Teszt: mit tudsz az autók világáról?

2019.02.23. 11:00

Amióta motorizált négykerekűek léteznek, a temérdek autó mellett olyan mennyiségű érdekességet termelt ki az autóipar, hogy felfogni is nehéz. Az alábbi kérdésekkel tesztelheted a tudásodat, a válaszokat pedig megtalálod egy halom érdekesség közé ágyazva a kérdés utáni bekezdésben.

Hány személyautó van jelenleg használatban a Földön?

A világ összes autóját összeszámolni gyakorlatilag lehetetlen, ahány ország, annyiféle nyilvántartás. Ennek ellenére azt azért lehet tudni, hogy valamikor 2015-ben léptük át az egymilliárdos határt, és a legtöbb becslés szerint azóta még 200 millióval bővült a Föld-flotta. Ahhoz, hogy koppra egymás mellé tudjon parkolni az ennyi autó, legalább húsz, Budapest nagyságú parkolóra lenne szükség. És akkor még nem is beszéltünk a további 350 millió haszongépjárműről.

Egy átlagos napon hány új autó gördül le a gyártósorokról világszerte?

Ha valaki rendkívül gyorsan számol fejben, akkor az előző kérdés alapján akár már sejtheti is a választ. 2019-ben várhatóan 75 millió új autót fognak rászabadítani az utakra a gyártók, amiből kijön, hogy az első válasz a helyes. Gyakorlatilag minden áldott nap egy újabb 1400 kilométeres dugót lehetne összehozni vadiúj autókból.

Hány ember fér bele maximum egy Smartba?

Miután az ausztrálok rekordját épp egy fővel megdöntötte a pakisztáni hering-csapat, egy olasz cheerleader-formáció 2016-ban úgy érezte, ideje újabb egy emberrel megdönteni a Guiness rekordot. A szabályok szerint legalább 18 évesnek kell lenni ahhoz, hogy bepaszírozhasd magad egy kétszemélyesnek is szűk városi kisautóba, a minimum magasság 152 centi. Az olasz csapat sikeresen megtízszerezte a forgalmiban szereplő számot, képesek voltak húsz lelkes szerencsétlenre legalább öt másodpercig rácsukni az összes ajtót. Ezúton is gratulálunk a csapatnak.

Hány autója van egy átlagos Bugatti Veyron tulajdonosnak?

A Veyronnak igazából egy funkciója van: elképesztő luxuskörülmények között lehet vele elképesztő gyorsan menni. Ebből következik, hogy a kényelmes hétköznapokhoz legalább egy rohangászós Bentley-re szükség van mellette, de mivel Bugattit jellemzően felfoghatatlanul jól szituált gyűjtők vesznek, a mindenes limuzin mellett átlagban nyolcvanhárom egyéb jármű is parkol a garázsban. Az elsőre kissé nagynak tűnő szám máris érthetőbbé válik, ha belegondolunk, hogy csak Brunei szultánjának van néhányezer autója a Veyron mellett. További érdekesség, hogy a nagyobb vagyon értékű garázs mellé általában tartozik még 3 magánrepülő és egy jacht is.

Az amerikai autósok hány százaléka tud kézi váltós autót vezetni?

Ha büszke vagy a kuplungkezelésedre és lemondóan legyintesz az amerikaiak automata-mániájára, akkor a lehető legnagyobb legyintéssel jársz a legközelebb a valósághoz. Jóindulatú számolással öt autósból egy képes maga intézni a fokozatok pakolgatását, és jó eséllyel közülük is sokan csak emlékezetből. Ma már az Egyesült Államokban eladott új autók 96 százaléka automata, és a maradék négy százaléknyi Fittipaldinak is érdemes számolnia azzal, hogy használtan átlagosan félmillióval fog kevesebbet érni az autója, mint az automata változat.