Személyes lánctalp – az évtized találmánya?

2014.02.19. 15:22

Igazán sokoldalú szerkezetet készített Yvon Martel, a kanadai feltaláló. Az MTT-136 mindenre jó: kiváltható vele a kistraktor, a motoros szán és a hótoló, de a felhasználási lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt.

A fura készség tulajdonképpen nem más, mint egy önjáró lánctalp, amelyre egy fogantyút és egy vonószemet építettek. A lánctalpat a bele épített villanymotor hajtja, és szintén belül van az akkumulátor, amelynek a mérete és kapacitása széles határok között változtatható. A feltaláló szerint akár 210 kilométerre is elegendő lehet a legnagyobb beépíthető akku kapacitása, de a legkisebbel is elmegy 45 kilométert. Azt nem tudjuk, hogy a prototípusban mekkora az akku, de az látszik, hogy egészen gyors haladásra is képes a gumi felületű lánctalp segítségével. Hogy mimindenre lehet jó, akár egymagában, akár párban, arról Martel filmje alapján alkothatunk valamiféle képet.

A Robi kapát megszégyenítően sokféleképp használható készülék egyelőre csupán a mókás találmányok sorát gyarapítja. Feltalálója gyártót és forgalmazót keres hozzá, így azt sem tudni, hogy mennyibe kerülne, ha megvalósulna. A hatóságok reakcióját is nehéz elképzelni, hisz ez a készség, bár járműként is használható, egyetlen, ma ismert kategóriába sem illik igazán. Ám az az érzésünk, hogy az ötlet jó, nem csodálkoznánk rajta, ha egy komolyabb befektető ráharapna, és néhány év múlva kész termékként látnánk viszont, akár az eredetit, akár egy kínai másolatot.