2011.12.07. 15:26

Villanyautó túlzott csendessége okozott balesetet Párizsban: egy gyalogos nem hallotta a közeledtét, a kocsi pedig elgázolta.

A balesetet szenvedett nő sérülései nem életveszélyesek. Vallomása szerint a szemébe sütő nap elvakította, amikor át akart menni az úton, autó közeledését pedig nem hallotta, ezért lépett le a járdáról. A baleset pár órával azután történt, hogy a francia főváros nagy csinnadrattával útnak indította villanyautó-kölcsönző rendszerét, amely nagyon hasonló a kerékpárkölcsönzős programhoz. A város jó pár pontján vannak a kis villanyautóknak telephelyei, ahol ki lehet bérelni őket, de nem kötelező oda visszahajtani velük, egy másik állomáson is leadhatók.

A villanyautóknak sokszor felróják, hogy nem igazán hallhatók. Jelenleg azonban a gyalogosok sokszor a fülükre hagyatkoznak, hisz a hagyományos belső égésű motorral hajtott autóknál ezt megtehetik. A probléma a vakok esetében hatványozottan jelentkezik.

Ép ezért jelenleg több autógyár is dolgozik a témán, vajon milyen jelzőhangot hangot adjanak ki a villanyautók, amely nem zavaró, de segíti a jármű észlelését. Egyelőre biztos válasz, vagy konkrét műszaki előírás nincs, addig a villanyautók vezetőinek kell fokozottan figyelniük. Ám ahogy terjed az autózás új formája, úgy lesz egyre égetőbb a kérdés.