Trutymódrag – az autósport legalja?

2014.07.29. 17:23

Bizonyos autósport-ágak értelmes mivolta gyakorta megkérdőjeleződik – a szerkesztőségben például régi vita, hogy a drift sport-e vagy sem – de meg mernénk kockáztatni, hogy a sárban gyorsulás az eddig látott legnagyobb baromságok egyike.

Hogy miről is van itt szó, azt elég pontosan leírja a trutymógyorsulás kifejezés. Olyan autókat építenek, amely elvben képes térdig érő sárban is igen jól gyorsulni. Közepes traktorkerekek hátul, kicsik de szélesek elöl, csőváz, rajta látványos festésű pick-up formájú burkolat, és persze egy rettenetesen erős, vagy még annál is erősebb V8-as motor – a felvétel alapján legalább 1500 lóerősnek saccolnánk, a teljesítmény lehet akár ennek a duplája is.

Már a rajtot látva az az ember érzése, hogy ez nem végződhet jól – és nem is végződik. Az iszonyú erő és az egyenetlen talaj miatt az autó azonnal irányíthatatlanná válik, és fejtetőre áll a sárban. Ez önmagában sem egy életbiztosítás, elvégre ablak nincs az autón, a pilóta pedig be van szíjazva, így sok menekülési lehetősége sincs – még szerencse, hogy hamar visszaborítják, bár abban nem vagyunk biztosak, hogy mennyire maradt épen az érzékeny technika, amelyet tenyérnyi vastag sárréteg borít.