös) kerekek voltak egy autón (jellemzően könnyűfém felnin), míg télen valamivel keskenyebbek (pl. 185-ös). Ilyen felállás mellett egyik téli-nyári-négyévszakos összehasonlító teszt eredménye sem mérvadó, ugyanis mindig azonos méretű gumikat tesztelnek, pedig a keskenyebb téli máris egy jelentős hátránnyal indul! Akkorával, ami gyakorlatilag le is nullázza a négyévszakossal szembeni előnyét, ha ez utóbbi szélesebb méretben van az autón. (Ilyen összehasonlítást még én sem láttam, ezt is érdekes lenne egyszer megmérni.) Az már csak egy plusz hozadék, hogy a négyévszakos gumink felmehet az alufelnire (a nyári helyett), így télen sem kell a dísztárcsa nélküli, fekete felni-gumi torzókon szörnyülködnünk. :-)
  3. Ha valaki nem saját maga cseréli át otthon a kerekeit, akkor az évente kétszer 4-5 ezer forintot hagy ott a gumisnál, ami 6-8 év alatt 48-80 ezer forint! Ha vett hozzá plusz felniket is, mert különben még többe kerül az átszerelés (amit hosszú távon a gumiabroncs sem szeret). Ennyiből majdnem kijön egy garnitúra új abroncs (kis méretből akár két garnitúra is). Ha lenne ennek egyértelmű hozománya, akkor ez természetesen egy szükséges fenntartási költség, de mi van, ha egyáltalán nem is indokolt. (Cserélgetni két közepes minőségű télit és nyárit, miközben ennek a pénznek a feléből folyamatosan egy prémium kategóriás, újszerű négyévszakos abroncs lehetne mindig az autón).

További eredményes munkát és balesetmentes közlekedést kívánok! (Az irányjelzők használata, a folyamatos jobbra tartás, valamint a követési távolság betartása talán még a helyes gumiválasztásnál is fontosabb!)

Üdvözlettel: Balázs

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 6., 13:32 Módosítva: 2017.12.11 00:05
1209

Nem akartam elhinni, hogy Andris, hétfői cikkemben részletesen bemutatott, másfél éves autója tipikus példa arra, hogy az oroszok milyen minőségben gyártják manapság a Lada Nivát, vagyis 4x4-et. Pechje van egy hétfői példánnyal, reménykedtem, aztán kaptam két olvasói levelet, és most már nem reménykedem.

Az elsőt Zoltán írta, aki egy 2001-es Lada terepjárót használ, mely gyakorlatilag teljesen azonos a most kaphatóval. Tizenkét éve hajtja kisebb-nagyobb megszakításokkal, elsősorban közúton, és bár a Lada motorja és váltója rendesen működik, korábban egymás után három kuplungkiemelő-villa tört el a gyenge anyagminőség miatt. Végül előre megerősítettek egy cserealkatrészt, azóta legalább ezzel nincs gond, igaz, a villacserék közt egy kuplungra is szükség volt.

Amúgy Zoltán Ladája bizonyos pontokon annyira rohad, hogy 2-3 évente lehetne lakatoltatni. Az ajtókárpitok és a műszerfalborítás kivételével a beltér pontosan ugyanolyan katasztrofális, mint Andris fiatal autójában, az ülések is hamar szétestek, ezért azokat két BMW-székre cseréltette. Zoltán úgy látja, a Lada egyszerű személyautóként katasztrófa, munkagépként és terepjáróként viszont jó és minden faluban van hozzá szerelő, illetve alkatrész, szemben a G-Mercedesszel...

A második levelet Jánostól kaptam, ezt teljes egészében közöljük, mert egyrészt egy nagyon fiatal Lada 4x4-ről szól, másrészt Nagy Bandó András stílusát kár lenne megcsonkítani. A következő napokban megpróbálok utánajárni, hogy milyen feltételekkel kaphat magyar, illetve bármilyen uniós rendszámot egy ilyen színvonalú új autó, miközben például a Dacia Dustertől a Range Rover Discovery-ig minden modell fejlesztésére és tesztelésére eurómilliókat költenek gyártók, hogy az autók ne akadjanak fenn a fejlett Európa fogyasztóvédelmi kerítésein. Amint megtudom a szokatlan keleti nyitás okát, megosztom a titkot. Addig önfeledt perceket kívánok János és "Negro" kalandjaihoz.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 november 17., 11:15 Módosítva: 2017.11.21 07:02
1076

Az alábbiak megértéséhez érdemes elolvasni a levélváltást kiváltó cikket.

Feladó K. Tamás

Címzett Zách Dániel

Dátum 2017. november 16.

Tárgy BMW E34 cikkel kapcsolatos jogi és morális problémák 

Tisztelt Zách Dániel!

Engedje meg, hogy egy pár észrevétellel rávilágítsak a mai főcímben szereplő E34 BMW guru-s cikk problémáira:

  1. Érthetetlen számomra, hogy hogyan lehet reklámozni az embereknek, hogy vehetnek egy 25 éves EURO2 es, környezetszennyező, füstölő vacakot 2017-ben. Ez szerintem felelőtlenség egy akkora társadalmi megítélést befolyásoló médiumnál mint a TC.
  2. Miért kell bemutatni egy olyan "mestert" aki össze vissza berheli és cserélgeti az alkatrészeket autókban? Rendelkezik képesítéssel ehhez? Betartja a munkaügyi előírásokat? Ki végzi az üzletszerű tevékenységet Ő mint egyéni vállalkozó? vagy cég? Ki az eladó? Külföldi eladó aláírja az adásvételit az okmányirodai ügyintézéshez? (nyilván nem valószínű, költői kérdés csupán).
  3. Hogyan adózik a jövedelme után? Ki az eladó, vevő ezekben az ügyletekben? Honnan származnak az alkatrészek? Csupa homályos és kizárólag a szürke/fekete gazdaságot erősítő tevékenység amit végez. Számla nélküli pénzmozgást bemutató logikai sor mindenütt. Nehogy már ez ámulatba ejtsen bárkit. Az embereknek azt sugallni, hogy egy ilyen szakiban bízzanak meg, ahelyett, hogy jogi garanciát keressenek autóvásárlásnál?
  4. Általánosságban rém kellemetlen olvasni olyat, hogy "ha bejutsz a bizalmi körbe" akkor vehetsz bármit tőle....Ez mindenki számára nyilvánvaló, hogy azért kell, nehogy adóellenőr, vagy rendőr, esetleg nyomozó legyen a vevő, mert akkor gáz lehet.
  5. Ezen cikkek totálisan még messzebb visznek minket európától, ahol azt mutatja be ámulattal, hogy valaki hogy tákolja össze a nyugatról hozott szemetet és adja el ellenőrzött! embereknek. Ha én odamegyek 8 kilóval akkor szó nélkül kell tudnom vásárolni bármit. Ez lenne a minimális alaphelyzet és nemhogy még ajánlásokat gyűjteni, meg kuncsorogni, hogy jaj hadd költsem már el a pénzem nála. Ez annyira kommunizmus, hogy az már fáj.
  6. Ne reklámozzuk már azt, hogy a sok nyugati szemetet elhozzuk és itt kendácsolunk belőle valamit.
  7. A baj az üzletszerűség nyílt feltüntetésévél van jogilag és azzal a társadalmi felelősséggel, hogy ámulattal mutatja be a cikk a népnek ezt a mestert. Ha otthon szerelgetné magának a meglévő 5 autóját, akkor azt mondom oké, de eladásra? Soha nem jut sehova ez az ország amíg ilyen "ellenőrzött" üzletmeneteket láttatunk rendben valónak.
  8. Amikor abba az irányba halad a világ, hogy ellenőrzött kilométerrel vegyünk autót, akkor az itt hogyan van garantálva? Nyilván sehogy.

Szóval véleményem szerint nem kellene ilyen homályos hátterű, okosba seftelő és építgető, bizonytalan autókat összerakó gurukat bemutatni, mert ezek az autók 15 éve is régiek voltak és ha valaki utánanézne az alváz és motorszámoknak, alkatrészeknek, adózásnak, eladó és vevők között létrejövő kapcsolatoknak tuti oltári borulás lenne. Érdekes lenne megnézni, hogy mennyi járulékot, jövedelem és nyereségadót fizet a mester, mondjuk egy átlag dolgozó emberhez képest.

Személyesen pedig én ilyen légzsákok nélküli romba nem ülnék be soha és felelősséggel a gyerekeimet sem ültetném bele, mert nem biztonságos.

Üdvözlettel:

K. Tamás

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 október 15., 13:17 Módosítva: 2017.10.18 14:28
1409
Nem a hirdetés és nem az 1994-es, képek alapján korrekt, de nem tökéletes állapotú Toyota érdekes most, hanem a csapba, melybe Zoltán boldogan lépett bele, amikor megvette álmai V6-os Camryét. Veteránnak szánta, jó sokat költött rá, két éve nap mint nap használja, most mégis el kell adnia. Mivel egyelőre senki nem vinné a mifelénk ritka Toyotát, elmondjuk mi lehet a probléma, hogy neked ne legyenek ilyen kijózanító kalandjaid.

Tegye fel a kezét, aki még sosem riadt arra, hogy egyszer neki is kell egy nagy, benzines, japán szedán! A Toyota Camry 1991. és 1996. közt gyártott XV10 kódjelű harmadik generációja itthon szinte nemlétező autó. Európa fejlettebb vidékén sem sokkal jobb a helyzet, mert ezt a szép nagy tepsit az Egyesült-Államok és Ausztrália piacaira szánta a Toyota és csak mellesleg Európába, hozzánk meg sehogy.

Mindez lényegtelen, amikor valaki az álmait kergeti, ugyanis az álmok szövete az emlékeinkből, az személyiségünkből és az érzelmeinkből áll, nem a piaci racionalitásból. László sem kanyarított nagy ideológiát döntése köré, amikor vásárolt magának egy ilyen Camry-t, majd bátran költeni kezdett rá, mert ilyenkor ez is örömöt okoz, hiszen aktívan kapcsolódsz a tárgyhoz, amelyért szinte megvesztél és most végre a birtokodba került. Lengéscsillapítók, futómű-alkatrészek, teljes kipufogórendszer, új katalizátor, persze mindez számlával és nem az alsó polcról. 

László Toyotájának életútja a rendszeres városi és elővárosi és autópályás hömpölygés után, valamikor a belátható jövőben az oldtimer-vizsga és rendszám felé vezetett volna, de olvasónk élete épp az ellenkező irányba tart: lakásra kell a pénz, az autónak mennie kell. Jöjjön a dráma összes felvonása a főszereplő tolmácsolásában, majd a Csikóssal közös megfejtésünk a kialakult helyzetre. Olvassátok és okuljatok!

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 október 12., 17:32 Módosítva: 2017.10.16 06:41
643

Ha minden héten kapnék egy értelmes és közlésre alkalmas olvasói levelet, minden héten megjelenne egy ilyen az aktuális közéleti cikkem visszhangjaként. Legutóbb egy BMW 530d Gran Turismo ügyéről írtam, természetesen ezt az autót is megfiatalították, így teljesen bizonytalanná vált, hogy mire és mikor kell vagyonokat költenie annak, aki majd megveszi. A cikk nyomán írt Mihály, aki szinte mindent másként lát mint én. Nagyon jó, amikor előáll valaki az ellenvéleményével, feltéve, hogy az állításai nem kizárólag a velem kapcsolatos szimpátiára vagy antipátiára korlátozódnak, mert a cikk szerzője sosem lényeges, csak az ügy számít. Olvasónk megfejtette a magyar használtautó-piac egyik nagy problémáját, persze én is kapok a fejemre a levélben, így válaszoltam a levélre.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 szeptember 27., 14:45 Módosítva: 2017.10.02 06:21
9748

Hétfői cikkünkben fontos kérdésekre kerestük a választ. Miért lesz egy 150 ezer forintos autójavításból 250 ezres és miért nem fogadja el az autószerviz a hozott alkatrészt? Kiderült, hogy hiába keresed meg a legjobb árú alkatrészeket az autódhoz és hiába találod meg hozzá a korrekt műhelyt, így nem vállalják el a munkát. A cikkre reagált olvasónk, aki huszonöt éve saját szervizt működtet. Nem ért egyet a cikk állításaival, ezért igazán érdekes amit ír. Mielőtt elolvassátok a levelet, szavazzatok!

Ennyiért javítják az autómat

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 augusztus 11., 17:09 Módosítva: 2017.08.15 06:22
282

Éppen egy hónapja írta meg az Index, hogy  kiégett egy kamion az M5-ös autópályán. A tűzoltók megtették, amit kellett, eloltották a lángokat, a jelek szerint azonban még mindig nem állt helyre a rend az érintett szakaszon. Olvasónk, László friss képpel jelentkezett a helyszínről.

Feladó László

Címzett Papp Tibor

Dátum 2017. augusztus 11. 14:11

Tárgy kiégett kamion

 

Kedves Tibor!

A mellékelt cikkben lehetett olvasni pont egy hónappal ezelőtt a Kecskemétnél kiégett kamionról. Az autópálya-kezelőnek az eltelt idő nem volt elég ahhoz, hogy a maradványokat eltakarítsa. A mellékelt fényképeken látható, hogy azok a mai napig is ott vannak a MOL kútról kihajtó sáv végén.

M5 autópálya Szeged felé, kecskeméti MOL kút gyorsító sáv 2.jpg

Arra azonban találtak alkalmat, hogy az autópálya ezen részére 80-as sebességkorlátozást vezessenek be, amit a rendőrség szinte állandóan ellenőriz is a MOL-nál parkoló autóiból. A kútról kihajtóknak a fennálló helyzet folyamatos balesetveszélyt jelent.


Üdvözlettel:

László

2017 július 19., 17:42 Módosítva: 2017.07.21 06:07
134

Ha az első epizód agydaráló listáját sikerült kipihenni, van egy jó hírünk: itt a második, befejező rész Patak Henrik autóitól a svéd Gördülökig. Autónevek magyarul, avagy elborult listát szült a szakíró olvasó.

Feladó Dániel

Címzett Totalcar

Dátum 2017. július 5. 18:36

Tárgy Autónevek magyarra fordítása

Üdv!


Lefordítottam egy autószimulátor játékban szereplő járművek nevét magyarra, mégpedig gyakorlatilag tükörfordítással. Az eredmény helyenként elég vicces, illetve rávilágít, hogy gyakran tulajdonképpen még autórajongóknak sincs róla fogalma, hogy mit jelentenek az egyes nevek, rövidítések és számok.


Bár műszaki szakszöveg íróként persze eléggé más elvek szerint dolgozok, itt a következő elveket követtem:


- Csak azokat a neveket nem fordítottam, amiket nem találtam fordíthatónak.

- A legvégső magyar fordításig mentem (Pl. Aston Martin = Aston Tavi, Diablo = Ördög, Ninja = Lopakodó)

- A rövidítésket kibontottam, pl. ALFA, SEAT, SVT, AMG. Néhányat nem tudtam fellelni.

- Ahol hozzáadott a név érthetőségéhez, beraktam egy kevés plusz infót: Zonda = egy szél, Wangan = Vangan autópálya, Hemi = Félgömb alakú égéstér.

- Sokszor nem volt egyértelmű, hogy főnevet vagy melléknevet írjak, pl. 8 Henger v. 8 Hengeres.

- Az egyedi írásmódokat igyekeztem átvinni: Infiniti = Végtelen, STi = Fiastyúk Teknika nemzetközi, Acura = Ponto.

- A Roadster, Cabriolet, Convertible mind Nyitható Tető/Tetejű lett.

- Spyder/Spider = rakoncás szekér.

- AMG = Aufrecht Melcher Großaspach = Egyenes-Melcher-Nagyaspach

- Brabus = Brackman Buschmann = Bra-Bok

- Audi: nem egyértelmű, hogy tárgyi ragozás (Hallgasd!) vagy alanyi (Hallgass!), így a durvaságként értelmezhetőség elkerülése végett az előbbit választottam.

- A Fordot inkább pataknak fordítottam, mint gázlónak.

- Camaro: kitalált szó, leginkább társ, partner.

- A Koenigsegg maradt így, mert nem tudom, mi az a segg.


                                                És akkor a lista (Ford-Wiesmann):


Ford F-150 SVT Raptor R - Patak F-150 Különleges Járművek Csoportja Ragadozó Verseny

Ford Focus RS500 - Patak Fókusz Verseny Sport 500

Ford Fusion NASCAR - Patak Fúzió Gyári Autó Autóverseny Nemzeti Szövetsége

Ford GT40 Mark II - Patak Nagy Túraautó 40 Hüvelyk Magas II. Változat

Ford GTX1 - Patak Nagy Túraautó X1

Ford Mustang Boss 302 - Patak Musztáng Főnök 302 Köbhüvelyk

mustang boss

Ford Mustang GT-R Concept - Patak Musztáng Nagy Túraautó Verseny Koncepció

Ford Mustang Roush Stage 3 Aluminator - Patak Musztáng Roush 3. Fokozat Alumíniátor

Ford Mustang Shelby GT500 - Patak Musztáng Shelby Nagy Túraautó 500

Ford Mustang SVT Cobra R - Patak Musztáng Különleges Járművek Csoportja Kobra Verseny

Ford Saleen S331 Supercab VR14 - Patak Saleen Saleen 331 Köbhüvelyk Szuperfülke VR14

Ford Shelby Cobra Concept - Patak Shelby Kobra Koncepció

Ford Shelby GR-1 Concept - Patak Shelby GR-1 Koncepció

Ford Transit 2.4 TDCi Durashift - Patak Átvisz 2,4 Liter Turbófeltöltő Dízel Közösnyomócső Üzemanyag Befecskendező Tartósváltó

Gumpert Apollo - Gumpert Apolló

Hennessey Venom GT Spyder - Hennessey Méreg Nagy Túraautó Rakonca

Holden Efijy - Igaz Képmás

Honda Civic Type-R Mugen - Honda Városi R-Típus Korlátlan

Horch 853 - Horch 853

Hummer H1 Alpha - Hümmögő Hümmögő 1 Alfa

Hummer M1025 - Hümmögő Model 1025

Jaguar Type E Coupe - Jaguár E Típus Kupé

Jaguar XJ220 - Jaguár XJ 220 Mérföld Óránként

Jaguar XK Convertible - Jaguár XK Nyitható Tető

Jaguar XKR GT2 - Jaguár XKR Nagy Túraautó 2

Joss JT1 - Szerencse JT1

Kawasaki Ninja ZX-12R - Kavaszaki Lopakodó ZX-12R

Kawasaki Z1000 - Kavaszaki Z 1000 Köbcentiméter

Koenigsegg Agera - Koenigsegg Tenni

3

Koenigsegg CC8S - Koenigsegg Kupé Levehető Tető 8 Henger Kompresszor

Koenigsegg CCR - Koenigsegg Kupé Levehető Tető Forgókirály

Lada 2107 Safari - Ladik 2107 Utazás

Lamborghini Aventador J - Lamborghini Fújtató J Függelék

Lamborghini Aventador LP 700-4 - Lamborghini Fújtató Hosszában Hátul 700 Lóerő 4 Kerék Hajtás

Lamborghini Countach 25th Anniversary - Lamborghini Tyű 25. Évforduló

Lamborghini Diablo GTR - Lamborghini Ördög Nagy Túraautó Verseny

Lamborghini Diablo SV - Lamborghini Ördög SzuperGyors

Lamborghini Gallardo LP 570-4 Spyder Performante - Lamborghini Erős Hosszában Hátul 570 Lóerő 4 Kerék Hajtás Rakonca Nagyteljesítményű

Lamborghini Gallardo LP 570-4 Super Trofeo Stradale - Lamborghini Erős Hosszában Hátul 570 Lóerő 4 Kerék Hajtás Szuper Közúti Trófea

Lamborghini Gallardo SE - Lamborghini Erős Különleges Kiadás

Lamborghini Gallardo Sesto Elemento - Lamborghini Erős Hatodik Elem

Lamborghini Gallardo Supperleggera - Lamborghini Erős Szuperkönnyű

Lamborghini Miura P400SV - Lamborghini Miura Hátul 400 Tízköbcentiméter SzuperGyors

Lamborghini Murciélago LP 670-4 SuperVeloce - Lamborghini Denevér Hosszában Hátul 670 Lóerő 4 Kerék Hajtás SzuperGyors

Lamborghini Murciélago Reventón - Lamborghini Denevér Kitörő

Lexus GS 450h - Lexus Nagy Szedán 450 Tízköbcentiméter hibrid

Lexus IS 350 - Lexus Intelligens Sport 350 Tízköbcentiméter

Lexus LS 460 L - Lexus Luxus Szedán 460 Tízköbcentiméter Hosszított

Lexus LS 600h L - Lexus Luxus Szedán 600 Tízköbcentiméter hibrid Hosszított

Lexus SC 430 - Lexus Sport Kupé 430 Tízköbcentiméter

Lotus Elise R - Lótusz Eliza Verseny

Lotus Esprit V8 - Lótusz Spiritusz V Elrendezés 8 Henger

lotus-esprit

Lotus GT1 Street - Lótusz Nagy Túraautó 1 Utcai

Lotus Sport Exige 240R - Lótusz Sport Véghezviszel 240 Lóerő Verseny

Maserati 3500 GT - Maserati 3500 Köbcentiméter Nagy Túraautó

Maserati Gransport - Maserati Nagysport

Maserati GranTurismo S Hamann - Maserati NagyTúraautó Sport Hamann

Maserati MC12 - Maserati Maserati Verseny 12 Henger

Maserati Quattroporte Sport GT S - Maserati Négyajtós Sport Nagy Túraautó Sport

Maserati Spyder 90th Anniversary - Maserati Rakonca 90. Évforduló

Maserati Spyder Cambiocorsa - Maserati Rakonca Nyithatóverseny

Maybach 57 S - Maybach 57 Deciméter Hosszú Speciális

Mazda 6 2.0 MZR Exclusive - Hatalmas Bölcs 6 2,0 Liter MZR Kizárólagos

McLaren F1 - Laren Fia Formula-1

McLaren F1 GTR - Laren Fia Formula-1 Nagy Túraautó Verseny

McLaren F1 LM - Laren Fia Formula-1 A Mans

McLaren MP4-12C - Laren Fia McLaren Projekt 4 12-es Teljesítmény Szint Szén

McLaren MP4-25 - Laren Fia Marlboro Projekt 4-25

McLaren P1 - Laren Fia Első Hely

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing - Mercédesz-Benz 300 Tízköbcentiméter Sportos Könnyű Sirályszárny

Mercedes-Benz C-Class DTM - Mercédesz-Benz C-Osztály Német Túraautó Mesterek

Mercedes-Benz CL 65 AMG Brabus 900 - Mercédesz-Benz Kupé Luxusosztály 65 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach Bra-Bok 900 Lóerő

Mercedes-Benz CLK 63 Black Series - Mercédesz-Benz Kupé Könnyű Kompakt 63 Százköbcentiméter Fekete Sorozat

Mercedes-Benz CLK DTM AMG - Mercédesz-Benz Kupé Könnyű Kompakt Német Túraautó Mesterek Egyenes-Melcher-Nagyaspach

Mercedes-Benz CLK GTR Super Sport - Mercédesz-Benz Kupé Könnyű Kompakt Nagy Túraautó Verseny Szuper Sport

Mercedes-Benz CLS 55 AMG - Mercédesz-Benz Kupé Hosszú Különleges 55 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach

Mercedes-Benz E 63 AMG - Mercédesz-Benz E 63 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach

Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series - Mercédesz-Benz Sport Könnyű 65 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach Fekete Sorozat

Mercedes-Benz SLK 55 AMG Performance Package - Mercédesz-Benz Sportos Könnyű Kupé 55 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach Teljesítmény Csomag

Mercedes-Benz SLR 722 McLaren - Mercédesz-Benz Sport Könnyű Verseny 7 óra 22 Perc Laren Fia

Messerschmitt TG500 Tiger - Késes Tigris 500 Köbcentiméter Tigris

Mitsubishi 3000GT VR-4 - Három Gyémánt 3000 Köbcentiméter Nagy Túraautó VR-4 Kerék Hajtás

Mitsubishi Lancer Evo IX MR - Három Gyémánt Lándzsás IX. Fejlesztés MR

Mosler MT900S - Mosler Mosler Trenne 900 Kilogramm Utcai

MV Agusta F4 Brutale 910S - Írni Fog Szerkezet Formula 4 Henger Brutális 910 Köbcentiméter Utcai

MV Agusta F4 Tamburini - Írni Fog Szerkezet Formula 4 Henger Dobosok

tc 08 350Z (7)

Nissan 350Z - Japán Gépgyár 350 Tízköbcentiméter Z

Nissan 350Z Nismo R Tune Power - Japán Gépgyár 350 Tízköbcentiméter Z Japán Gépgyár Motorsport Verseny Tuning Teljesítmény

Nissan 350Z Nismo S Tune - Japán Gépgyár 350 Tízköbcentiméter Z Japán Gépgyár Motorsport Sport Tuning

Nissan Fairlady Z 432 Wangan - Japán Gépgyár Szőkehölgy Z 432 Vangan Autópálya

Nissan GT-R GT500 - Japán Gépgyár Nagy Túraautó Verseny Nagy Túraautó 500 Lóerő

Nissan Infiniti G35 Coupe - Japán Gépgyár Végteleny G 35 Százköbcentiméter Kupé

Nissan Skyline GT-R R34 V-Spec II - Japán Gépgyár Városi Látkép Nagy Túraautó-Verseny R34 V-Specifikáció II

Noble M12 GTO-3R - Nemes Model 12 Homológizált Nagy Túraautó 3R

Noble M14 - Nemes Model 14

Noble M600 - Nemes Model 600

Opel Astra V8 DTM - Opel Csillagok V Elrendezés 8 Henger Német Túraautó Mesterek

Pagani Huayra - Pogány Vajra-Tata

Pagani Zonda C12S Roadster - Pogány Zonda Szél Szénszál 12 Henger Sport Nyitható Tető

Pagani Zonda F Roadster - Pogány Zonda Szél Fangio Nyitható Tető

Peugeot 406 Taxi - Peugeot 406 Taxi

Peugeot 905 Evo 1C - Peugeot 905 Fejlesztés 1C

Pontiac Firebird Trans Am - Pontják Tűzmadár Össz Am

Pontiac GTO - Pontják Homologizált Nagy Túraautó

Porsche 911 (901) RS 2.7 Lightweight - Porsche 911-es Terv (901-es generáció) Verseny Sport 2,7 Liter Könnyűsúlyú

Porsche 911 (930) RSR 3.3 - Porsche 911-es Terv (930-as generáció) Verseny Sport Verseny 3,3 Liter

Porsche 911 (930) Turbo - Porsche 911-es Terv (930-as generáció) Turbófeltöltő

Porsche 911 (993) GT1 Evo S - Porsche 911-es Terv (993-as generáció) Nagy Túraautó 1 Fejlesztés Utca

Porsche 911 (997) GT2 - Porsche 911-es Terv (997-es generáció) Nagy Túraautó 2

Porsche 911 (997) GT3 RS - Porsche 911-es Terv (997-es generáció) Nagy Túraautó 3 Verseny Sport

Porsche 911 (997) Sport Classic - Porsche 911-es Terv (997-es generáció) Sport Klasszikus

Porsche 911 (997) Turbo - Porsche 911-es Terv (997-es generáció) Turbófeltöltő

Porsche 918 Spyder - Porsche 918-as Terv Rakoncás

Porsche 962 C - Porsche 962-es Terv C Csoport

Porsche 962 LM Dauer - Porsche 962-es Terv A Mans Kitart

Porsche Carrera GT edo competition - Porsche Verseny Nagy Túraautó eduárd verseny

Porsche Cayenne Gemballa GT600 AERO 3 - Porsche Cayenne Pásztor Nagy Túraautó 600 LÉG 3

Porsche Cayenne Hamann Cyclone - Porsche Cayenne Hamann Ciklon

Porsche Panamera Gemballa Mistrale - Porsche Pánameri Pásztor Misztrál

Radical SR8 LM - Radikális SR8 A Mans

Rolls-Royce Phantom - Forgó-Rózsa Fantom

Ruf RGT - Ruf Ruf Nagy Túraautó

ruf

Ruf RK Spyder - Ruf RK Nyitható Tető

Ruf Rt12 - Ruf Rt12

Ruf Rturbo - Ruf Rufturbófeltöltő

Saleen S281 3-valve Coupe - Saleen Saleen 281 Köbhüvelyk 3 Szelepes Kupé

Saleen S281 Supercharged Convertible - Saleen Saleen 281 Köbhüvelyk Kompresszoros Nyitható Tető

Saleen S281 Supercharged Coupe - Saleen Saleen 281 Köbhüvelyk Kompresszoros Kupé

Saleen S281 Supercharged Speedster - Saleen Saleen 281 Köbhüvelyk Kompresszoros Gyorskocsi

Saleen S7 Twin-Turbo Competition - Saleen Saleen 7 Liter Iker Turbófeltöltő Verseny

Saturn Curve - Szaturnusz Ív

Saturn Sky - Szaturnusz Ég

SEAT Leon Supercopa - Spanyol Túrautó Társaság Oroszlán Szuperkupa

Shelby Cobra 427 SC - Shelby Kobra 427 Köbhüvelyk Félverseny

Shelby Cobra Daytona Coupe - Shelby Kobra Daytona Kupé

Spyker C8 Aileron Coupe - Szög C 8 Henger Csűrő Kupé

Spyker C8 Laviolette - Szög C 8 AzIbolya

Spyker C8 Spyder T - Szög C 8 Henger Rakonca Turbófeltöltő

Spyker D12 Peking-to-Paris - Szög D 12 Henger Pekingből Párizsba

SSC Ultimate Aero TT - Shelby Szuper Autók Végső Lég Iker Turbófeltöltő

Subaru Impreza WRX STi - Fiastyúk Lenyűgöző Ralli Világ X Fiastyúk Teknika nemzetközi

Suzuki Liana 1.6 GLX - Szuzuki Élet Egy Új Korszakban 1,6 Liter GLX

Toyota Celica SS-I ViS Racing Techno R1 - Tojoda Mennyei SzuperSport-1 ViS Verseny Technó R1

Triumph Speed Triple - Győzelem Sebesség Tripla

TVR Sagaris - Trevor Szagarisz

TVR T440R - Trevor T 440 Lóerő R

TVR Tuscan S - Trevor Etruszk Sport

Ultima GTR - Végső Nagy Túraautó Verseny

Volkswagen Beetle - Népautó Bogár

Volkswagen Golf R32 - Népautó Ütő R 32 Századliter

volkswagen-scirocco

Volkswagen Scirocco 2.0TSI - Népautó Sirokkó 2,0 Liter Turbófeltöltős Nagynyomású Közvetlen Üzemanyag Befecskendező

Volkswagen W12 Nardo - Népautó W Elrendezés 12 Henger Nardò

Volkswagen W12 Roadster - Népautó W Elrendezés 12 Henger Nyitható Tető

Volvo S60R - Gördülök S60R

Weineck Cobra 780 cui Limited Edition - Weineck Kobra 780 köbhüvelyk Korlátozott Kiadás

Wiesmann Roadster MF3 - Bölcs Nyitható Tető Fecske Békesisak 3

2017 július 17., 17:21 Módosítva: 2017.07.21 06:11
277

Dániel, az olvasó nekiült és végigszaladt az autóipari típusnevek javán kőkemény fordítói szándékkal. Nincs kompromisszum a művészneveknek; csak a nyers jelentés maradt jó levegővel, szuper méhvel és sok más fülpiszkáló szópárral. Autónevek eredeti jelentése a névtelen lombardi autóitól a kovács összes legendájáig. 

Feladó Dániel

Címzett Totalcar

Dátum 2017. július 5. 18:36

Tárgy Autónevek magyarra fordítása

Üdv!


Lefordítottam egy autószimulátor játékban szereplő járművek nevét magyarra, mégpedig gyakorlatilag tükörfordítással. Az eredmény helyenként elég vicces, illetve rávilágít, hogy gyakran tulajdonképpen még autórajongóknak sincs róla fogalma, hogy mit jelentenek az egyes nevek, rövidítések és számok.


Bár műszaki szakszöveg íróként persze eléggé más elvek szerint dolgozok, itt a következő elveket követtem:


- Csak azokat a neveket nem fordítottam, amiket nem találtam fordíthatónak.

- A legvégső magyar fordításig mentem (Pl. Aston Martin = Aston Tavi, Diablo = Ördög, Ninja = Lopakodó)

- A rövidítésket kibontottam, pl. ALFA, SEAT, SVT, AMG. Néhányat nem tudtam fellelni.

- Ahol hozzáadott a név érthetőségéhez, beraktam egy kevés plusz infót: Zonda = egy szél, Wangan = Vangan autópálya, Hemi = Félgömb alakú égéstér.

- Sokszor nem volt egyértelmű, hogy főnevet vagy melléknevet írjak, pl. 8 Henger v. 8 Hengeres.

- Az egyedi írásmódokat igyekeztem átvinni: Infiniti = Végtelen, STi = Fiastyúk Teknika nemzetközi, Acura = Ponto.

- A Roadster, Cabriolet, Convertible mind Nyitható Tető/Tetejű lett.

- Spyder/Spider = rakoncás szekér.

- AMG = Aufrecht Melcher Großaspach = Egyenes-Melcher-Nagyaspach

- Brabus = Brackman Buschmann = Bra-Bok

- Audi: nem egyértelmű, hogy tárgyi ragozás (Hallgasd!) vagy alanyi (Hallgass!), így a durvaságként értelmezhetőség elkerülése végett az előbbit választottam.

- A Fordot inkább pataknak fordítottam, mint gázlónak.

- Camaro: kitalált szó, leginkább társ, partner.

- A Koenigsegg maradt így, mert nem tudom, mi az a segg.



                                                         És akkor a lista (AC-Ferrari):


AC 289 - Autószállító 289 Köbhüvelyk

Acura NSX-R GT - Ponto Új Sportkocsi Kísérleti - Verseny Nagy Túraautó

Alfa Romeo 8C Competizione - Névtelen Lombard Autógyár Romeo 8 Henger Verseny

Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4 Sky View - Névtelen Lombard Autógyár Romeo Brera 3,2 Liter V Elrendezés 6 Henger JTS 4 Kerék Hajtás Ég Látvány

Alfa Romeo GT V6 3.2 24v Sport Technical Kit 3 - Névtelen Lombard Autógyár Romeo Nagy Túraautó V Elrendezés 6 Henger 3,2 Liter 24 Szelep Sport Technikai Csomag 3

Ascari KZ1 - Ascari Fekete Miklós 1

2006-Ascari-KZ1

Aston Martin DB4 GT Zagato - Aston Tavi Barna Dávid 4 Nagy Túraautó Zagato

Aston Martin DB7 Zagato - Aston Tavi Barna Dávid 7 Zagato

Aston Martin DB9 Volante - Aston Tavi Barna Dávid 9 Szárnyaló

Aston Martin DBR9 - Aston Tavi Barna Dávid Verseny 9

Aston Martin DBS - Aston Tavi Barna Dávid Sport

Aston Martin V8 Vantage - Aston Tavi V Elrendezés 8 Henger Fölény

Aston Martin Vanquish S - Aston Tavi Legyőz Sport

Audi A3 3.2 quattro DSG - Hallgasd A3 3,2 Liter négyes Közvetlen Váltású Sebességváltó

Audi Q7 V12 TDI JE Design - Hallgasd Q7 V Elrendezés 12 Henger Turbódízel Üzemanyag Befecskendező JS Tervezés

Audi R10 V12 TDI - Hallgasd Verseny 10 V Elrendezés 12 Henger Turbófeltöltő Dízel Üzemanyag Befecskendező

Audi R8 5.2 V10 - Hallgasd Verseny 8 5,2 Liter V Elrendezés 10 Henger

Audi R8 LMS - Hallgasd Verseny 8 A Mans Sorozat

Audi R8 Spyder 5.2 FSI Quattro R-Tronic - Hallgasd Verseny 8 Rakonca 5,2 Liter Nagynyomású Közvetlen Üzemanyag Befecskendező Négyes R-Tronikus

Audi RS4 MTM - Hallgasd Versenysport 4 Motor Technika Világító

Audi RS4 quattro Saloon - Hallgasd Versenysport 4 négyes Szedán

Audi RS7 Sportback - Hallgasd Versenysport 7 Sporthát

Audi S4 Cabriolet - Hallgasd Sport 4 Nyitható Tető

Audi S5 Coupe - Hallgasd Sport 5 Kupé

Audi S6 5.2 FSI quattro - Hallgasd Sport 6 5,2 Liter Nagynyomású Közvetlen Üzemanyag Befecskendező

Audi TT quattro sport - Hallgasd Turista Trófea négyes sport

auditt

B Engineering Edonis - Bugatti Mérnökség Edónia

Bentley Continental Supersports - Lankamezei Kontinentális Szupersportok

Bertone Mantide - Robertfi Sáska

BMW M1 - Bajor Motor Művek M1

BMW M3 GT2 - Bajor Motor Művek M3 Nagy Túraautó 2

BMW M5 E92 - Bajor Motor Művek M5 E92

BMW M6 E60 AC Schnitzer ACS6 - Bajor Motor Művek M6 E60 AC Faragó AC Faragó 6

BMW Nazca C2 - Bajor Motor Művek Nazca C2

BMW V12 LMR - Bajor Motor Művek V Elrendezés 12 Henger A Mans Verseny

BMW X5 xDrive48i Hamann - Bajor Motor Művek Terep 5 xHajtás 48 Százköbcentiméter Üzemanyag Befecskendező Hamann

BMW X6M - Bajor Motor Művek Terep 6 M

Bugatti EB110 Super Sport - Bugatti Ettore Arco Isidoro Bugatti Születésének 110. Évfordulója Szuper Sport

Bugatti Veyron 16.4 - Bugatti Veyron 16 Henger 4 Turbófeltöltő

Bugatti Veyron 16.4 pur Sang - Bugatti Veyron 16 Henger 4 Turbófeltöltő Telivér

Bugatti Veyron 16.4 Super Sport - Bugatti Veyron 16 Henger 4 Turbófeltöltő Szuper Sport

Buick GSX Dragster - Buick Nagy Sport Extra Légellenállás-versenyautó

Cadillac Cien - Cadillac Századik Évforduló

Cadillac Eldorado Biarritz - Cadillac Aranyhal Biarritz

Cadillac Escalade ESV Platinum - Cadillac Falostrom ESV Platinum

Caterham CSR 260 - Bevásárló Cosworth Hét Út és Verseny 260 Lóerő

Chevrolet Bel Air Custom - Chevrolet Jó Levegő Egyedi

Egy Jó Levegő a Chevrolettől
Egy Jó Levegő a Chevrolettől

Chevrolet Camaro Z-28 - Chevrolet Társ Z-28

Chevrolet Camaro ZL1 - Chevrolet Társ ZL1

Chevrolet Corvette C1 - Chevrolet Korvett Korvett 1

Chevrolet Corvette C3 Stingray Speedster - Chevrolet Korvett Korvett 3. Generáció Mérgesrája Gyorskocsi

Chevrolet Corvette C6 Convertible - Chevrolet Korvett Korvett 6. Generáció Nyitható Tető

Chevrolet Corvette C6 Coupe Z51 - Chevrolet Korvett Korvett 6. Generáció Kupé Z51

Chevrolet Corvette C6 ZR1 Blue Devil - Chevrolet Korvett Korvett 6. Generáció ZR1 Kék Ördög

Chevrolet Corvette C6.R - Chevrolet Korvett Korvett 6. Generáció Verseny

Chevrolet SSR - Chevrolet Szuper Sport Nyitható Tető

Chrysler 300C SRT-8 - Chrysler 300 Lóerő Chrysler Utca Közút Pálya 8 Henger

Chrysler Crossfire SRT6 Roadster - Chrysler Kereszttűz Utca Közút Pálya 6 Henger Nyitható Tető

Chrysler Defense M1A2 Abrams - Chrysler Védelem Model 1A2 Abrams

Chrysler Firepower Concept car - Chrysler Tűzerő Koncepció autó

Chrysler ME Four-Twelve - Chrysler Közép Motor Négy Turbófeltöltő - Tizenkét Henger

Citroën C4 WRC - Citrom C4 Rali Világbajnokság

Dodge Challenger R/T drag - Szökken Kihívó Utca/Pálya légellenállás

Dodge Challenger SRT 8 - Szökken Kihívó Utca Közút Pálya 8 Henger

Dodge Charger Daytona Hemi - Szökken Rohamozó Daytona Félgömb

Dodge Charger SRT 8 Super Bee - Szökken Rohamozó Utca Közút Pálya 8 Henger Szuper Méh

Dodge Ram SRT-10 - Szökken Kos Utca Közút Pálya 10 Henger

Dodge Viper ACR - Szökken Vipera Légkondicionáló Rádió

Dodge Viper Competition Coupe - Szökken Vipera Verseny Kupé

Dodge Viper SRT 10 Coupe - Szökken Vipera Utca Közút Pálya 10 Henger Kupé

srt

Ducati 999 R - Érmék 999 Köbcentiméter Verseny

Ducati Monster S4R - Érmék Szörny S4R

Ducati Supersport 1000DS - Érmék Szupersport 1000 Köbcentiméter Kényszermozgatású

Farboud Supercharged GTS Prototype - Farboud Kompresszoros Nagy Túraautó Sport Prototípus

Ferrari 246 Dino GT - Kovács 24 Százköbcentiméter 6 Henger Frédi Nagy Túraautó

Ferrari 250 GTO - Kovács Hengerenként 250 Köbcentiméter Homologizált Nagy Túraautó

Ferrari 250 Testa Rossa - Kovács Hengerenként 250 Köbcentiméter Piros Fej

Ferrari 288 GTO - Kovács 28 Százköbcentiméter 8 Henger Homologizált Nagy Túraautó

Ferrari 308 GTS Quattrovalvole - Kovács 30 Százköbcentiméter 8 Henger Nagy Túraautó Rakonca Négyszelepes

Ferrari 312 P - Kovács 3 Liter 12 Henger Prototípus

Ferrari 330 P4 - Kovács Hengerenként 330 Köbcentiméter Prototípus 4

Ferrari 360 Challenge Stradale - Kovács 360 Tízköbcentiméter Közúti Kihívás

Ferrari 458 GTB Italia - Kovács 45 Százköbcentiméter 8 Henger Nagy Túraautó Berlinetta Olaszország

Ferrari 512 TR - Kovács 5 Liter 12 Henger Pirosfej

Ferrari 575M Maranello - Kovács 575 Tízköbcentiméter Módosított Maranello

Ferrari 599 GTB - Kovács 599 Tízköbcentiméter Nagy Túraautó Berlinetta

Ferrari 599XX - Kovács 599 Tízköbcentiméter XX

Ferrari Enzo Ferrari - Kovács Kovács Enzo Anselmo

Ferrari F2002 - Kovács Formula2002

Ferrari F355 F1 Berlinetta - Kovács Kovács 35 Százköbcentiméter 5 Szelepes Berlinetta

Ferrari F40 LM - Kovács Kovács 40. Évforduló A Mans

Ferrari F430 Spider - Kovács Kovács 430 Tízköbcentiméter Rakonca

Ferrari F50 GT - Kovács Kovács 50. Évforduló Nagy Túraautó

Ferrari FXX - Kovács Kovács XX


Bírod még? Tessék a második rész.
2017 július 10., 10:47 Módosítva: 2017.07.13 17:54
128

Feladó Gergely

Címzett Papp Tibor

Dátum 2017. július 10. 9:22

Tárgy 540i tesz

Szia,


A ma reggel kikerült 540i teszt olvasása közben kialakult kíváncsiságom enyhítése végett írok. Tényleg érdekelne, hogy mi miatt kapott 3 bekezdést a “nem tolat be akárhova” jelenség, hogy miért ez ihlette az alcímet és még magát a cikk címét is? Mikor mindössze az “Automata fékezés tolatáskor” menüpont mellől kellett volna csak kivenni a pipát.

420A6376

Cinikusnak tűnhet a levelem - és valószínű sosem kapok rá érdemi választ -, de tényleg és őszintén érdekelne, hogy


- időhiány

- felületesség

- clickbait tartalom

- egyéb..?


vagy mi más állhat amögött, hogy 2017-ben a totalcar így tesztel és egy nem létező - ámbár kétségkívül hangzatos - “problémára” fűz fel egy teljes cikket. Annál is inkább, hogy feltehetően pontosan tudjátok(?), hogy kikapcsolható a funkció. A “rakjuk üresbe és toljuk be” résznél váltottam emailra, most megyek továbbolvasom...:)


Bízva válaszodban,

Üdvözlettel:

Gergely

- egy rendszeres olvasótok

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 július 9., 15:39 Módosítva: 2017.07.12 14:01
601
Elképesztő, hogy mi megy Magyarországon, de ennél is durvább, hogy mennyire magára hagyatott bárki, aki becsületes keretek közt adná el az autóját, vagy tiszta üzletet remél, amikor venne egyet. Az alábbiakban olvasóink tapasztalatait olvashatják, nem is tennék hozzá túl sokat, csak annyit, hogy legyenek éberek és tájékozódjanak több forrásból, mielőtt aláírnak egy adásvételi szerződést.

A héten hosszú cikket írtam egy különös esetről, amelyben olvasónk vásárolt egy használt autót egy budapesti benzinkúton egy kereskedőtől, majd hamar kiderült, hogy az autót nem lehet átíratni. Azóta kiderült, a Billeg Argon Trade és a hozzá hasonló álkereskedések üzleti modellje sokkal elterjedtebb, mint gondoltam. Az eredeti cikk itt olvasható, benne a módszer, amellyel elkerülhetik az átverést.   Utána pedig három olvasói levél következik küldőik nevének, illetve néhány, az azonosításukra alkalmas részlet elhagyásával.

1. "Eladtam nekik az autót, majd felhívtak, hogy vegyek bele motort" 


"Tőlük inkább ne vegyél autót" címmel, július 6-án publikált cikkedhez szólnék hozzá, hátha lesz még folytatása az ügynek. Inkább csak adalék információ, vagy érdekesség amit leírok, a Citroenhez és "reménybeli" új tulajdonosához nincs köze. Ellenben a Billeg Argon Trade-hez igen; ez a cég vette meg ugyanis az előző autómat. Készpénzzel fizettek, házhoz jöttek, s bár a két fiatalember nem volt túl bizalomgerjesztő, végül nyélbe ütöttük az üzletet. Előre töltött adásvételijük volt cégbélyegzővel, stb.

Én utána törvényi kötelezettségeimnek eleget téve - még aznap - lejelentettem az adásvételt. Két nappal később hívott az egyik srác azzal, hogy baj van, nem tudják átíratni az autót, mert a motorszám ki van csiszolva. Elképedtem, mondtam neki, hogy ez lehetetlen, hogy történhet ilyen. Erre bizonygatta, hogy szervizekben, ha nem figyelnek oda, hengerfej felújításnál, stb.

Az autóról tudni kell, hogy családi cégből vásároltam ki, ahol 0 kilométerrel került forgalomba. Előélet, szervizkönyv végig vezetett és tiszta, saját tulajként szintén, így hiába volt benne 350e+ km, mivel mindig szakszervizt kapott, világos volt hogy semmifajta motorszámos babrálás nem történhetett. Addigra tovább jutott a mondandójában, hogy ebbe most kéne egy új motor, de, hogy az bontottan is X ezer forint, és erről meg kéne egyeznünk.

Na itt felvetettem, hogy mivel én nem voltam tudomással a hibáról, és ezt az adásvételin aláírásommal hitelesítettem is, menjünk el a rendőrségre és tegyünk feljelentést ismeretlen tettes ellen. A szervizkönyv vezetett, ki tudják nyomozni hol történhetett esetleg valami hiba. Erre persze már nem volt olyan magabiztos, majd két három mondat után valami olyasmivel tette le, hogy akkor majd még jelentkezik.

Eltelt 1-1,5 hónap, gondoltam akkor ezen túl vagyunk. Ekkor kezdtek jönni az autópályás büntetések. Rendszeres időpontokról, kora reggeli és késő délutáni le- és felhajtások, mindig ugyanott. Persze én az adásvételivel és az önkormányzati papírral igazoltam, hogy nem vagyok már tulajdonos, elég kellemetlen napok voltak, amíg ezt le tudtam "zongorázni". Hiszen sokszor olvas, hall olyat az ember, hogy ezek a hivatalok nem feltétlenül vizsgálnak minden aspektust, van hogy fizetni kell, és utólag ügyintéznek, amihez nekem nem lett volna sok kedvem. De szerencsére ez is tisztázódott. Aztán már nem hallottam felőlük, de mikor a cikkedben "felcsendült" ez a fura cégnév, eszembe jutott a történet.

Nem ez az első eset, amikor kiderül, a gépjármű-nyilvántartás sajátos működése szerint egy eladott autó mindaddig a nevünkön marad, amíg át nem íratja a vevő a sajátjára. Az alábbi esetben nem ez az egyetlen válságtünet.

2. Eladtam nekik egy roncsot, átvertek vele valakit


Megdöbbenve olvastam a "Tőlük inkább ne vegyél autót" című cikkét. Volt egy 18 éves Ford Ka típusú autónk, amit második autóként használtunk, és mikor lejárt a forgalmija, egy berohadt fék miatt szervizbe vittem, ahol vicces módon nem sikerült megcsinálni, sőt első fék nélkül hoztam el az autót.

Ekkor már nem volt érvényes a forgalmija. Pár nap sikertelen alkatrész-keresgélés után úgy döntöttünk, hogy eladjuk az autót, mert se időm, se energiám nem volt akkor erre, illetve nem is használtuk az autót hónapok óta. Nem volt rá szükségünk. Meghirdettem fékhibásan és lejárt műszakival, hamar jelentkezett valaki, aki nagyon sürgősen meg akarta venni, azzal a szöveggel, hogy a feleségének vett egy ilyen autót és valami probléma van vele, így kéne neki egy donor autó. Itt már december közepét írtunk. Mikor találkoztunk, az autóért 20 ezer forintot ajánlott, mondván, hogy ki kell vonni a forgalomból és ez neki költség. A kocsi gyakorlatilag egy roncs volt, én is elborzadtam amikor felhajtottuk az első ülés alatti kárpitot és gyakorlatilag lyukas volt az autó. Nagyon sajnáltam, mert a szívünk csücske volt, de ebből már nem lesz autó, gondoltam. Mondtam nekik, hogy 20 ezer forint nem fog menni, mert az autóhoz volt gyári alufelni jó nyári gumikkal, a téli kerekek gyakorlatilag újak voltak, tele volt a tank, teljesen új akksi volt benne, friss olaj, szűrők (vizsgára készült). Addig erősködtek míg megegyeztünk, hogy a kerekek nem kellenek nekik egyáltalán, de mivel az autót ki kell vonatni a forgalomból, és én még csak el sem tudtam volna vinni leadni az autót, mert nem volt rajta fék, csak a kézi és a hátsó, mégis odaadom 20 ezer forintért. A feleségem majdnem megölt mikor megtudta. Bár akkor ez tűnt a legkézenfekvőbbnek.

Szóval ott helyben 1-2 telefon 5 perc múlva ott voltak a kerekek, amiket ők hoztak, és egy ember aki lekapta az én kerekeim és felrakta az övéket. Kitalálhatja, hogy a Billeg Argon Trade Kft. vette meg. Én másnap leadtam az okmányirodában, hogy eladtam az autót, és elmentem a biztosítóhoz, szintén bejelenteni. A gyanú ott kezdődött, hogy valami nincs rendben, amikor megkaptuk az gépjárműadó papírokat, és a kisautó még rajta volt, igaz 0 Forint volt rá az adó, de sejtettem, hogy még a nevünkön van.

Majd májusban kaptunk egy levelet a VI. kerületi kormányhivataltól, hogy az autó többszöri felszólításra sem lett átíratva, azzal a kifogással, hogy a leveleket ahova küldték, onnan a cég elköltözött. És ideiglenesen bevonják az autó rendszámát. Nekem szerencsére csak tájékoztatásul küldték a levelet, mivel hivatalosan még mindig az én nevemen volt.

Június elején egy kora reggeli napon kifordultam az utcánkból a Nagykőrösi útra és egy sárga Ford Ka ment előttem. Majd mikor utolértük, hát nem a mi autónk volt? Felmatricázva szépen. Egy fiatal srác vezette, még egy hölgy ült mellette, nem tűntek "csalóknak". Valószínű ők is inkább "áldozatok". Mikor a pirosnál megálltunk mellette, a feleségem mondta, hogy szóljak nekik, hogy be van vonva a rendszám, de nem vagyok önjelölt rendőr, illetve reggel ezt a forgalom sem nagyon engedi, így nem szálltam ki. Pár napra rá megint láttam őket, kb. ugyanakkor, de akkor nem volt lehetőségem szólni. Múlt héten jött a levél a kormányhivataltól, hogy az autót átírták a Kft. nevére és lezárják az ügyet. A bökkenő az, hogy ők valószínű továbbadtak egy gyakorlatilag életveszélyesen rozsdás autót valakinek, aki semmit sem sejtve használja a kocsit. Nem véletlenül beszéltem meg velük, hogy kivonatják a forgalomból.

Az alábbi levél írója különösen szerencsés ember, hisz olyan eladótól vett autót, aki megengedte, hogy fizetés előtt a nevére írassa azt. A héten megjelent cikkben vázolt csalással szemben ez is hatékony védekezés lehet, de az is, ha egyszerűen rákeresünk valamelyik cégnyilvántartásban a kereskedő nevére, illetve az is, ha ügyvédi letétbe tesszük a vételárat, és az eladó csak akkor juthat hozzá, ha az autót rendben átírattuk. Az utóbbi módszer macerás és pénzbe kerül, ezért csak értékesebb autóknál reális megoldás.

3. Autóvásárlás az okmányirodában? Nekem bejött

A cikkben olvasott Oldsmobile Cartrade cégnév ismerősnek tűnik. Májusban vettem egy autót, aminek még jobban tele volt a forgalmiján a "feljegyzések" rovat, és azt hiszem, az Oldsmobile is köztük volt, nyilván mindegyik felszámolt vagy felszámolás alatt lévő cég volt, kivéve az aktuális "tulajdonost".

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Én körbejártam a témát, cégadatbázis áttúrása, jogász ismerősök véleményének kikérése, aztán közöltem az eladóval (akiről kb. azt sem tudtam, kicsoda a láncolatban), hogy csak átírás után fizetem ki a kocsit. Ő ebbe belement, úgyhogy minden rendelkezésre álló papírral bementünk az okmányirodába, ahol a pult mögött ülő hölgy mindent rendben talált. Kértem rá azonnal új rendszámot (nehogy valakinek szemet szúrjon a városban, bár ebből a típusból és színből kb. ez az egy lehet Bp. környékén).

Ahogy a nevemen volt a kocsi, mentünk a bankba, aztán átadtam a borítékot, egymás kezébe csaptunk, és elköszöntünk. Azóta nem merült fel semmilyen megkeresés semmilyen hatóság vagy mérges és kopasz-kigyúrt urak részéről, remélem, ez így is marad.

2017 június 25., 17:25 Módosítva: 2017.06.27 14:47
357

A héten jelent meg új, DAS Jogvédelmi biztosítóval közös sorozatunk első epizódja arról, hogy miért fontos lementeni egy autó hirdetését a vásárlás előtt. Olvasónkat becsapták egy kereskedésben, ahol eladtak neki egy Opel Zafirát, amelyről később, nagy nehezen derült csak ki, hogy az előző tulajdonosnál gazdasági totálkárosra tört.

Nagy probléma a magyar biztosítási kártörténeti nyilvántartással, hogy egyelőre részleteket sem ismerhetnek meg belőle az autósok. Ezen az sem fog sokat változtatni, ha jövőre valóban lekérdezhetővé teszi az állam, hogy az autónkon volt-e korábban kötelező biztosítási káresemény.

Nem mindegy ugyanis, hogy csak egy lámpatörésre, vagy valamilyen súlyos karambol után térített-e valamely társaság. A most következő történet nagyon tanulságos, de számomra az a legfőbb üzenete, hogy rá kell szánni az időt egy alapos állapotfelmérésre. Az csak 15-20 ezer forintunkba kerül, cserébe kiderül, hogy mire költjük el éppen a milliós megtakarításainkat. Továbbra is várom megtörtént eseteik hiteles, bizonyítékokkal alátámasztott leírását. Tanuljunk együtt autót venni!

Kedves Dániel!

2012 augusztusában eldöntöttük, hogy szeretnénk egy Opel B-Zafira típusú gépkocsit. A mérete és praktikussága volt az egyik fő szempont. A Használtautó.hu-n fiatal autókra kerestem és 3 egyforma, 2010-es évjáratút találtam, szinte ugyan annyi kilométerrel. Kettő egy márkakereskedésben állt, a harmadik egy független kereskedésben, és utóbbi 300 ezer forinttal olcsóbb is volt. 

A független kereskedő is „újszerűnek” hirdette az Opelt és még érdekes volt, hogy „A tévedés joga nincs fenntartva, a hirdetés valós évjáratot illetve adatokat tartalmaz”. Gondoltam, hogy ezek flottás autók és utána érdeklődtem a márkakereskedőnél. A náluk lévő kettőről kaptam információt, valóban flottás és elérte az maximált év/km futást, ezért adták el. A harmadik is tőlük volt, de arról nem adtak információt.

Elmentem a kereskedőhöz. Ő is ugyanazt a hátteret mondta el, és a kérdésre, hogy miért olcsóbb náluk ez az autó, van-e esetleg valami baja, azonnal készséggel válaszoltak. Elmondták, hogy az egyik hátsó elem horpadásos sérült volt és az kellett újrafényezni.

A feleségemmel körbejártuk az autót, megnéztük kívül-belül, valóban szép, újszerű benyomást keltett. Készségesen mindent kinyitottak, és megmutatták a jobb hátsó sárvédőn a fényezés nyomait (az oldalablak alatt egy kicsit megfolyt a fényezés). A motor szépen járt, minden berendezés működött, ezért döntöttünk, hogy megvesszük. Ez 2012. augusztus végén történt.

Az autó napi használatban volt. Napi 100 kilométert mentem vele Budapest és az M0 körzetében. A kormányon éreztem egy kis remegést 100-120 kilométeres sebesség közt, de nem gyanakodtam, mert alig lehetett észrevenni. Gondoltam, a gumik már kopnak, és ki kell majd centríroztatni a kerekeket is.

Valamikor télen a bal fényszóróizzó kiégett. Gondoltam, gyorsan kicserélem, de a sárvédőben lévő szervizablakon keresztül nem sikerült elérni az izzót. Elvittem szégyenemre az Opel Dunába, hogy cseréljék ki. Amikor átadtam az autót, azt mondták, tíz percen belül kész is lesz a csere, de nemsokára jött a műhelyvezető, hogy valami gyenge minőségű után gyártott kínai fényszóró van az Opelben, amelyet csak úgy lehet megközelíteni, ha a lökhárítót lebontják. Megdöbbentem.

Levették a lökhárítót és jelezték, hogy látnak sérülésre utaló nyomot, biztos törött volt az autó, azért is került bele ez a fényszóró. Újra megdöbbentem. Sajnos nem mentem a dolog után, mert nagyon sok munka volt, gondoltam majd visszamegyek és alaposan átnézetem.

2013 márciusában egy szokásos nagy dugóban álltam a Hungária körúton a Rákóczi híd felé. Araszoltunk. Nem tudom mi történt, de amikor az előttem guruló autó fékezett, én nem tettem, és csúnyán nekimentem. Egy Kangoo volt. A hátsó lökhárítót felnyomtam, az ajtót se lehetett kinyitni. A Zafirán a lökhárító letört és a fényszórók is, illetve a motorháztető gyűrődött, illetve a klímahűtő is kilyukadt. Sok javítani való volt, kicsit több mint egymillió forint lett a számla végösszege.

A szervizben a mostani baleset javítása során előjöttek a korábbi sérülések szakszerűtlen javításának nyomai is. Többet közt még húzópadra is kellett tenni az autót, mert körülbelül egy centi eltolódás volt a gyári méretekhez képest. A balesetem után cserélendő motorház tetőről kiderült, hogy eleve bontott volt, több egyéb alkatrésszel együtt. Természetesen én gyári alkatrészekkel állíttattam helyre a sérüléseket.

Amíg szervizben volt a Zafira, elmentem a márkakereskedőhöz, aki annak idején eladta a független kereskedőnek, és érdeklődtem az autóm múltjáról. Elmondták, hogy flottás ügyfél elöl, hátul és oldalt is megtörte egy körforgalomban, így gazdasági totálkáros lett, ezért törötten adták el. Megkaptam a fotókat is a törött állapotról.

Nos, ezen a ponton fordultam ügyvédhez. Az ügyvezető ellen átverés miatt feljelentést tettünk a rendőrségen. A kereskedő ellen végrehajtási eljárást kezdeményeztünk a kárösszeg erejéig. A cégről gyorsan kiderült, hogy a NAV már ott áll a követelők sorában, mi voltunk a másodikak, ezért erről a pénzről le is mondtam idővel. Az ügyvezető papíron állítólag egy hajléktalan volt, akit nem is talált a rendőrség. Aztán megtalálták, de érdemben nem tudott semmit sem mondani az ügyről. A kereskedésben én nem is találkoztam vele, ugyanakkor az ő nevében írták a számlát és adásvételit. Ott és akkor nem tudtam megállapítani, hogy ki az eladó cég képviselője. Még az átírást is elintézték valahogy.

A rendőrség ezen a vonalon továbbment és innentől a „szokásos” dolgok derültek ki. Liciten megvette egy cég a törött autót, homályos körülmények között kijavította, eladta egy másik cégnek, amely egy hajléktalané, majd jön a balek és megveszi.

Az autót a rendőrség által kirendelt igazságügyi szakértő csak valamikor talán 2014-ben nézte meg. Addigra eladtam egy barátomnak, akit előtte mindenről alaposan tájékoztattam. Az ügyészség végül 2016 nyarán megszüntette az eljárást, mivel nem talált bűncselekményt. Bár a leírásban elismerik, hogy csalás történt és azt is, hogy szakszerűtlenül lett kijavítva az autóm, de ennek ellenére az ügyvezető bűnössége nem állapítható meg.

A feltöltött hirdetésben szerepel a kereskedő neve, címe és telefonszáma, de a hivatalos indokolás szerint mégsem állapítható meg, hogy ki töltötte fel. Természetesen kifogást emeltünk vagy 9-10 pontban, de nem volt értelme.

Érdekes, hogy az ügy során egyszer sem merült fel, hogy aki „kijavította” az autót, az egyáltalán rendelkezett-e ehhez szükséges engedélyekkel. Végül is a fék, futómű, karosszéria nyúlványok mind sérültek az eltitkolt balesetben. Ez a mai magyar valóság és a mai magyar igazságszolgáltatás. Nem adtam fel. Az ügyvédemmel gondolkodunk, hogy milyen lehetőség lehet még a kereskedővel szemben.

Saját magamnak azóta felállítottam a szabályokat: független, murvás udvaron árusító kereskedőtől autót soha. Használt autót csak márkakereskedőtől és szakszervizben történt átvizsgálás után fogok vásárolni.


Üdvözlettel: Márton
2017 június 6., 17:17 Módosítva: 2017.06.09 10:57
264

Olvasói leveleink között a legutóbbi nagy vihar után a következő kérdés landolt:

Feladó Lehel

Címzett Totalcar

Dátum 2017. május 24.

Tárgy Autók a vízben

Tisztelt Szerkesztőség!


A tegnapi vihar kapcsán az a kérdés ütött szöget e fejemben – miközben hatalmas pocsolyákat kerülgettem, vagy éppen hajtottam át rajtuk hibrid Aurisommal -, hogy milyen mély víztócsába, milyen következményekkel lehet belehajtani benzines, hibrid, ill. „full” elektromos autóval? Van-e valamilyen rálátásuk, vagy tesztjük ez ügyben?


Üdv:

Lehel

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 június 6., 15:53 Módosítva: 2017.06.08 16:13
153

Feladó Barnabás

Címzett Totalcar

Dátum 2017. június 6. 14:08

Tárgy Érdeklődés

Tisztelt Cím!


Segítséget szeretnék kérni, Brilliance BS4 alkatrészt keresek, de sajnos Magyarországon sikeresen nem találtam. Bízok benne, hogy önök tudnak nekem segíteni.


Köszönöm

Sajnos nem tudunk. Ha valami okból van az olvasók közt valaki, aki tudja, hol elérhető bármi Magyarországon a BMW-klónoktól induló márkához, ami egy katasztrófális ADAC-törésteszttel robbant be az európai köztudatba, a gazdasági világválság kezdetén próbált meg befutni itt, majd 2010-re fel is adta a nyugati terjeszkedést, írjon nekünk (ide), és mi összekötjük Barnabással. 

2017 május 26., 11:19 Módosítva: 2017.05.31 07:01
202

Furcsán ért körbe a történet, de végül megtudtuk: meg szabad venni az öreg Honda Prelude-öket, hát még azt, amelyik nálunk járt tíz éve egy használtteszten. Úgy indult, hogy a neppernél tegnap a négykerék-kormányzásra parázott rá az érdeklődő, mire a Becsületes megnyugtatta, én kerestem a levelezéshez egy illusztrációt és megszületett a csütörtöki nepperűzőnk. Illusztrációt egy 2007-es használttesztünkből szereztem, így került elő a tesztben szereplő fehér Prelude tulaja, aki szerint máig minden rendben a géppel. 

Feladó Bence

Címzett Becsületesnepper

Dátum 2017. május 25. 17:47

Tárgy Prelude-öt még szabad?

 

Kedves Becsületnepper!


Általánosságban nagyon tetszik a rovat, a mai vételi tanácsadással kapcsolatban lenne észrevételem: a Prelude valóban szuper, megbízható autó. A 2007-es Totalcar cikkben szereplő kocsi a mai napig kitűnő állapotnak örvend, és mint az a csatolt képen is látszik (1 hete készült), a 4WS is tökéletesen működik, nem kell tőle félni. Bár az autó idén 18 éves lesz, semmilyen egyéb rendellenességet nem tapasztaltam az elmúlt 3 évben.

prelude

Üdv,

Bence

2017 május 1., 11:52 Módosítva: 2017.05.03 13:56
182

Nepperűzőnk pár napja kapott egy levelet, amelyben egy háromgyermekes családapa kért segítséget. A dilemma elsősorban az volt, hogy egy nullkilométeres Daciát vagy pár éves Citroënt válasszon, olvasónk, Imre viszont egy másik fontos szempontra világít rá. Ha már családi autóról van szó, nem árt, ha tényleg el is fér benne minden.

Feladó Imre

Címzett Becsületesnepper

Dátum 2017. április 29. 20:32

Tárgy Észrevétel a "Franciát vagy románt" című kérdéshez

 

Tisztelt Uram!

A fenti című nepperűzős kérdésben a kérdező a Citroën C4 Picasso és a Dacia Lodgy között hezitál három gyerekhez. Kérem juttassa el hozzá - ha lehetséges - az észrevételemet. Gyakorló háromgyerekes apukaként már végigjártam elég alaposan a "Kocsit három gyerekhez" témát. Szerintem tévúton jár a kocsi kiválasztásában a kérdező, ez egyik sem igazi háromgyerekes autó.

Nem csak azt kell nézni, hogy hátul három ülés van. Végig kell gondolni, hogy az évek során mikor milyen gyerekülésekre lesz szükség, és azokat belepróbálni a kiszemelt autóba. De nem elég, hogy elférjenek egymás mellett, az is fontos hogy a biztonsági öv csatjához hozzá lehessen férni az ülések között (négyéves kor után már használjuk a kocsi saját biztonsági övét a gyereküléssel). Az én próbáimnál a Dacia Lodgyba szélesebb ülésből be sem fért szabályosan egymás mellé a három, a Picassóba meg képtelenség volt benyúlni a két ülés közé.


Tapasztalatom alapján a kérdező által megcélzott ársávban csak a használt nagy egyterűekben fér el használhatóan a három gyerekülés a második sorban:

- VW Sharan/ Seat Alhambra

- Ford Galaxy/ S-Max

- Renault Espace

- Citroën C8/ Peugeot 807


Persze három gyereknél már ezek csomagtartója is könnyen telepakolható egy kirándulás alkalmával. Én például következő járműnek egy Ford Transitot fogok venni, így mehet majd bele kisbicikli, nagybicikli, fél lakás.

Üdvözlettel: Imre

2017 április 23., 13:47 Módosítva: 2017.04.26 12:48
478

Feladó Gábor

Címzett Motordoktor

Dátum 2017. április 21. 9:46

Tárgy Kell-e cserélni olajat új autóban?

Tisztelt Motordoktor!


Informális segítségét szeretném kérni. Új autót vásároltam, de még nem vettem át, éppen az autó üzembe helyezése történik a kereskedő által. Az autó egy Mitsubishi Lancer, ami 2015-ös gyártású, 1,6-os, benzines.

Illusztráció egy 2015-ös Lancerről
Illusztráció egy 2015-ös Lancerről

A napokban, személyesen beszéltem az értékesítővel, kérdeztem, hogy mivel 2 éves az autó, kell-e olajat cserélni, illetve egyéb, a garanciához kötött szervizelést nem kellene-e elvégeznie a szalonnak, mielőtt átadja nekem az autót? Az értékesítő azt válaszolta, hogy mivel 0 km-es az autó, így nem kell, ráér majd az első 20.000 km-es, vagy 1 éves szerviz alkalmával. Azért feltételezem, nem véletlen, hogy a szerviz kitalálta az 1 év időintervallumot, de én nem értek hozzá. Ön szerint sem okoz ez semmilyen problémát?


Még egy, az autóhoz kapcsolódó kérdést engedjen meg: Korábban, (14 évvel ezelőtt) az új autómnál (Toyota Yaris) az első 1.000 km után teljes motorolaj cserét javasolt a szalon, most viszont a kereskedő szerint erre sincs szükség. Erről mit gondol?


Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel:

K. Gábor

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 március 18., 17:18 Módosítva: 2017.03.22 06:20
143

Feladó Olvasó

Címzett Perkó Rudolf/Totalcar

Dátum 2016.02.16.

Tárgy Parkoló

Tisztelt Perkó Rudolf!

A február 13-i Indexben megjelent "Mekkora egy rokkantparkoló" cikk a mai napon az alábbiak szerint "folytatódott". A cikk "hatására" az alábbi események történtek: Ma fél egy magasságában megjelent egy "forgalomszervezés" feliratú furgon a Bocskai út 2. előtt és egy rövid nyelű, vegyszerbe mártott súrolókefével a cég munkatársai lemosták a mozgássérült parkolóban az aszfaltra - igaz, hogy valaki által magánakcióban felfestett - mozgássérült jelet. Naívan azt gondoltam, hogy majd felfestik a szabályos jelet, de nem!! Kivettek a kisteherautóból egy hosszú létrát és leszerelték a villanyoszlopra kihelyezett kressztáblát is, amely jelezte, hogy mozgássérült parkoló van egy autó számára!! Miért tették ezt?? Nem jól láthatóan felfestették a jelet, hanem leszedték a felfestést és a parkolót is megszüntették! A Bocskai út 7. előtt is szintén nem szabályos piktogrammal fel van festve a jel, de a forgalomszervező furgon, ami ezen az oldalon jött vissza, elegánsan kikerülte, elment előtte. És kb. 10 perc múlva ismét megérkezett az autó a Bocskai út 2. elé, kiszállt az egyik "forgalomszervező", megtekintette a művet és az Allénél megfordulva, a Bocskai u. 7. előtt elmenve, eltávoztak. Majd egyszer csak visszajönnek ide is??? Itt is megszüntetik?? Azért, mert valakik képtelenek szabályosan, nem átverős módon jelezni a parkolót? Mert így nem lehet naponta rengeteg büntetést kiosztani? Egyszerűen felháborító! Sajnos én is mozgássérült vagyok és a Bocskai út ezen szakaszán lakom. Addig azért nem tudtam parkolni a mozgássérült parkolóban, mert a felfestés hiányzott és hárman is beálltak a kialakított helyre. Aztán valaki, hogy ne verjenek át egy csomó embert, aki nem látta a táblát és a festés jelzés hiánya miatt beállt erre a helyre és fizette a magas büntetést, felfestette a jelet, jelezve, hogy ez más parkoló. Most pedig majd azért nem tudok parkolni, mert egy súrolókefével és egy hosszú létra alkalmazásával megszüntetik a lehetőséget is! Szélmalom harc ez, jól tudom, de bizonyára vannak valamiféle szabályok, amelyek előírják, hogy pl. hány mozgássérült parkolónak kell lenni ezen a felújított szakaszon. Vajon van valaki, aki ezt tudja? Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, akinek az ilyen lehetőségre szüksége lenne. Volna még persze ezer kérdés, pl., hogy a Bocskai út 7. előtt is lemossák a jelet és megszüntetik a parkolót? Valószínűleg majd egy másik fuvar keretében?

rokiparkolo.gif

Köszönöm türelmét. Üdvözlettel!

2017 március 2., 12:52 Módosítva: 2017.03.04 12:26
512

Sallai Róbert Benedek, az LMP képviselője részletes indítványt nyújtott be az országgyűlésnek, mert kiszorítaná a mai dízel és benzines autókat a magyar utakról. A javaslat nagyon vad dátumokat és szigorú intézkedéseket tartalmaz: így, ha bármi valóra válna a leírtakból, néhány éven belül csak elektromos autókat vagy bringát használhatnánk. A képviselő radikalizmusa visszaverődött a tudatomról, ezért cikket írtam a magyarok autóvásárlási szokásairól, a nagy dízellázról és arról, mennyi esélye van a tömegeknek, bármilyen új autóra, manapság. Sallai képviselő írt nekem, változtatás nélkül olvashatják a levelét de ígérem, nem csinálunk ebből rendszert. 

Feladó Sallai Róbert Benedek

Címzett Zách Dániel

Dátum 2017.03.01.

Tárgy dízelek kitiltása

 

Tisztelt Zách Dániel!

Sok dologgal foglalkoztam az elmúlt három éves politikai ténykedésem alatt, amelyek többnyire az emberek életét érintő ügyek. Kedvelem a szimbolikus politizálást. Ügynöktörvénytől kezdve több jelképes kérdésbe álltam bele, de leginkább azokat az ügyeket szeretem, amelyek az emberek életével vannak szoros összefüggésben. Most újra egy szimbolikus ügyhöz nyúltam, amit még az év eleji szmog helyzet inspirált. Gondoltam, hátha nem baj, ha egy zöld politikus egy zöld ügyet érdemben felvállal, és a közbeszéd tárgyává teszi.

Az ország siralmas helyzetének csak egy apró problémája, de jelentős problémája az ország gépjárműállományának helyzete és struktúrája is. Nekem, mint vidéki lakosnak, egy olyan kisváros lakójaként, ami lassan a közszolgáltatások eléréséhez is kocsit igényel, nyilván napi kérdés a közlekedés és az autóhasználat. Amíg a fővárosban és a megyei jogú városokban elképesztő lehetőség lenne a közösségi közlekedés fejlesztésére, addig a legkisebb települések vonatkozásában igenis érdemben kell foglalkozni az ország gépjárműparkjának jövőjével.

Az LMP elkötelezett egy jobb országstruktúra kialakítása mellett, mely csökkenti a mobilitási igényt, fejleszti a közösségi közlekedést, élhetőbbé teszi a városokat a kerékpáros közlekedés és a vasúti áruszállítás fejlesztésével, és a reálisabb, hatékonyabb, jobb légiközlekedés-szervezéssel, környezetkímélőbb, valamint emberbarátabb közúti gépjármű közlekedéssel, tehát egy zöldebb autóhasználati gyakorlattal. Most csak erről az utolsóról kívánok szólni, miután országos publicitást kaptam egy szaksajtó jóvoltából: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2017/03/01/kitiltanak_a_dizeleket_magyarorszagrol/ Ezt hálásan köszönöm, mert örülök, hogy a közbeszéd tárgya lehet ez a fontos kérdés.


Nagyon rövid összefoglalással a mérlegelésünk lényege:

- a hazai gépjárműállomány elöregedő (13 év körüli);

- arányaiban az elmúlt 15 évben nagyon megnőtt a dízel gépjárművek aránya;

- szintén érdemben nőtt a gépjárműhasználat, és ez már érdemben hozzájárul környezet-egészségügyi problémákhoz néhány más társadalmi probléma mellett.


Lényegében elmondható: a közlekedésszervezési alapvetéseken túl (kevesebb mobilizációra lenne szükség, több, jobb közösségi közlekedésre stb.) az öregedő, korszerűtlen technológiával rendelkező gépjármű állomány egy valós probléma, amit kezelni kell.

Mi történik most?

A Totalcar cikke is rámutat: jelenleg is érdemi jövedéki adó sújtja az üzemagyagokat, amit azonban a kormány majdnem teljesen „lenyúl“, mindössze harmadnyi összeget fordít abból közútfenntartásra, azt sem közvetlenül. Az országban uniós támogatásokkal mai napig a dízel technológia beszerzése a támogatott és sem a közbeszerzési rendszerekben, sem a kormányzati szektorban nem jelenik meg a zöldítés igénye. Ellenben van egy támogatási rendszer, ami kb. csak a budai milliomosok számára elérhető, hiszen azoknak ad támogatást, akik tudnak adni 9-10 millió forintot egy új elektromos gépjárműért. A beszerzések során mai napig előnyt élveznek a dízel gépjárművek (Áfa-visszaigénylés a beszerzésre és gázolajra egyaránt, sőt a mezőgazdasági támogatási rendszer még tovább erősíti ezt), és a kormányzat nem is igyekszik sem adó- sem támogatáspolitikával segíteni a gépjárműpark fiatalítását, sem a korszerűsítést, sem a zöldülést.


Ezek a tények, amelyek a kedvezőtlen tendenciát tovább erősítik, és a problémát évtizedekre kitolják.


Mit kínálna az LMP?

Ennek a folyamatnak a jelentős megváltozását. A strukturális átalakításokon túl a gépjárműpark-változás vonatkozásában nyilvánvalóan a zéró emisszióval rendelkező, korszerű állomány megteremtése a helyes irány. A XXI. század pártjaként az LMP csak ilyen irányba gondolkodhat, minden normális irány erre is mutat nemzetközi szinten is. Új, korszerű, szennyeződések csökkentését segítő gépjárműpark megteremtése a cél. Ehhez mi kell? Hathatós változások: más támogatáspolitika, más adópolitika, más szabályozás. Mit tennénk?

Első lépésben lecserélnénk a közhasználatban lévő gépjárműparkot: a közösségi közlekedés járműveit, a rendőrkocsikat, a kormányzati gépjárműparkot, a közüzemi gépjárműparkot. Ez az első lépés,mivel a kormányzatnak kell élen járnia az ilyen törekvésekben. Majd jönnek a nagy cégek, gépjárműhasználatban érdemi szerepléssel bírók, majd a gazdaság többi szerelője. Ezzel párhuzamos lépés a jövedéki adók és járulékok bevételeiből támogatási rendszer létrehozása a társadalmi igazságosság figyelembevételével: a közös háztartásban élők egy főre eső jövedelmének figyelembevételével minél szélesebb teret engedni a támogatásoknak, és a rászorultsággal nem rendelkezőknél a kisebb arányú sávos „több kulcsos“ támogatással segíteni a cserét. Nyilván nem lehet egy átfogó átalakítási koncepciót pár ezer karakterben leírni, de nagyon röviden a recept ennyi. Ebbe az irányba kell tartani. Mindehhez talán nem másodlagos: nyilván az lenne jó, ha az olyan technológiának a piaci javításáról beszélhetnénk, ami magyar ipart erősít, ami magyar munkahelyeket hoz létre.

Ami valós kritika lehet: az ütemezés sebessége. Itt mindössze arról van szó, hogy megnéztük, mi az az ambiciózus terv, amire van nemzetközi gyakorlat - és valóban, a norvég példa volt az, amiből kiindultunk. De ha nem ilyen ütemezést választunk, ma nem lenne senki, aki megkérdezze, hogy miért fontos ez a kérdés. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi kormányzati rendszerben ennek a tervnek az esélyei 2200-ra sem valósulhatnak meg, de egy normálisabb kormányzat esetén - amit az LMP kínálna - igenis érdemi hatásokkal megvalósítható lenne a terv, ha nem is 2025-re de alig több, mint egy évtizeden belül.


Az autósok a barátaink, a szmog az ellenségünk, és az üzenet mindössze a sok ostoba kormányzati irány helyett egy valós alternatívát mutathat, ambiciózus célkitűzéssel. Hiba az, ha valaki nem mer hinni az országban: jó vezetéssel az ország lényegesen többre lenne képes.


Üdvözlettel: Sallai Róbert Benedek, országgyűlési képviselő, LMP

Ön mit tenne a dízel autókkal?

2017 január 27., 16:50 Módosítva: 2017.01.29 11:42
94

Csütörtökön este megérkezett Budapest önkormányzatának a válasza a szmogriadós kérdéseimre. A válasz egyébként Molnár Zsolt szakmai főtanácsadótól érkezett, őt láttam valamelyik tévé híradójában nyilatkozni pont arról, hogy (akkor még) valószínűleg péntektől feloldják a korlátozásokat. Így is lett.

A kérdés a következő volt:

Tisztelt Kommunikációs Osztály,
a most bevezetett szmogriadóval kapcsolatban van kérdésem.
Ha a finompor koncentrációjának magas szintje miatt rendelik el a szmogriadót, továbbá a mérőállomások adatai alapján még a nitrogén-oxidok szintje magasabb, akkor miért nem a (részecskeszűrő nélküli) dízelek közlekedését korlátozzák?
(Mivel ezt egy fővárosi rendelet szabályozza, értelemszerűen az a kérdés, hogy a rendelet miért nem a határértéket meghaladó komponens alapján határozza meg a kitiltandó járművek körét.)
Köszönöm gyors válaszukat, stb.

A válasz szövege nem könnyű, mert szakember írta, a lényege az, hogy:

- az önkormányzat, mindenféle kormányrendeletek és törvények miatt csak úgy rendelhet el szmogriadót, ahogy történt (nevezetesen a forgalmi  V9 rovatában a 0-4 közötti besorolású autók).
Ezt szomorúnak találom, mert elég kristálytisztán szerepel a forgalmiban, hogy a jármű mivel üzemel (P3 rovat, hajtóanyag), tehát nem jelentene gondot, ha nagyon meg szeretnék javítani a vonatkozó kormányrendeletet/törvényt, hogy ezt is figyelembe vegye. Egyébként a V9 rovatban az 5 (hibrid, villany, teljesen gázüzemű), a 14 és 15 kategóriák (euro 5 és 6) kivételével amúgy is egyértelmű, hogy dízel-e vagy benzines az adott jármű.

- A nitrogénoxid-szint miatt most nem lett volna szükség szmogriadóra.
Ezekkel kapcsolatban csak megemlítettem, hogy ez is a dízelek terméke, ha tehát tényleg a szennyezés jellegéhez akarnánk igazítani egy szmogriadót, egyértelmű, hogy most a dízelek szélesebb körű kitiltása enyhítette volna a helyzetet jobban. 

- A részecskeszűrő meglétét nem tartalmazza a forgalmi engedély.
Ez tény, de tipikusan az euro 5-ös és 6-os autók ilyenek, tehát egy PM10 miatti szmogriadónál pontosan meghatározhatók lennének azok a V9 kategóriák, akik nem mehetnének. Az utólagos részecskeszűrő lehet, hogy probléma, nem tudom, hogy itthon szereltet-e fel bárki, de biztosan kevesebben vannak, mint akiknek elírták a V9 rovatban a besorolását. Ezek egy része úgy született,  hogy anno nem alkotta meg az illetékes hivatal időben a legújabb besorolást, így forgalomba helyezéskor mondjuk csak euro 4-et tudtak beírni euro 5 helyett.

A választ mindenesetre köszönjük, íme teljes terjedelmében:

Távolról sincs vége, olvasson még