Vedd meg Kurt Cobain szakadt furgonját

2012.03.11. 14:46

Az eBayen árulják a Melvins első turnéfurgonját, egy 1972-es Dodge Sportsman Royalt. A furgont borító rajzokat állítólag maga Kurt Cobain firkálta anno, egy közös turné alkalmával.

A jelenleg legmagasabb ajánlat egy cent híján 100 ezer dolláron áll (21,5 millió forint). A szakadt Dodge a rocktörténelem egy érdekes darabja, így még az is előfordulhat, hogy az összeg megduplázódik az aukció végéig. Befektetésnek nem utolsó, bár az értékét nagyban megnövelő rajzokról nem bizonyított, hogy valóban Cobain műve. A történet szerint Kurt sokat vezette a furgont, a rajzokat pedig a montesanói Thriftway vegyesboltból lopott filctollakkal rajzolta fel az oldalára. Ez utóbbit se fotók, se a halott legenda naplóbejegyzései nem bizonyítják.

Noha Kurt közismerten szeretett rajzolni, nagy Kiss-rajongó volt, a Melvins alapítójával, Roger “Buzz” Osborne pedig jó barátok voltak, lehet, hogy csak egy újabb próbálkozásról van szó, ami az ő nevével próbál hírverést, ezzel együtt pénzt szerezni.

A furgon a mai napig Montesanóban áll. Jelenlegi tulajdonosa Ben Berg, a Melvins leghűségesebb rajongója, aki Matt Lukin basszusgitáros édesanyjától kapta meg, friss jogosítványa okán és hűsége jutalmául. Utoljára 1998-ban indították be, forgalmija pedig már 1994-ben lejárt.