Füstölgő roncs lett az über-Hondából

2014.07.25. 14:59

Néhány napja az hozta izgalomba a Honda-rajongókat, hogy az NSX egyik prototípusát elhozták tesztelni a Nürburgringre. Égés lett a sztori vége.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyire baj, ha egy prototípus tesztelés közben lángra kap, hiszen többek között éppen azért tesztelik, hogy előjöjjenek a leggonoszabb hibák is. Egy középmotoros sportautó kísérleti példányánál, amelyben ki tudja, hány ki nem próbált vagy ideiglenes megoldás van, pláne nem meglepő egy ilyen gikszer, még ha ennek nem is feltétlenül örült a két tesztpilóta, aki a balesetnél ott pingvinezett a lángoló autó mellett. Baja szerencsére senkinek nem esett, de a Hondánál azért vakarhatják a fejüket, hogy ez vajon pozitív hírverés-e, és ha igen, mennyiben kompenzál a prototípus elvesztéséért.

Az NSX körül japánokhoz méltóan nagy a titkolózás, a rengeteg demóautóból legfeljebb a formatervre lehet következtetni. Annyi tűnik biztosnak, hogy egy a tengelyek közé beépített V6-os mellett három villanymotor is hajtja majd. A motortérből induló tűz által okozott kárból ítélve úgy tűnik, hogy – a prototípuson legalábbis – a külső borítás műanyag, de még talán a tetőkeret is szénszálas műanyagból vagy alumíniumból készült.

A tűz okával kapcsolatban nem nyilatkozott a Honda, de mindenkit megnyugtattak, hogy az NSX fejlesztése töretlenül folytatódik, a baleset nem befolyásolja az autó bemutatásának tervezett céldátumát.

Fotók: S. Baldauf/SB-Medien