A rendőr-szívatás magasiskolája

2014.10.30. 06:38

Az itthon is előfordul, hogy ha leesik a hó, néhány sofőr elhagyatott parkolókban játszik csúszkálósat. Ám ami nálunk ritka téli csemege – elvégre mostanság évente legfeljebb néhány hét volt havas telente – az Oroszország egyes részein fél éven át játszható. A hatóságok viszont ott sem szeretik az efféle játékot, hisz egy irányíthatatlanul csúszó autó komoly károkat okozhat. Ebből adódott a videón látható szituáció is.

A helyszín Mari tartomány fővárosa, Joskar-Ola, ahol hosszú és kemény a tél, nem ritkán akár -30 fok alá is csökken a hőmérséklet – nem csoda, hogy a havon driftelés elterjedt szórakozás. Ám az is látszik, hogy a rendőrök nincsenek otthon a műfajban – vagy csak az autón nem volt jó gumi – mindenesetre a kísérlet, hogy megfogják a driftelőket, kellemetlen leégéssel végződött, miután az egyik, ráadásul láthatóan elsőkerék-hajtású autóval többször szabályosan körbeszáguldották a rendőrautót.

A burleszk vége persze menekülés lett, hisz ha megállnak, akkor az éjszakát biztosan az őrszobán töltik. De az is látszik, hogy két másik autó is csatlakozott az üldözéshez – ők a rendőr után eredtek – talán hogy segítsenek üldözött társuknak. Mindenesetre ez egy olyan helyzet, amelyet tanítani lehetne a rendőriskolákba, az így ne reagáljuk a provokációra gyakorlatok részeként – a rendszámok rögzítésével és a közönség kikérdezésével nyilván sokkal többre mentek volna, és még a méltóságukból is több maradt volna.