Ekkora hótorlaszt még nem láttál

2014.02.01. 14:52

Egy kivételesen nagy hótorlasz tartja elzárva az alaszkai Valdezt egy hete. A néhol 12-15 méter magas hó fél kilométer hosszan lepte be az utat, emellett gátként tekintélyes méretűre duzzasztott maga mögött egy folyót. Már takarítják. Nem kis munka.

A gyéren lakott Alaszka nem bővelkedik főutakban, a négyezer lelkes Valdezbe például egyedül a Richardson Highway vezet. A helyiek már megszokták az elzártságot, ugyanis telente nem ritka a lavinák miatti útlezárás, de egy napnál ritkán tart tovább, míg eltakarítják az akadályt. Most egy hete vannak elzárva, de a porbléma nem önmagában a torlasz óriási mérete. A másik gond az volt, hogy a völgybe szorult hó felduzzasztotta maga mögött a Lowe folyót, ami igen körülményessé tette az úton lévő torlasz bontását. Az elhárítást végzők szakemberek dinamittal próbálták meglazítani a hógátat, de ez sem volt gyors válasz a problémára, és a helikopterről végzett robbantások után újabb adag hó zúdult le a környező hegyoldalról. A folyó aztán csütörtökön végre visszatért a medrébe, azóta tart a rengeteg hó lepucolása az útról.

Mivel a Richardson Highway forgalma nagyon kicsi, emberéletet nem követelt a lavnia. Az út és az útmenti falak stabilitási vizsgálata viszont még nem zárult le. Az anyagi kár mértéke valószínűsíthetően nem kevés, különösen az eltakarítás emészt fel sok pénzt.