2014.12.14. 15:03

Hírességek, ismert emberek korábbi autóit általában könnyebb eladni, van ugyanis egy jelentős rajongótábor, amelynek tehetősebb tagjai bármit megadnának egy-egy ilyen járműért. Különösen akkor, ha egy igaz klasszikusról van szó. De mi lehet a helyzet a diktátorok autóival? Nagyjából ugyanez, ott van például Mussolini Fiatja, amelyet három évvel ezelőtt árvereztek el, vagy éppen Alfa Romeója, amelyet idén nyáron egy orosz múzeum vett meg 55 millió forintnyi összegért.

Most ismét egy Alfa Romeo kerül kalapács alá, a 6C 2500-at azonban nem maga Benito Mussolini használta, hanem szeretőjének, Clara Petaccinak vette ajándékba. A nő maga is vezette az Alfát, de Franz Spögler személyében sofőrje is volt hozzá. Spögler elmondása szerint ez az autó is része volt annak a konvojnak, amellyel Clara Petacci és családja 1945-ben szökni próbált az országból. A partizánok azonban elfogták, később pedig a Ducéval együtt kivégezték.

A 6C 2500 egy amerikai katona jóvoltából került az Egyesült Államokba, ahol 1970-ben, egy New York állambeli farmon találtak rá újra. Az elmúlt években egy nemzetközileg is elismert olasz restaurátor, Francesco Bonfanti újította fel. Most tehát kifogástalan állapotban kerülhet új tulajdonosához.

A licitet február 4-én, Párizsban tartják. Az árverést szervező RM Auctions európai részlegének szakértője, Augustin Sabatié-Garat úgy véli, történelmi szerepe, és kalandos múltja miatt az autó bármely gyűjteménynek kitüntetett darabja lehet. Azt egyelőre nem tudni, mekkora összegre számítanak az Alfa Romeóért cserébe.

Fotók: rmauctions.com