RSVPTC

Elismerték a hibát, bár jó körülményesen

2012. január 6., 17:13 Módosítva: 2012-01-06 17:43:44
13

Ha valaki az új törvényeknek megfelelően honosítani szeretné külföldi rendszámos autóját, reménykedjen, hogy nem túl fiatal. Mármint az autó, mert néhány napig, az Euro5-ös norma esetében akkor sem tudták kiszámolni a regadót, ha a rohadék, szlovák rendszámos adócsaló egy vödör hamuval a fején könyörgött, hadd fizessen végre. Ugyanezért nem lehetett forgalomba helyezni az új autókat sem, egyszerű, hazai vásárlás esetén.

Ma is kaptunk egy választ egy kormányhivataltól korábban feltett kérdéseinkre. Ezúttal is az NFM kommunikációs főosztálya írt. A közlemény az új és fiatal használt autók regisztrációja körüli káosszal kapcsolatos. Korábbi cikkünket itt olvashatják. Időközben több forrásból, például magától N úrtól és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületétől is azt az információt kaptuk, hogy a hivatalok találtak megoldást a problémára, most már lehet regisztráltatni.

Reméljük, az alábbi sorok segítenek majd tisztán látni az ügyben, bár a szöveg utolsó állításával kapcsolatban mégiscsak volna egy kérdésünk:

mikor?

És vajon miért nem lehet Magyarországon az Euro5-öt Euro5-nek hívni, mint máshol? Mi az, hogy 13?! Mi lesz azokkal, akiknek ugyan EURO5-ös motorral szerelt autójuk van, de még azelőtt befizették rá a regadót, hogy a magyar agytrösztben felmerült, a legmodernebb autók elterjedését alacsonyabb regadóval kellene ösztönözni. Mellékeljük az aktuális regisztrációs adó táblázatot is. Jó szórakozást!

Távolról sincs vége, olvasson még

Erdélyi automatások, szevasztok!

2011. december 15., 15:53 Módosítva: 2011-12-15 15:53:21
9

From: zotyas78

2011. december 15. 9:19

To: winkler@mail.totalcar.hu

Subject: VW Golf 1 segítség kérés

Tisztelt Róbert!

Kb. 1 hónapja a tulajdonomba került egy 1983-as 1,6 d automata váltós Vw Golf 1. Szeretném az utókornak megtartani ezt a kis csodát, ezért teljes motor felújításon esett át és ha kitavaszodunk a festés is meglesz hozzá. A segítségedet szeretném kérni, mert itt nem találok szakembert, információt(én Csikszeredában élek) A gondom az automatával van, mert 1-ből 2-be elég nagyot ránt, viszont 2-ből 3-ba nagyon szépen átteszi. Kérlek ha teheted adj nekem pár elérhetőséget olyan személyek felé akik nem ültetni akarják a Golfot hanem életben tartani.

Más dolog: gumidokitól kérjek gumi méreteket vagy tudsz te is segíteni?

Segítségedet előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Zoltán

Kedves Zoli!


A csíkszeredai automatásokkal nem vagyok képben. Pesten tudok, de gondolom, az meg neked nem a legjobb. Viszont tudod mit? Forduljunk a 2006-os év emberéhez, ami a Time Magazine-nél az internetes közösség lett. Tehát, kedves erdélyi olvasóink: tudnak Csík (mármint nem Csikós Zsolt, hanem az erdélyi Csík) közelében jó automatást, aki vélhetően elboldogul egy 1983-as Golffal?

Köszönettel:

A szerkesztőség

A márkaszerviz köteles kiadni az igényelt adatot!

2011. december 8., 18:10 Módosítva: 2011-12-09 00:00:16
10
78 hozzászólás

From: Jenő

Date: December 7, 2011 5:15:20 PM GMT+01:00

To: Totalcar

Subject: Ha'ny km van az auto'mban?

Szép napot mindenkinek!

Kérlek benneteket segítsetek! 4-napja vettem egy autót. A nevemre kiállított forgalmival elmentem a neves márkaszervizbe (rendszámkeret ajánlásával) és kértem mondják meg mikor járt itt az autóm, mit csináltak rajta és mi volt az akkori km-óra állása? Hány kilométer lehet az autóban. A válasz: (nagyképűen, lenézően, pökhendien, lekezelően) - Annyi kilométer, amennyit az óra mutat. Adatvédelmi okokból nem mondhat semmit.

- Micsoda? Adatvédelem? Én csak a saját autóm és nem a volt tulaj után érdeklődtem!

Szerintem az autó csak egy tárgy, (még ha szeretem is) mégis joga van az előéletét titokban tartani új gazdája előtt? Magamról csak annyit: 35-éve dolgozom autószerelőként. Várom válaszotokat.

Tisztelettel Jenő

Kedves Jenő!

Pedig mondhatna...

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény szerint ugyanis személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt - közvetlenül vagy közvetve - név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet. Mivel kedves Jenő, Ön az autó tulajdonsa, a szakszervízben nyilvántartott óraállás az Ön személyes adata, abból ugyanis pl. az Ön vagyoni, jövedlemi helyeztére lehet következtetni.

Mikor kezelheti a márkaszerviz az Ön személyes adatait? Ha ahhoz az érintett (vagyis Ön) hozzájárul, vagy azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat rendelete elrendeli.

Most jön a "trükk": Az Ön kérelmére a márkaszerviz (az adatkezelő) köteles tájékoztatást adni az általa kezelt, illetőleg az általa megbízott feldolgozó által feldolgozott adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. A márkaszerviz köteles a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 30 napon belül írásban, közérthető formában megadni a tájékoztatást. Ráadásul ez a tájékoztatás ingyenes, ha Ön a folyó évben azonos területre vonatkozó tájékoztatási kérelmet az adatkezelőhöz még nem nyújtott be. Egyéb esetekben költségtérítés állapítható meg. A már megfizetett költségtérítést vissza kell téríteni, ha az adatokat jogellenesen kezelték, vagy a tájékoztatás kérése helyesbítéshez vezetett.

Persze ez is lehet, hogy az adatkezelő-márkaszerviz nem válaszol. Ilyenkor az adatvédelmi biztoshoz (január 1-ét követően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság), vagy bírósághoz fordulhat.

Induljon hát a varázslás, kedves olvasóink,  járjanak hasonló ügyeik végére!

Ez a módszer csak akkor működik, ha valaki tulajdonsa már a kocsinak. Vásárlás előtt kérjünk a tulajdonostól hozzájáruló nyilatkozatot, hogy azzal keressük fel a szervizt. Ha nem ad, az is üzenet. Ha pedig a márkaszerviz nem ad, az is. Mindkettő azt üzeni: húzz innen, mert valami nem kerek. (A szerviz ezzel azt is mondja, hogy a márkát is kerüld el, mert olyan márkaszervizeik vannak, akik benne vannak a sumákolásban.)

Az MGE is a mi álláspontunkon

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete  és az Autós Nagykoalíció évek óta dolgozott és dolgozik azon, hogy a gépjárművek életútjának története követhető legyen. Ennek eredményeképpen jogszabály alapján hamarosan központi nyilvántartásba kerül a km óra állás minden műszaki vizsga, illetve minden átírás időpontjában. Célunk ezzel az is, hogy a km állás adatot a vétel előtt is le lehessen kérdezni éppen azért, hogy a használt gépjármű megvásárlása már reális adatok birtokában történhessen meg, azaz az eladó ne csaphassa be vevőjét. Ennek megfelelően, egyetértve a jogászi véleménnyel egyetértünk abban, hogy a futásteljesítmény adatot a tulajdonosnak ki kell adni.

Erdélyi Péter
MGE ügyvezető-elnök

A GÉMOSZ óvatosabb

A GÉMOSZ (Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetsége – szerk.) 2006 óta azért lobbyzott a mindenkori kormányoknál, hogy számoljuk fel a kilométeróra-manipulálást.

Ami a jogászuk válaszát illeti, a gyakorlat még nem ilyen tiszta, tudok olyan perekről, ahol az adatot kiadó szervizt meghurcolták, mivel léteznek olyan jogszabályok, amelyek ezzel pont ellentétesen értelmezhetők. Pont ezért szeretnénk, hogy a jog egyértelműen fogalmazzon.

Ezért a mi értelmezésünk szerint a márkakereskedő nem kötelezhető az adatok kiszolgáltatására, de megteheti azt. Semmilyen érdekünk nem fűződik az adatok visszatartásához, csupán az eddigi negatív tapasztalatok miatt ez az álláspontunk.

Azt szeretnénk elérni, hogy az autókon végzett minden beavatkozás nyilvános adatnak minősüljön, amit egy központi adatbázisban rögzítenének, így lekérdezhetők lennének nemcsak a márkaszervizekben, hanem a legális független szervizekben végzett beavatkozások adatai is. Ez hozzájárulna a fekete gazdaság háttérbe szorításához is, mivel a tulajdonosokat arra ösztönözné, hogy a legális szervizekbe hordják az autóikat. Az adatbázist állami ellenőrzés alatt állna. Ez a rendszer Belgiumban már működik, és ezzel gyakorlatilag teljesen megszüntették a kilométeróra-manipulálást.

Gablini Gábor
elnök
GÉMOSZ

 
78 hozzászólás

A nap olvasói levele

2011. december 5., 14:32 Módosítva: 2011-12-05 14:46:38
73
194 hozzászólás

From: Tivadar

Date: December 5, 2011 11:02:49 AM GMT+01:00

To: Totalcar

Subject: Giulietta teszt

Kedves Zirig Árpád!

Tessék elolvasni az Amore honlapján ugyan ennek az autónak a tesztjét. Tán tudna még tanulni belőle objektivitást!

Üdvözlettel:
Tivadar (Alfista)

194 hozzászólás

Nincs alkatrész az autómhoz?

2011. november 9., 17:16 Módosítva: 2011-11-09 17:16:12
2
70 hozzászólás

From: Krisztián

Date: 2011/11/9

Subject: Megkeresés

To: Autódoktor

Üdvözlet a Szerkesztő Uraknak,

amolyan végső elkeseredésemben keresnélek benneteket, mint szentjei a hazai autós társadalomnak. 2011. május végén vettem egy Mazdát.(első autó, friss jogsi - 15 év motorozás után). 2012. januárban vizsgáztatnom kéne, és elvittem szerelőhöz átnézetni. Kiderült, hogy néhány gömbfej és lengőkar el van fáradva,illetve a jobb hátsó, belső összekötőm meg lóg. Ugye ezzel igazából nem is lenne baj ha az autó nem lenne "speciális" a négy kerék kormányzása miatt.

Facts:
Típus: Mazda 626 2.0i GT 4WS
évjárat: 1991
futott km: ~ 252.000
alvázszám: JMZ----------------

A Mazda magyarországi képviselete, illetve több kereskedő is annyit mondott, hogy a jobb hátsó belső összekötő csak a teljes hátsó vezérléssel együtt vásárolható meg "mazdáéktól", amire kaptam egy 770E+ÁFA ajánlatot. Autó-Mirainál Tóth János volt olyan segítőkész, hogy megküldte nekem a robbantott rajzát az említett horrorisztikus áron kínált "alkatrész-csomagnak" (Cikkszám: G23832J60F). A képen a részemre szükséges alkatrészt a 32A27 és 32Es21 számok (merthogy egy-egy alkatrész rendelhető.. de pont az ami nekem kéne nem..) között található.

Szvsz.. egy összekötőre lenne szükségem, de lövésem nincs innen hogyan és miképp lehetne tovább menni. Ezért is kerestelek meg benneteket, hogy hátha van valami építő javaslatotok, esetleg egy az országban mélyen elbújt szaki aki felújít, esetleg legyártaná ezt a hiányzó kis kütyüt... ami vicc mert más típusoknál 10e forint alatti tétel. De japánéknál ez csak egyben vehető meg!

Köszönöm a türelmeteket,

Üdvözlettel, Krisztián

ui: remélem a csatolmányok eljutnak felétek.

Ez borzasztóan elszomorító eset

Nekiestünk hárman, eljátszottunk vele pár órát, de nincs eremény.

A következő két verziót tudom javasolni:
1. Ha teljesen szar az axiálcsukló, ki kell venni, és minta alapján keresgélni. Nincs ezekből olyan őrjítően sok verzió, ha a két végén lévő menet (mérete, emelkedése ill. iránya) egyezik, és a hossza nagyjából stimmel, be lehet építeni
2. Ha nem annyira szar, el kell vinni felújítani, sokkal gyorsabb és olcsóbb megoldás, hosszú, boldog és felhőtlen autózást biztosít.

Autódoktor

70 hozzászólás

Hogyan spórol százezreket egy gázos Swift?

2011. november 3., 17:19 Módosítva: 2011-11-03 17:19:18
74

Olvasónk, Norbert egy remek kis táblázattal örvendeztetett meg minket, a Hogyan ússzuk meg a benzinadót? - 2. cikkhez kapcsolódva. A számok magukért beszélnek. Akárhogy is nézem, egy LPG-sre átalakított Swifttel kevesebb, mint 30 ezer kilométer alatt bő 200 ezer forintot spórolt. De aki a benzin és az LPG árának emelkedésén szeretne hüledezni (tavaly áprilistól), az is élvezettel nézegetheti a számokat.

swiftdollar

Éljenek a gondosan számolt büdzsével autózók. Lássuk tehát a táblázatot, a végén érdekes számokkal!

Távolról sincs vége, olvasson még

Minősíthetetlen a tetőablakos BMW?

2011. október 30., 06:35 Módosítva: 2011-10-30 06:35:59
5

Dátum: 2011. október 19. 14:46

Tárgy: E28 vetera'n vizsga

Címzett: Levelezőlista<tcolvasok.index.inda.hu>

Tisztelt Nepperűző!

Örökség révén a birtokomba került egy 82-es E28-as BMW. Közeledik ahhoz a korhoz, amikor elvihetném veterán vizsgára. Az autó jó állapotban van, viszont beszerelésre került egy nem gyári tetőablak. A kérdésem az, hogy ebben az állapotban vajon megkaphatja-e az autó a minősítést? Sajnos a hivatalos szervek telefonos érdeklődésemre csak azt tudták tanácsolni, hogy vigyem el az autót vizsgára és ott majd eldöntik. Ennek költségét azonban szeretném megspórolni, ha már előre tudható, hogy a tetőablak miatt megbukik az autó. Segítségét előre is köszönöm!

Gábor

Kedves Gábor!

A tetőablak miatt ne aggódjon: nem kizáró ok a muzeális minősítésnél. A MAVAMSZ által kidolgozott rendszerben pontlevonás jár ugyan érte, de ha az autó egyébként rendben van, emiatt nem fogják elkaszálni.

Viszont nem árt tudni néhány dolgot a minősítésről. Nem triviális például, hogy az autó gyártása és a minősítés között harminc naptári évnek kell eltelnie a jogszabály szerint, ami azt jelenti, hogy az 1982-es autót 2013. januártól viheti OT-vizsgára. Ha átmegy, ötévente kell csak vizsgáztatni, mentesül a teljesítményadó és a cégautó-adó alól, illetve ha netán összetörnék, más elbírálás alá esik a kárminősítésnél. Vagyis számos előnyhöz jut, de nem minden esetben éri meg a macera.

A muzeális minősítés pontozásos módszere elég szigorú. Igaz, a papír alján elég, ha átlagban eléri a 75 pontot a százból, de a régebben használt meghatározás, hogy az autónak kiállítási állapotban kell lennie, még mindig igaz. Ez vagy egy kivételesen gondosan megőrzött gépet, vagy szakszerű, alapos restaurálást feltételez. Ebből a szemszögből nem indokolatlan a napfénytető miatti aggálya, mert ha még néhány eredetiséget csorbító átalakítás van a BMW-n, könnyen lehet, hogy nem felel meg a követelményrendszernek.

Szerencsére nálunk még nem sújtják az öreg autókat büntetőadókkal, ahogy az tőlünk nyugatabbra szokás, ezért érdemes mérlegelni, hogy egyáltalán van-e értelme a viszonylag költséges OT-vizsgának egy nem különösen nagy értékű autónál.

Ha hobbiautóként használja az E28-ast, minimális korlátozásokkal már most köthet rá például kedvezményes biztosítást. Ehhez mindössze csatlakoznia kell egy veteránautós klubhoz, be kell mutatnia az autót, és ha nem egy leharcolt rozsdaboglyáról van szó, jogosult a hobbiautós kötelezőre. Ezzel az egyik legnagyobb üzemeltetési költségen máris spórolhat.

A teljesítményadó nem egy akkora összeg, ami rendszeres használatnál számottevő lenne, és ha az autó olyan állapotban van, hogy esélyes a muzeális minősítésre, a kétévente esedékes műszaki vizsga sem jelenthet gondot, inkább csak rutinfeladat és némi pluszkiadás.

A MAVAMSZ megkeresésünkre azt javasolta, ha bizonytalan az autója állapotában, egyszerűen vigye el az előre kijelölt minősítési időpontok egyikére. Nem kell befizetnie a vizsgadíjat, csak mutassa meg a BMW-t a jelen levő minősítőknek, ők szívesen megnézik és akár javaslatokat is tesznek, ha néhány ponton finomítani kell. Úgyis van még több mint egy éve, amíg élesben levizsgáztatja, addig akár ki is javíthatja, amit kifogásoltak.

Üdv:

Stump András

Az insider az autóalkatrészekről

2011. október 19., 13:18 Módosítva: 2011-10-19 17:02:13
2

Az utángyártott-gyári alkatrészekről szóló cikkünkhöz megérkezett az első reakció, a színfalak mögül:

Tisztelt Totalcar Szerkesztőség!

A tárgyban említett cikkhez szeretnék csak annyit hozzáfűzni, hogy igenis van különbség a gyári és az utángyártott alkatrészek között, főleg akkor, ha azok egy azon gyárból kerülnek ki.

Távolról sincs vége, olvasson még

Állandóan a Ferrari!

2011. szeptember 30., 18:13 Módosítva: 2011-09-30 18:13:37
18

Feladó: JR

Címzett: Totalcar

Dátum: 2011. szeptember 30. 11:05

Tárgy: Csak az élvezet, semmi más

Tisztelt Cím,

Gyakori olvasója vagyok a totálkár híreinek, de egyvalami rettentően bosszant. Máshol is találkoztam már vele, de most már szóvá teszem, hátha fülekre talál.
Ha kijön valami új autócsoda, azt mindig a ferrari-hoz hasonlítják. Itt az új 7000 Le-s BMW, és a ferrari-hoz méregetik. Én Ferrari rajongó vagyok, gyűlölöm a német autónak nevezett vackokat, a sok istenítője meg utálja az olaszokat. De ha ennyire rossz az olasz autó image, akkor miért kell a leghipnotikusabb márkához hasonlítani egy senkiházi BMW-t, vagy egy Königsegg-et, vagy bármit, ami V8 és 300 Le felett van (kivéve a MX5-öt, ami elfogadható jóérzésű autó!).
Írja azt legközelebb, ha kijön az új féregwé 550i, hogy " na most igazán megszorongatja a rivális mercedeseket vagy Aston Martinokat"
De ne Ferrari-kat, mert azt mindenki utálja, ennek ellenére párhuzamba állítják ezt az "olasz igénytelen vashalmazt".
Látszik egyébként, hogy a németek küzdenek, de igazi sportkocsit nem tudnak gyártani, ezért akarják felhúzni magukat neves márka beiktatásával.
Egy dologra jók a német kocsik, bunkónak lenni vele.
Remélem érthető volt kifogásom.

Üdv: JR

Távolról sincs vége, olvasson még

Súlyos káosz a rendőrségénél?

2011. szeptember 27., 10:21 Módosítva: 2011-09-27 10:33:32
455
131 hozzászólás

Kedves olvasónk jól ráfutott egy aknára: úgy tűnik, Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon bajok vannak, és most az összes csőstül szakadt az ő nyakába.

Mit tehet a magyar, ha jó szándékkal intézkedik s fizet, majd a határidőn túl cseszegetik? Gábor a levélírást választotta, és másolatot, igaz, az dokumentumok nélkül, nekünk is elküldte - szívesen ott lennénk, amikor az illetékes jelvényes munkaerőtől megkérdi a főnöke, hogy mi is volt ez?

Tudják, kezdeném én úgy a levelem, hogy Tisztelt Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálata, vagy Tisztelt BRFK Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztálya, de a tisztelet szikrája sincs meg bennem! Az, amit önök közigazgatásnak hívnak, egyre közelebb áll a közröhejhez ...

Ügyszám: 21000/00237936/1/2010 ált.

2010.05.29. 15:43-kor, Kaposvár belterületén a megengedett 50km/h helyett 72km/h sebességgel közlekedtem édesapám (Sz. József, született: ---------, 1962. január 15., lakcím: 8630 Balatonboglár, -----------), ---759 forgalmi rendszámú gépjárművével! Ezt soha, egyetlen percig nem tagadtam!

Az önök részéről 2010.06.03-i dátummal keltezett és édesapám által 2010.06.18-án átvett "Értesítés a közigazgatási eljárás megindításáról" tárgyú levelükre (iratazonosító: 800463597), az önök által kiszabott 5 munkanapon belül 2010.06.25-én, írásban, postai úton válaszoltunk!

Gyengébbek kedvéért:
2010.06.18. péntek - az átvétel napja
2010.06.19 szombat - hétvége
2010.06.20. vasárnap - hétvége
2010.06.21. hétfő - 1 munkanap
2010.06.22. kedd - 2 munkanap
2010.06.23. szerda - 3 munkanap
2010.06.24. csütörtök - 4 munkanap
2010.06.25. péntek - 5 munkanap - a mentesülési körülményekre való
hivatkozás postára adása

A mentesülési körülményekre való hivatkozás postára adását
természetesen, a Magyar Posta "Könyvelt küldemény feladóvevénye" dokumentummal igazolni tudom! Ezt a dokumentumot önök, Vas Megye Rendőrfőkapitánya által fejlécezett és a dandártábornok aláírásával 2010.10.22-én keltezett levelükben (iratazonosító: 801482741) írtak alapján befogadták. Ebből idéznék:

"A gépjármű üzemben tartója 2010.06.25. napján a közigazgatási bírság megfizetése alóli mentesülés céljából nyilatkozatot nyújtott be hatóságomhoz. A benyújtott nyilatkozat megfelel a Kkt. 21/A. $ (2) bekezdésében meghatározott feltételeknek, így a közigazgatási bírságot a jármű használatra átvevőjével szemben kell kiszabni."

Ergo, Velem szemben.

Édesapám, 2010.07.02-án kézhez kapott, egy az önök részéről 2010.06.24-én keltezett határozatot (iratazonosító: 800574810), mely szerint 30 000 Ft közigazgatási bírság megfizetésére kötelezik.

Mivel a gépjárművet használatra átvevő, vagyis Én, korábban írásban elismertem a gyorshajtást, így ezzel a határozattal nem foglalkoztunk, hiszen a gépjárművet nem édesapám, hanem én vezettem.

2010. augusztus közepén -Én naiv- felhívtam a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálat Végrehajtási Osztályát, hogy megérkezett-e a nyilatkozatom, ugyanis eltelt bő 1,5 hónap és még mindig nem kaptam meg a nevemre kiállított határozatot, melyben köteleznének a bírság megfizetésére.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálat Végrehajtási Osztályán egy hölgy arról tájékoztatott, hogy a levelem megérkezett, legyek türelemmel és postázni fogják a határozatot. A hölgy konkrétan felolvasott a nyilatkozatomból, így minden kétséget kizáróan a nyilatkozat beérkezett önökhöz.

A következő levelüket nagy örömömre 2010. november 2-án vehettem kezembe. A levél tartalmazott egy, a nevemre kiállított határozatot (iratazonosító: 801482741, ebben a határozatban ismeri el a r. dandártábornok, hogy "A benyújtott nyilatkozat megfelel a Kkt. 21/A. $ (2) bekezdésében meghatározott feltételeknek"). Ezzel a határozattal együtt érkezett egy 2010.10.26-án keltezett levél (iratazonosító: 801536037) melyben szerintem minden épeszű ember számára érthetetlen dolgokat írnak, majd a levél végén megállapítják, hogy " A gépjármű használójának neve és címe helyesen: T. Gyula 8251 Zánka, R----- utca 12."  Sajnos T. Gyula Urat nincs szerencsém ismerni, de azt garantálom, hogy az ---759 forgalmi rendszámú gépjárművel még életében nem találkozott ...

Pusztán csak a sztori végett elmeséltem ezt a kis, immáron 6 hónapja tartó játékot egy ügyvéd barátomnak, aki nevetve annyit mondott, be ne fizessem! Itt kerekedtek el először a szemeim. Az önök által először küldött levél (iratazonosító: 800463597), mely tárgya: "Értesítés a közigazgatási eljárás megindításáról" hátoldalán kerek perec le van írva, hogy: "A bírságot a Kkt. 21. $ (4) bekezdésében foglaltak szerint az előírás megsértésétől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül kell kiszabni."

A 2010. november 2-án kézhez vett határozatukra, 2010. november 3-án, természetesen 5 000 Ft illeték rányalását követően fellebbezést nyújtottam be. Ugyanis ha drága és szeretett országunk törvényes lehetőséget és jogot biztosít számomra, hogy ne kelljen 30 000 Ft-ot betennem a rendőrség zsebébe, akkor én ezzel a joggal szeretnék is élni!

Emlékeztetőül, 2010. november 3-a a dátum, ahol járunk, immáron bő 6 hónappal, a gyorshajtást követően. A következő levelet, mely iratazonosítót már nem tartalmaz, ügyszámként "21000/00237936/16/2010 ált." van feltüntetve, tértivevényesen 2011.06.22-i bélyegzővel ellátott borítékban hozta a postás.

És itt térnék ki arra, hogy mit képzel magáról az a hivatal-osztály-szerv, de miattam akár a levelet aláíró rendőr őrnagy osztályvezető, aki 5 munkanapot biztosít a részemre, hogy válaszoljak a levelére, ugyanakkor -számoljunk csak, november, december, január, február, március, április, május, június- 8, azaz nyolc hónapra rá tisztel meg egy levéllel? Hát saját magát, a munkahelyét, a hivatalát, az egyenruháját és a jelvényét járatja le...

E levelet már a Budapesti Rendőr főkapitányság, Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztálya, Közigazgatási Hatósági Osztály Alosztálya I. fejlécezte. A dátumot követő következő meglepetés, hogy a levelet édesapámnak
címezték, nem a részemre (holott egyszer már elismerték, hogy "A gépjármű üzemben tartója 2010.06.25. napján a közigazgatási bírság megfizetése alóli mentesülés céljából nyilatkozatot nyújtott be hatóságomhoz. A benyújtott nyilatkozat megfelel a Kkt. 21/A. $ (2) bekezdésében meghatározott feltételeknek, így a közigazgatási bírságot a jármű használatra átvevőjével szemben kell kiszabni."

Ebben a levélben, 3 oldalon keresztül ecsetelik azt, amit én magam is átéltem. Hogy hol mikor hajtottam gyorsan. Hogy mik a KRESZ által meghatározott sebességhatárok. A sebességmérő típusát, pontos GPS koordinátáit, hogy természetesen a rendőrség részéről minden maximálisan szabályosan és a törvényi előírásoknak megfelelően zajlott ... blablabla ... blablabla ... blablabla ...

Idéznék egy bekezdést ebből a levélből. 5 sor melyet önök írtak és mely 5 sor elolvasása után számomra érthetetlenné vált, hogy mit keresnek önök ott ahol ülnek???

Eltelt 13 hónap és azt sem tudják, hogy mikor mit küldtek ki édesapám részére ... 5 sor, melyet elolvasva és az általam rendelkezésre álló levelek, borítékok, postai dátumok, feladóvevények tükrében felmerül bennem a kérdés, hogy van-e Magyarországon érdemi munkát végző rendőrség?

"A felterjesztett iratok és a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az üzembentartó a közigazgatási bírság kiszabásáról szóló döntés kézbesítése-átvétele-(2010.06.18) után nyújtotta be a mentesülésről szóló nyilatkozatot, amely 2010.06.28-án érkezett meg az első fokú hatósághoz. A közigazgatási bírság kiszabására -azaz a határozat postára adására - 22 munkanapon belül 1. munkanapon került sor."


2010.06.18-án nem a "közigazgatási bírság kiszabásáról szóló döntés"-t vehette kézhez édesapám, hanem az "Értesítés a közigazgatási eljárás megindításáról" tárgyú levelet. Édesapám azért nem tudta a "közigazgatási bírság kiszabásáról szóló döntés"-t 2010.06.18-án átvenni, mert a döntést Vas Megye Rendőrfőkapitánya, illetve a r. dandártábornok 2010.06.24-én keltezte és a postai bélyegző tanulsága szerint a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálata ezt a levelet 2010.07.02-án adta postára...

Nevetséges nem? És egy 8 hónapot késett, 6 oldalas levélben önök erre hivatkoznak ... ezt komolyan gondolják?

Tudják, a nevetséges nem ez. A nevetséges az, hogy az ebben a 2011.06.22-én postára adott levélben található, édesapám! nevére szóló 30 000 Ft-os csekket, én a rendelkezésre álló 30 munkanapon belül, 2011.07.20-án befizettem! Magyar ember vagyok, aki beletörődik a rendőrség igazságtalanságába, mert hiszek a "hagyom magam, előbb szabadulok" elvben. Én hülye barom magyar állampolgár!

Mint minden valamire való történetnek, ennek is lesz csattanója. Igazolva azt a sok sértő dolgot, amit a rendőrségre nézve, mint saját véleményt leírtam. És ilyenkor nyugszik meg a lelkem, nem biztos, hogy Velem, állampolgárral van a baj. Sokkal nagyobb baj van önöknél a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálatánál, BRFK Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztályánál és még sorolhatnám.

A mai napon kézhez kaptam egy 2011.09.21-én keltezett, nevemre! szóló határozatot (iratazonosító:804042048), mely szerint: "Tájékoztatjuk, hogy nyilvántartásunk szerint Önnel szemben közigazgatási bírság kiszabására került sor, melyben a mai napig nem történt befizetés. AZ Ön ügyének adatai:
Eljáró hatóság: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Határozat száma: 21000/00237936/2010 ált.
Kiszabott bírság összege: 30 000Ft
Rendszám: ---759
Kérjük a fennálló tartozását levelünk kézhezvételétől számított 8 napon belül, a bírságot kiszabó határozathoz mellékelt készpénzátutalási megbízáson fizesse be."

Eszem ágában sincs befizetni azt a bírságot, amit már egyszer indokolatlanul, mindenféle jog alap nélkül, az önök idióta hülye indoklására való "hagyom magam előbb szabadulok" hozzáállásom miatt befizettem. Az, hogy önök nem normálisak, minden épeszű magyar állampolgár, aki elolvassa ezt a levelet, befogja látni.

Szomorú az, hogy önök a magyar rend fenntartás.
Szomorú az, hogy önöknél ekkora rendetlenség van.
Szomorú az, hogy buta, tudatlan magyar állampolgár vagyok.
De a legszomorúbb az, hogy a magyar rend fenntartás ezt kihasználja ...

Jelen levelemet, a magyar internetes társadalom minden autós médiájához igyekezni fogok eljuttatni! Had röhögjön más is a magyar rendőrségen.

Maradok mindennemű tiszteletet mellőzve,
Sz. Gábor
8630 Balatonboglár
------------ 20/a

131 hozzászólás

Ölhetett volna a Suzuki Baleno-bölcső

2011. szeptember 26., 17:57 Módosítva: 2011-09-26 17:57:28
36
101 hozzászólás

Bevezető kívánkozik a következő levél elé. A feleségemnek lassan egy éve vettünk egy Suzuki Balenót – a kocsit Ausztriából hozta be valaki, a forgalomból kivonva. Korához képest normális állapotúnak tűnt kitakarítva, kicsit harmatos volt ugyan az akkisja, meg kifújt a kipufogója. Ez egy 15 éves kocsinál megbocsátható.

Aztán, ahogy közelgett a vizsga, kiderült, hogy az első bölcsője drámai módon elporladt, cserélni kell. Csakhogy ez egy drága alkatrész, ha jól emlékszem, 90 ezer forint, vagy valami hasonló. Gazdasági totálkár egy 140 ezerért vett kocsinál. Utángyártott nem volt az országban, csak hetek alatt lett volna, bontottan meg nincs. Tudniillik ez rohad minden Balenón, ami a bontóba került – és mindegyik bontós ezt mondta. A dolog vége az lett, hogy Sanyi, az aranykezű lakatos gyakorlatilag újragyártotta a bölcsőt, amely elég fontos alkatrész: tartja a motor-váltó egységet, továbbá az első futóművet.

Miután ezt megírtam, kaptam egy levelet Attilától, hogy megadnám-e neki Sanyi elérhetőségét. A cikk olvasása után kíváncsiságból benézett a Balenója alá. Megadtam, de előtte utánajárt Prokee, hogy utángyártottban beszerezhető-e. Nem, megszűnt a cikkszám. Megadtam Sanyi számát.

Ezután jött a következő mail:

Kedves Tibor!

köszönöm a segítséget. A tegnapi nap folyamán már meg is történt a találkozás és az állapotfelmérés. Végül nem a felújítás mellet döntöttünk. Ha megtörténik a csere, akkor küldök egy-két képet.

Üdv:

Attila

Hurrá, cserkész/kisdobos jócselekedet letudva.

Majd egy hónappal később a következő levél.

Kedves Tibor!

Mellékletben küldök egy-két képet a már kiszerelt bölcsőről. Szerencsémre mikor megtörtént a baj már a csomagtartóban várakozott az új alkatrész. Menet közben hirtelen elállítódott a futómű,iszonyatosan kormányozhatatlanná vált a kocsi. Egy pár száz méterre lévő gumiszervizben álltam meg (a kocsi mindenféleképpen megállt volna vagy így,vagy úgy) ahol ki is cserélték az alkatrészt miután eloltottuk a gyújtáselosztó fedelet, mert kigyulladt. De az már egy másik sztori.

Köszönök minden segítséget!


Üdvözlettel:
Attila

A képre kattintva megtekinthető a galéria Attila képeiből:

Összehasonlításul itt vannak a mi Balenónk bölcsőjének képei:

Mi ebből a tanulság?

- Attila a szerencse fia. Az övé látszólag kevésbé rozsdás. Viszont, ha magyarországi az autója, akkor a rossz utakon nagyobb fárasztó igénybevételt szenvedhetett el. A rozsda+fárasztás kombináció nem túl szerencsés, meglehetősen kis ráhagyással tervezett, és gyenge minőségű anyagból megcsinált alkatrész ez a bölcső.

- A szerencse fia vagyok, hogy még élek. Ugyanis én Szombathelyről lábon hoztam el ezt az autót.

- Akinek Suzuki Balenója van, nézesse vagy nézze meg, milyen állapotban van az első bölcsője, mert életveszélyes lehet. Aki venni készül, az is. Nyilván az állapota erősen függhet az üzemeltetés körülményeitől, például télen használták-e, garázsban tárolták-e és hasonlók. De he naftalinban tartottuk, akkor is megér egy ránézést, higgyék el.

Nem tudom, a Suzukinál hallottak-e már a rohadó bölcsőkről. Nem hinném, hogy 16 éves kocsiknál bármiféle garanciális kötelezettségük lenne, de úgy is nézhetjük, hogy a legfiatalabb Baleno még csak kilenc éves. Ki tudja, mindenesetre a nagy példányszámban futó Swifteknél reagáltak az első futómű anyagminőségi problémájára. Hátha. (...és nem alkatrészár-emelésre gondoltam.) Elvégre a közlekedés biztonságát elsődlegesen érintő egységről van szó.

101 hozzászólás

Veterán Celicát hoznék be

2011. szeptember 14., 17:24 Módosítva: 2011-09-15 01:08:06
10
32 hozzászólás

Tárgy: Veterán 76-os Toyota Celica felújítás

Dátum: 2011.09.12. 20:45

Feladó: Gabor

Címzett: Csikós Zsolt

Tisztelt Csikós úr,

Veteránautó felújításával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Öntől.

Szeretnék egy 1976-os Toyota Celicát behozni, rendbe rakatni és OT-s vizsgára felkészíttetni. Magam nem tudnám elvégezni a munkát, mivel sem műhely, sem az ehhez szükséges tapasztalat, és nem utolsó sorban elegendő szabadidő sem áll rendelkezésemre, ezért csak erre szakosodott szerviz jöhet szóba esetemben, ahol minden szükséges felújítást el tudnának végezni rajta. Az interneten találtam rengeteg veteránautó felújításával foglalkozó műhelyt ami szóba jöhetne, csak azt nem tudom, melyik megbízható (nem nagyon találtam véleményeket az elvégzett munkákról).... Az autó egyébként nagyon szép állapotban van annak ellenére hogy 20 évig pihent egy garázsban (szinte rozsdamentes és működik minden rajta, bár ez köszönhető annak is, hogy a gazdája az utóbbi időben javításokat végzett rajta), néhány dolog feltétlenül cserélendő, mint a kuplung és féktárcsák, és a benzintartály is tisztításra szorul... Persze ezen kívül még rengeteg munka felmerül majd egy ilyen öreg autónál... Nagyon hálás lennék ha tudna olyan műhelyt ajánlani, ahova nyugodtan fordulhatok a felújítással, ahol megbízhatóan és korrekt áron elvégzik a munkát.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Gábor

Kedves Gábor!

Csak nagyjábóli válaszokat tudok adni, azok sem igazán biztatóak. Egyrészt nem ismerek túl sok oldtimer-felújító műhelyt, de amiket igen, azok drágán, szépen, viszont több esetben kifogásolhatóan dolgoznak. Tehát a lakatolás, a fényezés, a kárpitozás mondjuk, szép lesz, sőt, lélegzetelállító, de a kész autó nehezen indul, füstöl a motorja, szorul a kormánya és húz, furcsa koppanásokat hallani belőle, a váltó reccsen, zajok, zörejek hallatszanak... Túl sok profi műhelyben, sok-sok millióért felújított autót láttam és vezettem már, hogy nagy illúzióim legyenek. A jó veteránautó Magyarországon az, amihez nem nyúltak még. A többit általában csak azért hiszik jónak a tulajok, mert nem ültek keveset futott, azonos típusban. Tisztelet a kivételnek, van ilyen is persze, de alaposan mellé lehet nyúlni. És csak utólag derül ki, ha megtörtént.

A japán autó pedig végképp macerás, mert míg a népszerűbb európai típusokhoz - ha drágán is - de a legtöbb alkatrész beszerezhető, mert vagy a gyártó gondoskodik ily módon az image-éről, vagy a nagy mennyiség miatt ráállt az alkatrészgyártásra a beszállítóipar, a japán kocsikhoz mindent egyenként vadászni kell. Gondolok itt a kis műanyag burkolati elemekre (amelyek, ha töröttek, kopottak, fakultak, azonnal csökkentik az autó érzelmi és valós értékét), a különleges gépészeti elemekre. Marad a tákolás, a helyettesítés, a nagyító alatt történő apróalkatrész-restaurálás, a hetekig, hónapokig tartó vadászás az e-bay-en, a donorautó-vétel és -szétbontás vagyonokért. Idegőrlő, rettenetesen rossz hatásfokú munka, nem csoda, hogy a legtöbb műhely úgy véli, nem nyeli be a megrendelő a szörnyű összeget, ezért saját hatáskörben menti, ami menthető. És abból sose sül ki jó. Az európai, amerikai kocsikkal, ha meglehetősen drágán ellentételezve is, de ilyen probléma kevesebb adódik. És ha a jármű kész értéke magas (Rolls-Royce, Mercedes, Bentley, Ferrari, Aston Martin, Jaguar, BMW), a műhely is bátrabban veselkedik neki a javításnak, mert a munka végén talán kevésbé nehéz elmagyarázni a tulajdonos/megrendelőnek, miért kell ötmillió forintot kifizetnie a kétmilliós, egész jó állapotú autó vételárán túl. Hiszen ha létrejön egy tízmilliót érő kocsi, az egész más, mintha egy két és félmilliósnak kell elnyelnie ezeket a kiadásokat.

Olvassa el a Nissan (Datsun) 240Z-ről (ami valóban közel olyan lett, mint a gyári), a Mazda RX7-ről és a Subaru XT-ről szóló cikkeket a Totalcaron, ott érintjük ezeket a témákat, sőt, a fehér hollónak számító Matra 530LX (műszakilag szintén meggyőző kocsi) végképp jól illusztrálja azt a problémahalmazt, amivel egy ritka autó restaurálása során szembesül az ember. A végeredmény: a tulajnak kell mániákusnak lennie, őneki kell mindennek utánanéznie, neki kell, hogy elképzelése legyen, milyen is, amikor /valóban /jó egy ilyen autó, és minél több munkát magának kell végeznie, vagy ott kell őrködnie minden mozzanat felett. Akkor lehet jó a magyar restaurálású öreg autó is. De úgy is borzalmasan sokba kerül, sokkal többe, mint a legpesszimistább kalkuláció. Ez nem olajcsere/gömbcsukló-csere szintű feladat, a restaurálás, hogy is mondjam, talán kissé fellengzősen hangzik, de az ember a közepén rájön: életforma. És nem okvetlen kellemes.
- http://totalcar.hu/tesztek/datsun240z/
- http://totalcar.hu/tesztek/subaruxt/
- http://totalcar.hu/tesztek/mazdarx7/
- http://totalcar.hu/magazin/szerelem/matram530lx/

Teljes műhelyt nem tudok, szerintem külön szakembert kell keresni a gépészethez, a karosszériához, a kárpitozáshoz, a fényezéshez, a beszerzés és az összeszerelés java része pedig általában a tulajra marad. Csomagban minden dupla áron lesz, ellenőrizhetetlenül, esetleg sok-sok rejtett hibával. Ez ugyanis egy olyan biznisz, ahol a magyar megrendelő általában az Astra motorgenerál árából kiindulva kalkulál, a műhely pedig - mivel állandóan ilyen vevőkkel találkozik - póbálja emészthetővé tenni a számla végösszegét. Ezért nem járja végig a teljes utat a felújításnál, mert fél, hogy kidobott munka lesz, amit az autóba tesz.

Külföldön, ahol egy egyszerű autónál is elfogadott a 10-15 ezer eurós restaurálási díj, emiatt jobb is a végleges minőség. Nálunk, ahol mindenki tudja a tutit, és a "haver ötödéért is megcsinálja"-módszert, ez nem működik jól.

Az igazán profi magyar műhelyek talán emiat nem is szívesen állnak szóba magyar megrendelőkkel, legfeljebb olyanokkal, akik belső körből jönnek. Én az ilyen körökön kívül mozgok, ezért, sajnos, nincs jó tippem.

Csak a szívós magánszorgalom marad, a kutatás, a pénz számolatlan költése, a szervezés.

Vagy a külföldről "fotókkal és egyéb jegyzőkönyvekkel dokumentált, eleve restauráltat venni"-receptje. Teszem hozzá - még mindig messze ez a legolcsóbb válfaja a veteránozásnak.

Üdvözlettel, sok sikert kívánva

Csikós Zsolt

Tárgy: Veterán 76-os Toyota Celica felújítás

Dátum: Tue, 13 Sep 2011 10:13:29 +0200

Feladó: Gabor

Címzett: Csikós Zsolt

Kedves Csikós Úr!

Köszönöm a gyors választ!

Úgy tűnik, egy kicsit túlságosan optimistán álltam a dologhoz... Reménykedtem, hogy a veteránfelújítással foglalkozó cégek valahogy kilógnak a sorból, és csak a megbízható, jó munkát végzők vannak a piacon, hisz elméletileg a minőségi munka adná a kenyerüket.... De úgy tűnik, itthon ez még nem gyűrűzött be... Elolvastam a cikkeket, amiket küldött, eléggé tanulságosak abból a szempontból, hogy fanatikusnak és kitartónak kell lenni egy ilyen mérvű projekt véghezviteléhez. Régebben olvastam egyiket-másikat az oldtimeres cikkek közül, de valószínűleg más szemszögből vizsgáltam a témát, és a munkával járó viszontagságokat csak átfutottam akkor... (Igazából most tűnik fel, hogy nem nagyon olvastam olyan tesztet, ahol nem a tulajdonos dolgozott volna az autón végig...) A tanácsait mindenképpen megfontolom, és átgondolom még egyszer a dolgot, hogy érdemes-e most belevágnom a veteránozásba. Jelenleg a körülmények nem igazán optimálisak (főleg külföldön vagyok..), hogy saját magam végezzem, vagy intézzek egy felújítást, ami, ahogy Ön tanácsolta a legmegfelelőbb megoldás lenne. Ha jelen pillanatban nem is vágok bele a dologba, de azért nem adom fel, hogy egyszer egy ilyen autót restaurálhassak. :)

Köszönöm még egyszer a tanácsait!

Tisztelettel:
Gábor

32 hozzászólás

A kompresszort is vissza kell hűteni, mint a turbót?

2011. szeptember 1., 19:09 Módosítva: 2011-09-01 19:09:12
8

Kedves Tibor!

Kompresszoros autót szeretnék a közeljövőben vásárolni és az lenne a kérdésem, hogy a turbós motorkohoz hasonlóan mondjuk hegymenet után kell alapjáraton járatni a motort?

Köszönöm segítségedet, üdv:

Imre 

Távolról sincs vége, olvasson még

Leállós, automatás kéne...van ilyen?!

2011. augusztus 29., 16:06 Módosítva: 2011-08-31 08:46:42
1

Tisztelt Papp Tibor!

Szeretném segítségét kérni, városi kisautót keresek, mely teljesíti a következő kívánalmakat. Mindenképpen automata/szekvenciális/CVT váltós legyen és legyen benne start/stop rendszer. Elsősorban benzinest és ötajtóst vennék. Remélem csak az én tudásom hiányos, de az alsó-középkategória alatt nem tudok ilyenről.
Kérem, ha tud adott felszereltségű autóról, írja meg!
Várom válaszát:

Ádám

Szia Ádám,
mennyi lé van rá?
pt

Szia Tibor!
Elsősorban kisautót néztem, tudom, hogy azok sem olcsók, 4-4,5 milla között jó lenne, ha megállna, de minél olcsóbb annál jobb. Alsó-középkategóriás tudom, hogy drágább, de ha van ami nem sokkal drágább a kisautónál, vagy az adott összegnél, az is érdekelne.

Köszönettel: Ádám

Távolról sincs vége, olvasson még

Derült égből sorozatos bírság

2011. augusztus 24., 17:56 Módosítva: 2011-08-24 17:56:38
68
117 hozzászólás

From: Valaki

Date: August 24, 2011 07:13:32 PM GMT+02:00

To: Totalcar

Subject: Bírság

Tisztelt Szerkesztőség!

Soraimat - név nélkül - azért írom Önöknek, hogy mások is okulhassanak az alábbi vérlázító esetből.
A történet a következő:
Egy ismerősöm Budapest egyik kerületében évek óta gazdasági tevékenységét végzi, és ehhez személygépkocsit vesz igénybe, melynek tulajdonosa és üzembentartója a cége. Hosszú évekig valamennyi helybéli lakos és ott dolgozó vállalkozó úgy parkolt, hogy félig felállt a járdára, noha ezt valóban nem jelezte sem felfestett útburkolati jel, sem pedig jelzőtábla. Ennek az volt a praktikus oka, hogy ezen a nem túl előkelő környéken 100-as sebességgel autózók ne tegyenek kárt a parkoló autókban, lévén, hogy az utca kétirányú, de az úttest ehhez túlságosan szűk. Természetesen az önkormányzat nem látja be ennek fontosságát és/vagy nem kíván táblákra és útburkolati jelekre költeni, hogy ésszerűen használhassák az autósok és a gyalogosok a közterületet. Az utcában térfigyelő kamerák vannak felszerelve.
Egy keddi napon kapta kézhez az első, 30.000,- Ft-os bírságról szóló csekket, a KRESZ 40. § (8) bekezdésének megszegése okán (járdán történő parkolás, ahol nincs engedélyezve).
Szerdán 2 újabb bírság érkezett ugyanerről, de nem ugyanazon a napon elkövetett szabálysértésről,  mint a keddi, hanem 2 másik napról.
1 héttel később érkezett a negyedik.
Természetesen mind a KRESZ fent írt szabályára hivatkozással rótt ki büntetést.
Utánanéztem a jogszabályi háttérnek.
Magát a bírságolás rendjét és a kiszabható bírságok összegét a 410/2007. Korm. rendelet szabályozza. A kormányrendeletbe 2011. április 29-i hatállyal került bele az a bekezdés (9. § (4) bekezdés), melynek alapján nem kell értesíteni a gépjármű üzembentartóját a szabálysértés elkövetéséről. Nehogy az egyszeri állampolgár véletlenül jogkövető magatartást tudjon tanúsítani az első határozatban és annak indokolásában foglaltaknak megfelelően. Arra, hogy miért nem egyszerűen 120.000,- Ft a büntetési tétel, nem találtam magyarázatot, pedig a postaköltség is olcsóbb lenne. Kérdés továbbá, hogy ugyanazon magatartás miatt hányszor lehet megbüntetni ugyanazt a személyt.
Úgy tudom, egy jogállamban elengedhetetlen alapelv a jogszabályokban foglalt jogkövetkezmények előre láthatósága és kiszámíthatósága. Lehet, hogy megérné Alkotmánybírósághoz és/vagy ügyvédhez fordulni?

Kérem, e-mail címemet bizalmasan kezeljék.

Kedves levélírónk,

Ismerős a helyzet. Amikor a XIII. kerületi Garam utcában laktam, nálunk is ugyanez történt: egy tavaszi reggelen minden előzetes értesítés nélkül végigbüntették a ferdén parkolókat, vagyis mindenkit. Aztán később is, amitől mindenki rászokott a járdaszegény melletti parkolásra, és brutálisan lecsökkent a parkolóhelyek száma. Jogászunk azt mondja, levelében annyi a tévedés, hogy ez nem szabálysértés, hanem objektív felelősség alapján közigazgatási bírság, és nem csak csekket, hanem határozatot is kellett kapnia.

Ez a megoldás kifejezetten az eljárás alatti nyilatkozattételt lehetetleníti el (az üzembentartó nem tudja, hogy dübörög vele szemben a közigazgatási eljárás), de a fellebbezésben minden észrevételét elő tudja adni. Jó szívvel tanácsolhatjuk, hogy forduljon panasszal az ombudsmanhoz a panasz@obh.hu emailcímen. Az országgyűlési biztos az értesítés hiánya miatt már korábban is többször felszólalt - amíg nem volt benne ez az új szabály a kormányrendeletben, sokszor akkor sem értesítették megfelelően az ügyfelet. De az ilyen konkrét panaszok az eddig elvi alapon megfogalmazott észrevételeit támasztják alá, és segíthetnek abban, hogy a probléma napirenden maradhasson.

Panaszában kérheti, hogy a biztos vizsgálata során ne fedje fel a kilétét. Ugyanakkor egy ilyen konkrét ügyben a vizsgálatot ellehetetlenítené, mert a négy konkrét ügy megjelölése nélkül nem lehet tájékoztatást kérni sem a rendőrségtől, sem pedig a közút kezelőjétől, aki nem táblázott.

A teendői:

a) nézze meg a képet (ill. képeket) az interneten, szedje össze az összes iratot, és fellebbezze meg a határozatokat

b) írjon egy panaszt Prof. Dr. Szabó Máté országgyűlési biztosnak címezve a panasz@obh.hu címre.

Nem tanácsolhatjuk viszont, hogy szerezzen kiegészítő táblát és tegye ki azt, vagy az éj leple alatt húzzon egy fehér csíkot a járdára. Ahogyan azt sem, hogy keressen egy megbízható rokkant rokont, aki ezekben az időpontokban Önnél lakott (vagy a környéken lakik és Ön fuvarozta), és lobogtassák az ő tuti rokikártyáját.

Üdvözlettel:

Winkler Róbert

117 hozzászólás

Mi ez? Az olvasó kérdez, mi válaszolunk

2011. augusztus 22., 17:51 Módosítva: 2011-08-22 17:51:20
25
35 hozzászólás

From: Dávid

Date: August 6, 2011 2:23:32 PM GMT+02:00

To: Totalcar

Subject: Spyker

Mélyen Tisztelt TotalCar!

A tegnapi napon a már Széchenyi István térre keresztelt Roosevelt téren láttam az alábbi autót.

Figyelemmel szoktam kísérni az oldalatokat, az autós világ híreit, újdonságait. Ám ami itt láttam elgondolkodtatott. Nem egy mindennapi gépjármű. Ami érdekes, hogy nagyon sok részlet az autón a repülőgépekre emlékeztet pl: tele van légcsavar motívumokkal. Én sok mindent nem tudok erről az autóról, nem láttam még ilyet. Szerintem vmi ritka angol gép lehet. Vmit tipp?

Mondjuk a rendszáma is megérne egy misét... :)

Üdv:
Dávid

Szervusz Dávid!

Nincs új a nap alatt, bár tény, mikor megláttam Indafotón az első képeket erről a Spyker C8 Double 12S-ről, meglepődtem én is.

A Double 12S a márka legerősebb modellje, lényegében a 2006-os 24 órás Le Mans-i versenyautó utcai változata. Változattól függően akár 620 lóerős is lehet, de mindegyikben a jól ismert 4.2-es Audi V8-motor dolgozik. Annak idején, 2006-ban éppen a versenyváltozat kialakítása miatt kapott megnyújtott far-részt a C8, ezzel - szerintem - egyben aránytalan és csúnya lett, összevetve a sokkal kompaktbabb, rövidebb C8-cal. A tavalyi 24 óráson már az utóbbival álltak rajthoz.

A Spyker Cars egy manufakturális kis holland sportauógyár, teljes jogú tulajdonosa az 1922-ben becsődölt felépítmény- majd autógyártó Spyker nevének, logójának. Anno Jacobus és Hendrik-Jan Spijker alapították és érdekes módon az 1999-ben alapított utód is csaknem olyan csúnya véget ért, mint elődje, miután 2005-ben alapítója és formatervezője Maarten de Bruijn elhagyta a céget. Végül egy arab konzorcium segítségével maradtak talpon. A propeller finom utalás a cég első világháborús múltjára, amikor a neutrális Hollandiában repülőgépeket gyártottak.

Fotó: Nagy Balázs
 
Fotó: Nagy Balázs

Itt jön képbe az autó tulajdonosa, aki minden valószínűség szerint a notórius luxusautó-gyűjtő, a kuvaiti származású Al Roudhan Bader. Róla aztán akad infó bőven, többek között itt is láthatod autói mellett. Hogy miért ez a rendszáma? Azt csak ő tudja...

Üdvözlettel
Vályi István

35 hozzászólás

Mi is az az árfolyam-különbözet?

2011. augusztus 18., 11:39 Módosítva: 2011-08-18 11:39:48
4

Tárgy: Hitel lezáráskor alkalmazott árfolyami számitás

Feladó: Gojszi

Dátum: 2011. augusztus 10. 9:37:21

Címzett: Hiteldoktor

Lezárási kalkulációjukat megkaptuk, melyben lehetőséget nyújtanak számunkra a svájci frankban való előtőrlesztésre, amelyben azt írják, hogy így mentesűlhetünk a tőketartozásra eső árfolyam-különbözet összegétől. Erről lenne önök felé kérdésem.

Ugyanis azt írják: A hátralévő tőkekövetelés és a kalkuláció érvényességig kalkulált kamatrész összesen 1148645,- ft. A kölcsön folyósításakor érvényes árfolyam 157,12 HUF/CHF volt, így a frankban fizetendő összeg 7310,62 CHF amelyt ki kellene fizetnünk.

Mostani árfolyamon számolva, amit most én a napi deviza vételi árfolyamon, (256 HUF/CHF) számolok, 256Ft x 7310,62 CHF= 1871518,72 ft.

Tehát azt írják, mentesülhetek a tőketartozásra eső árfolyam-különbözet összegétől, de én ezt nem értem, merthogy én így igen csak nagy különbözetet látok, mert ha kivonom az 1871518,72 ft-ból az 1148645 ft-ot akkor én 722874 ft különbözetet kapok. Kérdem én, akkor mi ez a különbözet?

Mert ha frankba számolom át ott is igen csak nagy a különbözet. Maradjunk a 256 HUF/CHF árfolyamnál: 1148645 osztva 256 az kerekítve 4487 CHF, ha ezt kivonom a 7310,62 CHF-ból, akkor 2824 CHF a különbség.

Telefonos ügyintézőjükkel folytatott beszélgetéskor is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha az aktuális árfolyamnál olcsóban tudunk egy kicsit svájci frankot vásárólni, érdemes svájci frankban előtőrleszteni, mert így csak a tőketartozást kell kifizetni.

Szóval erre szeretnék választ kapni, hogy van ez, mi alapján van ez számolva, mert ha a forintban adott lezárási kalkulációjukat hasonlítom össze a mostanival, ott is meg van a különbözet, meg most is itt a különbözet.

Választ és megoldást keresek erre a kérdésre.

Skoda Fabia 2005. évi vásárlás

Kedves Gojszi,

A banknak jelen esetben igaza van, és azt mondja, hogy lehetőséget biztosít önnek, hogy CHF valutában törlesszen elő. Tegyük hozzá, ez egy kedves gesztus tőlük, ez nem mindenütt alapértelmezés.

Tehát a kérdésére válaszolva, ha esetleg a 70-80-as években vendéglátózott Svácban, neadjisten van a párnacihában pártízezer frankja, azt is beviheti a bankba, őket nem érdekli, hogy a Kelteliben vásátolta-e 35 forintért ugyanennyi éve, vagy találta az utcán egy vaskosabb pénztárcában.

Ha mindezek nem állnak fenn, ne csüggedjen, forintban is fizethet, de így a bankra bízza a frank beszerzését, aki napi árfolyamon fog vásárolni.

t

A Mini Club kizárta a sátorgázolót

2011. augusztus 18., 11:15 Módosítva: 2011-08-18 11:15:00
29

Tárgy: Minivel át a szomszéd sátrán

Feladó: Mini Club

Dátum: 2011. augusztus 18. 10:57

Címzett: Totalcar

A Mini Club Hungary a sajtóból értesült a Minivel, más márkaklub találkozóján történt balesetről.

Az autó tulajdonosa 2010 novembere óta tagja egyesületünknek, csupán egy találkozón vett részt. A történtek miatt a Mini Club Hungary teljes mértékben elhatárolódik az autót vezető személy viselkedésétől és az eset után tanúsított magatartásától. Sem szellemiségében, sem a Minihez és a történtekhez való hozzáállásában nem egyeztethető a Mini Club Hungary alapelveivel, jellegével.

A Mini Club Hungary vezetősége az eset kapcsán az egyesületből történő kizárás mellett döntött. Egyúttal a hazai Minis társadalom nevében kérünk elnézést minden érintettől és kérjük, ne azonosítsák egyesületünkkel a történteket.

A Mini Club Hungary elnöksége

Traffipaxolásért baráti szeretet

2011. augusztus 15., 14:40 Módosítva: 2011-08-15 14:40:18
83

Feladó: Tamás

Címzett: Tisztelt Csongrád Megyei Kapitányság!

Dátum: 2011. augusztus 15. 9:54


Tisztelt Csongrád Megyei Kapitányság! Az önök egyik járműve sebességmérést folytatott a vasárnapi napon a Derekegyházát Szentessel összekötő úton. Ezen a szakaszon jelenleg is kint van a sebességkorlátozó tábla, bár az útjavítást már napok óta befejezték.
Az adott sebességméréssel több probléma is van.

  1. Az önök szolgálati szabályzatában található az alábbi rész:
    (4) A rendőrhatóság fontos közérdekből a közúti járművek közlekedése vagy várakozása céljára ideiglenes jelleggel igénybe veheti az egyébként nem a közúti forgalom célját szolgáló közterület, ha annak teherbírása megfelelő, illetve méret- és súlykorlátozás elrendelésével arra alkalmas. A közút lezárása vagy forgalmának korlátozása érdekében kihelyezett közúti jelzéseket az ok megszűnésekor el kell távolítani, az állandó jelleggel ott lévő közúti jelzőtáblák hatályát vissza kell állítani. 
    Ennek önök nem tettek eleget, mivel a tábla eltávolítására én tettem lépéseket a közútkezelőnél a mai napon. Így a sebességmérést végző kollégájukkal szemben kérem járjanak el a szolgálati szabályzat megsértése miatt.
  2. Erkölcstelen ilyen helyen mérni, de gondolom ezzel már megtanult a közlekedési osztályvezetőjük együtt élni.
  3. Valamint baráti szeretetemet ezúton is kérem juttassák el a mérések helyét kijelölő kollégájuknak. Áldott szép napot neki!


Köszönettel,
Tamás

Ezért robbanunk le annyiszor!

2011. július 25., 17:36 Módosítva: 2011-07-25 17:36:42
19
103 hozzászólás

Magunk is meglepődtünk azon, amit Attila írt nekünk az autók leggyengépp pontjával, az elektronikával foglalkozó korábbi hírünk kapcsán. Pedig sejtettük, hogy az autógyárak ott spórolnak, ahol csak lehet. Azt azonban nem gondoltuk volna, hogy az alacsonyabb ár kedvéért pazarló, korszerűtlen megoldásokat használnak. És nem csak az olcsó tucatautókban, de mindenütt.

Tárgy: Az új autók leggyengébb pontja (Elektronika)

Feladó: Attila

Dátum: 2011. július 22. 11:45

Címzett: Hírszerkesztő

Kedves Hírszerkesztö!

Én a német autóiparban dolgozom, és a prémium kategóriába tervezek LED technológiával épülő lámpákhoz elektronikát (új Audi A8, Audi TT, Porsche Panamera, C-osztály, E-osztály kombi, uj SL-osztály stb.).

Egy lámpa esetében mindig az elektronika a legdrágább rész, és mivel a megrendelőink és az értékesítés elsősorban a számokra koncentrálnak, hatalmas a nyomas felülről. Olcsóbb elektronika kell. Ezt úgy érjük el, hogy az alkatrészeket a névleges teljesítményük 100%-ig kihasználjuk, holott 50% lenne biztonságos. Jelenleg vannak olyan részei a szabályozó elektronikának, amelyek könnyen elerik a 100-120°C hőmérsékletet. Az alkatrész kibírja, de a forrasztási pontok folyamatos mechanikai igénybevételnek vannak kiteve (kitágul, összehúzódik).

Az elektronika mar 40 eve létező alkatrészekből épül (tranzisztorok, ellenállások, diódák), és minimális az integrált áramkörök száma. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a ma elérhető kb. 90%-os hatásfok helyett ezek a rendszerek csupán 50%-os hatásfokkal dolgoznak. (Ez még mindig nagyobb, mint a hagyományos izzók esetében). Az energia masik 50%-at elfűtjük. A diszkrét alkatrészek ugyan olcsóbbak, de mivel több kell belőlük, nagyobb a meghibásodás lehetősége. Minden alkatrész, és minden forrasztási pont egy potenciális hibaforrás.

Ettől függetlenül az autóipar nagyon szigorú követelményeket ír elő az elektronika számára. Például a mi lámpáinkat 1000-szer lehűtik -40°C-ra majd, felmelegítik 85°C-ra. Továbbá rázópadon és időjáráskamrában is tesztelésre kerülnek (nem minden egyes darab, csak a fejlesztéshez használt példányok). Érdekes történet.

Valoszínűnek tartom, hogy a többi beszállító is hasonló szempontok szerint dolgozik. Egy motorvezérlö elektronikánál még nagyobb az igénybevétel. Jó elektronikát lehetne tervezni, de ehhez az kellene, hogy a menedzsmentben villamosmérnökök üljenek.

Tovabbi szep napot!

Üdv. Attila

103 hozzászólás Távolról sincs vége, olvasson még

Mit három gyerek? Négy!

2011. július 11., 09:03 Módosítva: 2011-07-11 09:03:40
10

Kedves levelezőim,

örömmel teszem ki a Miben fér el három gyerekülés? című cikkhez érkezett leveleket. Viszont hadd említsem meg ismét, itt nem méltánytalanságból maradt ki valami, hanem azért, mert épp nem volt a használttelepen. Mindenesetre a cikkből, a hozzá kapcsolódó posztból, és a most következő három levélből már szerintem bárki elég alapinfóhoz jut, ha három gyerek szállítására adná a fejét. Vagy négyre. Szóval hajrá, szaporodjatok és sokasodjatok!

Távolról sincs vége, olvasson még

Cégautónak nem feltűnőt?

2011. július 8., 18:26 Módosítva: 2011-07-08 18:26:57
3

Tárgy: Mit tanácsolsz? - cégautó vásárlás

Feladó: Zoltan

Dátum: 2011. július 8. 8:36

Címzett: Winkler Róbert

Szervusz,

Zoltán vagyok, egy miniatűr nemzetközi sales team marginális területeit megregulázni próbáló tagja. Cégesautó-vásárlás előtt állok, totál egyedül dolgozok a területemen, melybe 1-2 balkáni ország is beletartozik, és át kellene tolni egy win-win ajánlatot a cégemen. Ebben szeretném a tanácsodat - segítségedet kérni.

A cégem központja Hollandia, tehát az első akadály az itthoni (továbbá a szerb, bolgár és román) körülményeket megértetni az ottaniakkal, másrészt keveset látnak személyesen és hamar elfeledkeznek róla, hogy 194 cm magas vagyok és 120 kg. Eddig egy Volvo XC60-ra kértem ajánlatot - ez az autó nagyon bejött, majd egy Nissan Quashquai 2+-ra (ez sem rossz ám!).

Kiderült, hogy Volvo XC60-as valamelyik igazgatónk alatt fut, presztízskérdés lenne belőle, ha megkapom, bár az ára épp határeset, akár bele is férne. A Nissanra immáron  2 hete húzzák a szájukat... és már kezd elegem lenni belőle, le akarom tudni a cégesautó-beszerzést, vezetni akarok!

Az én szempontjaim: biztonság, kényelem (évi 70.000 km autóban), megbízhatóság (ne rohadjak le Kragujevácnál). A cég szempontjából fontos még: nagy csomagtér a hosszabb utakhoz netán kisebb kiállítói standok szállításához, üzleti megjelenés. Amit a beszerzést intéző hölgy elárult még: dízel üzem, 2.0-s motor, cca. 120-140 LE, jó átlagfogyasztással.


Gondolkodom még VW Passat kombin és Ford Mondeo kombin.

Jelenleg egy 1.6-os benzines, 100 LE-s Focus kombit tolok...

Mi a véleményed az említett 4 autóról?

Milyen alternatívát tudsz ajánlani ezeken kívül?

Ha van időd írni várom válaszod!

Előre is köszi a segítséget!

Zoli

Kedves Zoli,

A helyedben én gyorsan elfeledkeznék az XC60-ról. Nem mintha rossz autó lenne, vagy előítéleteket táplálnék a kínai tulajdonosokkal szemben, hiszen Kínában már akkor írásbeli vizsgához kötötték a hivatali előmenetelt, amikor nekünk még a nyereg alatti, nyershúsos lóhátpakolásig is legalább kétezer évünk volt még hátra. Szóval a Volvóval nem ez a baj. A formája nekem nem tetszik, de ez megint csak tök szubjektív.

Viszont nagyon nem mindegy, hogy ha évi hetvenezer kilométert autózol, a Volvo csinálja a kategória legkellemesebb beltereit. Én legalábbis biztos, hogy legszívesebben Volvóban utaznék sokat. Szépek a kapcsolók, a műszerek, ott a dizájn-középkonzol, ami persze lehet, hogy nyomja majd a térded, de legfeljebb annyira hátratolod az ülést, hogy szinte már hanyatt fekszel. Rendelhetsz bele hatalmas tolótetőt, ráadásul a D5 dízel talán a legszebben szóló gázolajos motor, ha lehet ilyet mondani. Mindenesetre nekem ez fáj a mezőnyben a legkevésbé.

Hat centivel kisebb a tengelytávja, mint vérrokonának, a Mondeónak, de a baj nem ez, hanem hogy egy főnöknek már van ilyen. Minek az a felesleges feszkó, amikor ugyanannyiból sokkal jobb életkörülményeket is teremthetsz, kevésbé feltűnően?

Hiába klímázol akárhogyan, a hátad beleizzad még a nem bőr ülésbe is, és az évi 70 ezer kilométeren át nagyon nem mindegy. A szellőző ülés borzasztóan nagy okosság. Van a Volvóhoz is, de itt nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mondeóhoz is van, 150 ezres felárért a bőrhöz, és ebben már a fűtés is benne van. Hűtött-fűtött ülés, automata váltó, keveset fogyasztó dízel, és annyi hely, hogy te is lazán elférsz, mi kell még?

Nekem a Kuga speciel nem tetszett, Papp Tibinek igen, ebbe az ajánlatba is ő lobbizta bele. Szerintem viszont a Mondeo sokkal tágasabb, és főleg nem olyan feltűnő – szerintem egy céges autó minél szürkébb, annál jobb. A Passattal sincs semmi baj, ez a Passat-Mondeo-téma abszolút ízlés kérdése, ráadásul a VW-nél lényegesen alacsonyabb a hűtött ülés felára. Jól eldugták a konfigurátor menüpontban, nappa bőr 2 menüpont alá - ha jól számolom, 71 ezer forintos felárért.

Nissan Qashqai? Jó autó, meg persze ha hegyen laksz, az összkerék is kell, de mondom, egyrészt céges autónak olyat választanék, amiből nem lehet arra következtetni, hogy a dolgozó életében a munka mellett öröm is lehet, márpedig a SUV-ok ilyenek. És ugye a pénzügyes hölgyek is húzzák rá a szájukat valamiért. Nem véletlen, hogy a Mondeo olyan népszerű cégautó.

Budapest-Szeged: 11476 km????!

2011. június 28., 15:31 Módosítva: 2011-06-28 17:37:20
69

Hát igen, pedzegettük, hogy azért a Nokia ingyenes navigációja nem száz százalékos megoldás, hogy finom legyek. Valójában tényleg arra jó, hogy baj esetén tud az ember kezdeni valamit, például mindig ott a térkép. Azonban az Ovimaps útvonaltervezésben nem jeleskedik, ahogy Grif ezt meghökkenve észlelte. Szóval, a navigáció hőskorában az ilyemi még elment, de ma márcsak simán szánalmas.

Szia,

már többször felmerült bennem, hogy írnom kéne a Nokia navigációval kapcsolatban (azóta jártam egyirányú zsákutcában, szőlőhegyen, meg olyan úton, ahol csak trator megy el - mindezt kikapcsolt földutak és minden más ezt teljesen kizáró beállítás mellett, egy távolabbi cél felé tartva) de amibe most belefutottam, már tényleg említsére méltó. Mielőtt egy szegedi kiruccanás éhhalállal, vagy vízum hiányából fakadó bebörtönzéssel járna, javaslom az alábbi képet megvizsgálva leszűrni a szükséges tanulságokat:


Természetesen nem éltem semmilyen trükkel és gondolom azóta már önnek is feltűnt, hogy a Nokia egy random generátort is beépíthetett a navigációba, mert 2× nem adja meg ugyan azt az útvonalat A-ból B-be, tehát sikerülhetne ez biztos jobban is - vagy rosszabbul. Bár száraz lábbal ennél messzebb nehéz lenne.

Üdv,

Grif

Használtan inkább Fiestát, vagy Focust?

2011. június 26., 16:32 Módosítva: 2011-06-26 16:33:12
10

Szia,

autóvásárláshoz szeretnének segítséget kérni .

Per pillanat leginkább a Ford  Focus és Fiesta között vacillálunk a leginkább.

Szempontjaink a következők:

- használnánk városban is pl. bevásárláshoz, meg néhány vidéki és közelebbi külföldi útra (de valószínűleg összeségében nem használnánk nagyon sokat az autót);

- Nyilván fontos, hogy minél kevesebbe kerüljön a fenntartás, ugyanakkor, ha más tulajdonságok miatt megéri a költségesebb autó, akkor nem ragaszkodunk az olcsóbbhoz;

- Általában csak ketten használnánk, de azért elő fog fordulni jópár alkalom, hogy többen mennénk valahova csomagokkal;

- Mindketten most szereztünk jogosítványt.

Már informálodtunk sok helyen, olvastunk sok mindnet a totalcar oldalán is. A dilemmánk pont az, hogy amennyire kivettük a Focus egy nagyon jó autó a kategóriájában, nagyobb a csomagtere is, de a fiesta fenntartása olcsóbb lenne.

Sokan győzködnek minket, hogy kettőnknek a fiesta is bőven elég. További dilemmánk még hogy 1,4-es vagy 1,6-os motorral vegyünk autót, persze tudom, hogy ez típusonként más és más.

Szóba jött még Volvo S40, Chevrolet Lacetti, VW Golf és Polo. De minden másra is nyitottak vagyunk. 5-8 éves autót szeretnénk, kb. 1-1,4 M HUF között.

Nagyon köszönjük a lehetőséget és a választ előre is, nagyon értékelnénk bármilyen véleményt J.

Üdvözlettel:

Évi+Attila

Távolról sincs vége, olvasson még

Volkswagenek és Suzukik veszélyben

2011. június 20., 14:23 Módosítva: 2011-06-20 14:23:30
31

Tisztelt Winkler Róbert!

Azért írok, mert úgy gondolom fontos, hogy akivel még nem fordult elő ez a dolog, ja lehet védekezzen ellene, illetve fokozottan ügyeljen. A történet a következő: Kedves közeli ismerősömmel történt a következő eset. Vállalkozásnál dolgozik, kapott használatra egy 2007-es évjáratú, 2,3-as Multijet-es Fiat Ducato-t. Az kishaszon gépjármű kb. 1hete volt nála, az autó utcán áll (meglepő, de nem fűtött, őrzött mélygarázsban..), mikor az egyik reggel mikor beindította és feltűnt, hogy olyan hangja van a gépnek, mint valami  orosz traktornak, ami étolajjal megy és most érkezett a tajgáról. Ki is szállt és alánézett a masinának, ekkor döbbenten tapasztalta, hogy valaki az éj folyamán a nagy hátsó dob előtti katalizátort csővel együtt kivágta. Elment tehát a legközelebbi Fiat kereskedésbe, ahol meglepődve mondták, hogy érdekes, "Maga a körülbelül 7. ember aki bejön az elmúlt egy hónapban ugyanezzel a problémával..". Ennek a katalizátornak az ára kb, 200 huszon-párezer forint, természetesen utángyártott nem nagyon van...Pár hét keresgélés után végül is mégis talált egy helyet , ahol a fent említett ár negyedéért egy olasz gyártmányú, utángyártott katalizátort felhegesztettek ("majdnem azt tudja mint a gyári", megteszi ez is..mondván). De itt jön a lényeg: a szerelést végző személy kifejtette (nevezzük Bélának), hogy most ez a "biznisz": Az elmúlt pár hónapban rengeteg ilyen Ducatonak, illetve testvérmodelljének (Boxer, Jumper) csonkították meg a kipufogó rendszerét, legtöbb esetben még a leömlőhöz közelebb lévő katalizátort is kivágják, mert ezt jó áron el lehet adni. Hogy kinek, hova, mennyiért? Béla állítása szerint a lényege a dolognak a következő: Emberünk alámászik a gépnek, csővágóval kivágja a dobot, majd a megfelelő embernek elpasszolja (kap érte mondjuk két Deák Ferit), merthogy egy tőlünk északra lévő országba viszik is ki azonnal, ahol aztán a platinát kivonják belőle és mindenki jól jár. Leszámítva azt a vállalatot, vállalkozót, aki az amúgy sem csodás gazdasági helyzetben próbál életben maradni...
Szóval undorító, hogy hova fajul ez az ország.
Az, hogy mennyi igaz ebből az elméletből azt nem tudom, de láttam, illetve hallottam a hörgő Ducatót, tehát a tény, hogy lopják a katalizátort az biztos. Aki teheti és ilyen kishaszongépjárművel járkál az hegesszen alá valami jó kis lemezt, hogy azért kelljen flexelni rendesen ha valamit ki akarnak onnan vágni...ott azért meg még csak nem tartunk, hogy ezt is meg lehessen játszani.


Tisztelettel:
Benyó


Kedves Benyó,


Gondolom, nem vigasztal, ha azt mondom, igen, hallottunk már erről, konkrétan olvasónktól:

Sorozatos lopás Debrecenben

Debrecenben lakótelepen parkolok Fiat Ducato kisteherautómmal. A napokban ismeretlenek levágták a kipufogórendszerrõl a katalizátort. A rendõrségi feljelentésnél derült ki, hogy a héten az enyém volt a hatodik autó. A Fiatnál a gyári katalizátor 270 ezer ft, lehet a kipufogót is cserélik, és ehhez jön a munkadíj. Legrosszabb esetben a kárérték márkaszervizi ára elérheti a félmillió ft-ot. Az utángyártott is 100 ezertõl indul, de garanciális autónál problémát jelenthet. Ha ez a katalizátor lopás valóban üzlet, akkor valószínûleg máshol is lesz rá példa az országban.


Egyre gyakoribbak az alkatrészlopások, új klasszikus például a Volkswagen csoport PD-TDI motorjainál az adagolófúvókák kiszerelése. A tulajdonos nem is vesz észre semmit, amíg nem próbálja meg beindítani az autót. Aztán elmegy a szervizbe, és megtudja, hogy darabjának cseréje 230 ezer forint, és kell belőle négy. Úgyhogy valószínűleg bontottat keres, ami mondjuk megáll darabonként ötvenezerből, csak éppen rosszhiszeműen bontották ki valaki más autójából.
Veszélyben vannak a Suzukik is, lopnak Ignisekről komplett kipufogórendszert, vagy régi Swift hűtőt ventillátorral, ami akkor igazán öröm, ha esik az eső, és a tulajdonos észre sem veszi a szétfolyt vizet. Csak elindul vele, amíg megy. Régen a BX-fényszóró volt nagy divat, mert kívülről ki lehetett pattintani. Csepelen teli voltak a lakótelepi parkolók megvakult Citroenekkel. Persze ez ma már kevésbé nagy biznisz, hasonlóan, mint a 3-as Golfok legendásan drága ködlámpái.

Üdvözlettel:

Winkler Róbert