Bárhol(!) elmegy ez a pókszerű furcsaság

2015.08.02. 18:31

Alapjaiban értelmezi újra a terepjáró jármű fogalmát a francia Mecancroc elektromos furcsasága. Egy pókszerű kisautó négy lábbal, azok végén kerekekkel – független felfüggesztést így még kevesen csináltak. Pakolni nem lehet rá, sisakban sem veszélytelen, de ott is elmegy, ahol egy Hummer, egy Formula Offroad, de talán még egy Tigris tank sem.

Swincar E-Spider a neve ennek a kaszáspókra emlékeztető apróságnak, aminek képei/videói épp a napokban virálnak nagy lendülettel az interneten. Pedig nem új építmény, a Mecancroc nevű vidéki francia manufaktúra már tavaly is rakott róla videókat a YouTube-ra. Sőt, egy 2012-es felvételen már egy egész előrehaladott prototípust látni.  A Swincart rendelésre gyártják, igény szerint kétkerék- vagy négykerék-kormányzással, minden esetben összkerék-hajtással. Hogy kiknek, az egyelőre kérdés, talán az erdészek a célcsoport.

Munkában az ingaülés
Munkában az ingaülés

A videón is látható Swincar 1,95 méter hosszú, 1,3 méter magas, szélessége kerékállástól függőn változik, de legfeljebb 1,3 méter. Karonként két csukló dolgozik a terepbírásért, így képes akár négy nyomon haladni. Mindegyik változatot kerékagyakba épített villanymotorok hajtják, egy és másfél kW teljesítménnyel. A lengőkarokba vezetett vezetékeken kapja a kraftot a lítium-ion akksikból, amik a rendelő igényei szerint lehetnek kettő, négy vagy hat kWh-sak. A legnagyobb akksi/legerősebb motor-kombinációval a készítő szerint négy órát bír terepen, legfeljebb 1000 méteres szintkülönbséget bejárva. A végsebességét 40 km/órában limitálták. Kis akkumulátorai előnye, hogy gyorstöltéssel két óra alatt feltölthetők. A termék sikeréhez kérdés persze, hogy az erdészházaknaknál mennyire általános, hogy van nagy delej.

A Swincar jelenlegi formájában még messze nem a projket vége. A tervezők gondolkoznak egy kétüléses verzión is, amivel a mozgássérülteket lehetne egyszerűen furikázni a természetben, illetve érdemes elgondolkozniuk egy hordágyas megoldáson, ami a nehezen megközelíthető erdőségekben kiváló mentőjármű lehetne.

A műfajnak már van királya

Azt hittük, a Swincarnál ma már nem látunk durvábbat, aztán kaptunk egy emailt, ezzel a videóval:  

- Kösz a tippet Ádámnak!