Beperelték a robinhoodozókat

2013.05.16. 15:23

Nem csak nálunk, máshol sem rajong a nép a fizető parkolásért - az USA egyik városában rendhagyó mozgalom indult a parkolási bírságok ellen.

New Hampshire állam Keene városában több módszerrel is dolgoznak az aktivisták, hogy megakadályozzák a parkolóőrök munkáját. A klasszikus robinhoodozásnak azt nevezik, amikor idegenek éppen lejárni készülő vagy már lejárt parkolóóráit etetik meg némi apróval, hogy amikor odaér az őr, ne tudjon büntetni. Ez eddig nem ütközik semmiféle törvénybe, de a bátrabb mozgalmárok nem állnak meg itt: többé-kevésbé erőszakosan beszédbe elegyednek a parkolóőrrel, felveszik videóra az intézkedésüket, amivel állítólag akadályozzák a munkájukat - legalábbis emiatt perelték be a parkolódíjakat ellenző polgárokat.

A jogi eljárás célja, hogy a parkolóőrök egy 15 méteres biztonsági zónát élvezzenek, amelyen belül tilos zaklatni őket. A sorozatos akadályoztatás miatt állítólag már többen is megfontolták közülük, hogy állást váltanak, de ha megnyeri a pert a város, nem biztos, hogy javít a sorsukon: kvázi leprásként lófrálni az utcán szintén nem nagy öröm.

A robinhoodozás nyilván csak ott működik, ahol az autók elé állított órákat bárki etetheti. Nálunk marad a még érvényes cédula átadása az éppen leparkoló autóstársnak, amikor távozunk a helyről - ami természetesen szintén illegális, de nem példa nélküli eset.