Van jogunk traffipaxra figyelmeztetni?

2014.02.11. 13:01

Bő egy éve kapott magas összegű bírságot Michael Elli, mert figyelmeztette a szembejövő autósokat a traffipax jelenlétére. Perre vitte a dolgot, és mint nemrég kiderült, jól tette.

A nyugdíjas férfi tavaly novemberben, Missouri államban kapott 1000 dolláros bírságot, mert a fényszóró villogtatásával igyekezett figyelmeztetni a szembejövő autókat a sebességmérést végző rendőrök jelenlétére. Elli egyébként szabálykövető sofőr, legalábbis erre utal, hogy korábban 35 évig egyszer sem kapták szabálytalanságon. Tulajdonképp most sem, legalábbis a bírósági döntés szerint. A St. Louisban tartott tárgyaláson ugyanis úgy döntött a bíró, hogy a férfi csak a szólásszabadsághoz való jogát gyakorolta a fényszórók segítségével, és ebben sem őt, sem mást nem korlátozhat a hatóság.

Észak-Amerikában ezzel alaposan megváltozhat a rendőri gyakorlat, hisz a bírósági döntés precedens-értékűnek tekinthető. Mostantól aligha bírságolnak, vagy akár állítanak meg bárkit odaát, ha fényszórót villogtat. Mindez itthon persze nem feltétlenül érvényes, de nem hallottunk még olyat, hogy a magyar rendőrség ilyesmiért próbált volna büntetni.