RSVPTC RSVPTC

Nem nyílik a Suzuki légzsákja

2011.02.28. 15:18 - Gulyás Gusztáv

Feladó: Ferenc

Dátum: 2011. február 23. 9:19

Tárgy: Suzuki a mi autónk?

Tisztelt Szerkesztőség!

A segítségét szeretném kérni egy számomra nagyon fontos kérdés megválaszolásában.

A gépkocsik aktív biztonsági berendezését képező légzsákrendszer hibás vagy megfelelő működésének eldönthetőségével kapcsolatban.

Frontális ütközés esetén, amennyiben meghatározott ütközési szögben, és adott mérték feletti az ütközés-lassulási érték, a légzsákok működésbe lépnek. Az ütközési szöget az autóhoz mellékelt használati útmutatóban 0- 30 fokban határozzák meg, az ütközési vagy lassulási értéket viszont nem.

E fontos paraméter hiányában a műszaki szakértők is csak hasra ütve találgathatnak, sajnos. Ha jól tudom pl: a Volkswagen 1992-ben nyilatkozott, hogy náluk 2,2 g-s lassulás a határérték.

Ön szerint megtagadhatják-e ennek a fontos műszaki paraméternek a megismertetését?

A történetem rövid leírása az alábbiakban.

2006 tavaszán balesetet szenvedtünk Suzuki Wagon R+ autónkkal. A balesetben a 7. hónapos várandós feleségem súlyosan megsérült, az autó pedig totálkárosra tört, ennek ellenére nem nyíltak a légzsákok, és az övfeszítők közül is csak az egyik működött. Saját, tizenéves karosszérialakatosi tapasztalatom alapján, továbbá, aki látta az autót, azok közül is egy fő véleményét leszámítva mindenki szerint működniük kellett volna a légzsákoknak. Gondolom, nem okozok meglepetést, hogy az az egy kivétel az maga a Suzuki gyár, vagyis a márkakereskedő. Szerettem volna a hiba okát megtudni, illetve elháríttatni, hogy az autó a kijavítása után megint használhatóvá váljon.

Az eset kivizsgálását minden létező módon megtagadták, jegyzőkönyvet hamisítottak, rágalmazási perrel fenyegettek. Felkértem egy műszaki szakértőt az autó megvizsgálására. Az elkészült szakvélemény szerint a balesetben min 6 g-s volt a lassulás, és a szakértő szerint 2,5-3 g-s lassulás fölött már indokolt a légzsákok működése.

Természetesen ezt Suzukiék másképp gondolták, de azt nem hajlandók elárulni, hogy mégis mikor lépnek működésbe ezek a lufik? Egy atomtámadás már elegendő, vagy még az is kevés?

Perre vittem a dolgot, és a bíróság által felkért igazságügyi szakértő szakvéleménye szerint a lassulás mértéke min. 7 g volt és 6 g felett egyértelműen nyílniuk kellett volna a légzsákoknak.

(Arra az apróságra itt nem térnék ki , hogy az ig. ü. szakértő szerinti 6 g-s küszöb az én általam felkért szakértő szerint irreálisan magas. Többek között a vadászrepülő pilótáknak a kiképzésük során max. 6 g-s terhelést kell elviselniük, és akinek ez nem sikerül, eltanácsolják.)

Igen ám, de a Mi Autónk jogi képviselőjét ennél keményebb fából faragták, sziklaszilárdságát bizonyítandó, rezzenéstelen arccal előadta a bíróságon, hogy a szakvélemény tulajdonképpen azt állapítja meg, hogy az autó tökéletesen működött. Ha azt mondanám, hogy emberünk térben és időben nem volt teljesen orientált, nyilván rosszindulatú lennék, ezért nem is mondok ilyet.

A per folyamán folyamatosan kértük az autó légzsáknyitási küszöbértékének közlését, ezt folyamatosan megtagadták, különféle nevetséges indokok alapján.

2011. 02. 21-én az esztergomi városi bíróságon a Suzuki jogi képviselőjének szájából elhangzott a közel öt éve tartó ügy legpofátlanabb, és egyik legarrogánsabb mondata, miszerint: álláspontja szerint az egész eljárást mi azért kezdeményeztük, hogy a Suzuki gyár üzleti titkait megszerezzük, mert, hogy egyébiránt nekünk az ügyből semmiféle kárunk nem származhatott.

Ezen levelem megírása előtti napokban történt a következő eset a sógorommal.

Egy vidéki főútvonalon haladva balesetet szenvedtek, mert a másik fél nem adta meg az elsőbbséget, és kb 70-80 km-es sebességgel fékezés nélkül az autójuknak ütközött. Az autójuk (Suzuki ignis, ugyanakkor gyártották mint a mi Wagon R+-unkat) felborult, kb. hármat fordult, kiszakadt a komplett hátsó futóműve, totálkárra tört, súlyosan sérültek, és a légzsákok itt sem nyíltak ki. A mellékelt képeken látható a sérülés mértéke.

Mostanában több írást is olvastam amelyek a Suzuki gazdasági mélyrepülésének az okait taglalja, talán az ilyen esetek is nagymértékben közrejátszanak.

Tapasztalatom szerint ez nem egyedi probléma, ezért titkolják, és húzzák rosszindulatú pervitellel az ügyet, nehogy tovább romoljanak az amúgy is lesújtó statisztikák.

Válaszára várva maradok kiváló tisztelettel: Ferenc

Kedves Ferenc!

Autóipari kapcsolatainkat végigzongorázva mi is azt tapasztaltuk, hogy nem könnyű légzsáknyitási határértékekhez jutni. A témának utánajárva azonban érdekes adatokba és összefüggésekbe botlottunk, melyeket – anélkül, hogy a konkrét ügyet, vagy a Suzuki képviselőjének eljárását minősítenénk – szívesen megosztjuk Önnel.

Ütközésnél rendkívül rövid úton viszonylag nagy sebességről kell lelassítani a vezetőt és az utasokat álló helyzetre. Ha az átlagos autó gyűrődőzónáját egy méternek vesszük, és ehhez jóindulatúan hozzáadunk még fél métert (a fej és a kormány távolságát), még mindig csak másfél méternél tartunk. Ez az az út, amit az ember teste egy-két tizedmásodperc alatt megtesz, miközben a sebessége nullára csökken. A fizika kérlelhetetlen törvényeiből 100 km/h sebességnél a nehézségi gyorsulás körülbelül hatvanszorosa, azaz 60g adódik, ez az első meglepő adat.

A második, hogy a hetvenes években végzett kísérletek szerint egy egészséges felnőtt ember egészen rövid ideig képes elviselni ekkora gyorsulást is. A légzsákokkal kapcsolatos első előírások 60g maximális gyorsulást még elfogadhatónak (értsd: túlélhetőnek) tartottak – hangsúlyozottan nem tartósan, mindössze néhány ezredmásodpercig.

 
Néhány ezredmásodpercig elképesztő gyorsulásokat is képes az ember túlélni. Sokáig azonban nem

Öv és légzsák híján az ember teste az ütközés elején egy darabig nem lassul, hanem megtartja egyenes vonalú egyenletes mozgását, majd hirtelen, több száz g lassulással csapódik a kormánynak, a műszerfalnak, vagy a szélvédőnek. A légzsák és az öv szerepe, hogy a rendelkezésre álló rövid út és rövid idő alatt egyenletesen lassítsa a bent ülőket, elkerülve a 60 g-nél nagyobb gyorsulási csúcsokat.

73 km/h fölött ne menj betonfalnak lassítás nélkül

Jó tudni, hogy ha maga az autó átlag 60 g-vel lassul (ez történik például 108km/h sebességgel a betonfalba csapódva), akkor semmilyen öv és semmilyen légzsák nem képes a kritikus érték alá csökkenteni a terhelést. Sőt a 108km/h-hoz tartozó 60 g is csak elméleti érték: ha a számításhoz figyelembe vesszük a légzsák nyitását eldöntő algoritmus működési idejét (durván 10ms) és a felfúvódáshoz szükséges további 30ms-ot, akkor (mivel még rövidebb idő áll rendelkezésre a test lelassításához) 73km/h az az elméleti határ, ami fölött nem valószínű a túlélés. Legyen bármilyen embléma az autó elején és legyen bármilyen merev az utascella: 73km/h fölött a betonfalba csapódva valószínűtlen a túlélés. Újabb érdekes adat.

Ha nem betonfallal, hanem egy másik (álló) autóval, netán vaddal ütközik az ember, valamivel jobb esélyei vannak. Az alábbi ábrák a járműre ható gyorsulást mutatják 40 km/h-s sebességnél, különböző „ellenfelek” mellett. Ez alapján talán nem túlzó az a feltételezés, hogy talán valahol 5-10 g gyorsulás környékén nyílhatnak a lufik.

 
Az autó lassulása 40 km/h sebességgel különböző tárgyakkal ütközve

Nincs könnyű helyzetben az a fejlesztőmérnök, aki ezt a határértéket belövi, hiszen a légzsák robbanása önmagában bizonyos rizikót jelent a bent ülőkre nézve. Különösen a nem előírásszerűen feszes vigyázzban, hátradőlve utazók szerezhetnek apróbb-nagyobb sérüléseket a légzsák robbanásakor, és a több lufi egyidejű felfúvódásakor keletkező hirtelen túlnyomás is okozhat problémákat. Nem beszélve a felháborodott kuncsaftokról, akik joggal dühöngenének, ha minden apró-cseprő koccanásos baleset után a színre fújt lökhárító mellett az autó árával megegyező értékben az összes eldurrant légzsákot is cserélni kéne.

Vagy vegyük például azt az esetet, amikor százas tempóval vaddal ütközik az ember: rövid ideig intenzív a lassulás, de ha a túl alacsony határérték miatt szükségtelenül durran a légzsák, a következő pillanatban az autó hatvanas-hetvenes tempóval, és cselekvésre képtelen, kába sofőrrel gurul az út menti fák felé. A probléma egészen biztosan összetettebb, mint amilyennek első ránázásre tűnik, és minden bizonnyal a légzsák-nyitó algoritmus sem egyetlen határértékből áll.

 
Dummy fejére ható gyorsulás övvel, zsákkal, és nélkülük

Megint csak a konkrét eset ismerete nélkül, pusztán elvi síkon szükséges kitérni arra is, hogy az autó sérülésének nagysága és az ütközés közben fellépő gyorsulások között nincs szükségképpen szoros összefüggés. Egy egészen lassan guruló betonkeverővel is lehet totálkárosra törni egy kisautót anélkül, hogy közben a bent ülők számottevő gyorsulásnak lennének kitéve. A deformáció jellegéből azonban megbecsülhető a gyorsulás: ez ügyben az igazságügyi szakértő állásfoglalását tekinteném irányadónak.

Ha elfogadjuk a szakértők által meghatározott 6-7g-s gyorsulást, akkor két eset lehetséges. Az egyik szerint nagyobb volt a légzsákvezérlőben tárolt határérték, minden kifogástalanul működött, és az „egészséges” felnőtt által még gond nélkül elviselt terhelés okozott az Ön várandós feleségének súlyos sérülést.

A másik változat szerint kisebb volt a határérték, de valami nem működött megfelelően. Borzasztó nehéz az ilyesmit bizonyítani (lásd: gyorsuló Toyoták esete), de az alkatrészek részletes, független szakértők általi vizsgálata elvileg fényt deríthet erre is. Kérdés, hogy érdemes-e időt, pénzt és energiát fektetni egy ilyen szélmalomharcba, és akkor még mindig bizonytalan, vajon ebben a helyzetben megítél-e a bíróság kártérítést egyetlen hibás alkatrész miatt.

A második baleset kapcsán, ha jól értem, arra céloz, hogy esetleg nem egyedi esetről, hanem sorozatos műszaki hibákról, netán hanyagságról, vagy valamiféle eltussolt összeesküvésről lehet szó. Ezt szintén nem könnyű bizonyítani, de hazánkban épp elég Suzuki fut ahhoz, hogy egy ilyen jellegű szériahiba előb-utóbb a felszínre kerüljön, ha valóban létezik.

Balesetmentes közlekedést és jó egészséget kíván Önnek és szeretteinek:

Gulyás Gusztáv

Az izmos Citroën esete a kötelezővel

2011.02.26. 15:14 - Papp Tibor

Tisztelt Totalcar!

Nem tudom melyik "részlegnél" kellene érdeklődnöm a problémámmal, amiről most már nem tudom elképzelni, hogy másokat ne érintene.
2006-os Citroën Berlingo 1.4i Multispace benzines személygépkocsink van, amit 75 lóerős (55 kW) motorral vásároltunk, elvileg. A forgalmiba ugyan 65 kW van bejegyezve, de ezt csak a teljesítmény alapú biztosítás számításakor vettem észre, mivel a kötelező kalkulátor szerint sincs ilyen teljesítményű motor csak 55 kW-os. Hibás a bejegyzés a forgalmiba, gondoltam.

A rádióban akkoriban azt hallottam nem kell vele foglalkozni, több százezer hibás forgalmi lehet, a biztosítók tolerálják a hibákat és a központilag megkapott adataik alapján a helyes teljesítménnyel fognak számolni, nem kell ez miatt forgalmit cserélni. Mivel 65 kW-os teljesítményt meg sem tudtam jelölni, halálos nyugalommal bejelöltem a (szerintem is) valós 55KW-ot. A biztosítótól viszont jött az emelt díj, és a magyarázat BM adatuk szerint 65 kW-os az autó, cseréljek forgalmit ha nem felel meg az ár. Okmányirodából küldtek a Közlekedési Felügyelethez műszaki adatlapért, ahol értetlenül fogadtak: - Ki mondta, hogy rossz az adat? 65 kW-os az autó, 55 kW-os benzines motor nincs is ezen évjárat környékén! Itt már elvesztettem a fonalat, és itthon megnézve az interneten is 75 Le-55 kW-os motorról szólnak az írások, ahogy én tudtam. Tudnának valami választ adni erre a nonszensz anomáliára, ami nekem jelenleg 4000 forintos felárat jelent az értetlenségen kívül? Hogy lehet, hogy egy 75 lóerősnek árult autót a Közlekedési felügyeletnél másként tartanak nyilván?


Várom válaszukat:
Köszönettel: Viktor

Kedves Viktor,

az egyszerűség kedvéért megkérdeztem a Citroën Hungáriától, ők már csak tudják, hány lóerős/kilowattos az autó, amit árulnak. Bár én is megesküdtem volna a 75 lóra.

Ön egy hiba áldozata. A Citroën válasza ugyanis a következő:

65 kW teljesítményű Citroën Berlingo 1.4i nem volt, csak 55 kW-os. Viszont egy korábbi típusbizonyítvány valóban 65 kW-al került kiadásra. Ez elírás. A magunk részéről annyit tudunk tenni, hogy a minket megkereső ügyfeleknek hivatalos, alvázszámra kiadott igazolásban nyilatkozunk az 55 kW teljesítményről.
Azaz be kell szerezni egy ilyen igazolást, és elkezdeni a hivatalos eljárást. Csak arra vigyázzon, nehogy többe kerüljön, mint amennyit megspórol a kötelezőn, ha mondjuk el akarná adni. Ugyanis, nemcsak a forgalmiját kell lecserélni hatezerért, hanem a törzskönyvet is ugyanennyiért. És azt ugye nem gondolja, hogy eltekintenek a fizetéstől?

Üdvözlettel:

Papp Tibor

Újabb cifra NKH-s történet

2011.02.23. 18:23 - Papp Tibor

Tom micrás sztorija sokakat megindított. Lacié talán annyiban különbözik, hogy itt az NKH tévedése extra pénzébe került az autó tulajdonosának. Igaz, nem nagy összeg, de felteszem, a teljesen vétlen illető amúgy nem begyújtósnak használta volna az ezreseket.

Feladó: Laci

Címzett: Papp Tibor

Dátum: 2011. február 17. 18:39

Tárgy: Ha levesz az NKH 70 rugóval...

Szia,

nekem is van egy hasonló cifra történetem az NKH-val, ez még 2009-ben esett meg...

Az a lényeg röviden, hogy van egy haveromnak egy Ford Explorer-je (ugyebár amerikai autó). Namármost, ennek bizony AF-es motorszáma van (mint ugyebár minden itthon forgalomba helyezett amerikai autónak), hiszen eredetileg, gyárilag nincs semmilyen motorszáma. Még motorkódja se biztos, én legalábbis nem találtam sem a neten, sem autodatában, sem sehol a motor egyértelmű típusazonosítására utaló motorkódot.

Nincs azzal semmi baj, hogy AF-es egy motor, leszarjuk ugye. Nadeám az történt, hogy műszaki vizsgán a Mozaikban rettentő fejvakargatás kezdődött, hogy vajon miért AF...

Az, hogy a mozaikutcában dolgozó emberek (és itt nem csak a vizsgabiztosokra gondolok, pedig nekik is elméletileg gépjárműipari szakmérnöknek, vagy minek kéne lenniük, hanem az osztályvezetőre is, aki később még a ritka nagy gyökérségéről is tanúbizonyságot tesz) annyira felkészületlenek és dilettánsak, hogy nem tudják, hogy azért AF, mert nincs saját száma a motornak, az egy dolog...

Na mindegy, keresgélik az AF plakettet, amit az autó forgalomba helyezésénél bizony ők kellett, hogy felrakjanak ugyebár, de hát fingjuk sincs, hogy hova rakhatták... meg különben is, aszongya az igazgató, aki közben lesétált "hozzáérteni", hogy sokszor a kesztyűtartóba rakják, mert a motorra nem tudják felrögzíteni (miért is nem tudják felrögzíteni?). Na mindegy.

Az is nonszensz, hogy arról semmi dokumentáció nincs megőrizve, hogy annak idején (nem olyan régen, 2000-ben) ki, mikor, hol, hogyan és hová helyezte el a motoron a szóban forgó AF plakettet.

Na mindegy, úgy döntenek, hogy biztos leesett a plakett az idők során. Mondom, ok, leesett, tegyenek rá újat, elvégre nem változott semmi, ráadásul a plakett kiadásakor is olyan rettentő kreativitásról tettek tanúbizonyságot, hogy az AF motorszámot úgy bírták képezni, hogy a két AF jel közé beírták az alvázszám utolsó három betűjét és 5 számát... Gratulálok. Egészen pontosan így nézett ki a motorszám:

AF YUBxxxxx AF (az YUBxxxx az alvázszám vége egyébként, a weben a VIN dekódolók hegyeiben meg lehet tudni, hogy melyik betű mit jelent).

Á, azt nem lehet, már nem adnak ki AF-et, megszűnt, most az van helyette, hogy beírják a motorkódot. Mondom, motorkód se nagyon van. Az van, hogy 4.0 V6 SOHC. Nem, nekik van. Ránézek az adatlapra, motorkódnak beírták azt, hogy FYUB. Tehát kiválasztottak 4 betűt találomra a régi motorszámból... Gratulálok, ennek így megint nincs semmi értelme, ráadásul, mivel az adatlapon változott ez-az, lehet csinálni új forgalmit és törzskönyvet, 12 ezer akárhányszáz forintért.

Na most akkor tisztázzuk:

Mi miatt állt elő az a helyzet, hogy a tulajdonosnak x ezer forintot ki kell fizetnie új papírokra? Mert az AF motorszám nem olvasható. Miért nem olvasható? Mert a Mozaik utcában képtelenek megoldani azt, hogy egy plakett 9 évig ottmaradjon, ahová rakták.

Tudod, láttam öreg Land Rovereket, 35-40 éves példányokat, amiket nem kímélt az élet, és valahogy mégis rajtuk volt az összes plakett, amit a gyárban odaraktak rá, tehát nem megoldhatatlan.

Ha a Mozaiknak nem megy, akkor csak egy dologra tudok gondolni: Technikailag, műszakilag felkészületlenek, alkalmatlanok arra, hogy a rájuk kirótt feladatokat el tudják végezni.

Hogy lehet, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság alkalmatlan a munkájára? Hogy fordulhat ez elő??? Miért nincs semmi felelőssége a munkájáért???

Miért a tulajdonosnak kell megfizetni az ő alkalmatlanságukat?

Másik szál: elkezdtem utánajárni, hogy miért AF-es a motorszám (akkor még nem tudtam, mint Pelikán József, hogy azért, mert nincs neki semmilyen motorszáma).

Elmentem Szentendrére, a Ford-hoz, ott találkoztam egy figurával, nagyon korrekt ürge volt, le a kalappal előtte. Petneházi Tamásnak hívják, homologizációs koordinátor a Fordnál. Beszélgettünk egy kicsit, majd adott egy igazolást.

Nagyjából ez a szövege:

Ezúton igazolom, hogy a blabla alvázszámú gépkocsi gyárilag nem rendelkezekik motorkóddal (megjegyzés: lehet, hogy csak elírta, de érdekes, hogy itt motorkódot ír, és nem motorszámot)

Magyarországi forgalomba helyezés esetén AF azonosító számot kapott.

A jelen igazolást a blabla alvázszámú gépkocsira motorkód megállapítás végett, a kerületileg illetékes okmányirodához / NKH-hoz benyújtandó dokumentáció részeként adtam ki. A fenti adatok a gépkocsi gyárelhagyási állapotát tükrözik.

Namármost, asszem ez így értelmes.

A fentebb említett osztályvezető a mozaiknál másnap ezzel a papírral nagyjából a seggét törölte ki, olyan hangnemben nyilatkozott mind a papírról, mind Petneházi úrról, hogy erősen viszketett a tenyerem, hogy beverek neki egyet. Arrogáns volt, bunkó (ami nem meglepő, hiszen mindannyian tudjuk, hogy rendre azt képzelik magukról, hogy MINDENKINÉL MINDENT jobban tudnak, még magánál a Ford-nál is jobban tudnak mindent a Fordokról, legalábbis szerintük... vajon akkor miért nem tudták, hogy nincs gyárilag motorszáma?).

Van aztán az egész sztorinak egy másik vetülete is, ami már csak elviekben kapcsolódik a történethez... azon gondolkoztam el, hogy vajon miért nem vonnak itthon felelősségre senkit sem? Miért lehet, hogy a felrögzítés trehánysága miatt leesik a motorszám plakettje, és ennek nincs felelőse, az ebből származó anyagi veszteségeket a tulajdonos kell állja?!

Laci

Flottaautó visszatekerve, híd lezsírozva jó?

2011.02.16. 09:39 - Papp Tibor

Mai publicisztikai cikkünkhöz kapcsolódik egy régi olvasóilevél-özön, ami most épp, ide időszerű. 2009 végén kaptuk a maileket, és nem egyet. Íme:

Kicsi a világ, Peugeot 306-os tesztünk alanyát többen régi ismerősként üdvözölték. Illetve, lehet, hogy a T-csoport ilyen nagy.

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: István

Dátum: Thu, 12 Nov 2009 9:34

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Tibor!


A bemutatott 306-osnak a kisebb koccanása az volt vagy 3, mert ez a kocsi a T-mobilé volt. Van olyan példány is köztük, ami már 2x volt gazdasági TK.
Én inkább vennék egy fapados változatot mint ezeket. Ha gondolja, a Peugeot Fábiánnál a Jászóvár utcában voltak szervizelve folyamatosan. A karosszéria munkák pedig a budaörsi szervizükben.

Tisztelettel: István.

És jött még egy, szintén a régi ismerősök közül:

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: Csaba

Dátum: Thu, 12 Nov 2009 8:48

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Tibor Úr!

Egy kis adalékinformáció a cikkéhez: Ez az autó a T-Mobile
flottaállományába tartozott cégautó volt. (Nem konkrétan az enyém, én a  HRZ4xx-et és a HRZ4xx-et birtokoltam). De ezzel a felszereltséggel és a motortérben lévő utólagos riasztó típusából ítélve 100%-os biztonsággal állíthatom, hogy nem tévedek. Ezeket az autókat a Peugeot Fábiánnál szervizelték (Bp. Jászóvár u.1.) és 180-200eKm futás után, flottában értékesítették őket. Érdekes az órában lévő 90eKm. Sőt vicces.

Amúgy a cikke kiváló, tökéletesen egyetértek a megállapításaival,
tudom mit beszélek, több, mint fél millió kilométert vezettem ezt a
típust.

üdv;

Csaba

Nem szeretek belemenni a cikkcsinálás részleteibe, de idekívánkozik egy belső infó. Ezt az anyagot már hónapokkal ezelőtt felvettem, és többek között azért nem is írtam a konkrét autó áráról (ahogy szoktuk), mert nem volt neki. Tekintve, hogy ott használta valaki szolgálati járműként. Azt pedig nem hiszem, hogy bárki a dolgozók hangulatának javítása érdekében tekergetné vissza a számlálókat az Autocitynél. Az viszont megérne egy tanulmányt, hogy a cégek által levetett autók egy gyors tulajdonosváltás után harmadolt futásteljesítménnyel tűnnek fel a piacon. Gondolom, mindenkinek vannak hasonló sztorijai. Ne legyünk naivak, tízből minimum kilenc használt autót visszatekertek. Persze az ember sajátja mindig kivétel, de a többi kilenc emberé nem.

A másik dolog, egy profi 306-osos klubtag hívta fel a figyelmemet egy tévedésre. Nevezetesen a hátsó híd felújításának költségeivel kapcsolatban.

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: Rózsahegyi Róbert

Dátum: Thu, 12 nov 2009 7:34

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Szerkesztőség!

Azért írok, mert elolvastam a 306-os cikküket! Egész korrekt, viszont amit a hátsó hídról írnak, az nem igazán fedi a valóságot!!! A híd nagyon használattól függően megy el (volt akinek 100eKm alatt halt meg, de van aki már közel 200eKM-et ment el vele és még nem nyúlt hozzá!!! A 2. eset az saját tapasztalat, csak tárcsafékre váltás miatt cseréltem hidat, a régit meg elraktam tartalékba, mert hibátlan!)

A híd felújitása 55-110eFt közt áll meg, függően, hogy csak csapágyazni kell vagy kompletten felújitani...)

Egészen pontosan Andorék foglalkoznak francia híd szervizeléssel (olyan szinten profik benne, hogy mai napig járnak márkaszervizek alkatrészért hozzájuk).

Üdv

Rózsahegyi Róbert

Admin

www.306klub.hu

Köszönjük az infót, nyilván a híd élettartama függ a használat módjától – nem is állítottam az ellenkezőjét –, ezért lenne hasznos megtenni azokat a karbantartási köröket, amit a Peugeot-szerelő javasolt. Ez a tuti, de ezek szerint lehet hazardírozni egy kicsit, aztán meg elpasszolni a kocsit olcsón, amikor már nagyon kivan a hátsó futómű. Hát, én legalább megpróbáltam rávezetni a Peugeot-s társadalmat a rendszeres zsírozás hasznosságára, de ha ennyire olcsó felújítani, minek is?

Kátrány Dzsoni hazavágja az A5-öst

2011.02.15. 17:52 - Winkler Róbert

Feladó: Norbert

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. február 15. 0:26

Tárgy: Benarrow

Szia Robi!

Norbert vagyok, Németországban az Opel "szent" városában, Rüsselsheimban dolgozok egy étteremben. Ma délben is dolgoztam, és amikor kinéztem a parkolóba egy autó nagyon kilógott a sorból. Első ránézésre rávágtam,hogy Bentley, de valami furcsa volt a formájában. Kimentem a parkolóba közelebbről megnézni, és a BENARROW felírat volt rajta.azt gondoltam, hogy mivel benne van a BEN szótöredék, meg hasonlít is a Bentley-re akkor talán valamiféle gyári tuning gép lehet, bár még soha nem hallottam róla, bár lehet csak én vagyok tudatlan. Visszamentem dolgozni, és próbáltam kitudakolni, hogy ki van ezzel a szépséggel. A végén kiderült, hogy 2 német autós újságíró "kollégátok" volt vele, épp tesztúton, és hogy állítólag ezt a típust még csak most fogják a Genfi autószalonon bemutatni. Egyébként egy német cég készíti állítólag ezt a márkát.

Ti mit tudtok erről az autóról, ez tényleg ennyire valami új, vagy csak én nem hallottam még róla?

Sajnos csak 1 képet tudtam róla csinálni, de a valóságban sokkal szebb, tekintélyesebb autó mint a képen. Árad belőle az erő, az elegencia és a tökéletes luxus. A hangja pedig.....őrületes:)

Üdv nektek!

Norbert
hűséges Totalcar olvasó

Kedves Norbert,

Kicsit irigykedünk rád, hiszen egy annyira kis szériás sportautót láttál és fotóztál, hogy egyenesen csak egy van belőle. A Totalcar hírszerkesztőjének ingerküszöbét nem is ugrotta meg az autó, de az Origón is olvashatsz róla egy tavaly júliusi hírben, itt. A plusz röhej a dologban az, hogy annak idején, amikor mi megírtuk, még Benerónak hívták magukat, ezt pedig még a gugli is benyelte, ezért nem találtuk meg idevonatkozó hírünket. Pedig naná, hogy megvolt! Katt a linkre, ott a hibátlan....ööö...szépség.

Így viszont, hogy immár bizonyítást nyert az autó létezése, mi is megnézzük, mi a manó ez.

Ha videomegosztókon keresel a Benarrow névre, találsz is egy gyári videót, ami érdekes módon ugyanazt az autót mutatja be, amit fotóztál, legalábbis ha hihetünk a rendszámnak.

A Bentleyhez tehát nincs köze a Benarrow-nak, hiába van az orrának olyan furcsán angolos, Rover 75-ös, vagy akár Bentleys hangulata. Ráadásul ha csak a te képedet nézzük, és mondjuk ezt egy internetes használtautó-oldalon találjuk, kapásból arra gondolunk, hogy az autó törött volt. Az illesztések össze-vissza mennek, a motorháztető hézagai elöl nagyok, aztán csökkennek, a frontlemez is elég csálé.

A korabeli fotókon még úgy néz ki, mintha egybébb volna, ezek szerint tehát vagy koccantak a prototípussal, vagy az eredeti képeket retusálták, esetleg kissé szétrázódott a jármű a mindennapos használatban.

Szerkesztőségünk szokatlanul egységes álláspontja szerint vétek egy Audi A5-öshöz nyúlni, ami gyári állapotában épp elég szép. A Benarrow orrán látható logo a gyártó Benninghoven cég múltjára utal: az 1909-ben Otto Benninghoven által alapított vállalat eredetileg fogaskerekek és szerszámgépek gyártásával foglalkozott. A Benninghoven máig családi vállalkozás, volt, amikor egyszerre három generáció, Eric, Bernd és Rolf Benninghoven szerepelt a vezetőségben. Az 1950-es években megjelent a cég repertoárjában az ipari kemencék gyártása, később beszálltak az aszfaltiparba is, és a ma már 800 alkalmazottat foglalkoztató Benninghoven Angliában is rendelkezik gyárral. Egy ilyen sikeres cégtől nehéz lenne elvárni, hogy a sikeres termékfejlesztés mellett ízlésük is legyen. De 2009-ben méltó módon kellett megünnepelni a centenáriumot, hát csináltattak egy saját autót. Illetve átalakíttattak egy Audi S5-öt, 4,2-es V8-as motorral. Ennek ellenére nem tudjuk elképzelni, hogy bárki megvenne egy ilyet, úgyhogy kérjük, mindenki jegyezze meg a rendszámot, és figyeljen, hátha mégis megindult a sorozatgyártás.

Hogy állunk a szavazással?

2011.02.15. 17:45 - Winkler Róbert

Angéla küldött nem is olyan rég egy köremailt azoknak, akik aláírásgyűjtő helyként regisztráltak, mondják meg, mekkora mennyiség pihen náluk. A 475 megszólítottból 69-en válaszoltak, és neveztek megy egy számot. Angéla végzettségét tekintve közgazdász, így nem okozott neki nehézséget, hogy átlagoljon. Ennek értelmében pedig a 475 aláíróhelyen átlagosan 48 aláírás van. Hogy akkor ezt most kezeljük optimistán, és szorozzuk fel a 48-as átlagot a 475 aláíróhellyel? Mert az akkor 22 800, plusz a 9500 a szerkesztőségünkben, az 32 300, nem is rossz. Vagy legyünk pesszimisták, és induljunk ki abból, hogy akik egy emailre sem válaszolnak, azok szarnak a gyűjtésre is, és valójában szinte egy sincs náluk? Esetleg gondoljunk bele, hogy egy kürtőskalácssütő, fogorvos, vagy kocsmáros nem nagyon foglalkozik az emailezéssel, hanem süt, fúr vagy csapol, és akkor van még egy óriási mennyiségű szavazat, ami majd az utolsó héten érkezik be?

Na, hát így válaszoljon az ember a Hogyan állunk a szavazással? – kérdésre. Sokan írják, hogy tegyünk ki egy számlálót, amin követhető az állás, de ez sajnos ilyen: a rosseb tudja, hogyan állunk. A helyzetet bonyolítja, hogy egy hete már a MOL benzinkutakon is lehet aláírni, ami az aláíróhelyek számát 799-re növeli. MOL-kútról egyáltalán nem jött vissza semmilyen visszajelzés. El tudom képzelni, hogy egy ekkora gépezet nehezen lendül be, a motorkereskedések nagy részének is hetekbe került, mire felfogták, miről van szó. Én ma mindenesetre úgyis elmegyek tankolni, és akkor majd szúrópróba-szerűen csekkolok egy MOL-kutat, ugyanerre biztatnám a nyájas olvasót is.

Bónuszként pedig kérem, fogadják szeretettel az egyik legfrissebb borítékot, ami a boldog kis mediterrán országból, Izraelből érkezett, és nyolc magyar állampolgár aláírását tartalmazta.

B125 – Miről szól a kezdeményezés?

Hiába modern és környezetbarát az 50 köbcentis robogó, ha a hivatalosan 45 km/h-ra korlátozott végsebességével inkább mozgó forgalmi akadály, mintsem valóságos ingázási és közlekedési alternatíva.

Európa számos jól motorizált országában – feltételekhez kötve – érvényes a szabályozás, ami megengedi, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőek legyenek a 125-ös, legfeljebb 11 kW-os robogók és motorkerékpárok. Az ottani a döntéshozók felismerték, hogy a nagyvárosi dugók nemzetgazdasági léptékkel is mérhető károkat okoznak azon túl, hogy tönkreteszik milliók életét és egészségét.

Itt az idő, hogy Magyarországon is rendezzük a helyzetet. A várt hatások között szerepel a segédmotoros kerékpárok és a most rendszám nélküli motorok biztosítási hátterének rendezése, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági ellenőrzésük lehetővé tétele, és a modern, környezetkímélő motorkerékpárok üzembehelyezése.


B125 – népi kezdeményezés nagyobb térképen való megjelenítése

Amennyiben listánkon nem talál a lakóhelyéhez közel egy létesítményt sem, ide kattintva letöltheti a domumentumot. A kinyomtatott, majd kézzel kitöltött aláírási ívet elpostázhatja címünkre (Totalcar.hu Informatikai kft, 1033 Budapest, Flórián tér 1.). Kérjük, a borítékra írja rá, hogy 125.

Várjuk azon helyek – boltok, kereskedések, klubok, szórakozóhelyek, stb. – címét, ahol szintén szeretnének részt venni a gyűjtésben.

Váltsunk automatára?

2011.02.14. 18:05 - Papp Tibor

Feladó: Tibor

Dátum: 2011. január 30. 9:24

Tárgy: Tanacs autovasarlashoz

Címzett: Winkler Róbert

Tisztelt Winkler Róbert!

Új autó vásárlását tervezzük. Hosszas vivódas után a családi kupaktanácsnak egy VW Touran 2,0D-re (140LE) esett a választása.

Évente körülbelül 30.000-35.000km-t utazunk autóval. Ebből kb. 20.000km-t az autópályán es kb.10.000km-t városban, illetve rövidtávú utakra használnánk az autót.

A 2.0D típushoz manuális és automata váltó is rendelhető. Eddig minden autónkat manuális váltóval vásároltuk (legutóbb egy 2008-as Volvo V50 1.6D), de most módunkban állt kiprobálni a Tourant mindkét váltótípussal és mind a kettővel meg voltunk elégedve. Különösen szórakoztatónak es kényelmesnek találtuk az automata valtót!

Szívesen megrendelnem az autót automata valtóval, de kicsit tartok tőle. Sokan mondták, hogy egy automata valtónál nagyobb a meghibásodás lehetősége es ha elromlik, akkor magasabb lesz a javitási költseg stb. Ugyanakkor nem egy autót láttam már 250.000-300.000km-el, amikben automata váltó volt és a tulajdonosaik maximálisan meg voltak elégedve az autóikkal.

Tudom, hogy mindkét valtót emberek készitik, igy el is romolhatnak, de nagyon szívesen olvasnánk az Ön vagy egy kollégájának a véleményét!

Valaszat elore is koszonom:
Tibor

Kedves Tibor,

amit Ön próbált, az tulajdonképpen nem automata váltó, már ami a működési elvét illeti, hanem az úgynevezett duplakuplungos automatizált váltó. Mondjuk, a végeredmény ugyanaz, nem kell váltani. A váltások a legjobb automatával vetekszenek, finomságban, a visszakapcsolások viszont gyorsabbak - ám a fogyasztás gyakorlatilag ugyanaz. Ha részletesebben érdekli, volt erről egy cikkünk.

Ami a konkrét kérdését illeti, pont a fentiek miatt: vegye csak meg nyugodtan. Nem lesznek az automatákra jellemző nyűgjei. Utána nem fogja érteni, miért váltott annyi éven keresztül, teljesen feleslegesen.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Ami a BKV sose lesz

2011.02.13. 12:41 - Csikós Zsolt

Bíró Tibi barátomat pár évre Kanadába szólította a kötelesség, konkrétan egy Victoria nevű kisvárosba, ahol a speciális éghajlati viszonyok miatt jellemzően télen sincsenek mínuszok, viszont nyáron sem megy a hőmérséklet 25 fok fölé, no meg persze tengerparton fekszik. Mármint a város. Innen küldözgeti leveleit, képeit, én meg közben majdnem sírok, mert még egy ilyen rendezett, mégis emberi léptékű, hangulatos, tiszta, működő hely talán nincs is még egy a Földön. De hogy azért kicsit árnyaltabb legyen a kép, végül egy csokornyit egy későbbi levélből is odatettem az írás végére – ezek helyi hírek vegyesen. Ott sem minden fenékig tejfel tehát, de valahogy sokkal logikusabb minden.

Egy ideje elkezdett közlekedéses témákkal is foglalkozni, én meg nem tehetem meg az olvasókkal, hogy lemaradjanak róluk. Egyrészt, mert jó írások ezek, másrészt, mert olyan betekinteni abba a világba innen, mint Alice-nek lehetett belépni Csodaországba. Most, itt, többnyire buszokról lesz szó. Való igaz, hogy a Tesco-járat (egy statisztikai hibahatáron belül maradó, apró vállalkozás) nálunk is gázos dízel híbrid buszokkal üzemel pár éve, de valljuk be – Budapest évekre és fényévekre van attól, hogy általánossá váljon itt az ilyen.

Jöjjenek Tibivel, álmélkodjanak, még inkább döbbenjenek.

Feladó: Bíró Tibor

Tárgy: 4. levél, gyalogosként Victoriában, tömegközlekedés

Címzett: Csikós Zsolt

Sziasztok!

A másfél hónapja vett cipőm még mindig tiszta, de megjegyzem, hogy ez nem az utcaseprők magas számának köszönhető, hanem annak, hogy a levegő magas páratartalma és egyéb környezetvédelmi erőfeszítések miatt szálló por alig van errefelé.

Létezik egy levegőtisztasági index, ami itt Victoriában tízes skálán 0–3,5 között mozog, de inkább 0–1,5 között, ebben az évben volt néhány nap, amikor 2 és 3,5 között volt.

Csak összehasonlításképpen írom, hogy Budapest levegője ugyanezzel a számolási módszerrel mérve rendre 6–10 között van, és amikor mindenki arról beszél, hogy a szálló por koncentrációja magas, illetve korlátoznák a közlekedő autók számát (páros-páratlan rendszám, azt hiszem), akkor 10 fölött van, benne a vörös zónában. Ilyenkor elvileg ablakot sem lenne szabad nyitni, nemhogy városban közlekedni. Hajrá allergia és egyéb betegségek!

Egyébként Pesthidegkutat tartják Budapesten a legtisztább levegőjű településrésznek, itt 4–6 között van a levegőtisztasági index. Kíváncsi lennék az adatokra, hogy más körzetekben vajon hány embernek dob fekvőnyolcast a gép ezen okok miatt. Több embernek kellene motorral, esetleg bringával vagy tömegközlekedéssel járni. Na persze nem a mostani BKV-s buszokkal.

Egyébként Budapestnek van a világon az egyik legjobban szervezett tömegközlekedési hálózata. Nem a botrányos járműparkról beszélek vagy a korrupciós botrányokról, csak a hálózatra fókuszálva mondom: logikusan felépített az egész, nappal vagy éjjel itt a legkönnyebb eljutni A-ból B-be.

Na, ezt Victoriáról nem mondhatjuk el. Itt kizárólag buszok vannak, ami nem baj, de botrányosan áttekinthetetlen az egész hálózat. Tulajdonképpen itt is el lehet jutni bárhova, de elég alapos előtanulmányokat igényel a dolog. A térképen összevissza látszanak a járatok, egymásba futnak, nincs jól feltüntetve, melyik, hova tart, úgy rossz az egész, ahogy van.

Viszont egyik nap, amikor Laurával (a kislányommal) sétáltunk lefelé a Fort streeten a kikötő felé, az egyik elsuhanó busz oldalán furcsa dolgot láttam, de csak a szemem sarkából.


Nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, egyébként is úgy tele vannak ezek a buszok reklámokkal, hogy úgy néznek ki, mint a karácsonyfák. Érdekes, hogy minden busz elején van egy konzol, amit lehajtva az utas rögzítheti a cangáját, ha elfáradt, és úgy dönt, hogy inkább buszozna.

Szóval, második alkalommal, amikor tömegközlekedtem, a végállomáson újra láttam az egyik buszon a feliratot: „Hybrid Bus”. Na, gondoltam, én erre rákérdezek. Volt kábé 15 perc az indulásig, köszöntem a sofőrnek, szóba elegyedtem vele, meglepően barátságos volt (azóta rájöttem, hogy mindenki nagyon-nagyon barátságos itt). Mondja, igen, ez hibrid busz.


MIVAAAN?

Igen, hibrid, a több száz kilogrammnyi akkumulátor a busz tetején van. Mondom, meséljen már róla egy kicsit.

Két villanymotor és egy hipermodern kis ökodízel hajtja. A villanymotor indítja a megállóból és gyorsítja fel 15–25 km/h-ra, utána indul be a dízel, ami aztán akár 90-nel tekeri. Az egész hibridprojekt a 2000-es évek elején kezdődött. Egészen pontosan 2002-ben, amikor a város megbízta az egyik legnagyobb gyártót, hogy hibrid buszt gyártson Victoria lakosainak. 2003-ban készen állt a prototípus, 2004–2005 között tesztelték a városban az első példányokat. Kezdetben alulmúlták a várakozásokat, az ígért értéknél több üzemanyagot fogyasztottak, és az akksikon is változtatni kellett, de mire 2006-ban hadrendbe állt az első flotta (decemberre ígérték, ehhez képest október 2-ára leszállították őket, olcsóbban, mint ígérték, a rohadékok), már 58 százalékkal került kevesebbe egy hibrid busz fenntartása, mint a normál városi buszoké.


Jóval kevesebb gázolajat használ, az még hagyján, de a fenntartása is sokkal olcsóbb, mert például nem kopnak a fékek, hiszen fékezéskor az energia-visszanyerő rendszer fogja le a kerekeket. A tervezett élettartam ezeknél a buszoknál 20 év.


Kicsit szomorúan mondta (először nem is értettem, miért), hogy a város tömegközlekedésének kicsivel több mint a fele ilyen buszokból áll. Az azért nem olyan rossz arány – gondoltam, és kimondtam a számokat, amiket sejtettem: 40 százalék hagyományos, 60 százalék hibrid. Dehogyis, mondta a sofőr, csak 10 százalék hagyományos dízel.


És a fennmaradó 30 százalékkal mi van? Mókusok hajtják?

Nem, dehogy. Természetesen hidrogén-üzemanyagcellás járművek.

Na, itt ájultam el.


500 kilométer hatótáv 60 kilogramm hidrogénnel, 90 km/órás végsebesség, csönd és 20 év élettartam, na és zéró károsanyag-kibocsátás. Ezek a buszok láthatók a téli játékokon is, mert kölcsönadják őket Vancouvernek. Most már két éve járják a várost. Egy olyanra szeretnék átülni – mondta búcsúzóul, aztán indultunk.

Most olvasom, hogy a Volvo negyed évvel ezelőtt megkezdte 2008-as fejlesztésű hibrid buszainak tesztelését Mexikóvárosban és Londonban. Itt már ezek futnak évek óta.

Üdv,
Tibi

És akkor még néhány helyi hír egy későbbi levélből:

Összegyűjtöttem az elmúlt két hét híreiből párat néhány újságból, megosztom veletek. Mostanában sok újságot olvasok, majd azt is elmondom, miért.

A híreket nem kommentálom, néhányukhoz magyarázatot fűzök. Egyébként több levelet is kaptam, hogy leszek szíves Budapestet nem összehasonlítgatni Victoriával, és azt éreztetni, hogy itt csak úgy tépkedjük a szárazkolbászt. A „fenékig tejfel” hiedelmeket ezennel cáfolom én is, s ugyenezt teszik az alább következő hírek is:
– Vancouverben megkezdődött a BTK 1890-ből származó 293-as cikkelyének újratárgyalása, mely a poli/bigámiát hivatott tiltani. Állítólag már a bigámia meghatározása is olyan felületes a törvényben, hogy a Legfelsőbb Bíróság rizsporos parókásai is különbözőképp értelmezik. Lehet, hogy el fogják törölni az egészet, úgy, ahogy van. Kanadában egyébként is sokan élnek többszereplős élettársi kapcsolatban. Mármint több mint kétszereplős kapcsolatban.
– Megrongálták a victoriai polgármester autóját, és a házát is összefestették. Mint kiderült, egy városi parkból kiszorították a hajléktalanokat, erre adott válasz volt a rongálás.
– Népszavazást tartottak múlt szombaton a Johnson streeti kinetikus híd sorsáról. Arról kérdezték a város lakóit, hogy új hidat építsenek-e vagy a régít újítsák-e fel. Az új híd természetesen sokkal modernebb lenne, 4 év alatt készülne el teljesen, és a megépítéséhez a városnak majdnem 50 millió dollár kölcsönt kellene felvennie. Ha maradna a régi híd, a felújítása az új híd töredékébe kerülne, nem kellene hitelt felvenni, és rövidebb idő alatt készülne el. A népszavazás fő oka az volt, hogy a lakosok döntsenek a fontos kérdésben, mert ha hitelt vesz fel a város, nagy részét ugye az itt lakók fizetik vissza. Logikus. Megvan az eredmény, új híd lesz.
– A helyi vendéglátósok panaszai nyomán újratárgyalják a már elfogadott közlekedési törvénymódosítást. A módosítás módosításában eltörlik a gépjárművezetők italfogyasztására tett szigorításokat. British Columbiában 3-4 sör után autót vezetni nem (volt) büntetendő, ezt csökkentették a felére. A balesetek száma nem csökkent, viszont a vendéglátósok forgalma egyharmadával lett kisebb. Az elszállított/mikuláscsomagos autók száma viszont jócskán megemelkedett. Egyébként nem magas az alkohol miatti balesetek száma.
– Lemondott a miniszterelnök (december végi ez a levél), de februárig marad még.
– Szakértőkből álló civil bizottságot állítanak fel a főügyész javaslatára a rendőri túlkapások vizsgálatára. Feltűnt, hogy a rendőrség több gyanús –állítólag rendőrök túlkapásai miatt bekövetkezett – haláleset közül egyszer sem talált kivetnivalót a közeg munkájában. Például egy alkalommal felkeltette egy rendőr figyelmét, hogy egy fiatal 5 órán keresztül fel-alá járkált a reptéren, hát odament hozzá, és jó alaposan megkínálta sokkolóval, mert az nem válaszolt a kérdéseire. A fiú halála után kiderült, hogy az anyját várta (aki lekésett egy gépet), és nem beszélt angolul.
– 235 000 kanadai dollárt (50 millió forintot) ér az a Ferrari és közel ugyanennyit az a BMW, amelyet egy utcai verseny után foglaltak le. Jóval 200 km/h fölött közlekedtek egy főúton. Egy kismamát és gyerekét éppenhogy elkerülte a Ferrari, ami nem a vezető ügyességén, hanem a kismama reflexein múlt: sikerült elugrania előle. Mindkét gépkocsit elkobozták, a város eladja őket. A befolyt összeget a közlekedés biztonságának javítására fordítják. Érdekesség, hogy a hasonló esetekben a (volt) tulajdonosok nem fellebbezhetnek.
– Harry herceg esküvőjének hírére másnapra(!) megjelentek a herceges ajándéktárgyak (giccsestányér, harrys gyertya, hercegi pár T-shirt stb.) a kínai nagykereskedők ajánlataiban.
– Hazatért a kanadai tengerészgyalogság több száz katonája, hajójukat tízezrek várták a kikötőben. Amikor Télapó bevonult Victoriába, őt 60 ezer ember várta.
– Leesett az első hó – sok-sok év után – és megdőlt a hidegrekord is: –8 fokot mértek. Erről Csinszka írt pár sort: Ma délelőtt esett 10 centi hó, mire megállt az élet… A suli bezárt 2-kor…, mert ha leáll a tömegközlekedés, az iskoláknak be kell zárniuk… de asszem mégis járnak a buszok, de azért a suli – biztos, ami biztos – bezárt, mert mi van, ha mégsem járnak majd a buszok? Hogy megyünk haza? Tibi azt olvasta, hogy a katasztrófavédelem hólapátokat kért kölcsön Vancouverből, mert itt nem lehet kapni ilyet, de téli gumit sem.

Szóval vicces hely ez a Victoria, nincsenek itt hókotrók sem. Senki sem takarítja a havat, holnap reggelre jól lefagy majd! De mindenki ki van akadva rendesen, mármint a hótól, merthogy, ugye, bárhol olvasunk a városról, Kanada legkellemesebb helyeként emlegetik. Az is igaz, hogy Edmontonban – sokan jöttek onnan – már –33 fok a hideg. Úgyhogy a mostani –4 tényleg kibírható, de nem erről volt szó! Budapest mindenesetre kap tőlem egy 5-öst a hóhelyzet kezelésére.

Állandó sláger a vizes fogyasztáscsökkentő

2011.02.09. 15:07 - Winkler Róbert

Feladó: András

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. február 8. 20:39

Tárgy: szerinted mi ez?

Szia!

Ezt a linket kaptam ma.

Nem tudom találkoztál-e már vele vagy valaki a csapatodból, de érdekelne a véleményed.

Érdeklődnék még a kezdeményezésetekről is, hogy megindult-e már valami mert én pl. most mennék nagy mocira, de elég lenne a 125-ös is.

Köszi!

Sok sikert továbbra is jók vagytok!

András
(Sopron)

Kedves András,

A fogyasztáscsökkentés mindig hálás téma, én azt is imádom, hogy az effajta forgalmazók mindig írnak pár homályos mondatot a vízautózást gátló nemzetközi lobbitevékenységről. Olvasóink gyakran botlanak ilyen hirdetésekbe, elküldik nekünk a linket, mi meg elhűlve nézegetjük a fotókat a szettről, meg a leírást. Aztán mérnök kollégánkra lőcsöljük a feladatot, hogy írja már meg, működhet-e ez, ő pedig szerencsére megteszi.

B125 ügyben az aláírásokkal nem állunk jól, de valószínűleg menni fog a dolog.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

Kell menetfény hátra is?

2011.02.08. 14:58 - Motordoktor

From: Gábor

Date: February 7, 2011 11:22:41 PM GMT+01:00

To: Totalcar

Subject: kötelező menetfény

Tisztelt Szerkesztőség!

Azt szeretném kérdezni, csak előre, vagy hátra irányba is kötelező valamiféle menetfénynek lennie?

Üdvözlettel
Gábor

Hátra nem kell.

Üdvözlettel
Motordoktor

Kara Ákos (Fidesz) hallgat

2011.02.03. 14:34 - Winkler Róbert

A győri első választókerület véleményét olvasónknak nem sikerült kipuhatolnia, de ha valaki veszi az üzenetet a frakcióban, még lehet korrigálni.

B125: csökken a balesetek száma?
URL: http://totalbike.hu/magazin/2011/01/28/b125_csokkennek_a_balesetek/
Targy: b125 / képviselőm halott
Helo TC,

Én is elküldtem az általatok (tán Winkler által) fogalmazott levelet az ogy. képviselőmnek, Kara Ákosnak (Fidesz, Győr 1.vk). Jött tőle egy automata levél, ennek tíz napja, azóta hallgatás. :(

Feladó: kara.akos@fidesz.hu
Címzett: xxxxxx@freemail.hu
Tárgy: Re: 125 ccm B jogosítvánnyal

Tisztelt Uram!

Levelét megkaptam, kérem tisztelettel a türlemét, míg válaszolni tudok rá.
Jókívánsagait megköszönöm, hasonló jókat kívánva tisztelettel üdvözli:

Kara Ákos


> xxxxxxIstván <xxxxxx@freemail.hu> írta:
>
> Tekintetes Képviselőm!
> Alulírott választópolgárként szeretném megtudni, mi a véleménye a
> 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményt meg nem
> haladó, tehát maximum 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal
> való vezethetőségét célzó állampolgári kezdeményezésről (715/2010).
> Ha még nem hallott volna róla, engedje meg, hogy a figyelmébe
> ajánljak néhány ugróhivatkozást, ahol egyfelől újságírók véleményét
> olvashatja, másfelől a komment-mezőben tanulmányozhatja a pezsgő
> társadalmi vitát.
> http://totalbike.hu/magazin/2010/06/16/otvenessel_megdoglesz/
> http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/04/a_totalcar_elso_
> nepi_kezdemenyezese/
> http://totalbike.hu/hirek/2011/01/05/nepi_kezdemenyezes_ahol_alairhat/
> http://belsoseg.blog.hu/2011/01/07/b125_beindult_a_gepezet
> http://totalbike.hu/magazin/2011/01/12/tanuld_meg_szeretni_a_b125-ot/
> Várom tehát megtisztelő válaszát, jó egészséget és sikeres
> képviselői munkát kívánva:
> xxxxxx István
> Az ön választója

A kétharmad az kétharmad...

2011.02.02. 15:45 - Winkler Róbert

feladó: Zsolt

címzett: Winkler Róbert

dátum: 2011. február 2. 10:03

tárgy: B125

Szia  Robi !

Megpróbálkoztam én is kedvenc országgyűlési képviselőm meginterjúvolására, a népi kezdeményezéssel kapcsolatban. Mármint a 125 köbcentis motorok, és a B kategória ügyében. Az én országgyűlési képviselőm neve :  Dr. Bóka István  aki egyben Balatonfüred sikeres polgármestere is !

Január 26.-án küldtem el neki az e-mail-t, de sajnos eddig a pillanatig válaszra sem méltatott. Azt gondoltam naivan, hogy rugalmasabb lesz, ugyanis Balatonfüredi polgármesterkedése előtt, ő volt Alsóörs polgármestere is, mely falu ugye a Harley fesztiváltól hangos évek óta.

Hát valószínűleg tévedtem.  Meg ugye a kétharmad az kétharmad. :)

Üdvözlettel: Zsolt

Foltozzuk be az országot!

2011.01.26. 08:27 - Winkler Róbert

Szia Winkler Róbert!

WITCH üzent neked a blog.hu adatlapodon:

Szia! Azt javaslom nektek, ha a 125 cm³-es törvényt keresztül akarjátok nyomni, keressetek a mostani hatalomban olyan embereket (kormányban, kormányközelben, képviselőket stb..), akik képesek a többiek között ezt a dolgot nyomni. Csak így lehet keresztülvinni szociológiailag. Ez van. E nélkül esélytelen. A parlamentben soha nem számít az, hogy mi konkrétan a törvény tartalma a sima képviselők számára, a lényeg az, hogy ki adta be, vagy támogatja nagyon. Ha csak simán beadjátok, és nem készítitek elő a terepet bukni fog. Ha jól előkészítitek átmegy.

Üdv!
-CsL-

Kedves WITCH,

Igen, mi is hallottunk róla, hogy ez így megy ma Magyarországon, meg nyilván máshol is. Igazából csak álnaívak vagyunk, vagy legalábbis kísérletezünk, hátha egyszer így is sikerül. Ez politikailag nem egy kényes kérdés, nem valószínű, hogy a B125 mentén, mármint két oldalán nagy ideológiai lövészárok-ásás venné kezdetét. Bizonyára fontos volna politikusokkal haverkodni, de első körben a demokratikus intézmények rendeltetésszerű használatára törekszünk.

Ugyanakkor nem mondanám, hogy nem készítjük elő a terepet. Illetve mi nem is, de olvasóink nagy erőkkel dolgoznak a lobbizáson, amiről örvendetes visszajelzések érkeznek. Néhány perce beszéltem telefonon Dr. Tóth Józseffel, aki épp arra ért haza hét év után végre kivett szabadságáról, hogy megjelent cikkünk (konkrétan az enyém), Dr. Tóth József elrontja a mókát címmel. Az írásban azt kifogásoltam, hogy Dr. Tóth József, az én parlamenti képviselőm egyben polgármester is, és sehol nem lehet kideríteni, mikor van az ő parlamenti képviselői fogadóórája. Sem a képviselő parlamenti honlapjánál, sem az MSZP frakciónál, sem a nagy büdös interneten. Na, lényeg, hogy felhívott a polgármester, és elmondta, számára értelemszerű, hogy ugyanott és ugyanakkor tartja a polgármesteri és parlamenti képviselői fogadóórákat. A titkárságon kell csak bejelentkezni, és a polgármester például a mai napját is egy reggel hetes képviselői fogadóórával indította.

Hát igen, tettem ekkor hozzá, ez az önkormányzati honlap sajnos hasznavehetetlen, mire Dr. Tóth József kicsit megrökönyödött: épp most kaptak rá díjat a soproni önkormányzattal és még valakivel együtt. Ezen a ponton én rökönyödtem meg, hogy kaphat díjat egy ennyire hasznavehetetlen honlap. Azóta kicsit áttanulmányoztam, valóban az információk özöne található meg rajta, de én meglehetősen egyoldalúan teszteltem. Kizárólag a fogadóórát kerestem rajta, azt az egyet pedig nem lehetett megtalálni. Javasoltam a polgármester úrnak, hogy ha tényleg ebben a chatelős rendszerben fut az online fogadóóra, tegyék hozzáférhetővé az eddigi kérdéseket és válaszokat. A polgár is jól jár, nekik is kevesebbszer kell megválaszolniuk ugyanazt a kérdést. No, a lényeg nem is ez, hanem hogy ünnepélyesen rehabilitáljuk a polgármester/képviselő urat, és a felelősséget ezúton lőcsöljük a honlap tervezőjére. (Meg persze a tájékozatlan MSZP-ex szóvivőre.)

De ez csak egy kis mellékszál volt. Az igazán nagy dolog, hogy már Dr. Tóth József is azt mondta, velem együtt eddig hárman keresték meg ezzel e kérdéssel, amiből ékesen látszik, hogy olvasóink aktívak. Folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket arról, hogy olvasóink vették a fáradságot és a formanyomtatványt, és elkezdték a levelezést a saját parlamenti képviselőikkel. A különlegesen szorgalmas olvasók el is küldik nekünk a választ, például így:

To: Dr. Nagy István

Subject: állampolgári kezdeményezés

Tisztelt Képviselőm!

Alulírott választópolgárként szeretném megtudni, mi a véleménye a 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményt meg nem haladó, tehát maximum 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségét célzó állampolgári kezdeményezésről (715/2010). Ha még nem hallott volna róla, engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljak néhány ugróhivatkozást, ahol egyfelől újságírók véleményét olvashatja, másfelől a komment-mezőben tanulmányozhatja a pezsgő társadalmi vitát.

Várom tehát megtisztelő válaszát, jó egészséget és sikeres képviselői munkát kívánva:

Somogyi Krisztián,Mosonmagyaróvár
Az ön választója

From: Dr. Nagy István

Sent: Monday, January 24, 2011 11:07 AM

To: movari

Subject: RE: állampolgári kezdeményezés

Tisztelt xxxxx Krisztián!

Köszönöm,hogy fölhívta figyelmemet erre a témára.

Én személy szerint támogathatónak tartom ezt a kezdeményezést.

Üdv: Nagy István

Vagy itt van ez:

Tisztelt Csenger-Zalán Zsolt!

Alulírott választópolgárként szeretném megtudni, mi a véleménye a 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményt meg nem haladó, tehát maximum 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségét célzó állampolgári kezdeményezésről (715/2010). Ha még nem hallott volna róla, engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljak néhány ugróhivatkozást, ahol egyfelől újságírók véleményét olvashatja, másfelől a komment-mezőben tanulmányozhatja a pezsgő társadalmi vitát.

http://totalbike.hu/magazin/2010/06/16/otvenessel_megdoglesz/

http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/04/a_totalcar_elso_ nepi_kezdemenyezese/

http://totalbike.hu/hirek/2011/01/05/nepi_kezdemenyezes_ahol_alairhat/

http://belsoseg.blog.hu/2011/01/07/b125_beindult_a_gepezet

http://totalbike.hu/magazin/2011/01/12/tanuld_meg_szeretni_a_b125-ot/

Várom tehát megtisztelő válaszát, jó egészséget és sikeres képviselői munkát kívánva:

Horn Dániel Az ön választója

From: Csenger-Zalán Zsolt

To: Horn Daniel

Tisztelt Horn Dániel Úr!

Köszönöm érveit, ezek is hozzátartoznak az összképhez.

Üdvözlettel:

Csenger-Zalán Zsolt
országgyűlési képviselő

Form: Horn Daniel

To: Csenger-Zalán Zsolt

Tisztelt Képviselő Úr!

Én köszönöm, hogy válaszolt.
Nyilván leveleink nem spontán levelek, hanem a B125 kezdeményezés összefogott "következményei". Céljuk a képviselők figyelmének felhívása e témára. Őszintén örülök, hogy Ön válaszolt.
Nekem nincs A-s jogosítványom, és nem is terveztem, mivel nem kívánok nagyon motorral közlekedni. Viszont 50ccm-es kis robogóm van, amit szintén nem használok mivel életveszélyes (és tilos) lenne Törökbálintról Budapestre azzal az autópályán közlekedni. Ezzel szemben megfontolnám, hogy egy 125-össel közlekedjek, néhanapján, szép időben, nagy dugók esetén és ha sok helyen van dolgom a városban. Nem lenne sűrűn, mert általában gyereket viszek bölcsődébe, de havonta 3-4x biztosan. Ez az adott napokon egy autóval kevesebb lenne a városban. Számomra viszont a tervezett dugódíj, a parkolási díj és a benzin árát spórolná meg.
Az is jó lenne, ha többen mennének motorral, mert akkor ha én autóval megyek, kevesebb autó lenne körülöttem.
Szóval én örülnék, ha támogatná a kezdeményezést szavazatával, ha oda kerül az ügy.

És még egy megjegyzés: ahogy Ön is említi ma is számos 125ccm-es motor fut 50ccm-es papírokkal. Ezt sem tudja a rendőr ellenőrizni. Azt hiszem azért mert vannak törvényt szívesen megkerülő emberek, nem kellene az e szerint élőket büntetni.

Üdvözlettel,

Horn Dániel

Date: 2011/1/21

From: Csenger-Zalán Zsolt

Tisztelt Horn Dániel Úr!

Egyszerre többektől kaptam az Ön levelével betűre megegyező "spontán" állampolgári megkeresést. Önnek is ugyanazt válaszolhatom:

Nem vagyok szakértője a témának. BCE kategóriás jogsim van, szeretek robogózni, de én magam nem éreztem soha, hogy a teljesítmény kevés lenne a mai robogóknál. Hangsúlyozom robogózásnál. Motorozáshoz biztos kevés, de az egy másik kategória - a jogsinál is.
Úgy érzem sok tragédia történhetne, ha egy friss B kategóriával azonnal 125-ös motort is lehetne vezetni. Készséggel elismerem, hogy egy 125-ös robogót is lehet "normálisan" vezetni, de a 125-ös motort fel lehet piszkálni (Talmácsi). Bár tudom, hogy a javaslatban benne van a 11kW, de azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy egy közúti ellenőrzésnél a rendőr hogyan állapítja meg a teljesítményt (mint tudja még a hengerűrtartalommal is trükköznek sokan, lásd apróhirdetések).
Összefoglalva én azt tartom egészségesnek, ha valaki motorozni akar az tegyen A vizsgát.

Köszönöm megtisztelő megkeresését.

Üdvözlettel:

Csenger-Zalán Zsolt
országgyűlési képviselő

Na de a legérdekesebb ez:

Tisztelt Papp Ádám!

A kérdés, amit  felvet engem is személyesen érint. Több okból is: egyrészt nekem is 125-ös Hondám van, másrészt 3 évvel ezelőtt ezért kellett letennem a korlátozás nélküli nagymotoros vizsgát. Azóta sem léptem feljebb nagyobb motorra és máig nem értem miért volt szükség erre a bürokratikus aktusra, ami a jogosítvány megszerzésével járt.
Amióta képviselővé választottak próbálom a kérdés megnyugtató rendezését elérni, különböző hatóságok és jogszabályfogalmazók körbeudvarlásával.
A kormány jogalkotási programjában a KRESZ újabb átfogó módosítása 2011 második negyedében szerepel. A fenti kérdésről nincs még kialakult álláspont, tehát minden ilyen állampolgári kezdeményezés fontos figyelem felhívás lehet. Ha megengedi, akkor néhány nap múlva az összes adat begyűjtése után pontosabb tájékoztatást is adok.

Addig is: Széles utat!

Ughy Attila

Látták? Ha elsiklottak felette, megismételjük:

A kormány jogalkotási programjában a KRESZ újabb átfogó módosítása 2011 második negyedében szerepel. A fenti kérdésről nincs még kialakult álláspont, tehát minden ilyen állampolgári kezdeményezés fontos figyelem felhívás lehet.

Ebből le lehet vonni olyan következtetést, hogy ja, a parlament úgyis foglalkozik majd ezzel, hagyjuk a fenébe. Mi más következtetést vonunk le ebből: legyen végre egy kérdés, ami bennünket érint, és legalább a képviselők elemi szinten tájékozottak az ügyben. Tehát önöket ne zavarja, hogy szemmel láthatóan mások is aktívak az ügyben – szpemmelésből soha sem elég! Írjanak csak minél többen a képviselőjüknek, és próbálják kiszedni belőle a véleményét B125 ügyben. Mi pedig cserébe jövő hétre csinálunk egy térképet a választókörzetekkel, a képviselőkkel és a véleményükkel, hogy az aláírásgyűjtő akció végéig minél kevesebb fehér folt maradjon.

Kifutó BMW vagy Nemzeti Színház?

2011.01.25. 12:18 - Winkler Róbert

From: Róbert

To: Winkler Róbert

Date: 2011/1/25

Subject: Szép

Ennyi, elég!
URL: http://totalcar.hu/tesztek/2011/01/25/ennyi_eleg/
Targy: SZÉP

Kedves Róbert!
Bocsásson meg de furcsállom, hogy a Nemzetire azt tetszett mondani, randa.
Hmm..lehet, bár nem tudom járt e Ön ott, vagy körbesétálta e már. Szerintem kifejezetten hangulatos a fákkal, az erkélyekkel, az üvegfelületeivel. Sőt a hajó megoldást ötletesnek is vélem.
Szóval most lehet divatos szidni a Nemzetit, szerintem impozáns épület a Duna partján. És ami lényeg szerethető.
De a szépség relatív, így az is az,hogy esetleg az MX-5-ös néz ki elég esetlenül, vagy az ön frizkója a 80'-as évek disco korszakának meghatározója lehetne.
üdvözlettel:
Róbert

Kedves Róbert,
ez így van. Persze kicsit furcsa, hogy a Nemzeti kizárólag kétféle embernek tetszik: az Orbán Viktor-rajongóknak, meg az idősebbeknek, akiknek minden új épület szép, feltéve, hogy nem modern. Talán szerencsésebb példa lett volna a Lehel téri piac épülete, ami szintén egy merő borzalom (szintén van benne hajó motívum!), és azt egy SZDSZ-es építész tervezte, de azt sokkal kevesebben ismerik, mint a Nemzetit.

A személyeskedő megjegyzéseidre sajnos nem tudok reagálni, mert nem tudom, milyen autód és frizurád van. Nagy kár, mert a személyeskedés igen szórakoztató tud lenni, főleg a külső szemlélőknek.
Üdvözlettel:
Winkler Róbert

Melyik a legrondább?

  • 483
    Nemzeti Színház
  • 1971
    Lehel-téri csarnok
  • 617
    Előző X3

Jönnek a mínuszok!

2011.01.24. 18:14 - Papp Tibor

Form: Árpád

To: Papp Tibor

Date: 2010/12/28

Subject: Hidegindítás kérdéskör

Kedves Papp Tibor,

A tárgyban szereplő kérdéskör boncolásához szeretném a segítségét kérni. A minap kibontakozott egy vita pár 'márkatársammal' az index autós fórumán a hidegben való elindulással kapcsolatban. Megpróbálom röviden összefoglalni: [Az autó egy 15-20 év körüli, benzines, injektoros japán autó volt esetünkben és kifejezetten repkedő mínuszokban helyezendő el.]
- Az egyik csoport azt a szemléletet képviseli, amit a magyar forrásokban is fellelhetünk (egy TC-s írásban is), vagyis hogy indítás után pár másodperccel induljunk el, minél magasabb sebességfokozatban, 2000-2500 körül tartva a fordulatszámot, MERT az egy helyben járatás árt az autónak (Merthogy az üres/alapjárat pont, hogy nem szolgálja az alapvető célt, hogy minél hamarabb üzemi hőmérsékletre melegedjen az autó, ill. nagyobb terhelést említenek a főtengelyen alapjárat esetén, meg úgy alapvetően az alapjárat gonosz dolog a hidegben, ez a lényege.)
- A másik csoport (szerény személyemet is beleértve) nem igazán érti, hogy miért árt az autónak, ha beindítás után hagyjuk 1-2 percig melegedni (megjegyezve, hogy az elektronika úgyis 2000 környékén tartja a fordulatot és szépen lassan esik vissza), megvárva ezzel, hogy az olaj is kicsit magához térhessen (annak ellenére, hogy -20C°ig elvileg jól teljesítő mondjuk 10W40 van az autóban), meg a motor is legalább a pozitív tartományba kerüljön a celsius skálán, ill. a fűtés és ezáltal a szélvédő is túljusson a fagyásponton.

Kérném tehát segítségét, remélve hogy egy terjedelmesebb és jólérthető választ kapok/unk arra, melyik a megfelelőbb eljárás, ill. a változók fényében (karbi/injektor, benzin/dízel, mínuszok mennyisége, hó/jég/száraz fagy, olaj fajtája, stb.) mik a javaslatok az ön (ill. az olajdoktor és az ön által arra érdemesnek tartott kollégái szerint)

Remélve, hogy kérésem nem túl nagy, ezúton is kívánok önnek ill. önöoknek Boldog Új Évet!

Köszönettel,
Árpád / Grif

ui.: Ezúton linkelném a vitánkat, ahol én képviselem a hozzá nem értő, de okoskodó és kötekedő személyt, kéretik szándékaimat nemesnek tekinteni :)
#34974-től itt látható.

Kedves Árpád,

először a lelketlen válasz.
Az autó egy tárgy, nem egy háziállat, nem kell kényeztetni. Minimális, normál használatnál édesmindegy, mit csinálsz. A tervezők figyelembe vették, hogy be fogják indítani hidegben is. Nagy valószínűséggel így is elmegy 3-400 ezer km-t, és addigra már úgy fog kinézni a bele, hogy fel sem merülnek ilyen kérdések.

Mi van, ha az üveg tiszta jég? Le kell kaparni. Úgy sem tudsz elindulni előtte, írhatok akármilyen okosságot. Pedig valóban, a motornak is jót tenne, ha mennél. Hogy miért?

Azért, mert a motor - és itt elsősorban az olaj - felmelegedése nem a fordulatszám függvénye, hanem a veszteséghőé.

Alapjáraton a motor annyi benzint/gázolajat kap, hogy épp elpötyögjön magában, semmilyen teljesítmény nem ad le - ez a dízelnél szánalmasan kis mennyiség.

Az üzemanyagból kinyert energia mindössze a mechanikai veszteségeit fedezi, ennél csak annyival kap többet, ami az itt-ott lecsapódó mennyiséget kompenzálja. Illetve a modern motorok a bemelegedés fázisában azért dúsítják túl magukat (és pörögnek, mint az állat), hogy az elégetlen szénhidrogének a katalizátoron fejezzék be az égést, gyorsítva ezzel a katalizátor bemelegedését.

Nyilvánvaló, hogy ahol nagyban megy a biznisz, ott több a veszteség is, azaz, ha több benzin ég el - gyorsabb a bemelegedés folyamata. Ezért egyértelműen kedvezőbb menet közben, mint egy helyben, terhelés nélkül melengetni.

A kétezres fordulatszám környékének használatát inkább azzal szokták indokolni, hogy a nem üzemmeleg motorolaj kenőfilmje nehogy megszakadjon.Ez hétköznapibb nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy ne járassuk túl alacsony fordulaton sem, nagy nyomatékon, mert fennáll ez a kockázat - nyilván, ha ez gyakori, rövidítheti az élettartamot. Persze az is fontos, hogy ne üvegeljük a motort. Turbónál pláne, az alaphelyzet ugyanaz, az üvegelési tilalom viszont hatványozott.

A váltónak is előnyös, ha kicsit magasabb fordulaton, kisebb nyomatékkal terhelve használják, amíg hideg benne az olaj. Az automaták pont ezért hidegen sokkal váltanak föl, többek között a saját bemelegedésük érdekében.

A hidegen járatás elnyúlása azért sem szerencsés, mert a benzin, a hengerfalon kicsapódva szeret feloldódni a rokon motorolajban (azt szokták mondani, hogy lemossa, de az túlzás). Valójában az az autó is eszi az olajat, amelyből látszólag nem fogy - a veszteséget az így benyelt benzinmennyiség pótolja. És ettől van az, ha egy főleg városban használt "nemesziazolajat" motort jól meghajtanak az autobahnon, döbbenten észlelik, hogy elkezdi zabálni az olajat. Holott csak a benzin párolgott ki belőle, ami aztán optimális esetben a kartergázzal elégett a hengerekben.

Ezért aztán ha tényleg gyakori az ilyen nagyonhidegindítás - hónapokon át, naponta többször, és utána nagy terhelés, pl taxi üzem, hegymenet - érdemes gyakrabban cserélni az olajat.

Ezt válthatja ki az ember motormelegítő beépítésével, ezekből van ugye a Webasto-kályha/állófűtés és az elektromos motormelegítő. Előbbi a dízeleknél terjedt el, mert a jó hatásfok miatt már menet közben is alig van veszteséghő, miközben a kényes mechanika jó kenőképességű, meleg motorolajért kiált. Az elektromos fűtés Skandináviából gyűrűzött ki, a mi éghajlatunkon műszaki szempontból nincs rá akkora szükség, mint a sarkkör közelében, viszont a komfortot így is növeli (=hamar fűt).

A motormelegítők egyébként a hűtőfolyadékot melegítik, de a mai modern motorokon van egy víz/olaj hőcserélő is, ezzel elérik, hogy az olaj hőmérséklete a vízével párhuzamosan, gyorsan emelkedjen.

Van még egy módszer, amely elég drága, ezért főleg versenyautókon, tuningolt veteránokon használnak. Beépítenek egy nyomástárolót az olajkörbe. Amíg a motor jár, és van olajnyomás, a rugóterhelésű nyomástároló nyitva van, majd egy szelep lezárja. Legközelebb, amikor ráadják a gyújtást, az elektromágneses szelep nyit, a nyomás kiszabadul, így már a motor megforgatásakor van tisztességes olajnyomás. De ez túl jó dolog egy hétköznapi használati tárgyhoz, de ha lenne egy Celica Sainz Editionöm, kis tuninggal, biztos raknék bele valami hasonlót. Hisz ez olyan érték, amire megéri vigyázni.

Visszatérve az elejére: ha nincs vakargatnivaló, én max tíz-húsz másodpercet várnék az indulással, ilyenkor már a vezérműnél is ott van az olaj. És ez egy (benzinesnél legalábbis) jól hallható, mert nem csattog. Ha mégis, akkor gond van, a szivattyú nem szállít eleget, rossz a regulátorszelep, vagy hasonló. Az olyan motornál, amelynél az olajlámpa nem alszik el már az indítózás közben, sőt, pár másodpercig égve marad amikor beindult a motor, már fáradtabb a kenőrendszer, érdemes talán az 5W kezdetű olajra váltani 10W-ről, jól érzékelhető lesz a különbség.

Remélem, ez elég kimerítő volt.

Üdv
Pt

Ui: Konzultáltunk Csikóssal is. Ugyanez igaz a régebbi, karbis veteránokra is, elvileg, ha jó a karbi és az ember is tudja kezelni a szívatót, ugyanúgy el kell velük indulni, a fenti okok miatt. Az más kérdés, ha rosszul karburált a motor, rángat, fuldoklik, satöbbi - ilyenkor irány a karbis műhely.

Képviselő-rekord Miskolcon!

2011.01.20. 16:35 - TotalCar

From: Csaba

Date: January 20, 2011 2:31:31 PM GMT+01:00

To: Totalcar

Subject: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/20/
dr._toth_jozsef_elrontotta_a_mokat/

Szia

A cikketeket olvasva és felbuzdítva rajtuk, elküldtem a saját képviselőmnek.

Az ő személyes hozzáállása +++++!

A második része, az elérhetőség, abban valószínűleg szerencsém is volt, megtalálása miskolc-goromboly.hu honlapunkon másodpercek kérdése volt!

Az általatok megfogalmazott levelet továbbküldtem: 2011.01.20. 13:36 keltezéssel,

Sent: Thursday, January 20, 2011 1:51 PM
Subject: Re: 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal

Szóval szerintem az eddigi rekord 15 perc.

ui.:csak egy hű olvasótok vagyok egyik pártnak sem tagja!

Csaba
Miskolc

Gergely nevű olvasónk is gyors volt, ráadásul már választ is kapott, egyelőre csak olyat, amiből arra következtethetünk, hogy a képviselője nem egy kimondott Bill Gates.

From: gergely
Date: January 20, 2011 9:09:20 PM GMT+01:00
Subject: dr._toth_jozsef_elrontotta_a_mokat/

Képviselő-rekord Miskolcon!
URL: http://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2011/01/20/kepviselo-rekord_miskolcon/

Targy: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/20/ dr._toth_jozsef_elrontotta_a_mokat/
Helló, 

a cikken felbuzdulva elküldtem képviselőnknek de ez a válasz jött...
------
This report relates to a message you sent with the following header fields:

Message-id: <4d3848c5.918acc0a.0f45.7f14@mx.google.com>
Date: Thu, 20 Jan 2011 15:37:54 +0100
From: Gergely <gergely@xxxxxxxx.com>
To: denes.gulyas@parlament.hu
Subject:
=?iso-8859-2?Q?715/2010_=C1llampolg=E1ri_kezdem=E9nyez=E9s_t=E1mogat=E1sa?=

Your message cannot be delivered to the following recipients:

Recipient address: denes.gulyas@parlament.hu
Reason: Over quota
------

gyakran nézegetheti a fiókját...

Gergő

Bármely szakszervizben leinformálható!

2011.01.18. 18:00 - Winkler Róbert

Feladó: Levente

Dátum: 2011. január 17. 17.25

Tárgy: totalkarrol a totalcarnak

Címzett: Winkler Róbert

Másolatot kap: Papp Tibor

Régóta lelkes olvasója vagyok a Totalcarnak (illetve minden oldalágának, vad- es szelídebb hajtásainak).

Tanulságosnak és szórakoztatónak szoktam tartani a törteneteket, pl. a nepperekről, hirdetésekről stb. Most azonban én is egy szép történetbe csöppentem, ami akkor kezdett igazán érdekessé válni, amikor elhatároztam, hogy utánanézek egy autónak, hiszen (lásd alant) bármelyik szakszervizben (sic) leinformálható.

Külföldön dolgozom, de mivel eljátszottam a hazaköltözés gondolatával (azóta elhessegettem ezt), fontolgattam egy magyarországi autó megvásárlását, a kritériumok között szerepelt, hogy megfeleljen egy öttagú családnak (3 kislányom van), és adott esetben esetleg lehessen vele (ritkán) más családtagokat is szállítani – így jött képbe a Peugeot 308SW is. Találtam is egy autót, ami megfelelt a követelményeknek (egyébkent megjegyzem, nem könnyű egy nagyobb családnak autót venni, főleg ha nem akar valaki egy nagyobb egyterűt, fontos az olcsó üzemeltethetőség és az alacsony fogyasztás, jó emissziós értékekkel párosítva). Felhívom a kereskedést, érdeklődöm.

Az autó szép, jó, megkímélt, majdnem új, tényleg kevés kilométerrel. Egy gond van csak: hiányzik a rádió tekerőgombja,de ez mondjuk biztosan pótolható. Az autó Belgiumból származik. (Hoppá, akkor könnyebb lesz utánajárni, mert én épp itt vagyok. De miért olcsóbb mintegy 3000 euróval, mint az itteni használt autók ugyanilyen paraméterekkel?) Le-in-for-mál-ha-tó: megadja a VIN-t, később érdeklődés után a forgalmi másolatát is elküldi e-mailben – klasszikus trükk, a bizalom jele vagy egyenes út a turpisság leleplezéséhez?

Én detektívkedem: a papírokból kiindulva kiderítem az első és egyetlen eddigi tulaj telefonszámát, aki egy szép, csendes, kelet-flandriai faluban lakik. A tudakozó segítségével találtam rá a névből és címből. A számot nem adják ki, de nagyon civilizált és európai módon lehet neki üzenetet hagyni, ő pedig igen kedves volt és visszahívott – beszélek amúgy hollandul is, de a flamand akcentussal meggyűlik a bajom, egy kedves kollégám segített. Az eredmény nem meglepő: az autó TOTÁLKÁROS volt. Motor, padlólemez, ajtók, váznyúlvány és tornyok, valamint a motorháztető sérült, légzsákok kinyíltak stb.: egyszóval TK-t jelentett a tulaj a biztosítónak. Mivel a jármű csak 6-7 hónapos volt (2010. márciusi), teljes casco volt rá, így neki már nem fájt a feje a kár miatt (viszont a baleset eredményeképpen még pár hónapig igen).

Tehát legalább pénzénél volt. A biztosító elárverezte az autót (itt ezt csináljak, nem tudom, Magyarországon hogy megy ez), amire le is csapott a szemfüles magyar nepper és helyrepofozás után egy magyarországi kereskedésben most így árulják (meglehetősen vonzó és gyanús áron):

Persze a külön hangsúlyozott kilométer-garancia kivételesen igaz és stimmel.

Nem tudom, hogy a karosszériaelemek mit mutatnának a festékréteg vastagságának mérése után. Milyen a padlólemez? Nem tudom, nem láttam az autót, nem tudom, hogy két töröttből van-e összerakva netán gyári alkatrészekkel helyrehozva (erre mennyi az esély?), csak azt tudom, hogy a VIN-hez tartozó jármű bizony ripityára volt törve. Így pedig a hirdetésnek köze nincs a valósághoz, hogy valaki egy óvatlan vevőt kíván teljesen átverni és több százezres – itt akár milliós – haszonhoz jutni más kárára (nem beszélve egyéb kockázatokról, pl. nem tudom, hogyan viselkedne ez a jármű baleset eseten).

Kérdésem egyszerű és remélem, nem túl naiv: Mit lehet tenni, hogy az ilyen csaló lebukjon (főleg külföldről)? Irány a Peugeot Hungária? Mert ha rákérdeznek, a kereskedő nyilván azt fogja mondani, hogy ő nem is tud semmiről és esetleg az a nepper a hunyó, aki Belgiumból hordja neki haza az autókat – egyébként egy rendes kereskedőnek észre kellene venni ezt a csalást, azért hivatásos kereskedő.

Engem az bosszant, hogy a nyilvánvaló csalás és átverés ellenére simán kiadjak az autó papírjait. Ennyire kicsi tehát a lebukás veszélye? Bármelyik lelkiismeretes vevőjelölt utána tud nézni az autónak. Senki nem próbálja meg érvényesíteni az igazságot? (Gondolom, abban bízik a kereskedő, hogy mindenki csak legyint, ha gyanús az autó, de nem viszi tovább a dolgot.) Győzzön a tohonyaság, a trükközés elfogadása és a passzivitás?

Üdvözlet Belgiumból,
Levente

PS.: A szöveg elég szedett-vedett, de nem igazán van időm ilyesmire, ez mégsem hagy nyugodni.

PS2.: A munkahelyi e-mailemről írtam, csak hogy nagyobb eséllyel látszódjék, hogy nem kamu a sztori.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan szívnak Budapesttel a kamionos cégek?

2011.01.13. 14:15 - Olvasó

Feladó: Ladislav Németh

Cmzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. január 12. 21:47

Tárgy: Megjegyzés külfödről az egyik cikkükkhöz

Üdvözlöm Winkler Úr,

A következő cikkükhöz szeretnék hozzászólni: „A parkolópénz, ami nincs”.

Ebben a témában, tekintettel arra, hogy cégünk Csehországban van és sok magyar gyárnak szállít alapanyagot, elég rendesen otthon vagyok. Cégünk székhelye a csehországi Brno. Havi szinten 1000 kamion hagyja el gyárunkat. Persze nem mind Magyarország felé (arra csak 25%). Sohasem a behajtásért kért összeg volt a gond hanem a körülötte levő huzavona !

Tavaly a behajtási engedélyt a következőképpen lehetett kiváltani:

Be kellett menni valakinek a cégünktől (Csehországból) a Bajcsy Zsilinszkibe és kérvényezni. Ez nem tartott sokáig, a Parking KFT irodájában ekkor még elég volt 2-3 óra.  Az engedély 4 napon belül elkészült, de azért megint valakinek el kellett menni az irodába. Persze személyautóval, mert a kamionos nem tud, nincs még engedélye. Tehát megint valaki a cseh cégünktől. Az engedély megkapása néha 6-7 órába tellt. Na ennek a valakinek még aznap el kellett vinnie az engedélyt vissza Csehországba, hogy az este megrakott kamion másnap elindulhasson Budapestre. Kicsit húzós, nem?

Igaz, ma viszont egy picit könnyebb mert kérvényezni már on-line is lehet. De a fenti procedúra többi része még ma is érvényes. Megint be kell menni az engedélyért Budapestre. Igaz már nem Pestre, hanem Budára. Ennél jobb hely már csak a budai vár lett volna. (www.parking.hu )

A fentiek csak az engedély megszerzésének a módját ismertetik.

Vannak más problémák is:

– az engedély és annak ára függ a forgalmitól is. Tehát csak egy konkrét kamionra lehet megszerezni, ugyanis pl. ez a kamion EUR4-es, a másik pedig EUR3-as, akkor más a díj. A forgalmi másolatát a kérvényezésnél le kell adni. Az engedély a gépkocsi rendszámára van kiadva.

– Nem adnak ki univerzális engedélyt, amit az egyik kamionos átadhatna a másiknak. Még ha ez lenne a legdrágább is, persze lehet, hogy számunkra ez lenne a legolcsóbb.

– Gondok vannak azzal is, hogy az engedély mettől meddig érvényes.

– nem folytatom, felesleges.

Nem sorolom tovább, viszont van még egy észrevételem. Tavaly tapasztaltam, hogy Budapestről tömegesen vonulnak ki a cégek (már akik megtehetik) Maglódra. Gyálra, Törökbálintra stb. Ott nincs ugyanis behajtási engedély és olcsón lehet telephelyet szerezni. Most akkor mi jobb Budapestnek az adó vagy a behajtási engedély ára?

Még egy érdekesség:

Tavaly az egyik sofőrünket a bíróság 3 hónapra kitiltotta Magyarországról. Pedig csak a Pesti útról letérve még 1200 m-ert szeretett volna haladni a célhoz.

Tisztelettel:

Ladislav Németh / Németh László

Smurfit Kappa Brno

A 125-ös regadóját is meg kéne piszkálni?

2011.01.11. 12:19 - Winkler Róbert

Feladó: András

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. január 11. 10:38

Tárgy: B125

Sziasztok !

Én már aláírtam a B125-öt és elkezdtem gyűjteni az aláírásokat. Miért van, hogy az A1 és A kat jogsikkal rendelkezők állnak a legellenszenvesebben a kezdeményezéshez?

Két indokuk van:
– Ők már kifizették és végig járták a A1-hez szükséges procedúrát, nekünk miért legyen ingyen.
Ezt megértem (irigység).
– Egy autós (aki akár egy Veyront is vezethet) kezébe nem való egy max. 11 kW-os bicikli.
Ebben van valami igazuk, vagy nincs ?

Kicsit a 125-ös kategória regadóját is meg kéne piszkálni mert nem reális, hanem baromi sok a motor árához viszonyítva, legalábbis mióta bejöttek a kínai cuccok.
– 125 ccm : 95 000 Ft
– akármekkora motor : 230 000 Ft
– korszerű 1100-as autó : 250 000 Ft
Szerintem ez a felállás nem racionális, kb. 50 000 Ft-ra le kéne vinni regadót, mert a jelenlegi olcsó új 125-ös robogók árát nagyon megdobja, és akkor autó mellé már nem is olyan kedvező választás. Használt 125-ös, meg alig van rendszámmal, és ha ennyi marad a regadó, nem is lesz jobb a helyzet. Én meg legálisan szeretnék két személlyel 70-el menni a Soroksári úton.

Üdv.: András

Kedves András,

Hogy miért ellenzik a kezdeményezést azok, akiknek A1 vagy a-jogsijuk van, nem találgatnék. Alapvetően el tudom persze képzelni, hogy igazad van. A 125-ösök regadójával kapcsolatban pedig abszolút egyetértünk. Tegnap itt a szerkesztőségben épp azon vitatkoztunk, hogy a méltányos, reális regisztrációs adó inkább a 20, vagy 50 ezer forinthoz lenne-e közelebb.

Ebben az akcióban ezzel már sajnos nem foglalkozhatunk, de ha sikeres lesz az aláírásgyűjtés, a következőbe valószínűleg belevesszük. Ha meg nem lesz sikeres, úgyis minden marad a régiben.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

B125 – Miről szól a kezdeményezés?

Hiába modern és környezetbarát az 50 köbcentis robogó, ha a hivatalosan 45 km/h-ra korlátozott végsebességével inkább mozgó forgalmi akadály, mintsem valóságos ingázási és közlekedési alternatíva.

Európa számos jól motorizált országában – feltételekhez kötve – érvényes a szabályozás, ami megengedi, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőek legyenek a 125-ös, legfeljebb 11 kW-os robogók és motorkerékpárok. Az ottani a döntéshozók felismerték, hogy a nagyvárosi dugók nemzetgazdasági léptékkel is mérhető károkat okoznak azon túl, hogy tönkreteszik milliók életét és egészségét.

Itt az idő, hogy Magyarországon is rendezzük a helyzetet. A várt hatások között szerepel a segédmotoros kerékpárok és a most rendszám nélküli motorok biztosítási hátterének rendezése, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági ellenőrzésük lehetővé tétele, és a modern, környezetkímélő motorkerékpárok üzembehelyezése.


B125 – népi kezdeményezés nagyobb térképen való megjelenítése

Amennyiben listánkon nem talál a lakóhelyéhez közel egy létesítményt sem, ide kattintva letöltheti a domumentumot. A kinyomtatott, majd kézzel kitöltött aláírási ívet elpostázhatja címünkre (Totalcar.hu Informatikai kft, 1033 Budapest, Flórián tér 1.). Kérjük, a borítékra írja rá, hogy 125.

Várjuk azon helyek – boltok, kereskedések, klubok, szórakozóhelyek, stb. – címét, ahol szintén szeretnének részt venni a gyűjtésben.

Muszáj kavicsot szórni?

2011.01.08. 18:49 - Stump András

From: Zoltán

Date: 2011. január 7.

Subject: Sózás kaviccsal!

To: Totalcar

Helló!

A kérdésem egyszerű: mi a bánatnak kevernek a közútkezelőnél a só közé  APRÓ KAVICSOT?????? Állatok!!! Gondolom, ti is találkoztatok a jelenséggel. A kocsik elejét és szélvédőt viszont faszán tönkre teszi, viszont haszna, és értelme = a 0-val, mert már 10 autó kiszórja a nyomvonal mellé a kavicsot, tehát a tapadásban semmit nem segít. Elég sokat autózom, ezért számomra eléggé  zavaró, de szerintem nem vagyok egyedül. Felhívhatná már valaki erre a figyelmet, HOGY FELESLEGES A SÓ MELLÉ A KAVICS! Esetleg utána kérdezthetnétek, hogy aki ezt kitalálta, annak mi az érve azon kívül, hogy így olcsóbb a sózás.

Köszönettel: Zoltán

Kedves Zoltán,

sajnos nem írta meg, hol találkozott az útra szórt kaviccsal, így több helyen kellett kérdezősködnöm, de legalább megtudtam rengeteg olyan adatot, amire egyébként is kíváncsi voltam.

A legpontosabb információt Kovács Gábortól, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. illetékes munkatársától kaptam, aki eloszlatta aggályaimat, és kategorikusan kijelentette, hogy az ÁAK által kezelt útszakaszokon, vagyis az autópályákon és gyorsforgalmi utakon nem szórnak sem kavicsot, sem zúzalékot.

Kizárólag kálcium-kloriddal nedvesített sóval (nátrium-kloriddal) szórják az útburkolatot, ami hatékonyabban gátolja a jegesedést, mint a hagyományos száraz só. Hőmérséklettől függően tíz, húsz, esetleg harminc százalékos oldatot állítanak elő, a leggyengébb mínusz hat fokig jó, a harmadrészben kálcium-kloridot tartalmazó oldat viszont egészen mínusz húsz fokig használható.

A precíz keverésnek egyszerű az oka: a kálcium-klorid lényegesen drágább, körülbelül 80 ezer forintért mérik tonnánként, míg a só csak 12500 forintba kerül. Mivel erős havazásban egy 60 kilométeres útszakaszért felelős mérnökség akár 200 tonna oldatot is elpermetezget egy műszak alatt, nem elhanyagolható az árkülönbség. Hamar kiszámolhatjuk, hogy a négyzetméterenként kevésnek tűnő tíz-húsz gramm így akár hatmillió forintot jelenthet egy hófúvásos estén, egyetlen mérnökségnél.

Logikusnak tűnik, hogy ott, ahol jellemzően nagyobb sebességgel közlekedünk, nem szórnak semmiféle szilárd anyagot, mert az - ahogy említette - jelentős kárt okozhat az autóban. Más kérdés, hogy a városból autópályára érkező autós könnyen vihet magával a gumi mintázatába beszorult kavicsot, ami a fizika törvényeinek megfelelően éppen nagyobb sebességnél hajlamos szép nagy ívben kirepülni, de ezért nem lehet felelőssé tenni az autópályakezelőt.

Némileg eltérő választ adott kérdéseimre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs csoportvezetője. Ők a közutak településeket összekötő szakaszaiért, vagyis a köznyelvben országútnak nevezett aszfaltért felelősek, kivéve a gyorsforgalmi utakat, autópályákat. Bizony, ők már használnak úgynevezett érdesítő anyagot, egészen pontosan homokot, salakot vagy zúzalékot, legfeljebb 5 mm-es szemnagysággal.

Nem részletezném, egészen pontosan milyen oldatokat használnak, de állításuk szerint nulla fok alatt a jég képződése gyorsabb lehet, mint a só oldatba kerülése, vagyis nem elég hatékony a szóróanyag olvasztó hatása. Így az út csúszós marad, amin a legjobban érdesítő anyaggal lehet segíteni. Szerintük a sózás mínusz nyolc fok alatti hőmérséklet esetén hatástalan, ami cáfolható ugyan az ÁAK nyilatkozatával, de érthető, hogy a közel 30 ezer kilométer útért felelős közútkezelőnél óvatosabban keverik be a méregdrága kálcium-kloridot, amely alacsonyabb hőmérsékleten is hatékony.

A budapesti utakat karbantartó FKF Zrt.-től sajnos hirtelen nem kaptam választ, de feltételezem, hogy a közútkezelőhöz hasonlóan járnak el.

Magánvéleményként megjegyezném még, hogy az érdesítő anyag jeges úton bizony sokat tud segíteni. Talán szórt már Ön is homokot a jeges járdára, és tapasztalta a hatását. Bizonyos országokban, kijelölt területeken környezetvédelmi okokból teljesen mellőzik a sózást, és tudtommal akár 5 mm-nél nagyobb kaviccsal is felszórják az utat, ami megoldást is jelent. Persze csak ott, ahol az autósok egyébként is nagyobb rutinnal rendelkeznek a téli közlekedésben. Igaz, néha felpattan egy-egy kavics és lepattan a festék, vagy kagylósodik a szélvédő, de amikor igazán csúszik az út, amúgy is kisebb a sebesség annál, hogy nagyobb kár keletkezhetne.

A tökéletes megoldás természetesen az lenne, ha azonnal eltakarítanák a zúzalékot az utakról, amint elolvadt a hó. Erre valóban törekedni illene a felelősöknek, hogy megelőzzék az esetleges károkat. De amíg nem élünk tökéletes világban, az egyetlen megoldás, hogy nagyobb követési távolságot tart és türelmet gyakorol, ha látja, kavics van az úton.

Üdvözlettel:

Stump András

B 125: ki írhatja alá és ki gyűjtheti?

2011.01.05. 13:48 - Winkler Róbert

From: Bányai Zsolt

Date: 2011. január 4.

Subject: Kérdés

To: Totalcar

Tisztelt Winkler Róbert!

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem.

1.  Az aláírásgyűjtő ívet csak 18. életévüket betöltött személyek írhatják alá, vagy nincs konkrétan életkorhoz kötve?


2.: Az aláírásokat bárki gyűjthet?? Gondolok itt például a 18. életévüket be nem töltött 15-17 évesekre?

3.: A legelső kérdéshez kapcsolódik. Az én ismeretségi körömben nagyon sok olyan  motoros fiatal van akik  15-17 évesek és nagyon szívesen aláírnak ezt az ívet. Ha esetleg 18 év feletti korhoz van mégis kötve az aláírás, akkor utólag ellenőrzésre kerülne az összes aláíró személyazonossága , hogy például elmúlt-e már 18 vagy sem?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: Zsolt

Akkor nézzük sorban a válaszokat:

1. Választópolgár írhatja alá, aki ugye nagykorú, tehát 18+

(Alkotmány 70. § (1) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.)

2: Megfogtál, ilyen felvetéssel nem találkoztam. A Választási eljárásról szóló törvény ajánlószelvény gyűjtésére vonatkozó szabályai nem mondják, ki gyűjtheti. Az a tuti, ha apával/anyával/bátyussal íratják alá ott, hogy "az aláírást gyűjtő polgár aláírása".

3. A rövid válasz: jól kitolnának az üggyel. Ha bírod a száraz szöveget, olvasd a választási eljárásról szóló törvény idevágó passzusait, melyek, a népi kezdeményezésre vonatkoznak. Mély levegőt, egy, kettő, három, és... :

119. § (1) Az aláírások ellenőrzése az érvényesnek tekinthető aláírások számának statisztikai és matematikai módszerekkel történő megállapítását jelenti a népszavazás-kezdeményezést aláíró választópolgárok adatainak a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, továbbá a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása adatainak felhasználásával. Ha az alkalmazott statisztikai és matematikai módszer nem valószínűsíti a kellő számú érvényes aláírás meglétét, akkor az aláírások ellenőrzését az aláírások tételes vizsgálatával kell folytatni mindaddig, amíg a kezdeményezés érvényessége vagy érvénytelensége kétséget kizáróan meg nem állapítható.

(2) Az aláírások ellenőrzése során a kezdeményezést benyújtók képviselője jelen lehet.

(3) Az aláírások ellenőrzését a kezdeményezés benyújtásától számított 45 napon belül kell lefolytatni.

120. § (1) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, az Országos Választási Bizottság a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő szerv, illetőleg a helyi választási iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti.

(2) A személyazonosság (1) bekezdésben foglalt ellenőrzése esetén az aláírások ellenőrzésének határideje 30 nappal meghosszabbodik.

121. § Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetőleg a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg kell semmisíteni.

Eszerint tehát arról van szó, hogy ha a szúrópróbában a gyerekek aláírása van, akkor az bruttó szopás, ha miattuk nem jön össze az 50.000 aláírás, akkor az viszont nettó szopóroller.

Üdvözlettel:

Winkler Róbert

A Kia egy csavart fizet?

2010.12.30. 12:36 - Motordoktor

From: Péter

Date: 2010. december 28.

Subject: Eltussolt Kia Picanto visszahivások

To: Totalcar

Tisztelt Totalcar Szerkesztőség!

Érdeklődéssel olvastam cikketeket az eltussolt Suzuki visszahivásokról.

Sajnos a téma megérne egy oknyomozó riportot, hogy is van ez hazánkban, szabályozzák-e ezeket a bejelentéseket egyáltalán, és szankcionálja-e valaki, ha nem történik meg, ki védi a tulajdonosokat? Néhány eltussolt visszahívás emberéletekbe is kerülhet az utakon. Ezenkivül mi történik akkor, ha valamelyik tulajdonos nem értesült a szerviztől, hogy autóját vissza kéne vinnie, ha később jön elő nagyobb baj, akkor nem kellene állni a javitást?

A múlt héten egy hölgyismerősöm 5 éves Kia Picantójával történt meg a következő eset:

Kia Picantójának teljesitménye váratlanul lecsökkent, alig húzott, majd mikor elvitte a Kia szakszervizbe, elmondták, hogy a szijtárcsa ment tönkre, azt kell cserélni (30.000 km van az autóban). 15.000.-Ft plusz munkadij. Majd ennek cseréje során felhivták telefonon, hogy tulajdonképpen a szijtárcsa cseréjekor vették észre, hogy a szijtárcsa azért ment tönkre, mert elferdült a főtengely, azt is ki kell cserélni… (380.000.-Ft plusz munkadij)… Arra kérdésre, hogy hogyan ferdülhet el egy főtengely magától, azt a választ kapta, hogy néhány éve a Kia szervizben minden Kia Picantót megvizsgáltak, mert a főtengely rögzitő csavar gyári hibás, és ezeket cserélték is annál, aki szakszervizbe vitte az autóját. Sajnos mivel ő erről nem értesült, – leveleket autótulajdonosknak a Kia Hungary sosem küld, csak a szakszervizekbe – ezért ez a csavar nem lette cserélve, és ezért ment tönkre a főtengely is. Az autó jelenleg is a Kia Óbuda szervizben van, mert nem tudják még mindig megjavitani, mivel nincs alkatrész… A Kia Hungary elzárkózott mindennemű kártéritéstől, egyedül a gyári hibás csavar és az alátét árát vállalták át (1.500.- Ft!!!). Arra a kérdésre, hogy honnan kellett volna értesülni erről a visszahivásról, ismerősöm azt a választ kapta, hogy csak a szakszervizeket szokták értesiteni, és azok az ott megforduló autóknál el is végzik ezeket a cseréket (sic!).

Mellékesen a Kia válaszából az is kiderül, hogy semmibe veszik a Magyarországon is hatályos, a május 27-én az EU által elfogadott 461/2010/EU RENDELET-et, a hasonló esetekben követendő szabályokkal kapcsolatban.

Az új rendelet biztosítja, hogy az autógyártók a jövőben nem tehetik az autóikhoz kapcsolódó garanciát függővé attól, hogy az olajcserét és az egyéb karbantartási és javítási munkákat hivatalos márkaszervizek végezték-ea garanciális munkák elvégzéséhez már nem kötelező kizárólag a gyártótól beszerezni a szervizeknek a szükséges alkatrészeket, hanem azt más, alternatív, független forrásból is megtehetik.

A fentiek alapján az is nyilvánvaló, hogy a Kia Hungary Kft-nél nem végeznek rendszeres visszahivási tájékoztatást az Kia autótulajdonosok felé a gyári hibás alkatrészekről, azaz nem tartják be sem a Magyar, sem az Európai gyakorlatot ebben a vonatkozásban! Talán nem is véletlen, hogy Sung-Eun Chung CEO-juknak emiatt kellett távoznia mostanában.

A Kia ügyfélszolgálat az alábbi indoklással utasitotta el az elmaradt visszahivás miatti meghibásodás okozta kár megtéritését:

Tisztelt Hölgyem!

(…)

1. Az Autó Don - akitől az új autót vásárolta - szervize és kereskedése megszűnt, több indok közül az egyik, hogy nem teljesítette a szerviznormákat, nem tett eleget a KIA előírásainak. Ennek ellenére tegyük fel, ha a karbantartási ciklusokat betartva végig ott szervizelte volna a gépkocsiját szó nélkül saját költségünkön megjavíttattuk volna az autóját. Illetve ha más KIA szervizt választott volna, akkor ott elvégezték volna a szükséges csavar és alátét cserét a kötelező szerviz részeként, ekkor a meghibásodás nem jelentkezett volna a gépkocsiján, ezért most nem leveleznénk.

2. A gépkocsi főtengelye nem gyártási hibás. A főtengely következmény kárként azért hibásodott meg, mert Ön nem hordta márkaszervizbe a gépkocsiját, ahol a hibát okozó csavart és alátétet kicserélték volna. Természetesen a szervizkampány alkatrészeit a csavart és az alátétet most is díjmentesen biztosítjuk, de a rajtunk kívül álló okok miatt bekövetkezett meghibásodásért nem tudunk felelősséget vállalni.

3. A korábbi levelében említett csoportmentességi rendelet valóban lehetőséget biztosít ügyfeleinknek arra, hogy gépkocsiját márka független szervizben szervizeltesse a garancia megtartásával abban az esetben, ha a független javító rendelkezik a gyári technológiával, illetve feltételekkel. Az Ön esete ékes iskola példája annak, hogy a független javító nem rendelkezett a KIA gyári technológiájával, amikor a karbantartást elvégezte. Ráadásul Ön 1 időszakos szervizt el is mulasztott.

4. A jogszabályban tartós fogyasztási cikkekre, mint például az Ön gépkocsija a kötelező jótállás 1 év km korlát nélkül, illetve 3 év szavatosság az első használatba vételtől számítva (Kivéve a közlekedés biztonságát érintő alkatrészekre 10 év a szavatosság). A KIA az 1 év kötelező helyett 3 év garanciát biztosít ügyfeleinek, amely lefedi a 3 éves szavatosság teljes időtartamát. Az Ön gépkocsija már nem garanciális, illetve szavatosság sem vonatkozik rá.

(…)

Kérlek adjatok tanácsot, vagy íjátok meg, szerintem sokan okulhatnának belőle, illetve talán egy kis nyilvánosság megváltoztatná a márkaszervizek pökhendi hozzáállását…

Üdvözlettel,

Péter (Budapest)

Tisztelt Péter!

A biztonsági visszahívások pontosan szabályozottak és a Nemzeti Közlekedési Hatóság felügyeli őket; az információkat egy szakirányú európai központtól kapják. Azonban nem minden műszaki beavatkozás biztonsági visszahívás eredménye.

Amikor egy járműgyártó a folyamatos tesztek és a piaci visszajelzések alapján észreveszi, hogy szerkezeti vagy összeszerelési hiba van valamelyik gyártmányánál, akkor egy erre szakosodott részleg haladéktalanul megkezdi a hiba elemzését. Az elemzés során arról döntenek elsősorban, hogy közlekedésbiztonságot befolyásoló hibáról van szó, vagy csak a működést befolyásoló meghibásodást okozhat.

Egyik sem kívánatos, mert utóbbi erősen rombolja a márka presztízsét, az előbbi pedig életveszélyt vagy halált okozhat. Ebben az esetben azonnal biztonsági visszahívást kell elrendelni, akkor is, ha a jármű már nem garanciális. Ennek megvannak a szabályai, pontos előírás van rá, hogy melyik hatóságot kell értesíteni, és ezt követően hogyan és hányszor kell megkísérelni a tulajdonossal felvenni a kapcsolatot és szervizlátogatásra szólítani fel. A teljes folyamatot dokumentálni kell.

A biztonsági visszahívás elmulasztása esetén a gyártót kiemelten büntetik, ami akár a működési engedély megvonásával is járhat.

Egyszerűbb az eset, ha a gyártó azt állapítja meg, hogy a hiba nem balesetveszélyes, csak a működést befolyásolja. Ekkor a szerződött márkaszervizeket úgynevezett Műszaki Információs levéllel (Technical Information vagy Technical Bulletin) értesítik, és az előzetes költségelemzés után megállapított feladattervet adnak át a partnereknek.

Ez általában a szervizbe látogató autók esetében ingyenes alkatrész vagy részegység cserét jelent, egyszerűbb esetben egy-egy csavar utánhúzását, menetrögzítőzését. Ez nem visszahívás, csak azért teszik, hogy a jármű ne hibásodjon meg, ne okozzon presztízsveszteséget a cégnek, az ügyfelek elégedettek legyenek.

Ha garanciaidőben történik, akkor úgyis kicserélnék ingyen, de megelőzendő a hibát előre javítják. A hiba jellegétől és a gyár hozzáállásától függően a garanciaidő után is gyakran bevállalják a költségeket, de csak akkor, ha márkaszervizbe hordták az autót. Ennek magyarázata egyszerű: Az információhiányból elmulasztott beavatkozás olyan költségeket okoz, amelyért a gyár már nem lehet felelős.

Az EU csoportmentességi törvényére hivatkozás esetünkben irreleváns, hiszen itt is pontosan ez a helyzet állt elő: olyan szerviz végezte az időszakos karbantartást, amely nem kapta a gyártótól meg az információkat. A csoportmentességi törvény sajnos kétélű fegyver, így most a gyártó könnyen és joggal lép ki az ingyenes javítás alól. Valójában az is egy gesztus, hogy (az egyébként olcsó) alkatrészt ingyenesen bocsátja az Ön rendelkezésére, erre nem lenne kötelezhető.

Azt nem várhatja el senki, hogy a gyártó minden, nem szerződött, de a termékét javító szervizt értesítsen az időközben esetlegesen kiderített műszaki problémákról. Persze ha biztonsági visszahívás lenne, akkor a helyzet más, de itt nem erről van szó.

Sajnos jelen esetben a főtengelyhibával kapcsolatban az egyetlen könnyítés az lehet, ha valamelyik szerviz, vagy az importőr olcsóbban, esetleg önköltségi áron bocsátja az Önök rendelkezésére az alkatrészt. Hangsúlyozom azonban, hogy ez is csak méltányossági alapon történne, sem erre, sem a javításra nem kötelezhető egy 5 éves, nem szerződött szervizbe hordott jármű esetében.

A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy nem szerződött műhelyben szervizelt autónál ritkán szoktak méltányosságból bármit is javítani. Nem csak a KIA esetében, hanem semmilyen más járműipari cég esetében sem.

Eltussolt visszahívás a Mi Autóinknál?

2010.12.28. 19:34 - Prokop Gábor

Péter olvasónk küldte ezt a levelet a szerkesztőség címére:

Tisztelt Totalcar!

Szeretném felhívni figyelmüket arra a tényre, hogy a MAGYAR SUZUKI ZRT. nem mindennapos visszahívást intézett a régi Swift-tulajdonosokhoz.

ÍME:

"Az érintett járműveket 1997 és 2002 között gyártották Magyarországon! A jármű azonosító számtartománya: TSMMA ****** 316394 - TSMMA ****** 908.872.

A termék balesetveszélyes az első futómű lengéscsillapító egységének bevonat-sérülése okán fellépő korrózió miatt, illetve a féltengelyek rozsdásodása miatt. A korrózió előrehaladtával, lehetséges, hogy a féltengelyek kilazulását (kopogását) jelentheti, amely közúti balesetet okozhat. Önkéntes korrekciós intézkedések történtek a gyártónál."

Szóval ez szerintem nem mindennapos, hogy az átlag 10 éves autóit hívja vissza a gyár. Hány másik gyártó tenné ezt meg az általuk sem szeretett típusának tizenéves példányaival?

És vajon miért nem lehet erről sehol olvasni? Túl dühös lenne a többi autógyár, hogy a Suzukinak van gerince, és nem csak a jó magyar lehúzással foglalkoznak? A Suzuki ezen a héten már kiküldött tízezer levelet, az autók tulajdonosainak.

Tisztelettel:

Péter

Persze nem ő volt az egyetlen, ráadásul a Swift-addiktok különböző fórumainak szaktopikjaban is november óta téma ez az első látásra furcsának és titokzatosnak tűnő akció. Magánlevélben is többen megtaláltak a kérdéssel, plusz a saját autóm is a fenti alvázszám-tartományba esik.

Nekifutottam hát, hogy eloszlassam a ködöt.

Először is márkaszervizes ismeretségeimet jártam körbe, egy részük akkor még semmit sem hallott erről a kampányról, de megköszönték az infót. A tájékozottabbak is csak félig voltak képben, annyit tudtak, hogy nagyjából az 1998 és 2004 közötti összes magyar gyártású Swiftet érinti a kampány, de ezek közül nem mindet szerelték ezekkel a problémás lengéscsillapítókkal.

Szép csendben sikerült beszerezni az értesítő levelet és magát az egyébként szigorúan bizalmas szervizjelentést is, ezek a következőképpen szólnak:

HUGY Szervizjelentés

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Suzuki ZRt által 1997. október 1. és 2002. október 1. közt gyártott SWIFT (SF) modelljeink esetében fennáll annak lehetősége, hogy az első lengéscsillapítók rozsdásodásának következtében a kormány-tengelycsonk leválhat a lengéscsillapítóról és így a gépkocsi mozgásképtelenné válik. Ezért a Magyar Suzuki ZRt. Biztonsági Visszahívási Kampány indítása mellett döntött.

KÖRÜLMÉNYEK:

Az érintett autók esetében a lengéscsillapító festési eljárásából adódóan fennáll a lehetősége  annak, hogy a lengéscsillapító tartóbak nagymértékben rozsdásodhat. Szélsőséges esetben a  kormány-tengelycsonk leválhat a lengéscsillapítóról és a gépkocsi mozgásképtelenné válik.

ÉRINTETT GÉPKOCSIK:

Magyarországon összesen 124375 db SWIFT (SF) gépkocsi érintett.

A legyártott autók közelítőleg 100%-a esetében (több mint 99%) fennáll a lehetősége, hogy a nem megfelelő festési eljárással gyártott lengéscsillapítóval lett szerelve, így alkatrész cseréje szükséges.

JAVÍTÁSI ELJÁRÁS:

Ellenőrizze, az első lengéscsillapítókat az érintett gépkocsin, hogy meghatározza az alkatrész gyártóját. KYB vagy SHOWA alkatrészek esetén a csere nem szükséges. Abban az esetben, ha a gyártó eltér, az előbbi kettőtől cserélje az első lengéscsillapítókat párban a szükséges, vonatkozó kötőelemekkel együtt.

Az ellenőrzés első lépésben előírja az alvázszám ellenőrzését, ebből kiderül, hogy az adott autóra vonatkozik-e egyáltalán a visszahívási kampány.

Olvasónk leveléhez képest itt és most pontosítanánk is. Most megkérünk mindenkit, akinek Swiftje van, hogy vegye elő a forgalmi engedélyt, és keresse meg benne az alvázszámot - ez a leghosszabb szám, pontosan 17 karakter, az új, betűkódos forgalmikban az [E] rovatban szerepel.

Megvan? Most olvassa le az alvázszám utolsó hat karakterét!

Ha az ön autója:

1.0 motorral van szerelve, és az utolsó hat karakter 317151 és 908872 között van;

1.3 motorral van szerelve, és az utolsó hat karakter 316394 és 908619 között van;

1.6 motorral van szerelve, és az utolsó hat karakter 320947 és 842813 között van;

...akkor az ön autója is beletartozik abban a 124375 autóba, amelyek nagy valószínűséggel a problémás első lengéscsillapítókból kaptak.

Ha ez az eset áll fenn, és ön a forgalmiban bejegyzett tulajdonos, az állandó lakcímére kapott, vagy nemsokára kapni fog ilyen levelet:

Értesítő levél

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket bizalmával, és a Suzuki SWIFT (SF) modellünket választotta. Meggyőződésünk, hogy jól döntött.

Az elmúlt évek országos méretekben is igazolták a Magyar Suzuki Zrt. optimizmusát ezzel az autóval  kapcsolatban, hiszen a minden szempontból megbízható és gazdaságos Suzuki SWIFT (SF) többek  kedvencévé vált. Örülünk, hogy Ön is közéjük tartozik.

Mint minden modellünknél, ennél is különösen fontosnak tartjuk a folyamatos műszaki ellenőrzést. E vizsgálat során szakembereink észrevették, hogy az első lengéscsillapító festési eljárásából adódóan az fokozottan korrodálhat és szélsőséges esetben a kormány tengely csonk leválhat a lengéscsillapítóról és a gépkocsi mozgásképtelenné válik. Ennek kiküszöbölése érdekében ellenőrzése és esetleges cseréje mellett döntöttünk.

Tudomásunk szerint az Ön Suzuki SWIFT (SF) gépkocsijának alvázszáma: ____________

Kérjük Önt, hogy az első lengéscsillapító ellenőrzése és esetleges cseréje érdekében keresse fel bármely hivatalos Suzuki márkaszervizt, ahol természetesen felkészültek az ellenőrzésre.

A hivatalos Suzuki márkaszervizek listáját megtalálja a Jótállási és szervizfüzetében, illetve a márkakereskedőjénél információt kaphat az Önhöz legközelebbi szervizről.

FONTOS: a márkaszervizzel TELEFONON egyeztessen időpontot, így elkerülheti a felesleges várakozást, és a szerviz is felkészülhet az Ön látogatására. A telefonos bejelentkezés alkalmával kérjük, hivatkozzon a "HUGY" kódra. Javasoljuk, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében kérdéseivel a Suzuki központ helyett közvetlenül a márkaszervizhez forduljon.  Az ellenőrzést és az esetleges javítást természetesen ingyenesen, a lehet legrövidebb időalatt végzik el a hivatalos Suzuki márkaszervizek. A munka várható időtartama körülbelül másfél óra.

A márkaszervizbe kérjük, vigye magával ezt az értesítőlevelet, valamint a Jótállási és szervizfüzetét.

Szíves elnézését kérjük az időráfordítás, okozta esetleges kellemetlenségekért, de meggyőződésünk, hogy a biztonság és megbízhatóság érdekében el kell végeztetni az ellenőrzést. Vállalatunk számára a maximális műszaki biztonság mellett az Ön irántunk táplált bizalmának megőrzése is elsődleges szempont.

Megértését köszönjük, várjuk jelentkezését!

Üdvözlettel:

Magyar Suzuki Zrt.

A levélre persze valószínűleg még várni kell, hiszen - mint fent olvashattuk - több mint százhúszezer autót érint a kampány. December elején a Magyar Suzuki tízezer tulajdonosnak küldte el a fenti meghívót, a többiek - közöttük én is - később kapják meg, csökkentve ezzel a márkaszervizek terhelését.

Ott tartottunk tehát, hogy a szerviz ellenőrizte az alvázszámot, és ez alapján az autóra érvényes a visszahívási kampány. Ekkor még mindig nem biztos a gátlók cseréje. Azonosítani kell ugyanis a lengéscsillapítók gyártóját.

Ha a házon olvasható jelölések szerint a gyártó a Kayaba (KYB) vagy Showa, akkor ezzel az ellenőrzés be is fejeződött. Ha azonban a meg nem nevezett harmadik, magyar gyártó (megsúgott infók alapján a pár éve felszámolt Berva Finommechanikai Rt.) terméke található az autóban, amely - többek között - a házba ütött HUNGARY feliratról azonosítható, akkor következik a csere.

Ahogyan a fenti levélben is olvasható, ingyen, térítésmentesen. Igen, akár a 13 éves autón is, a fenti alvázszám-tartomány valahol az 1997-es autóknál kezdődik.

Hogyan ér célba a levél?

Felmerülhet, honnan tudja a Magyar Suzuki Zrt az aktuális tulajdonos postacímét? Hiszen az autók jelentős része többször gazdát cserélt, a mostani tulajdonosok pedig igen kis számban hordják márkaszervizbe az autóikat.

Nos, sehonnan. Nem tudja. Van azonban olyan, aki igen: a szépnevű Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. A gyár tehát egy adott alvázszám-listával jelentkezik a Nagybecsű Hivatalnál, és - nyilván egy korrekt átutalás után - az ezekhez tartozó címeket kapja meg.

Ebből két dolog is következik:

- Ne tessék adatvédelmi felhördüléshez gyűjteni a nagy levegőt, ez legális és a tulajdonosok érdekét szolgálja.

- Bizony, ahhoz is eljut a levél, aki a sokadik tulajdonos. Persze, csak akkor, ha a nevére vette az autót.

A fentiek mellett persze felmerült még pár kérdés, amelyre nem találtam választ. Segítségül hívtam tehát Ruska Viktóriát, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs vezetőjét, aki gyorsan válaszolt:

Totalcar: Nagyjából hány autót érint a visszahívás, és ebből hány autóba
kerülhetett a problémás alkatrészekből?

Magyar Suzuki Zrt: A visszahívás a magyar piacon körülbelül 124 000 ezer autót érint.

TC: Mi az oka annak, hogy relatíve idős, a jótállási időszakon alaposan túlfutott autókat hív vissza gyártó?

MS: Ez biztonsági visszahívás, ahol elsősorban a Suzuki felhasználók biztonságát tartja a vállalat szem előtt. Nem az autók kora számít, így az sem szempont, ha az adott jármű a jótállási időszakon túl van.

TC: Mennyire kritikus ez a hiba, okozott-e már meghibásodást, esetleg balesetet az elgyengült rögzítési pont, találtak-e már olyan autót, ahol a lengéscsillapító rögzítése kritikus állapotban volt?

MS: A lengéscsillapító állapota eddig semmilyen személyi sérüléssel járó balesetet nem okozott.

TC: Hogyan értesítik a tulajdonosokat arról, hogy szükséges felkeresnie valamelyik márkakereskedőt?

MS: Az érintetteket levélben értesítjük, a címzettek adatait a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kapjuk.

TC: Mit tegyen az a tulajdonos, aki nem kapott értesítést? Aki a megadott tartományba esik, enélkül is felkeresheti a neki szimpatikus márkaszervizt, és kérheti az alkatrész vizsgálatát, esetleg térítésmentes cseréjét?

MS: Az érintett Suzuki tulajdonosokat időben értesítjük a vizsgálatról. Ha valaki nem kap értesítést, de meg szeretne győződni arról, hogy autója rendben van, az felkeresheti a legközelebbi Suzuki márkakereskedést illetve szervizt, ahol készséggel állnak rendelkezésére.

TC: Mi a feltétele a térítésmentes javításnak, be kell-e mutatni a szervizkönyvet, ha igen, feltétel-e a folyamatos márkaszervizes múlt?

MS: A vizsgálatnak nem előfeltétele sem a szervizkönyv, sem a garanciaidőn túli folyamatos márkaszervizelés, egyedül az értesítő levél szükséges. De természetesen, ha az autó érvényes garanciapapírjai, illetve a szervizkönyve a tulajdonos rendelkezésére áll, érdemes azt is elvinnie magával.

TC: Van-e mód arra, hogy a tulajdonos maga azonosítsa be az autójába épített alkatrészt, és ez alapján döntsön arról, szükséges-e felkeresnie a márkaszervizt?

MS: Javasoljuk, hogy a tulajdonos konzultáljon a legközelebbi Suzuki márkakereskedővel, illetve szervizzel. Nem tanácsos egyedül nekiállni az alkatrész vizsgálatának.

TC: Baleseti sérülésnél a biztosító egy lengéscsillapító cseréje esetén nem térít kettőt, így sok esetben - bár nem egészen szakszerű - csak egy lengéscsillapítót cserélnek a javításnál. Mi a helyzet ezekkel az autókkal, a gyár csak a megmaradt egy lengéscsillapító cseréjét vállalja fel?

MS: Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy az alkatrészt cserélni kell, a Suzuki szükség esetén mindkét oldali lengéscsillapítót és a szükséges kötőelemeket is kicseréli.

Fordítsunk marketingből!

"semmilyen személyi sérüléssel járó balesetet balesetet nem okozott."

Volt példa olyan gátlóra, amely annyira elrohadt, hogy elengedte a csonkállványt. Persze nem kell attól tartani, hogy tömegesen repülnek le az útról a Suzukik korrodált gátlóval, de kritikus problémáról van szó.

"ha az autó érvényes garanciapapírjai, illetve a szervizkönyve a tulajdonos rendelkezésére áll, érdemes azt is elvinnie magával."

Egy átlagos európai országban a szervizkönyv célja nem csupán az ár felverése eladáskor. Az időszakos vizsgálatokon és olajcseréken kívül vezetik a jótállás körébe eső javításokat is, hogy az autó előélete követhető legyen. Amennyiben a szervizkönyvvel felszerelkezve érkezünk, a lengéscsillapítók cseréjét is belevezetik.

"Nem tanácsos egyedül nekiállni az alkatrész vizsgálatának."

Ettől persze a rozsdásodás látható. Felemelt autónál, leszerelt keréknél a lengéscsillapító alsó "füleit" kell szemrevételezni, amelyekkel a csonkállványhoz van csavarozva. Emellett a kerék felé eső részben kell a beütött HUNGARY feliratot keresni.

A visszahívási kampány tehát nem tréfa, és persze nem is valamiféle eltussolni kívánt gyári hiba. Egy valamikori beszállító felületes, vagy nem megfelelő gondossággal végzett munkáját kívánja most a gyár helyrehozni, elképzelhető, mekkora költséggel.

A 360 forintos benzin egyszerűen fáj

2010.12.27. 19:27 - Ender Gábor

Feladó: I. Gábor

Címzett: Ender Gábor

Dátum: 2010. december 20. 11:24

Tárgy: A leggazdaságosabb autó

Tisztelt Ender Gábor!

A világ leggazdaságosabb autója című cikke egy gondolat-lavinát indított el bennem, miután rövid számolgatás után kijött, hogy 1000Ft/100km megtakarítást érhetnék el egy 4,5 litert fogyasztó diesel autóval a jelenlegi 7 literes fogyasztású Toyota Corolla 1,4VVti (2001) autómmal szemben. A 360 forintos benzin ár végképp betette a kaput, főleg annak tükrében, hogy 2011-ben még többet kell autóznom (körülbelül 25 000 – 30 000kilométert).

Elkezdtem nézni a három pénztárca takarékos megoldást. 1.diesel, 2. gáz, 3. bioetanol.

Rövid számolgatás után az jött ki, hogy a 4,5L fogyasztású diesel autóval spórolnék a legtöbbet, hátránya, hogy másik autót kell vennem a jelenlegi helyett, ami jelentős kockázati tényező. Az esetleges előre nem látott költségek bőven elvihetnek akár több évnyi üzemanyag megtakarítását is. Továbbá a kis diesel autók nem nyújtják azt a kényelmet (csomagtér, légkondi), mint a jelenlegi megbízható, keveset futott, problémamentes autóm. Még a 7-800 ezer forintos árkategóriában (2001-2002) is 170-200 ezer kilométert futott Saxókat hirdetnek. Vajon mennyi lehet bennük, ha ezek is vissza vannak tekerve?! Nem szeretnék autót venni sok kilométerrel, mert munkába járáshoz kell…

Ha jól számolom, második helyen a gáz lép be, de itt is aggaszt néhány dolog. Sokan írnak gyorsan tönkremenő injektorokról és hengerfejekről, továbbá az átalakítás és az újravizsgáztatás magas (200-230 ezer forintos) költsége legalább egy évre elviszi a nyereséget, a kényelmetlenségről (kisebb csomagtér és a mélygarázsokból való kitiltás) nem is beszélve. Valamint úgy gondolom, hogy egy gázos autót sokkal nehezebb értékesíteni, hiszen ezek az autók feltételezhetően az átlagnál többet futottak. Az igaz, hogy a drágább szekvenciális gázrendszerekkel már nem fogyaszt többet az autó egy benzinesnél?

Az utolsó a bioetanol. Itt talán meg lehet úszni az átalakítást 40-50 ezer forintból, viszont a megemelkedett fogyasztás miatt hosszútávon itt spórol a legkevesebbet az ember –pedig itt most ez lenne a cél. Az értékvesztés eladáskor nem jelentős, mert az átalakítót könnyen el lehet távolítani. Itt is riogatnak a fórumokon nehéz indítással, stb…

Talán a fentieket végigolvasva egyértelmű lehet a diesel autó vásárlása – hiszen ezt is használják a legtöbben –, de idáig az összes használtautó vásárlásomnál komolyan megszívtam, és egy öreg, sokat futott autónak már a gondolatától is rettegek. Az egész projektre az összes költséggel együtt (átírás, gáz esetében vizsgáztatás, felmerülő problémák) 900 ezer forintom van.

Ui.:
Egy megjegyzés. A legtakarékosabb megoldás az lenne, ha vennék egy Citroen C1-et, ami 4,7L fogyaszt százon, és elgázosítanám. (Korábban már volt csak egy válás el vitte...) Ez esetben 10 forint alatti kilométerköltséget kapnék (4,7x 210=987), viszont egy használt C1 (107-Aygo) 1,3-1,4 millió forint + a gáz 200 ezer forint. Ez már messze túl van a fájdalomküszöbömön.

A 700-800 ezer forintos árkategóriában rengeteg eladó 1,5dci Renault (Thaila, Clio) van. A népítéletben sok panasz van rájuk, és az is feltűnt, hogy a dci ára azonos, vagy alacsonyabb a benzinesével. Ez nem lehet véletlen… ennyire rosszak ezek a motorok? Ugyanez igaz az „öreg” HDI-re is? Ez általánosságban igaz? Tehát az öregebb crdi, JTD, ddsi, pdtdi dieselek nagyobb kockázatot rejtenek? Tehát ha diesel, akkor csakis régi szívó? Csak a fogyasztás és a megbízhatóság számít!

Kérem, adjon tanácsot, segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel
I. Gábor

Kedves Gábor,

Kezdjük a legvégéről. Egy autó használtpiaci árát – többek között, de leginkább – a mindenkori használati értéke határozza meg, így ha az a sanda gyanúja támadt, hogy az 1,5dci Cliókért azért kérnek meglepően kevés pénzt, mert a fenntartásuk drága, jó nyomon jár. Nem feltétlenül rossz autók ezek, sőt, az első 100 ezer kilométeren többnyire problémamentes, takarékos autózást biztosítanak – azonban az Ön által kijelölt összegkeretből aligha jön ki egy ilyen, a százezer kilométernek az innenső végén levő Clio, vagy Thalia. Nem véletlen, hogy az 1,9-es, elnyűhetetlen szívó dízellel szerelt darabokért olykor horrornak tűnő összegeket kérnek: megbízhatóságukkal, igénytelenségükkel hosszabb távon sokszorosan behozzák a bő fél literes fogyasztástöbbletet a modern, de jelentős kilométerfutás után rendre letérdelő DCi-hez képest.

Ha a C1-re, 107-re, Aygóra nincs pénze, akkor talán felesleges is feszegetni ezt a kérdést, azonban itt is érdemes megállni egy gondolatra. Ön az idő- és kilométeregységre levetített legolcsóbb autózást keresi (hiszen nem csak a fogyasztásról beszél, hanem rendre visszatér az eladási ár problémájára), amiben nem mellékes szempont a megvásárlástól az eladásig számított értékcsökkenés. Az én Saxóm – vagy bármelyik, ezzel ekvivalens használati értékkel bíró tizenpár éves megbízható, keveset fogyasztó dízel autó – a következő hat évben elhanyagolható értékcsökkenésen fog keresztülmenni. Ezzel szemben egy néhány éves C1 vagy Aygo az értékvesztési görbének, ha nem is a szakadékszerű, de még a meredeken eső részén áll. Ha a vételi és az eladási árkülönbözetet is költségként számolja – és ne felejtsük el, hogy a gázüzemű autózásban kulturálatlan Magyarországon pokoli kín a gázos autót árában értékesíteni –, és azt átkonvertálja fogyasztási többletté, koránt sem biztos, hogy annyira nagy üzlet lenne lecserélni a jelenleg gondmentes Corolláját.

Amint mondja, etanollal spórolni jelentősen nem lehet – főleg nem egy aránylag alacsony fogyasztású autó esetében, mint az Öné. A megemelkedett üzemanyag-felhasználás elviszi a benzin és az etanol közti árkülönbözetet – persze az etanollal való üzemeletetésnek vannak egyéb előnyei is, de az Ön esetében ez most egyáltalán nem szempont.

Jó alternatíva lehet a gázüzem, hiszen így nem kéne eladnia szeretett autóját. A modern, szekvenciális gázinjektoros rendszerek szinte alig járnak teljesítménycsökkenéssel, és a benzinüzemhez képesti fogyasztástöbblet is egyre csekélyebb lett az újabb generációk megjelenésével – a legjobb rendszereknél tíz százalék körül. Ugyan az LPG-gáz ára – évekig tartó stagnálás után – mostanában indult el felfelé, de még így is 190 forintba kerül egy liter, ami önmagáért beszél.

A szerkesztőség jelentős része egyébként gázpárti, hiszen a villámgyors megtérülés, a nagyon kedvező üzemanyagár mellett az Ön által felkínált alternatívák közül ez a legtisztább autóüzemeltetési forma. Ne higgyen a régi mendemondáknak: a dadogó, lefulladó, csak gázzal, vagy csak benzinnel, de mindkettővel soha nem működő autók biztosan léteztek, de a modern gázrendszerekkel, és a beszerelést végző hozzáértő, becsületes szakemberekkel ezek a problémák gyakorlatilag megszűntek. A hengerfej károsodásáról, a felső kenés hiánya miatti fokozottabb szelepelhasználódásról szóló rémtörténetek szintén megdőlni látszanak az utóbbi időben. Ellenpélda persze mindig van, de ne az ellenpéldákat keresse, hanem a statisztikát: nem használnának Európa-szerte ennyi gázos autót, ha nem lenne kifizetődő.

Ha a 2011-es szezonban valóban közel 30 ezer kilométert fog autózni, az elgázosítás ára már november környékén megtérülhet. Onnantól kezdve pedig ugyanolyan gazdaságosan járhat, mint adott esetben egy 1,5-ös dízel Saxóval, azonban élvezheti a Corollája által nyújtott kényelmet és megbízhatóságot.

És végül a régi, takarékos dízel. Egy ilyen autó remek dolog, ez nem vitás: az enyémmel november közepe óta 3 500 kilométert mentem, az erre az intervallumra számított átlagfogyasztás 4,28 liter száz kilométerenként. Reggel a legnagyobb hidegben is pár főtengelyfordulat után beröffen, és kizárólag városi használat mellett sem evett többet 4,3-nál. Tehát ha tárgyi bizonyíték kell arra, hogy 440 ezer forintért lehet gyárias, kicsi pénzből fenntartható autót venni, akkor ott az enyém. Persze az ilyen vételre néha várni kell, de például a múlt héten is hirdettek egy egész pofás kis Saxót, dupla légzsákkal, megkímélt béllel, félmillió forint alatt – három nap alatt el is vitték. Ha tetszik Önnek ez a vonal, akkor nézzen szét a Peugeot 106, Nissan Micra hirdetések között is, ezekben az autókban mind ugyanaz a motor van. És ne felejtsen el túrkálni a Saxo vételről írt blogposzt közel 600 kommentjében: az olvasók rengeteg tapasztalatot osztottak meg. Fillérekből fenntartható, alig fogyasztó autóból rengeteg van, több mint gondolná: csak keresni kell. Olvassa a népítéleteket, persze próbálja meg ésszel levonni a konzekvenciákat, lásson be a típust elfogultan, érvek nélkül ekéző és magasztaló írások mögé egyaránt.

Tehát én a gázüzemre voksolnék. Nem rossz a Saxo, de sok kompromisszummal jár, és ha már hozzászokott a modern, jól felszerelt autó nyújtotta kényelemhez, akkor például egy légkondicionáló hiánya pokollá tudja változtatni a kisautó birtoklást. Alternatíva lehet még egy kicsivel régebbi, kicsivel kopottabb, de megbízhatóan működő munkásautó, mondjuk egy 1,6-os II-es dízel Golf beszerzése a jelenlegi Corolla mellé. Az egyszeri befektetett összeg nagyjából azonos a gázosítással, igaz, a komforthiány itt megint probléma lehet. Rengeteg megoldás van, de az az érzésem, hogy a Toyota után a Saxo/106/Micra autószerűtlenségét hónapok alatt meggyűlölné, akkor pedig megette a fene az egészet.

Legyen bátor, adjon gázt! Vagy autózzon kevesebbet, ezzel lehet a leghatékonyabban spórolni, csak nagyon úgy tűnik, hogy esetében az évi 30 ezer kilométer a muszáj, és nem az opcionális kategória.

Üdvözlettel:
Ender Gábor

Anett a Debreceni Egyetemről nálunk hirdetne

2010.12.17. 12:37 - Winkler Róbert

Feladó: Anett

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2010. december 17. 11:24

Tárgy: hirdetés

Tisztelt Winkler Róbert!

A Debreceni Egyetem kereskedelem és marketing szakára járok és marketingkommunikáció tantárgyból kaptunk egy olyan feladatot, hogy kampánytervet kell készítenünk. Ennek részeként újságokban kell hirdetnünk egy adott terméket. Nekem autót kell hirdetnem. Arról szeretnék érdeklődni, hogy az Önök magazinjánál, honlapján hogyan történik mindez. Ha például az Opel szeretné bemutatni egy új autóját egy két oldalas cikkben, akkor mennyit kell fizetni Önöknek a hirdetésért. Egy másik lehetőség lehetne az, ha a televíziós Totalcar című műsorban tesztelnék az autót. Ez esetben Önök hívják meg a műsorba az autót vagy az autógyártó cégnek kell felkeresnie Önöket valamennyi fizetség fejében.  Az információt természetesen bizalmasan kezelném. Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel
Anett

Kedves Anett,

Igen, a végtelenségig korruptak vagyunk. Megfelelő fizetségért írunk kétoldalas cikket bármilyen autóról, és egy kis pénzért a tévéműsorunkba is bekerülhetne, már ha lenne tévéműsorunk. De kérlek, tényleg ne mondd el senkinek!

Elnézést a kis mókáért, sajnos nem tudtam kihagyni. Tehát jelen esetben a Totalcar.hu-n történő hirdetéshez a CEMP Sales House-t kéne megkeresned, mégpedig itt. Ahogy látod, a portfólió rovatban van még egy sor egyéb sajtótermék, melyek vállalatunkhoz tartoznak, így aztán hirdethetsz csak a Totalcaron, vagy vásárolhatsz különféle csomagokat is, amilyen például a Kia Venga kampánya volt. A részletekről, mármint nem a Kiáról, hanem a kampányról itt találhatsz még számodra érdekes részleteket.

Ezekhez azonban én már egyáltalán nem értek, mert a Totalcarnál hagyományosan elkülönül a szerkesztőség és az értékesítés, és ez így is van jól. Vannak persze egyéb nagyszerű együttműködési lehetőségek, támogathatsz például a sarkkörre tartó Csikós-expedíciókat, vagy akár az Autódoktor rovatot is. Illetve azt nem, mert annak van támogatója, de ha jól tudom, az Olajdoktor rovatban van most éppen egy kis üresedés. Ezekhez a dolgokhoz viszont ügyvezetőnkkel, Bende Tiborral kell felvenned a kapcsolatot, leginkább az emailt ajánlom, mert Tibby most épp otthon fekszik betegen, és a bende pont tibor kukac mail pont totalcar pont hu-n lehet neki jobbulást kívánni.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert