Magyar buszok Kaposváron

2011.01.27. 14:40

A Kapos Volán Zrt. vásárolja meg a NABI Sirius autóbuszcsalád elővárosi-helyközi autóbusztípusának első példányát. A közlekedési társaság vezérigazgatója Gál Zoltán ünnepélyes keretek között írta alá a megrendelési és együttműködési szerződést, melynek köszönhetően a NABI Sirius az elővárosi tömegközlekedési szegmensben is bemutatkozik.  Az új autóbusz a NABI budapesti és kaposvári üzemében készül, és a tervek szerint ősszel már forgalomba áll a somogyi megyeszékhelyen és környékén.

A NABI a múlt év őszén mutatta be a magyar és európai piacokra fejlesztett és gyártott Sirius autóbuszcsaládjának első járművét, melyet Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vásárolt meg, és az elmúlt hónapok során több hazai városban is próbaüzemben vett részt sikerrel. A magyarországi autóbuszpiac legformabontóbb és egyik legmodernebb autóbusztípusát, a Siriust a NABI közel 100 millió forintos befektetéssel 8 hónap alatt fejlesztette ki. A Sirius típuscsalád második tagjának fejlesztése és gyártása mintegy 5 hónapot vesz igénybe.

A NABI és a Kapos Volán kapcsolata a NABI kaposvári gyárának, 2000-ben zöldmezős beruházásként történő építéséig nyúlik vissza. A NABI akkor fejlesztett helyközi kivitelű autóbuszai a Kapos Volánnal együttműködésben készültek 2002-ben. A később más Volán társaságoknál is sikert arató NABI 700 SE típus első vásárlója a Kapos Volán volt.

A két cég viszonya az elmúlt években is kiváló volt, és kölcsönös előnyökkel szolgált. A tavalyi év folyamán NABI kifejlesztette és bemutatta új típuscsaládjának első tagját a NABI Sirius városi autóbuszt. A NABI szándéka a típuscsalád folyamatos bővítése, moduláris alapokon. Az új autóbusz helyközi kivitelének elkészítésében természetes módon merül fel a Kapos Volán részvétele, a cégnél rendelkezésre álló forgalmi, műszaki tapasztalatok felhasználása.

„Magyarországon a közforgalmú autóbuszok (közel 9000 jármű) több mint 60%-a helyközi viszonylatokban teljesít szolgálatot. A NABI új autóbuszával tehát a hazai piac legmarkánsabb szegmensébe lép be. Emellett a cég a terveinek megfelelően tovább folytatja portfólió fejlesztését, hogy a közeljövőben CNG, LNG meghajtású gázbusz és csuklós autóbusztípusokkal is kiegészítse a Sirius család járműpalettáját.” – mondta el Baranyai Ferenc, a NABI Gyártó és Kereskedelmi Kft ügyvezető igazgatója.

A Kapos Volán Zrt. az előző NABI autóbusz fejlesztése és üzemeltetése során szerzett tapasztalatai alapján és egy új korszerű magyar, várhatóan a későbbiekben Kaposváron gyártandó autóbusz kifejlesztése érdekében a társaság örömmel tett eleget a NABI Kft. együttműködésre vonatkozó felkérésének – fogalmazott Gál Zoltán, a Kapos Volán Zrt. Vezérigazgatója – „Amennyiben az új helyközi NABI autóbusz beváltja a hozzáfűzött reményeket, és más Volán társaságoktól is igény jelentkezik erre a típusra, úgy új színfolttal bővül a hazai gyártású autóbuszok kínálata, ami az autóbusz-közlekedési vállalatok és az utazóközönség érdeke is. Amennyiben bővülni fog a kaposvári NABI gyár kapacitás kihasználása, úgy lehetőség nyílik a jelenlegi munkahelyek megtartására, illetve a létszám bővítésére is” – fűzte hozzá a közlekedési társaság vezetője.